11 ноември 2011 г.

ЗА ЕДНА ВКУСНА МЕЛАСА

Нарът е един чудесен плод :)
Всяко малко семенце е прозрачно, обвито в яркочервенa сочна тъкан и притежава необичаен сладко-кисел вкус.
С преливащите багри на есента, нарът буди представа за нещо тайнствено и древно.
Дълга и интересна е историята на нежния плод, започваща още от най-дълбока древност.
Легендата разказва, че Деметра, богинята на плодородието от древногръцката митология, била обречена да загуби своята дъщеря Персефона, в услуга на Хадес - бог на подземното царство, само заради едно единствено зърно от нар...
Нарът е изключително важен елемент  в ливанската, иранската и турската митология и кухня.

В Древен Египет, в гробницата на фараона Аменхотеп е намерена рисунка на нар. За египтяните нарът бил символ на плодовитостта и лек за много болести.
Нарът присъства винаги на трапезата на Нова година при евреите като символ на плодородие.
Колкото са много семената му, така да се множи и имането в дома :)
Когато купувате нар винаги избирайте по-тежки за размера си плодове с ярък цвят и свежа и здрава кора.
Можете да съхранявате цели плодове нар в хладилник до 1 месец, а във фризер семената от вкусния плод могат да издържат до 3 месеца.

От сока на нар можете да направите чудесна меласа :)
След захаросания джинджифил, това е второто нещо, което ме плени!
А и добавянето на тази рубиненo- гъста и невероятно ароматна течност в различни рецепти
прави ястието различно и много вкусно!

Приготвянето не е трудно!
Трябват ви само сок от нар, захар и прясно изцеден лимонов сок.
Е,  и котлон, една съдинка на котлона и малко търпение, за да се сгъсти сока!

2 ч.ч. сок от нар
1/4 ч.ч. захар
няколко капки лимонов сок

В тенджерка продуктите се поставят да заврат и се намаля температурата.
Оставя се да ври около 40 минути, докато се сгъсти.
Получават се няколко супени лъжици меласа!


Снимката е на Кевин :)
На мен не ми дойде на ум да снимам, защото я направих, съхранявах в хладилник и ползвах след няколко дни!
Първо направих с нея кускус :)


Вкусът е чудесен и любителите, могат да го опитат.





Аз бих направила и постни пълнени чушки :)

Следващата ми рецепта са едни бюречета с пилешки дробчета и мухамара :)
Невероятно вкусни, с пухкаво тесто, което и след няколко дни в хладилник не изсъхва!
А дробчетата остават  много сочни!


Продукти за тестото

2 1/ 2 ч.ч. брашно
1 ч.л. суха мая
1 ч.л. бяла или кафява захар
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1/4 ч.ч. зехтин
180 мл вода
1 жълтък, смесен с малко вода, или прясно мляко за намазване


Приготвяне

60 мл от водата се смесват със захарта и маята,
разбъркват се добре и се оставя маята да се активира.
Брашното, солта и бакпулвера се поставят в купа /процесор/, добавя се сместа с маята, зехтина 
и останалата топла вода е се замесва тесто.
Оставя се да втаса на топло.
Тестото може да се направи и да втаса в машина за хляб.

За плънката:


500 г пилешки дробчета /аз ги накисвам в студена вода за малко/
1 глава лук
1 с.л. меласа от нар
1 ч.ч. вино, или пилешки бульон
500 г моцарела, или бяло сирене, или топено сирене.
1 1/2 ч.ч. приготвена мухамара.


Мухамара :

3 големи червени чушки, изпечени
3-4 скилидки чесън
50 г орехи
1 с.л. + 1/2  ч.л. меласа от нар /15 мл/
1 малка глава лук
1/4 ч.ч. зехтин /60 мл/





Орехите се накисват в студена вода, която ги покрива за около час.
Изцеждат се и се подсушават.
Всички  продукти се слагат в процесор и се смилат, с постепенно добавяне на зехтина.
Не ги смилайте ситно!
Овкусява се със сол.
Ако обичате ядки можете да сложите двойно количество.

В малко зехтин се задушава нарязания лук до покафеняване, добавят се пилешките дробчета,
предварително подсушени с хартия, сотират се от двете страни да си променят цвета.
Отвътре си остават леко розови.
Овкусява се със сол, черен пипер и щипка сумак.
Изваждат се дробчетата с решетъчна лъжица.
В тигана се добавя виното и се изчаква лукът да омекне, почти да се карамелизира /на бавен огън/ и виното почти да се редуцира.
Сместа се добавя към пилешките дробчета.
Добавя се и част от сиренето*

Готовото тесто се премесва и се разточва на тънко.
Колкото е по-тънко, толкова е по-добре.
С чаша се отрязват кръгове с диаметър 7-8- см
всеки кръг се намазва обилно с мухамара, отгоре се слага щедра лъжица от сместа с пилешките дробчета и по едно парченце сиренце.
Тестеният кръг се прищипва в краищата.
Намазва се с жълтъка и се посипва със сусам.

Пече се при 180 градуса 20 минути, до леко покафеняване!





*Аз сложих малко синьо сиренце, а отгоре топено.
Тестото разточих тънко и понеже е меко ми се получиха малко разляти "лодки" :)

И нали не си мислите, че ще минете без вино?!!!!!

Това беше дългият разказ за меласата от нар!
Ако ви хареса има и други рецепти с нея!

И да ви е сладко!
Повече за полезните качества на нара тук

32 коментара:

  1. Oooх, Дани :) чудесни неща при теб :) грабвам си едно бюрече и изчезвам, че ме чакат :)
    Прегръдки и хубава събота :)

    ОтговорИзтриване
  2. Леле Дани каква вкусотия, много интересни рецепти както винаги! Как си правиш сока от нар (голямо чудене му ударих :)))
    Поздрави и чудна събота вечер :)

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, грабвай и тогава можеш да "изчезва" :)
    Хубав уикенд!!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Еви, сока го правя като изцеждам нара :)
    Правя го над мивката, че много пръска!!!!!!
    Знам че продават и сок от нар, а аз намерих сироп в бутилки и сега ще опитам с него!
    А аз сега запарвам джинджифил за чай :)
    Поздрави и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ми беше интересно и изкушаващо вкусно при теб, Дани!
    Знаеш, колко обичам такива нещица, а и бюречетата са страхотна идея - очарована съм:)
    Благодаря за споделеното,
    сърдечни поздрави и усмихната събота, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Дани,страшна вкусотийка са тези бюречета!
    Много интересни и нестандартни рецепти!
    Отново ни изненада и ни поднесе невероятни вкусотийки!
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани,свръх екзотично е при теб отново-меласа от нар,мухамара,все едни такива засукани названия,шашваш ме!
    Много вкусно ми звучат всичките ти рецепти-и дробчетата,и лодките,и разядката!
    Даже не мога да кажа кое ми е по-съблазнително,всичките неща ме примамват еднакво силно!

    Хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка, радвам се че ти допадат бюречетата!
    Сърдечни поздрави и от мен и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Катенце, наистина стават много вкусни!
    Топла прегръдка и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Еликсирче, всичките са вкусни!
    Прегръдки миличка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Какви са тези странни работи, Дани?! Браво! Харесват ми рецептите и идеите, много даже. Върна се екзотичната Дани :)))
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  12. Дани, златна си!
    Благодаря за споделеното!

    ОтговорИзтриване
  13. Като видях нар на картинката, се сетих за "кървавите" петна по бузките , по блузките ,по пода и тетрадките след едно плодово междучасие.Вече ще го свързвам с други - по- приятни неща.Видях ги току що и съм впечатлена.
    Поздрави за експериментаторския дух, Дани!
    Хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
  14. Инче, никъде не съм изчезвала :))))
    Радвам се че всичко ти харесва!
    Прегръдки, принцесо и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  15. Мария, благодаря !
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  16. Вили, благодаря ти много!
    Наистина обичам да експериментирам, да смесвам вкусове, но ни е вкусно!
    Дано и на теб ти допадне!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  17. Дани, пак интересни нещица при теб! От нар засега съм пила само сок, но като гледам, какви изкушаващи предложения валят с него, се замислям, че трябва и аз да го използвам.:-))) Много ми харесват бюречетата!!!
    Поздравления за всичко!
    Прегръдки, мила и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  18. Мони, струва си да опиташ :)
    Меласата е с чудесна и добавянето в тези продукти допълва невероятно вкуса!
    Прегръдки, миличка и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  19. Аз бюреците си харесах, Дани! Взимам си един за закуска. Прегръдки и хубава неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Много интересно ми беше да прочета повече за нара, че явно аз нещо го подценявам :-) И всички предложения много ми харесаха! Май нарът след този твой пост, Дани, придоби ново значение :-)

    Спорна и усмихната нова седмица!
    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  21. Еви, сигурна съм, че ти е било вкусно :)
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. Миленка, време е да откриеш нара :)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  23. Дали за мен бюрече скрито тук ще се намери :)
    Дани, следващия път заменям кошничка с плаз за точно такова бюрече :))
    Аз нарове имах... Ама много обичам да си ги хрупам, или по-скоро да изсмуквам сока им.
    Явно за такива мързеливи като мен са измислили сока от нар :))
    Много го уважавам като подправка замеса, знаеш!

    Лека нощ и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  24. Дани, страхотна рецепта! :) Много ми беше интересно да прочета за нара (когото много харесвам), а особено ми допадна предложението с куккуса.
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  25. Пепи,
    нямаш проблем със замяната :)
    Сок от нар тук не мога да намеря, намерих сироп!
    И на мен също ми харесва вкуса и добавянето към месо!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  26. Мира, радвам се :)
    Сърдечни поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  27. Мила Дани, колко вкусно е при теб!
    Отново си споделила интересни и ценни предложения!
    Обожавам нар и със сигурност ще опитам да приготвя тази меласа.


    Поздрав сърдечен и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  28. Дани, благодарности за подробната информация. Много ми беше интересно да прочета за нара и съм много заинтригувана от интересните рецепти.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  29. Леви, сигурна съм че ще ти хареса меласата!
    Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  30. Ели, радвам се че съм ти била полезна!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  31. Дани, пиша пак, за да ти благодаря за рецептата за бюречетата! Използвах основната ти рецепта, само пълнежа промених: сирене и праз, отгоре леко запържен кашкавал. Мммм, облизахме си пръстите.:-)
    Благодаря за сполучливата рецепта!
    Прегръдки и вкусна вечер!

    ОтговорИзтриване
  32. Мони, толкова се радвам, миличка, че сте си облизали пръстите :)
    И аз мисля, че е много сполучлива рецептата за тестото!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване