26 август 2012 г.

КРУШИ СВИНСКО САЙДЕР ОРЕХИ ОРИЗ


Лятото все още в разгара си, макар че за мен слънчевите лъчи колкото и силно да греят се усеща полъха на есента :)

За нея  днес няма да говорим, но не мога да не спомена изобилието от плодове и зеленчуци на пазара.
Не се съмнявам, че  го установявате всеки ден!
Толкова дълго тази година има малини и къпини на пазара :)
Праскови, нектарини, смокини /някои дори запретнаха ръкави и направиха сладко от последните :)/
Появи се и грозде без семки, което ми е любимо!
И различни сортове круши, които са един чудесен и ароматен  плод!

Знаете, че обичам да експериментирам в основните ястия!

Думите, изредени в заглавието са основно действащи лица в днешното ми предложение :)

И си мисля, че е грехота да не ви покажа поредното удоволствие

при съчетаването на плодове с месо :
този път в компанията на круши, сайдер от круши и орехи.

Сайдерът, както знаете се приготвя при ферментацията на плодове и 
от известно време се радваме на наличието  му на пазара .
Според легендата от рекламата,  лорд Somersby е успял да използва изобилието от круши в имението си, превръщайки го в слабо алкохолния сайдер :)

За днешната рецепта в :

3 с.л. масло се поставят
3 големи, обелени и нарязани на полумесеци, круши , твърди
Оставят се, докато започнат да покафеняват.

Изваждат се и на тяхно място се поставя :

Свинско месо, нарязано на хапки и оваляно в брашно.
Обработва се от двете страни до покафеняване и се изважда.





.



В тигана се изсипва смес от :
1 ч.ч.сайдер
1/4 ч.ч. сметана
1
ч.ч пилешки бульон

Когато сместа заври се поставят на дъното хапките месо и върху тях, крушите.
Готви се до готовност на месото, а сосът през това време се сгъстява.

Оризът, който се приготвя за гарнитура се вари с :

1 ч.ч. пилешки бульон
1 ч.ч. сайдер
1 с.л. масло
сол
черен пипер


Задушава се до готовност и се овкусява със сол и черен пипер.
При поднасяне се поръсва с орехи, предварително запечени.



Това е основата на рецептата, по която  приготвих днешния обяд :)

Сега ще напиша моите допълнения :

Мариновах месото в смес от :

1/4 ч.ч. зехтин
1/4 ч.ч. бяло вино
2 с.л лимонов сок
 с.л. кафява захар

2 счукани скилидки чесън
1 с.л. /опция/ домашна майонеза с фъстъчено олио  и тахан,
към която добавих малко горчица
суха мента

След като извадих и подсуших месото,  добавих сместа към сайдера, вместо сметана.
Оризът в рецептата е див, но аз използвах бланширан/такъв имах/
Вместо ориз,  смятах да направя пюре от картофи със синьо сирене, което щеше да си прави чудесна комбинация с крушите.
И смятам следващия път да е така :)

От рецептата единствено "спестих" ванилията :)
Просто нямах :)

Излишно е да ви казвам, че става много ароматно и вкусно и
ухае чудесно, докато се приготвя!

На любителите на тези комбинации : да ви е сладко!

А другите просто трябва да опитат :)

И наздраве с изстуденото бяло вино!
Не съм го забравила!

22 коментара:

  1. Дани, представям си невероятния аромат и вкус от всички съставки на това нестандартно ястие!
    Обожавам ориз с плодове и ядки, а свинското след мариноването сигурно е станало много крехко!
    Фантастично предложение , както винаги!
    Целувки и...наздраве*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Катенце :)
      Наздраве и хубава седмица!

      Изтриване
  2. Прекрасно и вкусно! Не съм яла такава комбинация на ориз, но изглежда страхотно! Хубав ден, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Траянче!
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  3. Хм, що не я пусна тази рецепта, когато имах сайдер и се чудех къде да го сложа... наистина, малкият сложил в кошницата една бутилка и чак на касата видях какви ми ги е наредил. Е, не връщах продукти, ама се разправяхме :)) Не че това повлия върху следващите срещи с кошниците :))

    Много ми харесва предложението ти, адски облизващо ми действа.
    Царица си на такива вкусни измишльотини :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И не изпихте сайдера? :)))))
      Малчо знае какво да слага в кошницата :)
      Вкусна измишльотина, нали :)
      Както казва моя колега :"Nice, а"?
      Хубава седмица, Инче!

      Изтриване
  4. Много различно, нетрадиционно, което с удоволствие бих приготвила. Обичам да опитвам нови неща, а при теб, Дани, намирам все такива и то прекрасни. Поздрави и хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, ще се радвам да опиташ!
      Поздрави и от мен и хубава седмица!

      Изтриване
  5. На мен такива рецепти вече не ми звучат не традиционно,може би защото съм опитвала подобна,но с ябълки,и се обзалагам,че е фантастично вкусно ястието ти,скъпа!
    Много тача тази месно-сладка комбинация!Великолепно съчетание и блюдо!
    Сърдечни поздрави и усмихната седмицамила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, радвам се че се увеличава групата почитатели на месо и плодове :)
      Прегръдки и усмихната седмица!

      Изтриване
  6. Много смела рецепта ...и много хубава :) ! Поздравления ,Дани ! Обичам такива - с месо и плодове ...сега съм се спряла на една ''черен дроб с ябълки '' ...да видим ще се яде ли или ще се хвърля :)) !
    Хубава вечер ,Дани ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивче, да не си посмяла да хвърляш :)
      Ще стане чудесно и очаквам с нетърпение рецептата!
      Моята комбинация е вкусна за любителите!
      Прегръдки и спокойна вечер!

      Изтриване
  7. Оххх Дани, ти си ми фаворит сред този тип рецепти, страшен фен съм на тези вкусови съчетания, а тази рецепта е просто шедьовър!
    Прегръдки мила Дани и усмихнато утре:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евчик, благодаря ти!
      Много ме радваш :)
      Прегръдки, мила и хубава сряда!

      Изтриване
  8. Дани,
    такива комбинации и аз обичам, то кой ли не обича;)
    И сега незнам, много ми набъбна списъка с желания за приготвяне и опитване, та се чудя да го правя ли или тук да хапна?;))
    Чудна вечер, Дани! И прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, хапвай си спокойно :)
      Това с "набъбването" ми е до болка познато!
      И затова и аз се присламчвам към вашите вкуснотийики
      и похапвам :)
      Прегръдки и хубава вечер!

      Изтриване
  9. Уникална комбинация от вкус, аромат и цвят, Дани! Сигурна съм, че е незабравимо вкусно! Прегръдки, мила! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, тези чудесни думи, галят ушите ми!
      Прегръдки и хубава вечер!

      Изтриване
  10. Много интересна рецепта, както винаги, Дани :)
    Рулото го направих, стана чудничко!
    Прегръдки и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, много ме радваш за рулото!
      Прегръдки и от мен и усмихнат уикенд!

      Изтриване
  11. Аз съм от любителите на тези комбинации и бих изяла една огромна порция от тази вкусотия! Чудесна рецепта и много вкусни снимки, Дани! Поздрави от мен и пожелания за приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, радвам се че си сред любителите!
      Поздрави и усмихнат уикенд!

      Изтриване