28 ноември 2011 г.

ВАРИАЦИЯ НА ТЕМА "ЯЙЦА АНГЪЛСИ"



Обичам вариациите в  музиката : както в класическата, така и в джаза :)
И в двата случая се получава едно обогатено хармонично звучене, което те изумява
с богатството на звуците и  предизвиква у теб различно настроение!

По този начин и в кулинарията можеш да използваш като основа една рецепта и да ти се иска,
или от вегетарианско да направиш ястие с месо, или искаш да добавиш още продукти, за да обогатиш вкуса!



В тази рецепта се влюбих от първото приготвяне :)
След това съм я сервирала като гарнитура !
Наричам я "онези яйца" :)
Така я кръсти малчо, който ми беше на гости при първото приготвяне, похапна малко, но повече не пожела!
В един момент, на един от любимите му детски канали се похапваха пържолки:)
И той естествено бързо реагира :
-"Бързо ми давай пържолки, бързо!"

-Нямам пържолки!

-Тогава кренвирши, давай, давай!"

-Нямам кренвирши " :)

След кратък размисъл каза :

-" От онези яйца имаш ли?"
/които опита преди това/
"Давай, давай :))))"

Така тези яйца, станах "онези" :)


Този път реших да добавя пилешки пържолки, които бях мариновала
със соев сос,
лимонов сок,
сокът от един портокал,
сол, пипер,
тъмна бира
.
запечатах ги в смес от:
масло и
олио
за няколко минути от двете страни.


Продукти:

Сварени яйца /броят е по ваше желание/

Картофено пюре :

приготвя се по познатия ви начин :

Картофите, нарязани на кубчета, се поставят в тенджерка, покриват се с малко вода и се сваряват до готовност.
Изцежда се водата и се пасират, с добавяне на масло и топло прясно мляко.
Овкусява се.
Добавя се настърган пармезан.



Сос бешамел
:
Масло
Брашно
Прясно мляко

Количеството е според количеството на пюрето :)

Топинг :
едро счукани трохи от сух, или препечен хляб
масло
настърган кашкавал - чедър, пармезан.


Фурната се загрява до 200 градуса.

В съд за печене, намазан с масло се поставят:
пюрето,
отгоре се нареждат нарязаните яйца,
заливат се с бешамела,
поръсват се с топинга.
Пече се до зачервяване на топинга!



Моите вариации бяха свързани с пюрето и топинга
Сварих червено цвекло, пащърнак и картофи.
Пюрето стана цветно с различен, но страхотен вкус :)



Може да се сложи целина, морков....въпрос на въображение...
За топинг изполвах една питка с маслинова тапенада :)

И звученето стана страхотно!

Чувате музика ? :))))
Е, няма начин!
Ами насладете ѝ се!

Съжалявам за това, че няма точни количества, но е въпрос  на броя хора, за които приготвяте.
А и нали говорим за импровизации....

Дианка, благодаря ти за чудесната рецепта!
И ти си чудесна!

50 коментара:

  1. Дани, страхотна рецепта :) и с месцето е много добре :)
    Прегръдка и хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно ястие, Дани! Много ме развесели с диалога с малчо :))) Голям образ е :))
    Да го гушнеш от мен :)

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, благодаря ти, миличика :)
    Прегръдки и от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Инче, сигурно и вие водите такива интелектуални разговори :)
    А ястието си струва!
    Хубава вечер, принцесо!

    ОтговорИзтриване
  5. ...и аз обичам импровизациите, /най-вече тези в джаза/ - подтикват към креативност и непрестанно търсене на вдъхновение,винаги изненадват с нови и неочаквани неща...Благодаря ти за Шуберт, пасва идеално на настроението ми в този /не толкова/ късен час!

    Хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, виж и Малчо знае съвсем точно, какво да си поиска за папкане.:-))
    Страхотна е рецептата, Дани!!! Поздравления!:-))
    Прегръдки, миличка и прекрасна нова седмица!:-))

    ОтговорИзтриване
  7. Голяма вкусотийка,Дани!
    И мен ме разсня диалога ти с малкия:)))
    Прегърни го силно от мен!
    А теб те целувам и ти пожелавам хубаво утро!

    ОтговорИзтриване
  8. Много вкусно е при теб отново, Дани! А и се насладих на прекрасната музика, звучи докато пиша този коментар :) Благодаря ти за удоволствието!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Дени, и за мен импровизациите на джаза ми създават невероятно усещане
    и винаги се възхищавам на хората, които го умеят!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Мони, малкия ми каза оня ден, че обича октопод :)
    Прегръдки, миличка и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Катенце, хубав ден ти пожелавам!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Лети, радвам се, че съм ти доставила удоволствие!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, Дани!
    Какво прекрасно начало на деня -
    прекрасна музика, мила история и страхотно креативна вариация. Иска ми се да прикача към рецептата и твоята чудесна идея.
    Слушах Schubert, усетих много топлина, сърдечност и уют.
    Голяма прегръдка за теб и Малчо,
    хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Пропуснала съм рецептата при Диана, но тази веднага влиза в "онзи" списък и ще се приготви, разбира се, с вариации. Прегръдки, Дани! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Дани, страхотна рецепта, различна, интересна. Приятно е сутрин да изпиеш кафето си с такава приятна публикация! Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
  16. Дани, много си добра в импровизациите! :) Много ми хареса диалго ви с Малчо :). Чудесна рецепта и изпълнение!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  17. Хехе, развесели ме! Грабвам рецептата :))

    ОтговорИзтриване
  18. ДАНИ ,тука ме цапна в десетката направооо....
    Много ми допадна рецептата ти ,и музиката деее..:))
    Малкият е страшна фога да го намачкаш от мен непремено.
    прегръдки и хубав следобяд!

    ОтговорИзтриване
  19. Вкусно, вкусно, вкусно!

    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  20. "Онези яйца" много си ги бива,Дани!
    Страхотно предложение,което не бях видяла при Дианка,забележително и много вкусно е станало,браво!Ще опитам непременно!

    Сърдечен поздрав на теб и Малчо!

    ОтговорИзтриване
  21. Обичам такива рецепти, които търпят всякакви импровизации.
    Хихи, малчо им е измислил хубаво название :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  22. Дианка, радвам се че съм направила денят ти по-хубав!
    Малчо след тези поздравления ще бъде много прегръщан и нацелуван :)
    Прегръдки за теб и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  23. Прегръдки и за теб, Еви!
    И "онзи" списък се увеличи!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  24. Candy,
    и вечерта ти да е хубава като сутринта с кафето!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  25. Мира, диалога с малчо е на много високо ниво :)
    Поздрави за теб и Камбанката и хубава вечер1

    ОтговорИзтриване
  26. Кате, и да докладваш :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  27. Zi4e, вече е намачкан :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  28. Прегръдки, Леви и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  29. "Онези" яйца са чудесни, Роси :)
    Хубава вечер и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  30. Благодаря, Ели!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  31. снимките изглеждат доста привлекатено, а рецептите ми изглеждат лесни за приготвяне :)

    ОтговорИзтриване
  32. Мммм хубава рецепта звучи и богата! Определянето на количествата не мисля, че ще е трудно. Смятам само да добавя малко печена чушка. Ще бъде чудесна кулинарна изненада за моята братовчедка. С нея си правим кулинарни състезания и мисля, че с това ще я надмина доста...

    ОтговорИзтриване
  33. Предполагам с червеното цвекло става много свежо. Въпреки, че пък аз до сега не съм го прилагала сварено, а само сурово настъргано на салата. Импровизацията ти ми хареса много и смятам да я пробвам довечера. Това, че няма количества не ме притеснява особено. Все пак не е като да правиш кекс или сладкиш, в който съотношенията са важни :) Благодаря ти за кулинарно-музикалното вдъхновение :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако си любител на червено цвекло, ще ти допадне!
      А музиката е балсам за душата :)

      Изтриване
  34. Интересно име за интересна рецепта. Смятам да пробват тези "онези" яйца още тази вечер :)

    ОтговорИзтриване
  35. Благодаря за хубавите рецепти. И тази песен която си публикувал действа много релаксираща пълно подходяща за един спокоен обяд.Яйцата признавам и мен ме грабнаха. С комбинация от лимонов сок , бира и пилешко мисля, че на всеки ще му хареса.Думата тези е чудесна българска вариация за всичко.Бешамеловият сос също ми хареса като идея.Благодаря за подробното описание и фотография, така ни става по ясно какво трябва да получим като краен продукт.Дано по често качваш своите кулинарни произведения.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи!
      Не остава нищо друго, освен да ги опитате!

      Изтриване
  36. Много обичам да похапвам всякакви видове приготвени яйца.Особено през деня ми действат страшно зареждащо.Благодаря за рецептите и за невероятните снимки, от които няма как да не огладнее човек.Определено и аз ще ги пробвам .На мен също ми допада музиката.Допадна ми този топинг с едро счуканите трохи от сух, или препечен хляб,маслото и настърган кашкавал - чедър, пармезан.Няма как да не е вкусно.Още днес ще ги опитам.Щом има и картофи мисля, че ще се хареса и на семейството ми.Приятна вечер и често да качвате подобни вкусотии.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи!
      И си ги пригответе, за да им се насладите!
      Хубав уикенд!

      Изтриване
  37. Страхотно приготвени ястия, благодаря за предложението ще е опитам и аз да ги постигна.

    ОтговорИзтриване
  38. Много добро сравнение между музиката и кулинарията. И в двете се изисква много усет :)

    ОтговорИзтриване
  39. Само като ги гледам и вече ми стана гладно.Страхотни рецепти благодаря и за снимките!

    ОтговорИзтриване
  40. Поздравления за добрият избор на музика и според мен и в двата случая се получава едно обогатено хармонично звучене, което те изумява с богатството на звуците и предизвиква у теб различно настроение. Музиката е невероятно изкуство ,може да те накара да изпиташ различни емоционални чувства.
    Особено с добра комбинация от храна, всичко става идеално. Благодаря за тези рецепти, яйцата са невероятно кулинарно нещо и по този начин не съм ги приготвяла, затова тези дни ще опитам и дано се получи и при мен.

    ОтговорИзтриване
  41. Благодаря за страхотна рецепта. Няма за какво да се извиняваш това е вид ястие, което точно до грамаж да можеш да кажеш продуктите няма как!Все пак и ние готвим и може сами да преценим, рецептата е уникална с тези яйца. Точно имам сврени и мислех да ги направя на една салата, но май ще опитам твоята рецепта и и месо и какви ли не видове кашкавали със сигурност ще бъде по хранителна и ще остане семейството ми доволно.Благодаря и за снимките.Да видим за колко време ще успея да я направя но не изглежда сложна и бавна, чакаме и други рецепти.

    ОтговорИзтриване
  42. Много благодаря за тази рецепта, особено за подробното обяснение ...."Картофите, нарязани на кубчета, се поставят в тенджерка, покриват се с малко вода и се сваряват до готовност.Изцежда се водата и се пасират, с добавяне на масло и топло прясно мляко.Овкусява се.обавя се настърган пармезан..............."признавам запомних на изус и дано да се получи и при мен толкова вкусна колко е на снимките.По този начин не бях приготвяла ястие, и трябва да има малко разнообразие в дома.

    ОтговорИзтриване
  43. Колкото и да е вредно според някой много обичам яйца и почти всеки ден за обяд си ги приготвям, дали пържени, варени или на фурна за няколко минутки , няма значение.Стават много бързо и ми пестят от времето,през което трябва да работя след това.Особено поръсени с пресен магданоз от градината ми е страхотно.Но по този начин по който ни показвате не се бях сещала да опитвам и много ви благодаря за рецептата.Изглеждат доста хранителни.Сосът съм го правила но да полея чушките и сърмите лед като ги изпекат и стават доста по сочни,опитайте и вие ако искате.

    ОтговорИзтриване