17 март 2013 г.

РИЗОТО С ПЕЧЕН ЧЕСЪН, ПИЛЕ И ПАРМЕЗАН

Обичам ризото в различни комбинации!
Това предложение ме плени с усещането,

че печеният чесън ще придаде по-различен вкус !
Не само не се излъгах, но  присъствието на аромата на
чесъна  се оказа невероятно .

Едно дискретно и много различно усещане за чесън !

А ризотото с кремообразната си консистенция би задоволила 

всеки, който му е почитател.

За това вълшебно удоволствие използвах :

2 пилешки бутчета, мариновани *
1 1/2 ч.ч. ориз

4-5 ч.ч. пилешки бульон
4-5 с.л. /60 -70 г/ масло
1 глава сладък лук, нарязан
1 ч.ч. бяло вино

1 ч.ч. замразен грах, размразен
1 ч.ч. настърган пармезан, или друго твърдо сирене
2 глави чесън, печен**

сол, пипер за овкусяване




** За печения чесън:

Горната част на главите се изрязва, така че да се виждат скилидките.
Външните излишни люспи се отстраняват.
Поставят се във фолио, поръсват се със сол и зехтин,завиват се

и се пекат в силно загрята фурна за около час.

* Марината за бутчетата :

соев сос

горчица
бяло вино
зехтин

оставят се за една нощ

Маринованите бутчета се подсушават и се сваряват за 10 минути .
Изваждат се и се обезкостяват.

 В 3 с.л.масло  се задушава лука, добавя се виното и след като се абсорбира се 

добавя ориза.
Разбърква се добре, докато стане прозрачен.
Започва да се добавя бульона, чаша по чаша, като за ризото.

През това време се махат обвивките на изпечения чесън,затопля се 1 с.л. масло
и се добавя чесъна.
Намачква се с вилица и се оставя настрани.




Малко преди оризът да е готов се добавя размразения грах, настърганото сирене и кремообразния чесън.
Добавя се и една чаша бульон.
Готви се до пълното усвояване на бульона и готовността на всички продукти.

При сервиране се добавя още пармезан и по желание, магданоз.

* Бутчетата може и да не се мариноват и варят.
Но така си направих бульон, който имаше чудесен вкус от съставките на 

маринатата.

Всичко ухае чудесно, наливате си чаша вино и се наслаждавате на невероятния
вкус!

Да ви е сладко!!!!



44 коментара:

  1. Дани, това ризото изглежда много апетитно!
    Дъщеря ми стои до мен и уж решава задачи, но само докато отворя страницата ти, и тя: "Оооо, това изглежда много вкусно!" :)))
    Така че си записвам рецептата и скоро май ще го опитаме.
    Хубав и усмихнат ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Тони!
    Ще се радвам да ви се хареса!
    Хубава неделя и чудесно настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересно, не съм правила такъв чесън!По принцип обичам аромата на чесън, пък печен сигурно е още по-хубав!благодаря, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Соня!
      Печен е много по-различен!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  4. Толкова вкусно и апетитно ястие, Дани! Чудесна си! Много обичам ориз с чесън, но с печен не съм правила никога. Всъщност, печен досега само с телешко съм комбинирала, но скоро, скоро ще се поправя! Благодаря за рецептата и ти желая хубава вечер, мила!
    Прегръдка голяма за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ирма!
      Сигурна съм, че скоро ще го опиташ :)
      Прегръдка и хубава вечер!

      Изтриване
  5. Голяма вкусотия! Прекрасно и сочно!

    ОтговорИзтриване
  6. Печеният чесън в ястиято му предава деликатен и не натрапчив вкус…чудесно е Дани!
    А ризото с пилешко обожаваме:) но виж , до сега в него не съм го добавяла:(
    Благодаря за вкусната идея!

    Честит празник и прощавай мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прости и простено да ти е, Дани!
      Ще се радвам да ти хареса!
      Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  7. Пак ни подкокоросваш с тази вкусотия. Убедена съм, че с чесънчето ястието става много ароматно и приятно на вкус.

    Усмихната нова седмица, подкокороске :)
    Прегръдки от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На мен ли казваш подкокороска :)
      Ти, с твоите "разтекли се" вкусотийки !
      Чудесен е вкуса!
      Прегръдки!

      Изтриване
  8. Дани, определено ми привлече вниманието с този печен чесън :) А всеки вариант на ризотото е добре дошъл на вечеря при мен :) Прегръдки и слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, става по-различно!
      Прегръдки и много усмивки!

      Изтриване
  9. Чудно е ризотото, Дани, много изкусително изглежда! Сирни Заговезни е, Простено да ти е и Прости, ако с нещо неволно съм те засегнала! Хубава нова седмица, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Простено да ти е, Кате!
      Усмивки през новата седмица!

      Изтриване
  10. Неустоимо ризото и с този печен чесън си представям колко е ароматно.
    Прости ми ! Простено да ти е!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасна рецепта, с много аромат и вкус ни предлагаш, Дани!
    А на Сирни заговезни -
    Прощавай,
    да простим и да ни бъде простено, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка!
      прощавай и простено да е!
      Прегръдка!

      Изтриване
  12. Дани, това са точно моите "манджи". Много вкусно, но по време на постите ще трябва да се откажа от тях.

    ОтговорИзтриване
  13. Дани,много голям фен сме на ризото,а твоето с тази чеснова паста е направо трепач!И с любимия грах,мммм!Довечера ще врътна едно такова и аз,благодаря ти за идеята!Прощавай и простено да ти е,мила!Прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,представям си как ухае у вас :)
      Надявам се, че ви се е харесало!
      Простено да е!
      Усмихната седмица!

      Изтриване
  14. Ммммм, как ухае само при теб, Дани!
    Много, много вкусно предложение! Записвам рецептата :)
    Прегръдка и една много пролетна и слънчева седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, сигурна съм, че сте фенове на ризото!
      Това ще ви очарова :)
      Прегръдка и една заредена с усмивки, седмица!

      Изтриване
  15. Дани, обзалагам се, че е божествено вкусно това ризото!!! Представям си само колко пленителен е ароматът на печения чесън!
    Поздрави и хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина, печелиш в облога :)
      Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване
  16. Това и в момента да ми го сервираш, Дани, няма да откажа да си го хапна, въпреки че добре си похапнах на вечеря :)
    Разкошотия, обожавам печен чесън и го приготвям много често за различни нещица. Тук ще да е божествен наистина!
    Прегръдка и лека нощ от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, радвам се, че си любител на печения чесън!
      Ще чакам да споделиш предложения!
      Прегръдка и спокойна вечер!

      Изтриване
  17. Дани, много апетитно изглежда и не бих отказала порция, че и две :)Много ми хареса рецептата и идеята с печения чесън. Благодаря ти и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Ау, Дани,
    прекрасно ризото! Много любимо. поздрави за теб

    ОтговорИзтриване
  19. Дани,това ястие така ми лепна на душата-сега ще го мисля докато не го направя-благодаря за рецептата!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, най-обичам да ми лепне някоя рецепта :)
      Хубава вечер и за теб!

      Изтриване
  20. Много вкусно и ароматно предложение, Дани!
    И аз много обичам ризото.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Със сигурност ще ти хареса!
      Поздрави!

      Изтриване
  21. Честита Първа Пролет, Дани! Винаги да е цветно, пролетно и весело!:)

    ОтговорИзтриване
  22. Честита Първа Пролет, Дани! Винаги да е цветно, пролетно и весело!:)

    ОтговорИзтриване
  23. Ah, Dani, i rizototo... i cheesecake-a... pri teb vseki pat e bozhestveno. V sabota pak shte napravja pesto. HUbav den i mnogo usmivki

    Maria

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мария!
      Винаги ме радваш!
      Усмихнат ден и от мен!

      Изтриване
  24. Дани, отбивам се да разгледам твоите вкуснотийки и веднага бях пленена от това ризото. Аз обикновено го оставям с малко сосче, така съм свикнала. Непременно ще го пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мише, радвам се че ти допада!
      Оризът приготвен по този начин е кремообразен!
      Поздрави!

      Изтриване