30 септември 2012 г.

ДАЙ ГОЛЯМАТА ЛЪЖИЦА




Или как малкият фъстък изяде две порции от моя мнооого шоколадов сладкиш!
С джинджифил, канела и един измислен сос :)

Отдавна ми се похапваше нещо шоколадово, ама много шоколадово!
Но исках   да има и плод под някаква форма :)
И когато видях рецептата, в която имаше и от любимия ми джинджифил,
реших че ще го направя!



Приготвя се много бързо и е наслада за душата!

Ще ви напиша оригиналните продукти и моите забележки :




Продукти:



5 яйца
300 г захар *
50 г брашно
300 г черен шоколад (52% какао)**
200 г краве масло
15 г сух джинджифил
1 ч. л. канела





Яйцата се разбиват със захарта.
На водна баня се разтапя шоколада с маслото.
Брашното се смесва с джинджифила и канелата.
Всичко се смесва и хомогенизира добре.
Изсипва се в кексова форма покрита с хартия за печене със свалящи се стени.
Пече се в загрята до 170 градуса фурна 20 минути.

Продукти за соса :

сини сливи 800 г
2 с.л. захар
2с.л. коняк



В подходящ съд на  котлона, захарта се разтваря в коняка.
Добавят се сливите разполовени и се оставят да омекнат.
Ако ви се струва, че не отделят достатъчно течност, се долива много малко вода.
След това сместа се пасира!

Кейкът се сервира залят със соса.
Моят кейк е покрит и отгоре, защото се напука при печенето.
Не обичам да пека с вентилатор и моят съвет е да си печете по стандартния начин.

Сосът стана съвсем подходящ, защото

* за мен захарта е много,
или
** шоколадът трябва да е със 70 % какао

Комбинацията с киселите сливи  е вълшебен.




Малкият фъстък ми беше на гости и беше дал заявка за пържени кюфтета и картофено пюре.

Похапвайки, каза че пюрето е номер едно и после са кюфтетата.
Когато дойде ред за десерт, каза че не обича сливи :)
Опита десерта и му се видя много сладко.
Дадох му с малка лъжичка да опита соса.
След дегустацията каза : дай голяма лъжица!!!!!
И се започна едно поливане отгоре...

След един час си поиска втора порция сладкиш :)

Сигурна съм, че след като го опитате и вие ще си поискате допълнително!!!!!

Оригиналът е с интересен лют сос :)
Кюфтенцата направих по рецепта на Дарин и съм във възторг :)

Менюто ви е готово!
Започвайте!
И да ви е сладко!!!!!!

15 септември 2012 г.

ПАЙ С ЦАРЕВИЦА И ДОМАТИ



Е, не е само с тези два продукта, но те са основните!
Все още е царството на доматите, а царевицата ми остана от чилито :)
А и отдавна я бях набелязала при Кевин!

Направих я с бисквитени кори и незнайно защо на снимките
съм  я "кръстила" тарт :)
Честичко ставам кръстница , но това не променя в случая вкуса!
"Бисквитените" основи са по-леки от масленото тесто и много вкусни :)
Рецептата е толкова точна, че станаха чудесни,  а добавката на босилек ги направи още по-ароматни!

В плънката сложих домашна майонеза по рецепта на Ева с добавена горчица!
Винаги я предпочитам пред купешката.




След този дълъг увод, преминавам към рецептата!

Бисквитени кори:

2 ч.ч. /от 240 мл/ брашно
1 с.л. бакпулвер
3/4 ч.л. сол
90 г студено масло, нарязано на парчета
3/4 ч.ч.прясно мляко
2 с.л. нарязан на ситно, босилек


Приготвя се като масленото тесто.
А го направих в комбайна .
Разделя се на две.

Плънка :

1 1/2 ч.ч. царевични зърна
750 г домати, нарязани /моите бяха малки, розови 

4 парченца бекон, нарязан и обработен в тиган, без мазнина
1/4 ч.ч. майонеза, или заквасена сметана
1 1/2 ч.ч. настърган кашкавал, по-твърд
1 шепа нарязан босилек
2 печени, нарязани чушки
смлени солени крекери
1 с.л. разтопено масло, или яце за намазване отгоре



Отново реших да добавя смлени крекери, за да обера малко влажността на плънката.
Ако искате може да поставите част от тях първо върху кората.

Разточва се едната кора и се поставя в тавичка с диаметър 26 см, като се надига и за борд.
Отгоре се изсипва плънката.
Разточва се втората кора и се поставя върху първата като краищата на първата
припокриват горната, за да не изтича плънка.
Правят се няколко разреза отгоре, за да излиза парата от плънката.
Намазва се с разтопеното масло.
Пече се при 180 градуса около 40 минути до зачервяване!

Е, няма как, ше се наложи да изчакате малко, за да изстине :)
Разбрах от вас, че много не се плашите от накапване /сигурно винаги можете да извадите
от джоба си Venish :)/, така че нападайте смело!

И да ви е сладко!!!!!!

11 септември 2012 г.

ЧИЛИ КОН КАРНЕ CHILLI CON CARNE



Обичам телешко :)
Така вкусно ухае, когато го готвиш....
Така беше и сега с тази рецепта, която съдържа и други любими продукти-
нахут, червен боб, кимион, канела....
Изчетох доста рецепти и може да се добави бира, чаша силно кафе или... лют шоколад :)
Но да започна  с обяснението, защото само споменаването на тези продукти, ме карат да преглъщам :)
ПРОДУКТИ:

700 g телешко, може и телешка кайма
1 глава лук
3-4- скилидки чесън
1 кутия нахут
1 кутия червен боб
1 кутия, нарязани домати, или пресни около 300 г
захар за доматите
2 печени червени чушки
шепа царевица от консерва
1 кутия от консерва вода
сол
ч.пипер
кимион
канела
чили, колкото люто обичате
Телешкото го мариновах цяла вечер в :

1/4 ч.ч зехтин
1/4 ч.ч. бяло вино
1 с.л. кафява захар
2 с.л. лимонов сок
2 скилидки чесън

ч.пипер
В зехтин се задушава нарязания лук и се добавя месото, докато промени цвета си.
След това се сварява в тенджера под налягане почти до готовност.
Изсипва се в подходящ съд и  се добавят всички останали продукти,
Бобът се изсипва с течността.
Готви се до сгъстяване на соса, който е много плътен и ароматен.

При този  аромат, който се усеща нямаш много търпение да чакаш.
И затова трябва да си в готовност!
На нас ни беше безумно вкусно!
А на вас?!!!!!

Да ви е сладко!


8 септември 2012 г.

СУФЛЕ ОТ МОРКОВИ И МАГДАНОЗ

Малко цветенца от с. Българи :)
Заглавието е малко подвеждащо :)
Но Марта Стюарт го нарича така.
Нейното предложение е само с моркови.
Аз имах доста магданоз и реших да го използвам.
Стана много бързо.
Ако класическото суфле ви затруднява, или бързате, то това е вашия вариант :

ПРОДУКТИ:

500 г моркови
200 г магданоз
1 глава лук
1 ч.ч. смлени солени кракери
1 ч.ч прясно мляко
4 средни на размер яйца
3/4 ч.ч. пушено сирене, или кашкавал
1 с.л. масло плюс малко за намазване на формата
сол
ч. пипер


Морковите, след като се обелят, се нарязват на кръгчета, заливат се с вода, 
която да ги покрива, посоляват се и се сваряват.
Магданозът и лука се нарязват и заедно с морковите се задушават за кратко
колкото да не са съвсем сурови.
Пасират се.
Към сместа се добавят трохите кракери,млякото, разбитите яйца, сиренето
 и подправките.
Изсипва се в намазаната с масло форма.
Пече се при 170 градуса около 40 минути.





Изчаквате, колкото и да ви е тъжно, да поизстине и започвате :)
Знам , че ще ви се услади!

Количествата съм написала според моите продукти.
Можете да ги увеличите като имате пред вид, че и може да 
увеличите количеството на яйцата, за да не е много гъста сместа.

Ястието не изисква лигавче :)
Да ви е сладко!

1 септември 2012 г.

ЧИЙЗКЕЙК С ПИЯНО ГРОЗДЕ




Това е "синя" луна :)
Това понятие се използва, когато в рамките на
един месец има два пъти пълнолуние.
Така се получи и през август, когато в началото и в края на месеца
имаше пълнолуние :)
Но това на снимката е луната, ако имате невероятно въображение :)
Ако имате такова, значи виждате  и днешното ми предложение :)
Един чийзкейк с бяло вино и грозде!
Пияно грозде!
Опияняващ кейк!

Става бързо и е без печене :)
Само се изчаква да кисне гроздето във вино
и да се желира!
Но ако имате като мен желатин на листи :),
който кака ми донесе от магазин "Карфур" в Париж,
значи няма да чакате много!
Става бързо и безотказно!
Предполагам, че и с другия желатин става :)

Но понеже вече рисkувам да не стигнете до края, а рецептата си струва, започвам :

Продукти:

За основа са първи път използвах нещо по-различно, което страшно ми хареса :

3 белтъка
120 г  смлени орехи /бадеми, лешници/
1-2 с.л кафява пудра захар.

Всички продукти се разбиват с бъркалка.
Сместа се изсипва във форма с ринг, покрит с хартия и се пече за около 5-8
минути при 180 градуса.
Внимавайте да не изгори.

За гроздето :

240 мл бяло вино
200 г зърна грозде без семки. нарязано
1 с.л. стафиди /опция/


Продуктите се смесват  и се оставят цяла нощ.
След това гроздето се отцежда, а виното се запазва.


За плънката :

250 г крем сирене
100 г захар
2 с.л. лимонов сок
240 мл сметана
120 мл от виното, в което е киснало гроздето
гроздето
10 г желатин на листи

Желатинът се накисва в бялото вино и след това на много ниска температура се разтваря.

Крем сиренето се разбива със захарта и лимоновия сок.
Сметаната се разбива отделно и се добавя към сместа със сиренето.
Разтворения желатин се изсипва в горната смес и се разбърква добре.
Оставя се малко да започне да стяга, преди да се изсипе върху подложката.
След като я изсипете оставете чийзкейка в хладилника, за да стегне.

За покритието:

останалото вино, което е около 100 мл
30-4- мл вода
15-20 г захар, която можете да увеличите според киселиността на виното и
вашия вкус
4 г желатин на листи

В малка тенджерка се смесват всички продукти на слаб огън, за да се разтвори желатина.
Оставя се да започне да стяга и се изсипва отгоре.
Изчаква се да се желира!



Подложката стана страхотна, но не е твърда като целувка, а ядките се усещат при похапване :)
Ммм...
Моето покритие е цветно, защото сложих червени сухи боровинки с гроздето :)

Ами останалото е ясно :
взимате лъжичка и започвате да похапвате парченце
"синя луна" :)

И да не забравите да си пожелаете нещо хубаво!

P.S
Количеството желатин при мен беше 17 г опаковка, или 9 листа.
3 листа са една супена лъжица.
Така че съм ползвала 3 с.л. желатин, или ако не греша - повече от едно пакетче :)