1 ноември 2011 г.

ВКУСНИ ПИТКИ БЕЗ МЕСЕНЕ



Изпълнявам си обещанието да ви дам рецептата за изкушаващите хлебчета :)
Така де, ще си направите нещо за мазане , или вкусна яхнийка и няма да имате хляб :)

Както ще се види от рецептата, тя е :

а) детска игра за приготвяне
б)получават се много вкусни хлебчета
в) .... няма да си губим времето с "в", а направо започваме :)

Главните герои в тази рецепта са :

брашно
захар
прясно мляко
олио
мая, суха
сол
бакпулвер 
сода бикарбонат

Трябва ви и една дълбока тенджера, или направо ми идваше да си взема кофичка :)))

Изсипете :

4 ч.ч. мляко
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио

Разбъркайте добре, загрейте котлона на средна температура и гледайте до момента
в който а-ха да усетите, че ще започне да завира.
Изключете котлона и отидете да си свършите нещо друго.
Изчакайте да изстине достатъчно, за да не дезактивираме маята, но и да е достатъчно топло, за да се активират дрождите.
С две думи - да е хладка сместа.


Добавете:

4 ч.ч. брашно 
2 пакетчета суха мая/4 1/ 2 ч.л./


Разбъркайте добре, но не месете !!!!!!

След като добре се е хомогенизирала сместа, добавете още


4 ч.ч. брашно


Хомогенизирайте добре, покрийте с кърпа и оставете поне 1 час да удвои обема си .
След като тестото се е надигнало добавете :

1 ч.ч. брашно
1 препълнена ч.л. бакпулвер
1 непълна ч.л. сода
2 с.л. сол

Разбъркайте добре, ако ви е трудно си помогнете с бъркалки за тесто, но не месете, моля ви :)

Тестото ще е доста лепкаво.
Спокойно можете да го сложите в хладилник и да работите с него на другия ден.
Имайте пред вид, че то ще продължи да се увеличава бавно и затова от време на време
го "удряйте" за да слегне.
Може да се държи два дни в хладилника!

И така до другия ден :)
Извадете го поне 1 час, преди да работите с него.


Взимате форми за мъфни, намазвате ги обилно с масло, взимате от тестото количество, 
колкото орех, оформете по 3  топчета за гнездо

Напълнете всички гнезда и оставете да втаса, минимум 1 час,
а може и повече :)
Тестото ще се надигне над  нивото на гнездата..

Печете за 20 минути във фурна, загрята до 180-200 градуса.
След изваждане, можете да намажете отгоре с масло.



Оставете да изстинат....
Страхотни пухчета се получават.....

Сега да обобщя продуктите

4 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
9 ч.ч. брашно
2 пакетчета мая
1 пълна ч.л. бакпулвер
1 непълна ч.л. сода
2 с.л. сол

Искам да споделя какво стана при мен:

Тестото беше много меко и лепкаво след изваждане от хладилника.

Не можех да го обработвам по никакъв начин.
На своя глава, извън правилата, добавих около 1 ч.ч. брашно/чак се замислих 9 ли сложих?/, разбърках с бъркалките, пак беше меко и всичко слагах с намазнена лъжица.

Не че вкуса се промени!



Освен една форма за мъфини, направих още 6 по-големи къдрави формички.

Една част от тестото е във фризера и не знам какво ще стане от него след изваждане :)
Ще докладвам!


Станаха излючитено меки, пухкави и на много шупли отвътре, независимо от добавянето на брашното.



И понеже сте изключителни домакини и някои от вас ще ги направят, бих искала да споделите мнение.
Ще ви бъда благодарна!

А, и за мен захарта може да се намали, защото леко сладнят!!!


1ч.ч. = 240 мл


27 коментара:

  1. Добро утро Данииии!
    Прекрасно утро с още по-прекрасна рецепта,за тези изкушаващи хлебчета!
    Щом е хляб,ще се пробва!
    Звучат невероятно вкусно!
    Ще пробвам и ще докладвам:)
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Впечатляващи са, Дани!
    Методът и съставките са страхотни, а резултатът превъзходен.
    Много благодаря за тази рецепта,
    прегръдка и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Ихааа,Дани,ти за някоя фурна ли меси?
    Поне си се запасила с тесто за още от тези разкошни пухенца!
    Много са симпатични,а и сигурно невероятно вкусни!

    Хубав и слънчев есенен ден пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, чудни са, аз ще изпробвам рецептата, защото съм много зле с месенето, в къщи машината само върши тази работа :)))
    Поздрави и много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни са, Дани! Непременно ще ги пробвам!

    ОтговорИзтриване
  6. И на мен ми се вижда много тази захар.
    Ще направя, със сигурност, но с по-мало захар и ще докладвам :) Щом казваш, че са мързеливи...

    Хубав ден, Дани!

    ОтговорИзтриване
  7. Точно като за мен :) Моите мъже много хляб хапват, тези питчици добре ще им дойдат, маже и да им стигнат :)) Благодаря, Дани! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Разкошни са, Дани! Знам, че се повтарям, но са точно такива. Благодаря за рецептата, ще напиша после как сме ги излапали :))

    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, много ме впечатли с тези "пухчета". Ще ги пробвам, но не е ли възможно да не влизат в хладилника, а да си втасва тестото и след това да се пече? Аз ще направя половин доза, че ми се вижда доста голямо количството на тестото :))))
    Хубав ден ти желая
    Нора

    ОтговорИзтриване
  10. Много интересна технология за приготвяне на питки! Заинтригувана съм, ще ги пробвам и ще споделя резултата :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Момичета, чудесни сте :)

    Кате,
    Дианка,
    Еликсирче,
    Еви
    Пепчо,
    Катя,
    Траяна,
    Инче,
    Нора,
    Ели,
    благодаря ви много!

    Нора, може естествено да си втаса веднага и да се работи!
    На мен ми беше по-лесно да ги сложа в хладилник, че бърках тестото вечерта!

    Но намалете захарта!

    И ще чакам да докладвате!
    Прегръдки за всички и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. значи да опитам направо половин доза! щом няма да се меси...
    Мисля, че това ще е най-пробваната рецепта!
    :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Леле, Дани :) както обичам хляб ми се ще да ти задигна едно две :)
    Чудна рецепта :)
    Прегръдки и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Райне,опитай и няма да съжаляваш :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Зори, взимай спокойно!!!!
    И да ти е сладко!
    Прегръдки от мен и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. интересни са тези хлебчета, Дани. много пухкави изглеждат :)

    ОтговорИзтриване
  17. Дани, много пухкави са питките, вкусни, с прекрасна коричка и сигурна съм, много вкусни! Ще ги изпробвам със сигурност. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  18. Диди, много пухкави стават :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Еви, много ще се радвам да ги направиш и да споделиш, защото си прекрасна майсторка :)
    Прегръдки и от мен!

    ОтговорИзтриване
  20. Чудни са! Несъмнено ще се пробват!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря, Зорница!
    Надявам се да ти харесат!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  22. Дани, страхотни хлебчета! Наистина изглеждат много пухкави и мекички!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  23. Дани, незнайно защо не мога да публикувам коментари на собствения си блог!
    Благодаря ти

    Някакви съвети как да разреша проблема?

    ОтговорИзтриване
  24. Вкусни хлебчета-благодаря ,че сподели рецептата.
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря ти много, Живе :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  26. Прекрасна рецепта! Много благодаря! И да докладвам-втория път като я правих реших да пробвам какво ще стане, ако заменя половината от бялото брашно с царевично и се получиха чудно меки царевични хлебчета!Хубава вечер!Милена

    ОтговорИзтриване
  27. Милена, много се радвам, че си ги направила и споделяш :)
    Чудесно е използването на царевично брашно!
    Не се и съмнявам че са вкусни!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване