25 януари 2013 г.

HAZELNUT FRANGIPANI TART with QUINCE HAZELNUT MINCEMEAT








Знаете, че "frangipani " е вид бадемов сладкиш.
Но това търпи промени, нали?
Моето предложение е с лешникови ядки.
И с онази вълшебна смес, която правих преди Коледа.









Рецептата може да се направи и без сместа, защото кремът,
който има и мое допълнение, е страхотен.
На пръв поглед има много масло, но с допълнението не се усеща.

Необходимите продукти за основата :

225 г брашно
100 г студено, нарязано на парчета, масло
2-3 с.л. ледено-студена вода.


За плънката :
400 г от "вълшебната смес"
250 г лешници
250 г масло
250 г захар
4 яйца

* 2 1/2 каф. чашки какао
1 ч.л. масло
3 с.л. захар
и
вода*,
за да се получи с гъстота на мармалад.




Направата на основата ви е ясна.
Работи се бързо, тестото се оформя с пръсти,
завива се във фолио и се оставя за около 30 мин. в хладилника.

Какаовата смес, която е между * се поставя на котлона до появата на мехури
и се отстранява.

Лешниците със 100 г захар се смилат в процесор, но не много ситно.

В друг съд се разбиват маслото с останалата захар, добавя се какаовата смес,
хомогенизира се добре и се добавят яйцата едно по едно.

Получената смес се добавя към лешниковата.

Охладеното тесто се разстила  на дъното и стените на кръгла тавичка.
Върху него се нанася "вълшебната" смес.
Върху нея се изсипва останалата плънка.

Поръсва се със смлени лешници.

Пече се в предварително загрята фурна 170 градуса 40-50 минути.

Получава се един невероятен сладкиш,  с чудесен аромат от сместа
и вкус на лешници.
Сместа с какаото го прави допълнително шоколадов с много плътен вкус.

Какаовата смес и добавянето към масления крем е от една торта, която много правех
преди години, когато нямаше толкова богат избор на продукти.
Кремът на тази торта беше със същото количество масло и захар, с добавянето и на 3 жълтъка.
Белтъците се разбиваха отделно и се поставяха върху масления крем.
За основа тогава се използваха готови блатове, леко сиропирани.
Ставаше вълшебна :)


Не може да не усещате ароматът на какао и лекото "хрупане" на лешниците...

Ммммм...

19 януари 2013 г.

ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ПЕСТО

Обичам песто и редовно си правя - от босилек, от магданоз, а зимата най-често от рукола.
Правя го с различни ядки - орехи, каперси, лешник, слънчогледови семки.
Останалите съставки ги знаете - чесън, зехтин и пармезан.

В днешното ми предложение добавих още два много вкусни за мен, продукти.
Домашно сушени домати в зехтин и сушени маслини.
Ядките бяха орехови.
Не сложих пармезан, защото маслините са достатъчно солени.
Ако вие искате, сложете.

Продуктите са съвсем на око и вкус.



100 г рукола
1 1/2 ч.ч.сушени домати /моите са леко сочни, а не ги изсуших съвсем, когато ги правих/
сушени маслини на вкус
2 скилидки чесън
100 г орехи
зехтин





Всички продукти се смилат в блендер по-едро.
Можете да го намажете върху хляб, или да овкусите салата от айсберг.
Можете да го направите без маслините, а да добавите сирене.
Варианти много.

Аз го сервирах върху спагети :)

Някои у нас ги предпочетоха с гъби и топено сирене.
Добавих към тях извара на "Добрев".
Тя е нискомаслена със зехтин и копър.
Ако имате възможност, опитайте я!




















Приготвихте ли си вече хляба за намазване ?
Да ви е сладко!

13 януари 2013 г.

ЦИТРУСОВ СЛАДКИШ СЪС ЗЕХТИН



Нямах намерение да качвам рецептата и направих едни снимки за
групата във Фейс-а.
Но толкова ни хареса, че нямаше да е честно да не го споделя с вас.
С аромат на цитрусови плодове, бадеми, яйца, захар и зехтин.
Без брашно :)

И друг път съм правила подобен сладкиш със същата обработка на 

плодовете и бях очарована.

И понеже ухае чудесно и сигурно преглъщате от аромата, за да му се насладите

ще са ви необходими:

175 г бадеми, леко запечени и смлени по-едро
4 яйца

175 г захар
100 мл зехтин
1 портокал
1 лимон
2 ч.л. бакпулвер
пудра захар за поръсване




Портокалът и лимонът се надупчват леко и се слагат да се сварят във вода за около час

и половина на бавен огън.
Портокалът се разрязва на две, отстраняват се семките и се слага в блендер.
От лимонът се взима само кората.
Смилат се.

Яйцата се разбиват до побеляване със захарта и се добавя зехтина.
Бадемите се смилат едро и се смесват с бакпулвера.
Добавят се към яйчената смес.
Към нея се добавя и смления цитрус.
След хомогенизиране се изсипва във форма с ринг/ 20-22 см/,  покрит с хартия.
Пече се в загрята до 160 градуса фурна с вентилатор за около 45 минути.
Преди поднасяне се поръсва с пудра захар.

Едно ароматно кафе, парченце цитрусов аромат....

Продължението е от вас :)

И да ви е сладко!

5 януари 2013 г.

ЗА ЕДНА ВКУСНА СУПА



МОЯТА ПУХКАВА ГОСТЕНКА ПО ПРАЗНИЦИТЕ :)


Няма да изпадам в подробности колко много похапнахме по празниците!
Но ще ви представя една вкусна супа, обогатена с вкус на тахан и в добавка
на хрупкав нахут!

Ще са ви необходими :

1 кг моркови, обелени и нарязани 

1 глава лук, нарязана
4-5 скилидки чесън, обелени и смачкани
1-2 с.л. зехтин / при мен масло/
сол
кимион
4 ч.ч. зеленчуков бульон *





За хрупкавия нахут :

1 консерва сварен нахут, отцеден
1 с.л. зехтин
1/2 ч.л. сол

1/2 ч.л. кимион

За соса с тахан

2 с.л. тахан

2 с.л. лимон
2 с.л. вода
сол на вкус

В тенджера се загрява мазнината, задушават се лука, чесъна и морковите.
Добавят се бульона и подправките и се вари до готовност на зеленчука.

През това време се загрява фурната на максимум,
поставя се отцедения нахут върху хартия за печене, поръсва се със зехтина и подправките и се пече 10-15 минути до покафеняване.


В купа се смесват тахана, лимоновия сок и водата.
Можете да промените количествата на течностите според желаната консистенция!
Посолява се на вкус.

Сварените зеленчуци се пасират.
При сервиране се добавя желаното количество от тахановия сос и  хрупкавия нахут.






*Аз добавих и малко кокосово мляко.
Можете да направите цялата супа  с консерва кокосово мляко!

Естествено е, че ще изпитате наслада при консумацията!
И освен това, ще ви е цветно на душата!
Повярвайте ми, струва си!

Да ви е сладко!