19 февруари 2012 г.

ЗА ЖИТНИЯ РЕЖИМ И ОЩЕ ХУБАВИ НЕЩА

Тази публикация за хубавия приятелски подарък малко закъсня :)
Причината, поне за мен, беше доста по-различна от липса на време!
Миналата година, търсейки начин за едно по-сериозно пречистване 
на организма, попаднах на "Житният режим".
Създаден и практикуван от Петър Дънов, Учителят, прилаган и допълнен от негови последователи в днешно време
.
Хареса ми като идея и съдържание.
Разглеждането на пречистването не само на физическо ниво, а и на духовно

също не беше без значение.
Не съм от хората, които правят диети и ако трябва да съм точна никога не съм правила
диета :)
В този режим има една победа на волята над желанието.
Много пъти в живота ми се е налагало това, без това да е свързано с хранене.
За воля отдавна съм разбрала, че имам :)
Но пък умението да наложиш волята над желанието те кара на минеш сякаш в друго измерение, макар и за кратко време!
И аз исках да го усетя!
Е, в крайна сметка, след 10 дневен режим, го усетих :)
На 10 -ия ден се чувствах изпълнена с енергия!

Цялата процедура - времето на започване, вида на храната, свързването И с мисълта и духа на пръв поглед изглеждат абстрактно, но повярвайте ми всичко е толкова естествено и просто,

а и крайния резултат си струва!
Във целия режим има невероятна логика и символика -
и носещото живот покълващо жито, и комбинацията на продуктите, и времетраенето, и връзката с природата и изначалното.
Човек има възможност да се  раздели и с неприятни вътрешни усещания, и натрупана негативна енергия.

С това дълго въведение обяснявам защо досега не писах за чудесния подарък, който получих от Ина :)
Харесах нейните прекрасни бисквитки с ядлива хартия и коментирах :)

А тя направи чудесния жест не само да ми изпрати от тях, а и като изненада
в допълнение и тази красива кутийка!


Както би казал Мечо Пух, за да си слагам разни неща в нея :)
Инче, благодаря ти много за изненадата!
В твоя чест направих една малка "фотосесия " с нея:)
Всичко в нея изглежда чудесно!


Заради все още периода на захранване не съм направила желания сладкиш с картинките!

Но пък ви предлагам един мус с любимото ми червено цвекло, който е и здравословен.



ПРОДУКТИ :

500  g червено цвекло, изпечено и обелено
2-3 скилидки чесън
2 с.л. сусамов тахан
4 пакетчета крем сирене "Кiri", или друго, но кремообразно /60 грама/
1/2 чаена чаша кисело мляо
смлян червен пипер

Всички продукти се слагат в блендер и се пюрират.
Посолява се на вкус и се слага лимонов сок .

Аз го комбинирам с песто от рукола, което ми стана любимо
и го добавям към всякакви салати :)


Естествено не може и без хубав хляб.
Тук имам питки с кашкавал и пълнозърнести питки!


И не забравяйте да имате малко дисциплина при хранене -
за последователността в която се приемат различните видове храни, за пълното им усвояване
и правилно храносмилане.
Комбинирайте храните и според тяхната киселинност, за да се поддържа правилен 
киселинно-алкален баланс!
Пийте повече течности, но винаги преди, или поне 1 час след нахранване!
Така всичко ще ви е много по-сладко!

9 февруари 2012 г.

ЧЕРВЕНО РИЗОТО


Този пост е за любителите на червено цвекло :)
А и толкова се нагледахме на сняг и се намръзнахме при тези ледени температури,
че това ризото само като го погледнете и ще ви стане по-топло!
В рецептата няма нищо сложно.
Правите си ризото както са си правилата, или както си го правите :)
И прибавяте пасирано червено цвекло.
Давам ви едни ориентировъчни количества :

350 - 400 г червено цвекло
1 ч.ч. ориз
1 малка глава лук
2-3 скилидки чесън, нарязани
1 ч.ч. бяло вино
500 мл зеленчуков бульон
1 с.л. зехтин
1 с.л масло
настърган пармезан
орехи
сол
суха мента

Цвеклото се изпича в алуминиево фолио,
обелва се и се пасира.
В зехтина се задушават лука и чесъна, добавя се ориза и се разбърква
да стане прозрачен.
Добавя се виното и се изчаква да се редуцира.
Бульона се добавя на порции, след като предната се е усвоила.
Когато е готово се добавят пюрираното цвекло, маслото и пармезана и се разбъркват.
Овкусява се по ваш вкус!

При сервиране се поръсва с орехите.
Ако искате го сервирайте самостоятелно.
Аз имах малко сварено пилешко, което добавих!

На нас много ни хареса и на цвят, и на вкус :)
А се надявам и на вас!

Да ви е сладко!!!!!

7 февруари 2012 г.

КИФЛИЧКИ С МАКОВА ПЛЪНКА И ЯБЪЛКИ



Обичам макова плънка, а начина по който е приготвена за тези кифлички я прави 
още по- вкусна!
Плени ме и начина по който се поставят ябълковите резени :)
След изпичане те просто се топят в устата!

За тези вкусни предизвикателства са ви необходими :)




За тестото :

мляко 125 мл
масло 50 г
захар 75 г
2 яйца
6 г суха мая, или 18 г прясна
сол
 370-400 г брашно

плънка:


мляко 100 мл
мак 50 г
орехи  50 г
стафиди 50 г
захар 50 г
ром 1 ст. л.
3 кисели ябълки, нарязани на филийки

Млякото се затопля на котлона, добавя се  маслото, захарта и се  разбърква  да се разтвори.
Отделя се 1 жълтък за намазване.
Другото яйце, белтъка и щипка сол, разбити се добавят към млечната смес.
Ако използвате суха мая я прибавете заедно с брашното и замесете меко, но не  лепнещо тесто.
Ако е прясна, първо я активирайте както си му е реда и след това замесете.


Оставяте тестото да удвои обема си.

Стафидите накиснете в рома за около 30 минути.
Измийте маковото семе.
Затоплете млякото в тенджерка, добавете мака и захарта и  оставете да се сгъсти сместа, но да е влажна.
Добавете стафидите заедно с рома и нарязаните орехи.







Тестото разделете на 7 топки.
Разточете всяка на елипса, поставете от плънката в долния край откъм широката част и завийте на руло /като пуричка/, като ръба на тестото остава отгоре.
В началото на пуричката, се поставя един резен ябълка/ перпендикулярно на пуричката/
Започва да се завива рулото спираловидно върху ябълката.
След като я покрие, поставяте другия резен, продължавате завиването, третия резен..
А сложих 4 резена на кифличка.


Тук е показано много добре.


Така навитите кифлички се поставят в тавичка с малко разстояние между тях.

Оставят се още 30 минути да втасат.
Намазват се с жълтък и се поръсват със захар.




Изпичат се при 180 градуса 30-40 минути.

Сигурна съм че няма да имате търпение да изчакате.
Е, после си знаете за отхапването, примижването от удоволствие и....

Насладете се на удоволствието!

Маковата плънка е изумителна, а ябълките се топят като масло!

Какво ли повече му трябва на човек в това снежно време :)

4 февруари 2012 г.

ПАЙ С РИБА ТОН, СПАНАК И СОС МОРНЕЙ



Заглавието изглежда дълго :)
Но приготвянето не е нито дълго, нито сложно!
A става толкова вкусно, че си струва да опитате!

Рецептата може да се направи и с прясна, не много мазна риба,
която се пошира в прясното мляко за няколко минути.
После се изважда, прецежда се млякото и се използва за направа на соса.
Сос Морней е бешамел, към който се добавя настърган кашкавал.
Аз използвах риба тон от консерва.
Харесвам повече TRATA, като марка  в сравнение с OCEAN



За рибната смес:

2 кутии риба тон
50 г масло
35 г брашно
2 ч.ч. /500 мл/ прясно мляко
150-200 г спанак, листа
1 малка глава лук, нарязана
2 с.л. лимонов сок


За пюрето:

400 г картофи, обелени и нарязани на парчета
300 г целина, обелена и нарязана
50 - 100 г настърган кашкавал /Гауда, Ементал. Пармезан, Грюер/
2 с.л. прясно мляко
30 г масло
сол
ч. пипер
индийско орехче

4 сварени яйца, нарязани на половинки

Приготвяне:

В тиган с дебело дъно се разтопява маслото, добавя се лука, задушава се
около 5 минути, за да омекне.
Поръсва се брашното, разбърква се и бавно се добавя млякото при непрекъснато
разбъркване.
Добавя се и кашкавала.
Сваля се от огъня, добавя се спанака, рибата  и лимоновия сок.
Вместо сок  добавих паста от лимонова трева  и паста зелено къри от бурканче.


В тенджерка с малко вода, колкото  да покрие зеленчука
сварете картофите и целината.
Разбийте с бъркалката за яйца , или с вилица, добавете млякото и маслото
и подправките.




В подходяща съдинка поставете на дъното рибната смес, отгоре наредете яйцата
и върху тях поставете пюрето.
Може върху него да поставите няколко малки бучки масло.
Пече се в предварително загрята фурна  до леко зачервяване .


После няма да имате търпение да чакате да изстине, но се налага!
Сервирате и направо хващате лъжицата :)
Ще се убедите, че е безумно вкусно!

И да ви е сладко!

Аз избрах едно дълбоко  ново съдче, подарък, което е за терин :)
Дойде ми малко дълбочко и при сервиране се разсипва не много
фотогенично сместа.

И без да ви отегчавам повече искам само кажа, че първата снимка
е един прекрасен подарък, който вчера получих от виртуален приятел.

За него ще има продължение :)

Благодаря ти Принцесо :)


адаптирано от тук