23 октомври 2011 г.

ГЛАЗИРАНО ПИЛЕ С МЕД И ЗААТАР С ПЮРЕ ОТ КАРФИОЛ

От днес имам още една нова "любов" сред подправките :)
Това е
"заатар"!!!!!!!
Кухнята ми ухае чудесно, а ястието, отново от книгата на Силвена попада много високо в класацията !

Заатар може да си направите и сами :

2 с.л. риган, или мащерка
1 с.л. майорана
2 с.л. сусамови семена, леко запечени
1 с.л. сумак
1/2 ч.л. сол
Смесват се всички продукти и се съхраняват в тъмен буркан.


В рецептата става съпрос и за един зеленчук, който е непознат за мен -
известен е като "козя брада" и "овесен корен"/salsify/

Козята брада е вид зеленчук – растение от семейство аs-traceae, което също бива наричано зимно аспержи. Произходът му е от Южна и Средна Азия.
Растението козя брада съдържа натрий, калий, магнезий, калций, желязо, фосфор, хлор, каротин и витамини Е, B1, B2, C и PP. Това го прави изключително богат на хранителни вещества зеленчук.



Козята брада има вкус на аспержи, но е по-деликатна.
Козята брада започва да се отглежда като зеленчук-растение през 16-ти и 17-ти век. Преди този период е имало лечебна роля, било е използвано като лекарство срещу ухапване от пепелянка, затова името му е било "билката на усойницата "

Овесеният корен се смята за много ценен зеленчук, заради своя вкус и хранителна стойност. Консумират се корените в жълто-сив цвят.
Съдържа калций, фосфор, желязо, магнезий и витамини A, B1, B2, C, E.
Овесеният корен има деликатен вкус на стриди .



В Турция е известен като tekesakall .

Овесеният корен е и декоративно растение – има много хубави декоративни пурпурни цветове.




И така към рецептата:

1 цяло пиле, или пилешки бутчета като при мен

4 с.л. заатар
1 ч.л. кимион
3 с.л. прясно смлян джинджифил
5 с.л. мед
4 с.л. разтопено масло


Аз използвах 2 големи бутчета, не парти, без кожата.
Ако се използва цяло пиле и кожата не е с много подкожна мазнина по ваш вкус я оставете, защото ще се препече и ще има превъзходен вкус.
Всички съставки за овкусяване ги намалих според количеството месо.


Фурната се загрява до 180 градуса.
Всички съставки се смесват добре, поставя се пилето в съд за печене /използвах йенска тенджера с капак/, намазвате го със сместа и отвътре

и заливате пилето със сместа.
Пече се до готовност на месото, като можете  по желание да запечете кожичката накрая.


Пюре :
300 г карфиол

300 г моркови/заместих липсващия корен/
целина от корена, по желание
200 мл прясно мляко
200 мл вода
40 г масло
3-4-с.л. течна сметана
синьо сирене, опция


В тенджера се поставят зеленчуците, водата и млякото /да покрият леко зеленчука, може да се наложи да увеличите количеството течности/.
Вари се до готовност на зеленчуците.
Малко преди да се свали се добавя сиренето.
След това се пюрира с добавяне на маслото.




Сосчето, което остана го поставих в тиган с дълбоко дъно, добавих малко брашно и сгъстих.


При сервиране залях с него!

Ароматът е повече от чудесен.

Насладихме се с удоволствие и на пилето, и на пюрето!


Ами знаете си урока, ако ви допада -
просто го правите и се ....облизвате :)
Да ви е сладко!

45 коментара:

  1. Дани, чудни са и пиленцето, и пюренцето!
    Заатар не съм опитвала, но не съм много по подправките:)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани ти си като енциклопедия :) Много интересна публикация и аз не съм пробвала тази подправка, но събуди любопитството ми! Много апетитно изглеждат и пилето и пюрето :)
    Много усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Мммм... страшна вкусотия :) Аромати, красота :)
    Прегръдка от мен, Дани и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Траянче, за мен подправките имат същото важно значение като основните продукти :)
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Еви, продуктът ми стана интересен и потърсих инфо :)
    А иначе се оказа много ароматно!
    успешна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, успешна и усмихната нова седмица!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, запали ме с тези подправки.Непременно ще си набавя и ще ги използвам.
    Уважавам търпението и отделеното време за информационна част към публикацията.
    Поздрави и до скоро!

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, много ти благодаря и тук, че ме упъти къде да ги търся тези подправки. Аз съм вече фенка на тази рецепта! Ще дам отчет, когато я приготвя! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Вили, ще се радвам ако ти хареса :)
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Гуинет,
    удоволствието е и мое :)
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  11. Дани, тази подправка я чета цял ден, но едва сега отворих тук при теб... Ще ми хареса, със сигурност, съдържа все любими съставки.
    За пилето не се и съмнявам, че ще е станало вкусно.
    Ще пробвам, скоро, и ще доложа.
    Без пюрето, нали може :) Нещо не се харесахме с "готвения" карфиол.

    Лека нощ и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Дани, в хладилника ме чака цяло пиле.
    С наличните у дома подправки ще се водя по твоята рецепта!

    ОтговорИзтриване
  13. Пепи,
    можеш да направиш картофено пюре :)
    Ще чакам да докладваш!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Мариянка, ще се радвам да ви хареса!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Много сгряваща рецепта, Дани!
    Прекрасни аромати и съставки, предполагам, че се е получило великолепно.
    Страхотно съчетание и описание,
    знаеш, че съм впечатлена -
    благодаря ти!
    Топла прегръдка и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Невероятни есенни багри си показала, Дани! Меденото пиле се харесва вкъщи, само мога да предполагам колко вкусно и ароматно е с букета от подправки. Прегръдки ти пращам, с пожелания за хубава нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Лелее.какъв си експериментатор!Много си уникална!Радвам се на чудесната рецепта и някой ден с удоволствие ще я пробвам!Хубава и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Дани, пак със страхотно предложение и чудни вкусови съчетания ни изкушаваш, мила!! Не съм го пробвала това чудо заатар, но ми звучи обещаващо ароматно :)!! А пилето ти е неустоимо!

    Прекрасна нова седмица ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  19. Дани, пиленцето е чудно, а подправката е нова за мен и като име, а за вкус да не говорим.
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. А кой ще ни изпитва :))
    Много неща научих от този ти пост, Дани! Не се и съмнявам, че ще се облизваме :)

    С пожелание за хубава нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  21. Дианка, радвам се че съм те сгряла:)
    Прегръдки и от мен и спокойна седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. Еви, букета от подправки се оказа много ароматен за нас!
    Прегръдки и от мен и спокойна, усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  23. Кате, аз съм си експериментатор!
    Ще се радвам да опиташ пиленцето!
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  24. Мина, намери и опитай, ще ти хареса!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  25. Ели, сътавките за подправката са много ароматни, а заедно са неописуем букет от аромати!
    Хубава седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  26. Инче, я застани пред черната дъска да те изпитам!!!!!
    За облизването съм сигурна!
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  27. Невероятно вкусно звучи, Дани! Пилето изглежда страшно крехко и в допълнение с пюрето е просто чудесно!

    Спорна и усмихната нова седмица!
    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  28. Миленка, наистина е много ароматно :)
    Поздрави от мен, с пожелание за успешна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  29. Цяло съкровище си, Дани, то не са рецепти-експерименти,инфо, фотосесии...ехеее, възхищавам ти се!

    ОтговорИзтриване
  30. Дани,
    благодаря за споделеното. Хубаво е когато има толкова много хора, които споделят хобито ти и научаваш всеки ден нещо ново от тях. Не съм ги откривала тези корени в магазина или поне не съм им обръщала внимание :) Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  31. Ах,че вкусноооо,Дани!Направо ми закъркори думбака при вида на това уханно пиленце,разкошно е!

    Хубав ден ти пожелавам,слънце!

    ОтговорИзтриване
  32. Дани, тези корени и аз не съм срещала и замених с морков :)
    Само дадох информация!
    Иначе заатар-а като подправка е
    чудесен!

    ОтговорИзтриване
  33. Еликсирче, разкошно стана пиленцето :)
    Прегръдки и хубава вечер, миличка!

    ОтговорИзтриване
  34. Пиленцето изглежда великолепно!
    Дани,вече опитах няколко твои рецепти!Всичките вкусни и сполучливи! Ще пробвам и тази!

    Благодаря ти за споделената рецепта и информацията!

    Прегръдки и уютна вечер, мила Дани!

    ОтговорИзтриване
  35. Леви, ако знаеш как ме радваш :)
    Прегръдки и за теб, миличка!

    ОтговорИзтриване
  36. Благодаря ти, миличка :)
    Вече се "закичих" с нея!
    Чудесна е!

    ОтговорИзтриване
  37. Дани, отново страхотна рецепта! :) Благодаря ти за информацията (и рецептата) за заатар. Преди време гледах в един арабски магазин и се чудех дали за си купя, ама май сега ща взема да си направя :).
    Поздрави и хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  38. Благодаря ти, Мира !
    Заатар се оказа много ароматна подправка, така че опитай :)
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  39. Дани, много съжалявам, че си ми толкова далече! До сега да съм искала да се запознаем 10 пъти:) Имам много сходен вкус към храната с твоя и до сега каквото съм опитала при теб, страшно ми е харесвало! В заатара и аз се влюбих напоследък:)
    Благодаря много за енциклопедичните обяснения и рецептата!

    ОтговорИзтриване
  40. Руми,
    с най-голямо удоволствие
    ще се запозная с теб, когато дойда в София :)
    А и теб, ако те пратят на среща в Бургас с някой шеф на банка, ще се видим!
    Радвам се че ти допадат моите предложения!!!
    А заатара е чудесен!

    ОтговорИзтриване
  41. Дани, твоят блог определено е мястото, където срещам най-необичайните подправки, комбинации и вкусове! Обаче пилето изглежда толкова добре и толкова вкусно, че сигурно си заслужава всяка една трудно откриваема съставка :)
    Много ми допада отношението ти към храната - винаги с характер и никога на конвейр! Продължавай в същия дух, за мен е удоволствие да те чета!
    Приятен и слънчев ден от мен! :))

    ОтговорИзтриване
  42. Мария,
    много ме радват коментари като твоите!
    Подправката е страхотна, а и
    не е лошо да ястията да имат по-различен вкус!
    Аз обичам да опитвам и много рядко съжалявам!
    Поздрави и много усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  43. Дани, посещавайки блога ти знам, че винаги ще ме посрещне нещо интересно, информативно, полезно, вкусно, новаторско и експериментаторско.:-))) За пореден път ме изненадваш изключително приятно. Обичам да използвам подправки, но заатар не съм пробвала досега, което, като гледам, определено си е пропуск. Невероятно изглежда всичко! :-)
    Прегръдки и усмихнат ден, миличка!

    ОтговорИзтриване
  44. Мони,
    толкова чудесни епитети си използвала :)
    Чудесна си!
    Не е фатално, но е хубаво да си вземеш заатар!
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване