30 декември 2011 г.

БРИОШ С ШОКОЛАДОВ КРЕМ, АРОНИЯ И МАРЦИПАН....ИЛИ ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ :)


Малко е трудно да пишеш рецепта, когато в кухнята ухае чудесно на сърми с кълцано месо!
Предполагам, че в повечето от вас ухае на същото, или на пържолки.
...

Реших да кача тази публикация като последна за годината, защото в нея има шоколад, много шоколад, марципан и арония / в оригинала - вишни/


Не обичам равносметките в края на годината!
Всяка година е различна, дава ти нещо ново, различно, ти също даваш от себе си, помъдряваш.....
И ти се иска следващата да ти даде нещо  отново ново, различно, а не само deja vu :)

Това, което ти се иска всяка година  да се повтаря е здраве!
И аз ви го пожелавам от сърце!

Другото за всеки е различно, според желанията му, но късметът също трябва да се включи винаги!
Друго си е да го имаш!
И него ви пожелавам от сърце!

И много поводи за усмивки, защото смехът е...здраве!









За тази вскуснотия, която нарекох бриош са ви необходими:


560 г пресято брашно
25 г прясна мая, или 12 г суха, но е по-добре да е прясна 
100 г захар
2 големи яйца
180 мл топло мляко
1 ч.л. ванилова есенция
кората на половин  лимон
100 г меко масло
щипка сол

За шоколадовия крем
150 г натурален шоколад
100 г масло
1/2 с.. какао
4с.л. пудра захар
20 мл бренди
1 голямо яйце


за плънката
100 гр марципан, нарязан на малки парчета
1+1/2 ч.ч.арония, или вишни /размразени
/



От изброените продукти се омесва тесто, без да се захваща предварително маята.
Тя се разтваря в млякото и  яйцата, разбъркани със захарта.
След като се омеси тестото, без маслото, започва добавянето му на парчета, докато се усвои.
Аз го разбърках в машината за хляб.
Поставя се в намаслена купа и се оставя поне за 4 часа в хладилник, а може и цяла нощ.
Когато е студено, с него се работи по-лесно!

На водна баня се разтапя шоколада, добавят се и останалите продукти и се оставя да изстине.

Охладеното тесто се разделя на две и се разточва върху набрашнена повърхност на правоъгълник, покрива се с крема и се добавят марципана и плода.
Завива се на руло.





Така се процедира и с другата половина от тестото.
Оставят се отново в хладилник за 10-15 минути.



След изваждане се режат на парчета с дебелина 2,5 см и се нареждат в тава с диаметър 30 см, като се започва от средата.
Оставя се 30 минути отново да втаса, намазва се с яйце /аз го пропуснах / и се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса.
На мен ми остана от шоколадовия крем и намазах отгоре.
По рецепта се залива с предварително приготвен сироп!

Тестото е много сполучливо, а плънката можете сами да изберете :)

Пожелавам ви весело посрещане на Новата Година и да ви е много шоколадово!!!!!!!

26 декември 2011 г.

ЗА ЕДНО ВИРТУАЛНО ПРИЯТЕЛСТВО И ЕДНА ЛЮБОВ ПРЕДАДЕНА НАТАТЪК



Всички познавате Маги :)


Под заглавието на нейния блог пише :

"БЛОКЧЕ ШОКОЛАД И МИСЛИ ПОРЪСЕНИ СЪС ЗАХАР"


Маги е един чудесен човек, една прекрасна майка на чудесната кукла Вяра,
един чудесен разказвач на страхотните истории на Праска, организатор на чудесни партита, едно невероятно "кълбо" от енергия...
И не на последно място, Маги прави чудесни снимки на приготвените от нея ястия, 
благодарение на което спечели голямата награда на сп. GOOD FOOD!!!!

Тази чудесна Маги ми е виртуална приятелка от дълго време, което много ме радва!
Тя успя и да ме изненада много приятно преди Коледа с една чудесна пратка, която съдържаше
най-красивото бурканче, което е част от чудесната игра :"ПРЕДАЙ НАТАТЪК"

Според регламента трябва да направя бисквитки от продуктите в буркана, да публикувам и първите пет от вас, които оставят коментар ще получат от мен подарък, а те трябва да предадат нататък.

Така символично се предава една любов, любов към кулинарията, за която Маги казва, че 
  "е страст, любов, изживяване"
Според нея,  "ние не просто се храним, а споделяме емоциите и преживяното от човека, който я е приготвил".



Бурканчето е напълнено с необходимите продукти, като Маги добавя и указания за приготвяне.



В него има :
  • 110 гр. брашно
  • 1/2 ч. л. бакпулвер
  • 1/4 ч. л. сол
  • 75 гр. кафява захар / тръстикова
  • 75 гр.  пудра захар
  • 65 гр овесени ядки
  • 100 гр. сушени червени боровинки
  • 130 гр. бял шоколад на парченца, може и чипс

    Рецептата е адаптирана от тук!
    Както се вижда от снимките аз малко оставих бисквитките "да ги грабне огъня"
    Просто ги правих в деня, в кой  играех ролята на "Многоръкия Шива"
    Трябва да ви уверя, че това не се отрази на вкуса им!
    Из кухнята се носеше най-прекрасния аромат, защото всичко това е правено с много любов : и от мен, и най-вече от Маги!

    Маги, благодаря ти много за изненадата, за това че имам удоволствието да общувам,
    макар и виртуално, с теб!
    Пожелала съм си от сърце да се срещнем и реално!

     
  • Сърдечни прегръдки от мен за цялото ти семейство, с пожелание за много здраве, любов, топлина и много усмивки в дома ви!

    А вие ги опитайте, за да се заредите с тази кулинарна любов!

24 декември 2011 г.

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ






СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

В ОЧАКВАНЕ  СМЕ НА ТАЙНСТВОТО НА ТИХАТА И СВЯТА НОЩ,
НОЩТА НА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!
ТОВА НЕПРЕХОДНО РОЖДЕСТВО, ОЧАКВАНО ОТ ВСИЧКИ НАС И ИЗПЪЛНЕНО С НАДЕЖДА.
НАДЕЖДА ЗА ЕДИН ПО-ДОБЪР СВЯТ, ЗА ПОВЕЧЕ ДОБРОТА, МИР, ЛЮБОВ, СВЕТЛИНА..

НЕКА ТАЗИ НАДЕЖДА НИ ВОДИ ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА.
ДА ИМА МНОГО ЛЮБОВ В СЪРЦАТА НИ.
ДА БЪДЕ ПЪЛНА ТРАПЕЗАТА НИ.
ДА ИМА МНОГО ТОПЛИНА В ДОМОВЕТЕ НИ.
ДА ОТВОРИМ ДУШИТЕ СИ ЕДИН КЪМ ДРУГ, ДА СЕ ОСВОБОДИМ ОТ СТРАХОВЕТЕ СИ.
ДА БЪДЕ СВЕТЛИНА ПО ПЪТЯ, КОЙТО СМЕ ИЗБРАЛИ.
ДА СБЪДНЕМ МЕЧТИТЕ СИ!

НА КОЛЕДА СЕ СЛУЧВАТ ЧУДЕСА!
ПОВЯРВАЙТЕ В ТЯХ!

С ПОЖЕЛАНИЯ ЗА ЕДНА ВЪЛШЕБНА КОЛЕДНА НОЩ!



18 декември 2011 г.

МЕНЮ ЗА ЕДИН ЧУДЕСЕН ОБЯД

Коледната подготовка за мен до тук се състои от една чудесна циклама, която грейна в дома ни :)
Е, имам и гирлянди, пръснати на различни места!

За сега само се наслаждавам на всички фантастични ваши предложения:)
Толкова се чувствам "изцедена" от умора, че дори не успявам да коментирам всичко, което предлагате, за което се извинявам!

Този пост ще бъде за един чудесен обяд с моя любим племенник, който си дойде в отпуск от Лондон!
Малкият фъстък го чакаше с нетърпение, защото друг път "лондонския Дядо Коледа" идваше рано с играчки,  но той нямаше нищо против :)
Този път измърмори : "Е, има една жилетка и една риза " :)
Но пък сключи сделка с вуйчо си, че ще даде на мама да го подстриже и за сега удържа на думата си.

Ще ви напиша в малко стенографски вид моите основни предложения в менюто, част от които правя за първи път, но се харесаха много!

Салати:


Салата с моркови и джинджифил, чийто дресинг е чудесен, както и съдържанието на пресен джинджифил .
Малко се  "озорих"  в нарязването на моркова с белачка, но това са подробности.


Зелена салата с авокадо,  синьо сирене и песто от рукола.

Салата "Капрезе" със сумак.

Е, имаше маринована рибка и мухамара :)

За всичко това направих тези страхотни багети :)


Опитах се да направя повече от тестото, но по-малки и оформянето не се получи, но това не се отрази на вкуса!
Тестото е чудесно !

Основното ястие:



Печено свинско с ябълки и лук.
За гарнитура - див ориз и порчини, които ми донесоха сушени отЛондон.
Невероятно ароматни :)






Гвоздеят е соса, който се получава след приготвяне на месото, ябълките и лука.
Месото , намазано със сол и черен пипер се запечатва в зехтин, добавят се нарязани твърди, хрупкави ябълки и 3 глави, нарязан лук.
Залива се с 4 ч.ч. ябълков сок и телешки бульон от кубче.
Оставя се около 3 часа до готовност на месото.


Всички продукти се изваждат внимателно с решетъчна лъжица и се започва сгъстяване на соса.
Идва един момент, в който цветът става тъмно виолетов и има много мехурчета.
Това е признак на готовност.




Поради наличието на пектина от ябълките,  става много гъст, леко кисел и безумно вкусен.

Рецептата я направих 1:1, само порчините са добавка от мен.
Дивият ориз е много странен и за мен трудно се свари, има неспецифичен  вкус за ориз.
По-близо е до кафявия ориз, макар че е трудно сравнението.
Но е вкусен :)

За десерт имах една импровизация на Black Forest със замразени череши и една ментово джинджифилова лимонада.


На лимонадата нямам снимка, че бързо се изпи, но е чудесно попадение за завършек на по-обилно хранене, защото и ментата, и джинджифила са много добри за храносмилането.

Още веднъж се извинявам за телеграфното изреждане, но ви давам малко идеи за празниците.
И се надявам скоро да направя нещо Коледно :)

А дотогава ще се наслаждавам на вашите чудесни предложения!

С пожелания за една успешна предколедна седмица, изпълнена с много емоции!

4 декември 2011 г.

QUINCE CURD FILLING ПО СИЛВЕНА РОУ

Отдавна исках да направя тази плодова плънка от лимон.
Но след публикацията на Лулу реших да я направя от дюли :)

Рецептата е лесна, а приложението може да е като плънка на тарта, козунак, бриош,
а защо не и на еклери :)

За да си я приготвите са ви необходими :

1 кг дюли, обелени и изчистени от семките
400 г захар
200 мл вода
сока и кората на два портокала
1оо г масло
6 жълтъка



Нарязаните дюли се поставят в тенджера, добавят се водата и захарта и се оставя да заври.

Намаля се температурата и се вари, докато цвета на плодовете започва да става пинково розово.
Пюрират се, добавят се маслото, сока и кората на  портокалите и жълтъците.





Бърка се  постоянно на ниска темепература и се готви, докато се сгъсти.

От това количество излизат 4 бурканчета от 250-300 мл.














Много е вкусно и пикантно на вкус!
Ако обичате дюли и искате малко разнообразие това ще ви хареса :)

И да ви е сладко!




1 декември 2011 г.

МОРКОВЕН КЕЙК С КРЕМ СИРЕНЕ

Представете си един влажен кейк с моркови, в който глазурата от крем сирене е изпечена заедно с кейка.
Резултатът е вълшебен, а и приготовлението е много по-бързо.


Техниката, която се препоръчва при приготвянето е : да се разбият добре яйцата и захарта за около 5 минути и тогава да се добавят сухите съставки :

Яйчена смес :



2 яйца

180 мл  олио
1 ч.ч. захар
1 ч.л. ванилия

1 с.л. меласа от нар /опция/
1 с.л. настъргани портокалови кори

Сухи продукти:

1 ч.ч. брашно

1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.ч. бадемово брашно /смлени бадеми/

240 г настъргани на ситно, моркови
1/2 ч.ч. стафиди

За слоя със сирене:


240 г крем сирене
1 голямо яйце
3 с.л. пудра захар




Яйцата, захарта, меласата, олиото, портокаловите кори и ванилията се разбиват в продължение на 5 минути.
Добавят се сухите продукти и се разбърква добре.
Към сместа се добавят и настърганите моркови,  и стафидите.


Сместа се хомогенизира  добре.

Сиренето, яйцата и захарта се разбиват добре.

Формата за печене* се покрива с хартия за печене, изсипва се основната смес и отгоре се изсипва сместа със сиренето.
До борда на формата трябва да останат 2, 5 см.







Пече се при 175 градуса в предварително загрята фурна, докато при проба клечката излиза суха.


Естествено морковите не се усещат с тяхния вкус :)
Получи се много влажен и вкусен кейк!


Надявам се да си вземете за кафето :)
Комбинацията е неустоима!


И да ви е сладко!!!!!


* Аз изсипах  сместа във форма с отвор в средата и видях, че е малка.
Останалата смес изсипах в индивидуални форми!