29 юли 2012 г.

ЧИЙЗКЕЙК С КРЕМА СИРЕНЕ И СОС ОТ ПЛОДОВЕ




Едва ли има някой, който да не обича чийзкейк :)
Днес ви предлагам една лесна, бърза и много подходяща за сезона рецепта!

Необходими са :

250 г крема сирене
60 г захар /може да се увеличи според вкуса/
200 г йогурт /бих ползвала  "Данон",  плодово мляко/
200 мл сметана /ползвах сладкарска , но иначе трябва малко захар и за нея/

Плодове:

малини
къпини
захар




Плодовете се поръсват със захар и се оставят за една нощ да си пуснат сока.
Опитвате, на вкус,  но е хубаво да накиселяват!
Пасират се /аз ги намачках с вилица/

Сиренето се разбива със захарта.
Добавя се киселото мляко.
Студената сметана се разбива и добавя към млечната смес.






Във форма с падащо дъно се поставя фолио и по стените, за да се
извади по-лесно чийзкейка.

Поставя се 1/2 от сместа, отгоре се поставят плодовете.
Следва другата 1/2 от сместа и плодовете.
Отгоре се разбърква леко сместа, за да стане по-красива :)

Поставя се във фризер за няколко часа.

След като сте проявили завидно търпение, изваждате и ....нападате!
Вкусотия!!!!!!

21 юли 2012 г.

ОБЪРНАТ СЛАДКИШ СЪС СИНИ СЛИВИ






Този път започвам направо с рецептата :)

Става въпрос за един чудесен, влажен, плодов сладкиш без брашно :)
Вместо това, много ядки!
В случая, орехи, но може да използвате вашите любими!

Оригиналната рецепта е с круши, но аз използвах любимите си сини сливи.
Вие може да използвате каквото решите.


Взимате :



6 яйца
1 ч.ч. захар
125 мг стопено масло
300 г едро смлени ядки
плодове, които да покрият дъното на кръгла форма, 23 см
2 с.л. кафява захар, или мусковадо за поръсване


Яйцата се разбиват със захарта, прибавя се на струйка стопеното масло
и ядките.
На дъното на намаслена форма се нареждат плътно плодовете, поръсват се със захарта



Отгоре се изсипва сместа.

Пече се при 170 градуса около 40 минути.

След като изстине се обръща.
По-вкусен е студен, или сервиран със сладолед :)




Казах ви, че става бързо..
Но е много вкусно, при мен и киселичко от плодовете.

Взимате лъжичка и... после си знаете!

Хубав уикенд на всички!

14 юли 2012 г.

НАДНИКНАТО И СПОДЕЛЕНО







Всички, всеки ден четем различни блогове!
и си имаме едни дълги списъци....
Понякога се чудя защо ги правя, като се затрупва
информацията и не сварвам да ги разгледам :)

Тези дни имах гости - любимият ми племенник е за една седмица у дома!
Естествено, че дълго време правих меню и непрекъснато редуцирах,
защото е горещо и не ми се върти много около печката :)
А и като знам, че трябва да готвя след работа....

Ще ви покажа някои вкуснотийки, които видях при вас и осъществих!
Единствено тортата е от менюто за гостите :)
Другото е правено отделно!





На първо място е една торта, която видях в най-студения зимен ден!
От снимката грееше нещо толкова лятно и ефирно...
Е, аз я направих сега :)
Единствената промяна е в бисквитките - сложих "Анелия" с шоколад
И отгоре настъргах шоколад с мента!
Снимките са на малкия фъстък, който е страхотен фотограф!


Следващото вкусно изпълнение е Царевичен галет !
Основната рецепта е променена,  че не ми се сушаха домати :)
Фантастично пръхкаво е тестото и плънката е чудесна!






И още една рецепта от любим блог :)

Медено ореховите пастички, с крем, който стана много рядък при мен!
Ама вие си имате лъжици, нали?
Ами тогава започвайте :)



И едни нови кифлички със сирене с чудесно тесто :

325 мл прясно, хладко мляко
50 г захар
18 г мая
50 г масло
1 1/2 с.л. майонеза
500 г брашно
сол




От посочените продукти се омесва тесто и се оставя да втаса.
Настъргват се около 400 г сирене като е хубаво да са поне два вида.

Втасалото тесто се размесва, разточва се на правоъгълник, поръсва се обилно със сирената и се навива на стегнато руло откъм тясната страна.
Нарязва се на отделни рулца /излизат около 16 броя/ и се оставят за около 15 минути да си починат.
Намазват се с яйце и малко прясно мляко и се пекат при 190 градуса до готовност!

Фантастични са!

Ако още не сте направили тези вкусотии е крайно време :)
Ако си нямате добър фотограф, малкия сладур е насреща :)

И да ви е сладко!

7 юли 2012 г.

ДЕСЕРТ СЪС СЛИВИ




Всъщност сливите трябваше да са от онези жълти и ароматни, наречени мирабела :)
Но когато тръгнах да търся не ги намерих.
И направих сладкиша с обикновени сливи, които са киселки и винаги придават очарование на вкуса :)

Рецептата е италианска и е нещо като  клафути.
Казвам нещо, защото едва ли някъде има точни пропорции на съставките за клафути.
Тук начина на разбъркване е малко по-различен.
Жълтъците се разбиват със захарта, а белтъците - отделно на сняг.

Продукти:
500 г сливи, без костилка и разделени на две
4 яйца
150 г захар
200 г брашно
480 / 2 ч.ч. / прясно мляко

30 г масло + за намазване на съдинката



Сливите се почистват и се нареждат на дъното на намазана с масло, кръгла форма.

Посипват се обилно с част от захарта.

Яйцата се разделят и жълтъците се разбиват до побеляване с останалата захар.
Белтъците се разбиват на твърд сняг и се прибавят към жълтъчната смес.
Добавят се брашното и маслото.
Получената смес се разрежда с прясното мляко.
Изсипва се върху сливите.
Пече се около 35-40 минути.
Моят съвет  е при проба с клечка, сместа да е малко влажна, а не съвсем суха.
Поне ние така я харесваме.


Изчакваме да изстине, нарязваме и ако имаме под ръка чаша ароматно кафе,
удоволствието ще е пълно!
Но може да се консумира по всяко време на денонощието.
Леко киселия вкус е опияняващ и води до пристрастяване :)

Да ви е сладко!!!!!

1 юли 2012 г.

ЕДНА ИДЕЯ С КИНОА



И днес започвам публикацията със снимка на цветя :)
Това е една салата, която моят племненник е похапнал на един обяд в ресторант,
близо до дома му, в Лондон :)
Освен прекрасните цветя е имало и репички, червена салата и един сорт италиански домати, за които каза, че са безумно сладки!


А за рецептата, която е толкова импровизирана,
знам, че веднага ще попитате : къде има киноа?

Ами, в  рецептата
, която гледах :)


Аз я изпълних с ориз, но следващия път ще е с киноа!

Идеята е в печените зеленчуци, които придават друг вкус!
Можете да добавите като гарнитура, или да е самостоятелно.





Основните зеленчуци са :


- червено цвекло, което в момента е толкова примамливо прясно
- картофи
-моркови
- лук
-скилидки чесън
-зехтин
-сол
-кимион
-ч.пипер

Зеленчуците, обелени и нарязани на парчета, се поставят в тавичка върху хартия, заливат се с 1-2-3- с.лъжици зехтин и се овкусяват с подправките.
Пекат се до омекване, ал денте, като се разбъркват периодично.

Оризът се сварява в подсолена вода.
След сваляне от котлона, по желание, се разбърква с малко масло.
Смесва се със зеленчуците и се добавя мента.

Ако ползвате киноа на 1 ч.ч. киноа се слагат 2 ч.ч вода
Едно цветно и ароматно ястие за повече настроение в летните дни.
Придружено от предпочитано студено питие!

Да ви е сладко!