28 ноември 2012 г.

ПИТКА ЗА ЗДРАВЕ




Една чудесна инициатива на Ирония и Илианка, накара много от нас да
направим по една питка, наречена за здраве, и да предадем нататък тези пожелания!
Включих се с удоволствие, защото и без това почти две години не купувам хляб!
А и защото няма нищо по-важно от здравето!

Използвах рецептата на Илианка за питка с белтъци 2.
Илианка за мен е майсторка на тестото, а във фризера ми и сега има излишни белтъци!
Оформянето при мен беше по-обикновено, но питката стана чудесна.
Макар че сякаш не ми беше ден и не всичко ми се получаваше, питката стана
невероятна!

Продукти :

10 г суха мая
250 мл прясно мляко
1 ч.ч. /240 мл / кисело мляко
4 белтъка
6 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
около 1 кг брашно

50 г разтопено масло





Тестото се омесва  и се оставя да удвои обема си.
Оформянето при мен беше под форма на "розички", като разделих тестото на отделни
топки.
Разточват се на елипса, която се  разделя по дължина на широки ленти, завиват се на руло
и като се хващат двата края се завиват в кръг.
Дано да сте разбрали :)
Можете да ги оформите като искате.
Всяка елипса исках да намазвам с разтопено масло и тогава да завивам.
След като оформих цялата питка, видях приготвеното масло
да си стои кротко на плота :)
Намазах питката с него след втасването.
Преди да я сложа във фурната намазах с яйце и малко 
прясно мляко.

Пече се в предварително загрята фурна!

С удоволствие предавам нататък тази инициатива!

А вие спокойно си хапнете.
Да сте живи и здрави!

17 ноември 2012 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА С ПОШИРАНИ ДЮЛИ



Започнах да правя тази торта с желанието да е шоколадова :)
Исках да я съчетая с дюли като знам колко е вкусен кремът от дюли :)
И да има вкусен и лесен крем :)
Е, съчетах всичко това, надниквайки на много места и ...
Получи се една торта с пухкави блатове, ароматни дюли и един безумно 
вкусен крем с маскарпоне и дулсе ди лече :)

И понеже съм сигурна, че някои от вас вече преглъщат, започвам с необходимите продукти :

За  блата :
адаптирано от тук :

100г брашно
50г какао
225г захар
1 чаена лъжица сода бикарбонат
1/2 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
1 яйце
120мл прясно мляко, смесено с 1/2 чаена лъжица оцет
60мл олио
120мл горещо, прясно приготвено кафе
1/2 чаена лъжица ванилова есенция

Смесват се прясното мляко и оцета и се оставят за 10 минути.
В купа се смесват сухите продукти : пресятите брашно и какао, захарта, содата и бакпулвера и солта.
В отделен съд се разбиват яйцето, олиото и  сместа с прясното мляко.
Сухите и мокрите продукти се смесват добре.
Към тях се добавя топлото кафе и сместа се хомогенизира .
Форма за торта се намазва добре с мазнина, отгоре се поставя хартия за печене, която
също се намазнява и поръсва обилно с какао.


Прави се така, защото сместа е доста течна, за да не залепне!
Пече се при 180 градуса за 20-26 минути, като внимавате да остане влажна!
Изважда се, оставя се за 10 минути да поизстине и се освобождава от формата.
Формата трябва да е 20 см, но моята е по-голяма и блатът стана по-нисък :)

За дюлите :

~ 500 г дюли, обелени и нарязани на парчета
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. бяло вино
15о г захар, на вкус


Всички продукти се смесват и варят до омекване на дюлите.
Ако се налага, добавете вода.
Ако искате, не изхвърляйте сиропа, а го използвайте за леко сиропиране на блатовете.

За крема :

500 г маскарпоне
1 кутия дулсе де лече



След като блата изстине, се разрязва на две.
Ако искате го сиропирате леко, а отгоре се нареждат дюлите.
Поставя се половината от крема.
Отгоре се слага втория блат.
Завършва се с крем.

Моят крем в началото стана малко рядък, защото си правих дулсе де лече
и го смесих още леко топло с маскарпонето :)

Оставя се да стегне кремът, да се овлажни блата и ....
разрязвате :)
Насладата от вкусове  е пълна!

Ако сте любители на тази комбинация, опитайте я!
Ще се получи добре и с ябълки, и със сини сливи.
А може и без плод :)

И да ви е сладко!