11 септември 2012 г.

ЧИЛИ КОН КАРНЕ CHILLI CON CARNE



Обичам телешко :)
Така вкусно ухае, когато го готвиш....
Така беше и сега с тази рецепта, която съдържа и други любими продукти-
нахут, червен боб, кимион, канела....
Изчетох доста рецепти и може да се добави бира, чаша силно кафе или... лют шоколад :)
Но да започна  с обяснението, защото само споменаването на тези продукти, ме карат да преглъщам :)
ПРОДУКТИ:

700 g телешко, може и телешка кайма
1 глава лук
3-4- скилидки чесън
1 кутия нахут
1 кутия червен боб
1 кутия, нарязани домати, или пресни около 300 г
захар за доматите
2 печени червени чушки
шепа царевица от консерва
1 кутия от консерва вода
сол
ч.пипер
кимион
канела
чили, колкото люто обичате
Телешкото го мариновах цяла вечер в :

1/4 ч.ч зехтин
1/4 ч.ч. бяло вино
1 с.л. кафява захар
2 с.л. лимонов сок
2 скилидки чесън

ч.пипер
В зехтин се задушава нарязания лук и се добавя месото, докато промени цвета си.
След това се сварява в тенджера под налягане почти до готовност.
Изсипва се в подходящ съд и  се добавят всички останали продукти,
Бобът се изсипва с течността.
Готви се до сгъстяване на соса, който е много плътен и ароматен.

При този  аромат, който се усеща нямаш много търпение да чакаш.
И затова трябва да си в готовност!
На нас ни беше безумно вкусно!
А на вас?!!!!!

Да ви е сладко!


38 коментара:

  1. Дани, непременно ще опитам твоята рецепта, когато захладнее. Страшно ме привлича това ястие, но рецептата по която съм го правила много ме разочарова...
    Твоето изглежда страхотно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, стана много ароматно и с плътен сос :)
      Дано ви хареса!

      Изтриване
    2. Никога не съм го опитвала това прословуто чили кон карне,но твоята чинийка е много,много убедителна,Дани!
      И разбира се тайната за крехко телешко е тенджерата под налягане ,а аз нямам такава,май е време да се снабдя с една,гледай само каква чудесия си сготвила с нея.
      Сърдечни прегръдки и хубаво утре!

      Изтриване
    3. Мила Дани, обожавам чили кон карне понеже търпи всякакви импровизации и винаги е вкусно. Последния път го приготвих със соева кайма.

      Изтриване
    4. Роси, у нас имаме тенджера под налягане откакто се помня :)
      Скоро си купих нова от "Айко" като върнах старата и имаше много голяма отстъпка!
      Всичко става много бързо вътре!
      Прегръдки и хубава сряда!

      Изтриване
    5. Благодаря, Петя!
      Сигурна съм че и със соева кайма става хубаво!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Правила съм с кайма, без нахут, т.е. различна рецепта, обожавам го това ястие!А твоят вариант е както казваш - само продуктите те карат да преглъщаш! Е, ти поне си преглъщала нещо вкусно, а ние ще се облизваме:):):) Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, обичам тези продукти!
      Опитай и ти!
      Хубава сряда!

      Изтриване
  3. Ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar...

    ОтговорИзтриване
  4. Много апетитно, Дани! Много богато на вкусове и аромати предложение. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани,обожавам това ястие!
    Наистина е много вкусно и наситено с аромати!
    Твоето изглежда фантастично!
    Прегръщам те*)

    ОтговорИзтриване
  6. Ще го опитам това чили ,Дани и така като го гледам ще върви и за паста :) !
    Благодаря за рецептата !
    Хубава сряда ! Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивче, ще докладваш с пастата!
      Хубава вечер и прегръдка!

      Изтриване
  7. Не съм го правила това чили кон карне,
    но като чета продуктите и виждам това което си сготвела Дани, май и аз взех да преглъщам!
    Благодаря за предложението!
    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, опитай го!
      Продуктите поотделно са чудесни, а заедно....
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Ей че вкусно изглежда и звучи, ще се хареса много у нас. Някой ден ще се пробвам.
    С усмивка
    мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз съм сигурна, че ще ви хареса!
      С много усмивки,
      Дани

      Изтриване
  9. Е, ама е трепач! Изглежда адски вкусно, едно такова сочничко... уф, аз все не съм се наяла :)) И аз ще се пробвам, стига да намеря телешко, че все на говеждо попадам.
    Въздъх...
    Прегръдки от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трепач е, Инче :)
      И с говеждо ще стане стига твоите хора да го обичат!
      Чак тук ти чух въздъх-а :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  10. Много обичам Chili con Carne, Дани. Ти си го приготвила невероятно вкусно и красиво. Комплименти!Bussi!

    Прегръдки, мила и един чудесен ден!:)

    ОтговорИзтриване
  11. Ще го сготвя това нещо, страшно апетитно изглежда!
    Малко ме е страх от телешкото, обаче. Ще стане ли в обикновена тенджера, а не под налягане. Много ли варене се изисква?
    Прегръдки, Дани! Хубав петъчен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, зависи от месото!
      Когато готвиш в обикновена тенджера, сложи малко концентрат -ракия, или водка, които няма да променят вкуса, но спомагат за по-бързото сготвяне.
      Другите продукти, ще добавиш при почти готово месо!
      Прегръдки и хубав уикенд!

      Изтриване
    2. Мерси, Дани!
      Утре отивам "на лов" за телешко :)

      Изтриване
  12. Класика, приготвена както винаги безупречно, Дани! Каня му се отдавна, сигурна съм, че ще е много вкусно. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, наистина е класика ии то много вкусна!
      Не му се кани толкова, защото изпускаш :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  13. И аз в групата на тия, дето отдавна му се канят :)
    И все се отказвам, заради царевицата. А ти, Дани, гледам упорито си включила царевицата в менюто напоследък :)
    Много апетитно изглежда, да можеше да посегна с един крайщник :))
    Поздрави, Дани и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, ако те притеснява царевицата не я слагай :)
      Телешкото и боба са есенцията в това ястие :)
      И лютичкото, разбира се!
      Аз обичам царевица !
      Хубава седмица, Пеп!

      Изтриване
    2. Да, Дани, винаги тя ме е спиралата. Ако махна царевицата може и да не е Чил кон карне, но пък щом казваш телешко, боб и люто - ок, съгласям се.

      Изтриване
  14. Пепи, сега чета книга "Мексиканска кухня" и и там в чилито няма
    царевица :)
    А и какво значение има дали ще е чили, ако ви е вкусно!

    ОтговорИзтриване
  15. Много обичам това ястие, за себе си го правя със соеви хапки! И ми е много вкусно! Утре май ще готвя от твоето меню!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, направо ви завиждам, че ще си го хапнете :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  16. Страхотна идея! Отдавна се каня да го приготвя! До сега не бях срещала рецепта с нахут! Свежа импровизация! Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      На мен също ми допадна много наличието на нахут!
      Поздрави!

      Изтриване