13 януари 2013 г.

ЦИТРУСОВ СЛАДКИШ СЪС ЗЕХТИН



Нямах намерение да качвам рецептата и направих едни снимки за
групата във Фейс-а.
Но толкова ни хареса, че нямаше да е честно да не го споделя с вас.
С аромат на цитрусови плодове, бадеми, яйца, захар и зехтин.
Без брашно :)

И друг път съм правила подобен сладкиш със същата обработка на 

плодовете и бях очарована.

И понеже ухае чудесно и сигурно преглъщате от аромата, за да му се насладите

ще са ви необходими:

175 г бадеми, леко запечени и смлени по-едро
4 яйца

175 г захар
100 мл зехтин
1 портокал
1 лимон
2 ч.л. бакпулвер
пудра захар за поръсване




Портокалът и лимонът се надупчват леко и се слагат да се сварят във вода за около час

и половина на бавен огън.
Портокалът се разрязва на две, отстраняват се семките и се слага в блендер.
От лимонът се взима само кората.
Смилат се.

Яйцата се разбиват до побеляване със захарта и се добавя зехтина.
Бадемите се смилат едро и се смесват с бакпулвера.
Добавят се към яйчената смес.
Към нея се добавя и смления цитрус.
След хомогенизиране се изсипва във форма с ринг/ 20-22 см/,  покрит с хартия.
Пече се в загрята до 160 градуса фурна с вентилатор за около 45 минути.
Преди поднасяне се поръсва с пудра захар.

Едно ароматно кафе, парченце цитрусов аромат....

Продължението е от вас :)

И да ви е сладко!

47 коментара:

  1. Дани представям си какъв ароматен сладкиш е станал?
    Много апетитен и пухкав е.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Харесвам аромата на цитрусовите плодове, но не смея вече да използвам кората им. Онзи ден мъжът ми купи портокали, които бяха боядисани с оранжева боя, от която остана по панерчето ми за плодове.
    Убедена съм, че е много вкусно това нещо, още повече, че има и бадемки :)

    Хубав неделен следобед, Дани :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, измих ги добре със сапун :)
      И от варенето смятам, че ще има неутрализация, но...
      Прегръдка и хубава неделя!

      Изтриване
    2. Не се съмнявам, че е разкошен сладкиша, Дани! Но...неутрализация на тип химичен замърсител като оцветителите няма как да стане при варенето, единствена остава надеждата да се отмие, доколкото е възможно, утопия да си мислим, че става на 100%. У дома избягвам да използвам корите на цитрусувите плодове :( а това ме лишава от голяма част от аромата им.
      Сърдечни поздрави :*

      Изтриване
    3. Ивче, доверявам се на професионалиста в твое лице, но не мисля, че във всички кори на цитруси има оцветители :)
      А и не злоупотребявам с тях!
      Ако се замислим какво консумираме колкото и да внимаваме...
      Прегръдка, мила!

      Изтриване
  3. Дани, наистина запреглъщах! Много изкусителен сладкиш! Поздравления, мила!
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Оооо…правих го този бадемов сладкиш, страхотен е Дани:) С кафенцето са си чудесна компания!
    Добре че ме подсети за него :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ще го опитам непременно ,Дани ! Много ми хареса рецептата и ме заинтригува как така без брашно :) ! Имам и продуктите ,та още утре ще пробвам :) !
    Прегръдка и спокоен следобед !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивче, ще чакам отзиви :)
      Прегръдка и хубава вечер!

      Изтриване
  6. Много арометен и вкусен е станал!

    ОтговорИзтриване
  7. Със сигурност ще е вкусен, Дани. Няма как, при тия съставки. Ако знаеш какво ми причиняваш сега.. нямам сладкиш днес правен. Ще ми се да дръпна парченце от този.
    Спорна нова седмица на теб да ти е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дърпай, Пепи!
      Правя сладкиш един път в седмицата, но напоследък свършва бързо :)
      В началото режа по-дебели парчета, а накрая много символични!
      Прегръдка!

      Изтриване
  8. Дани, много хубав сладкиш, ароматен и апетитен! Ще го направя някой ден, само да влезем във форма, че след тези празници много ни дойде... ;)
    Хубава неделна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, ще чакам да влезеш във форма:)
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Цитруси, бадеми... ароматът на портокал ми върви във всичко...
    Какво повече да иска човек?
    Прекрасен е , Дани. Разбирам защо се е харесал на групата;)
    Хубава седмица и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, радвам се че ти харесва!
      Ако имаш време за Фейсбук, там сме!
      Прегръдки и усмихната седмица!

      Изтриване
  10. Дани, от това изкушение си искала да ни лишиш и не е справедливо!
    Излъчва нежен аромат и вкус, хубав слънчев цвят и много ми харесва.
    Все пак, благодаря:) за споделената рецепта,
    топла прегръдка за теб и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, радваш ме!
      Прегръдка, усмивки и хубава седмица!

      Изтриване
  11. Божествен!
    Хубава нова седмица от мен, Дани!

    ОтговорИзтриване
  12. Ти качвай рецепти,дани,ние ще им се наслаждаваме ипонкога изпробваме.Сладкише изглежда много вкусен...
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, аз като всички вас си качвам рецепти!
      А и списъкът с чакащи, набъбва :)
      Сладкишът е много лек и ароматен!
      Хубава нова седмица за теб!

      Изтриване
  13. Дани, не само, че изглежда супер ароматно и вкусно а с малко калории! Не бях срещала такава обработка на плодове много интересно и апетитно звучи!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянче, след това празнично преяждане....
      Опитай и съм сигурна че ще ти хареса!
      Усмихната седмица!

      Изтриване
  14. Дани,представям си аромата,със сигурност е обикалял къщата часове наред!Обожавам печивата да са с наситен аромат,а портокалът е сред любимите ми!Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, сладкишът е лесен, ароматен и не толкова калоричен!
      Прегръдки, мила!

      Изтриване
  15. Разкошен ароматен и сочен изглежда този сладкиш Дани, чудно съчетание! И боя не боя си заслужава да се опита :)
    Прегръдки мила и много поздрави на любимото ми море :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евчик, морето много се зарадва на поздравите ти!
      Явно много се обичате!
      А сладкишът определено си струва!
      Прегръдки и хубаво настроение!

      Изтриване
  16. Dani, aromatat dostigna chak do men :-) izglezhda strahotno. usmihnata sedmiza i na teb (i vkusna sashto :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, радвам се, че усети изкусителния аромат!
      Усмивки и за теб!

      Изтриване
  17. Дани, отново предлагаш много интересна рецепта! Представям си какъв неустоим аромат се разнася от този сладкиш. Записвам си го. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Снежи!
      Ще чакам резултат!
      Хубава вечер от мен!

      Изтриване
  18. Без брашно казваш, Дани.'що ли му е брашно при тези ядчици.
    Чуден сладкиш!
    Поздрави и хубава вечер!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Без брашно, Вили, че е много калорично:)
      Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  19. Представям си аромата...
    Страшно изкусително си го описала, Дани!
    Парченцето е неустоимо!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, винаги ме радваш!
      Прегръдки и от мен и хубав уикенд!

      Изтриване
  20. Сладкишът изглежда превъзходно и ще се опитам да го направя. Ако не е тайна, коя е фейсбук групичката ви за кулинария? Бих искала да се присъединя. Не съм от големите готвачки, но много обичам да чета рецепти и дори някой път ги правя :) Дори имам и попадения от време на време в кухнята. За съжаление, нямам профил в Гугъл, дори не знам как да го направя..... Поздрави, Жени

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Жени!
      Профил в Гугъл се прави с регистрация.
      Опитай и ще се получи!
      Поздрави.

      Изтриване
  21. Добре си спомням, че се заканих на тоя сладкиш да го направя и писах тук, но не виждам...няма значение! Отивам да го бъркам,Дани!Сварих цитрусите и се върнах за рецептата...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, ще чакам да споделиш впечатления !
      Прегръдка!

      Изтриване
  22. Ами, какво да ти кажа! СТРАХОТЕН!!!!Много вкусен! Сега почвам втората доза за утрешното кафе.Не остана и троха.Аз малко го промених, надявам се утре да има светлина да го снимам и да го публикувам. Много ти благодаря, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, толкова се радвам!
      Ще чакам твоята версия и снимките ти!
      Прегръдка!

      Изтриване
  23. Как съм пропуснала това цитрусово вълшебство :). Много хубав сладкиш Дани! А дали би се получил с готово бадемово брашно?

    ОтговорИзтриване
  24. Дидка, не мога да ти отговоря за брашното.
    Бадемите ги смилам едро, а брашното е по-фино.
    Ако искаш опитай, но леко хрупкавите бадеми
    са много вкусни!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване