9 февруари 2012 г.

ЧЕРВЕНО РИЗОТО


Този пост е за любителите на червено цвекло :)
А и толкова се нагледахме на сняг и се намръзнахме при тези ледени температури,
че това ризото само като го погледнете и ще ви стане по-топло!
В рецептата няма нищо сложно.
Правите си ризото както са си правилата, или както си го правите :)
И прибавяте пасирано червено цвекло.
Давам ви едни ориентировъчни количества :

350 - 400 г червено цвекло
1 ч.ч. ориз
1 малка глава лук
2-3 скилидки чесън, нарязани
1 ч.ч. бяло вино
500 мл зеленчуков бульон
1 с.л. зехтин
1 с.л масло
настърган пармезан
орехи
сол
суха мента

Цвеклото се изпича в алуминиево фолио,
обелва се и се пасира.
В зехтина се задушават лука и чесъна, добавя се ориза и се разбърква
да стане прозрачен.
Добавя се виното и се изчаква да се редуцира.
Бульона се добавя на порции, след като предната се е усвоила.
Когато е готово се добавят пюрираното цвекло, маслото и пармезана и се разбъркват.
Овкусява се по ваш вкус!

При сервиране се поръсва с орехите.
Ако искате го сервирайте самостоятелно.
Аз имах малко сварено пилешко, което добавих!

На нас много ни хареса и на цвят, и на вкус :)
А се надявам и на вас!

Да ви е сладко!!!!!

47 коментара:

  1. оо, супер, мн добра идея... изглежда страшно вкусно (и полезно)

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, отдавна се каня на това червено ризото :) сега вече със сигурност ще ги напаравя :)
    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Вероника!
    И вкусно, и полезно!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Зори, време е да го направиш :)
    Топла прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно ризото , Дани!
    Не съм по цвеклото, но не пречи да се насладя на твоето:)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, никога не съм яла такова ризото но твоето много ми хареса.
    Имам една голяма глава червено цвекло и ще го направя май.:)))
    Топла и хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  7. И на мен ми харесва,Дани-и на цвят,и на вкус!Обичам и ризото,и цвекло,така че идилията е пълна :)!

    Прегръдки най-мили!

    ОтговорИзтриване
  8. Приготвяла съм ризото с бяла ряпа и се получи изненадващо вкусно :-). Идеята с цвекло звучи наистина обещаваща и подканваща да опитам :-)
    Благодаря ти за рецептата, Дани!
    Хубав предстоящ уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесно ризото, Дани!
    Обичам много червено цвекло и това е още един страхотен начин за негово приготвяне. А с орехите и свежия цвят - наистина сгряващо и апетитно.
    Прегръдки, поздрави и хубав петък, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Предполагам знаеш, че съм любител на цвеклото, така че тази рецепта няма как да не ми хараса.
    Хубав петъчен ден :)

    ОтговорИзтриване
  11. Траянче, все пак си се насладила :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Зиче, ще чакам да го направиш!
    Топла прегръддка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Еликсирче, така ме радваш :)
    Прегръдки, миличка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Дени, идеята ти за бяла ряпа е много хубава!
    Благодаря ти.
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ти, Дианка!
    Топла прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  16. Инче, знам :)))))
    Топъл и усмихнат петък!

    ОтговорИзтриване
  17. Обичам и цвекло и ориз, така, че рецептата със сигурност ще ни допадне! Цвета много ми хареса! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Обичам и цвекло и ориз, така, че рецептата със сигурност ще ни допадне! Цвета много ми хареса! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Даничка, много ми харесва цвета, сигурна съм, че ще ми допадне и вкуса!
    Страхотно предложение, при това подходящо за предстоящия празник!



    Прегръдки,мила Дани!

    ОтговорИзтриване
  20. Охоо и аз съм голям фен на червеното цвекло и ще взема да изпробвам рецептата ти Дани, макар и да трябва после сама да си го ям )) Чудно изглежда !
    Прегръдки дани и много усмихнат уикенд ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  21. Браво, Дани! Изглежда много изкушаващо!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  22. Кате, трябва да го опиташ след като обичаш тези продукти :)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  23. Леви, миличка сигурна съм че и вкуса ще ти хареса!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  24. Евчик, струва си и сама да си го хапнеш!
    Топла прегръдка и спокойни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря, Петя!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  26. Много интересно. Не съм яла червено цвекло, но предполагам че ще е вкусно това ризото. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  27. Великолепно е, Дани! Прегръдки с пожелания за хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  28. Дидка, на нас червеното цвекло ни харесва, включително и в сладкиш :)
    Трябва да опиташ, а така както е смляно не се усеща :)
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  29. Благодаря ти, Еви!
    Топла прегръдка и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  30. Аз съм от любителите на червеното цвекло и задължително ще изпробвам чудесното ти предложение Дани :)
    Прегръдки и хубави почивни дни !

    ОтговорИзтриване
  31. Сабинка, много се радвам :)
    Прегръдки за теб и сладурите и спокойни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  32. Не ми и познато като вкус,но нищо не пречи да се пробва.
    Дани,приятна вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  33. Живе, ако се решиш, пробвай го.
    Хубава неделя ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  34. Дани, при теб винаги намирам рецепти, които са нови за мен и винаги съм много заинтригувана. Моите хора не са любители на червеното цвекло, но аз съм много любопитна да опитам.
    Поздрави и пожелания за хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  35. Дани, страхотно ризото, много подходящо както за студен зимен ден, така и за предстоящия празник!
    хубава неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
  36. Еми, освен да задоволиш любопитството си :)
    Поздрави и от мен и хубава неделя

    ОтговорИзтриване
  37. Благодаря, Мариета :)
    Една чудесна неделя и за теб!

    ОтговорИзтриване
  38. Дани, наистина стоплящо предложение :)) А пък кифличките с ябълка и мак направо ми карат да се чувствам пак гладна... Поздрави от мен :)))

    ОтговорИзтриване
  39. Бубе, радвам се че ти харесват :)
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  40. Аз съм също страстен почитател на цвеклото- почти не минава вечер у дома, без да мина и през него. Ще опитам това ризото, стопли ме само като го гледам!
    Хубава седмица, Дани!!!

    ОтговорИзтриване
  41. Мъхче,
    и ти ме стопли с този коментар :)
    Спокойна седмица!

    ОтговорИзтриване
  42. Слагала съм цвекло в салатки,обаче никога не съм го готвила.Ще взема да се пробвам!
    Поздрави за идеята!

    ОтговорИзтриване
  43. Дани, сигурна съм че ще ти хареса!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  44. Определено и аз съм сред феновете на червеното цвекло, дори сега варя две глави :) Дани, много интересно звучи тази рецепта, ще се пробва.

    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  45. Цвети, сигурна съм, че ще ти хареса!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  46. Данинка, май не трябва да се сгрявам, а да се охлаждам при тези температури. Ама аз съм си виновна, като го чета с такова голямо закъснение. Аз ще го изчакам хубаво да изстине и ще си го доохладя с чаша леденостудено бяло вина. Може, нали?:-)))
    Много е вкусно, миличка!
    Прегръдки, слънце и дай-боже по-хладен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, мила Мони, с охладено бяло вино ще е божествено!
      Прегръдки и морски полъх!

      Изтриване