2 октомври 2011 г.

ЕДНА РАЗХОДКА В КРАЯ НА ЛЯТОТО

Бих добавила и една рецепта с ухание на есен:)



Все още се лутам между сгряващите слънчеви лъчи и мисълта, че есента започна :)
Всички все още се радваме
на слънцето, коието приятно гали тялото ни
и наблюдаваме първите признаци на есента с падащите листа, падналите кестени,
цъфналите есенни минзухари, появата на пазара на любимите ми уханни дюли....

В края на лятото предприех една кратка разходка и се насладих на чудесното време
и на едно малко селце в Странджата :)
Насладих се на цъфналите цветя, на сочните смокини
, на тишината, на чистия въздух :)

За първи път успях да видя каменната църква в селото, която винаги е била затворена при другите ми посещения.




Тя е построена
в средата на XIXв.

 


През 1903 г. по време на Илиндеско-Преображенското въстание е била опожарена с цялото село.




Възстановена е през 1910 г.и е обявена за паметник на културата
.


В центъра на селото се намира и конака, който е храм на нестинарите
.
Думата конак е турска и означава  къща за живеене,
място, в което се отсяда по-дълго време.
Четириъгълната постройка е ориентирана по посоките на света и бележи сакралния център на територията на с. Българи.
Идеята за коначето е, че това е дом на Св. Константин и в него той отсяда на празника си.
Тук се съхранява свещеният нестинарски тъпан.
В деня на Св. Св. Константин и Елена в двора му се коли жертвено животно за приготвяне на “нестинарския курбан”.
Особена роля играе южната страна на параклиса. Там е направен прозорец и се намира столнината, на която се поставят иконите, за да “почиват”.
В коначето обикновено става “прихващенето” на нестинарите преди играта им в огъня, “обличането” на нестинарските икони и тръгва нестинарското шествие към одърчето на “Св. Костадин”. 



Винаги празника на Св. Св. Константин и Елена се чества на 3 срещу 4 юни  по стар стил и тогава се играе върху жаравата.
  Езическият ритуал, предаван от дълбока древност, е преплетен с християнството чрез легендата за двамата светци.
Пряката културна приемственост, осъществена в Странджа, е причина този действащ от тракийско време ритуал да запази основните си черти и до днес. 



“Прихващането” на нестинарите и танцуването в транс в огнената жарава под звуците на нестинарския тъпан са уникални за Европа. 
Върху жаравата играят само посветените, които са обсебвани от духа на Св. Константин, мълвят молитви за здраве и опрощение, а понякога пророкуват бъдещето за селото и за света. 
Овладени от “Господева сила”, нестинарите отключват свещени пространства, където влизат в най-истинното общение с Бог. 



Селото в момента има не повече от 80 жители.

Преди сутрин се събуждах от кукуригането на петли ,
а сега и това не се чува!
И е толкова тихо и спокойно...
Чудесно за почивка с приятели, на сладка приказка,  на запалена скара и прекрасния аромат, 
който се носи от нея!

Сега набързо искам да ви споделя един друг аромат, който се разнесе днес у дома -
този на дъхави дюли.



Естествено, че ги сготвих с телешко, с добавка на ароматни подправки
  
0. 800 г телешко, нарязано на парчета
1 глава лук, ситно нарязан
3-4- скилидки чесън, нарязан
1 ч.л. канела
1 ч.л. джинджифил на прах
1 ч.л. куркума
1 ч.л. сол
1/4 ч.л. лют червен пипер
черен, или бял пипер на вкус
2 с.л. масло
2 с.л. олио

Продуктите се слагат в тиган с дебело дъно до леко покафеняване на месото.
След това се изсипват в тенджера под налягане, заливат се  с 3 ч.ч. вода и  се готви
до готовност на месото.

3 големи дюли се нарязват на резени поставят се в тиган на огъня, добавя се 
1 ч.л. захар, малко вода и се вари до омекване на плода.

След това се отцежда водата, като се запазват 3-4 с.л. от водата.
Към тази вода се добавят 3-4 с.л. от бульона на месото,
2 с.л. масло, 1 с.л мед, 1 с.л. захар, 1 ч.л. канела и щипка сол.
С тази смес се заливат дюлите и се слагат на котлона  и при внимателно
разбъркване се глазират.
Знаете, че дюлите имат пектин и соса се желира.

След това.....ами след това се сервира, сипвате си чаша вино....
и няма спиране :)
 

Ама в последното си знам, че сте сигурни.

Много дълъг стана този пост и за тези, които са стигнали до края казвам
"Наздраве" и се насладете на аромата на започващата есен!
  •   

34 коментара:

  1. Наздраве, Дани!
    Много приятен разказ, внушаващ спокойствие и уют.Когато стигнах до рецептата, викнах "ура!",защото обожавам дюли, ябълки , смокини, стафидки,сини сливи в манджите.Пък някои хора казват "бляк", да им се не начудиш.
    Хубава вечер и слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно...
    Наздраве и от мен, Дани!
    Въобще не ми беше дълъг този пост - много интересно, уникално и красиво. Чудесно място, разказ и снимки, а като бонус и страхотна рецепта.
    Обожавам този вкус, благодаря ти!
    Наистина, като че усетих аромата на дъхава златна есен.
    Прегръдка и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, прекрасен пост, от който лъха уют и спокойствие! Толкова приятно ми беше да прочета всичко.:-))))
    Прекрасна рецепта, обещаваща да е изключително вкусна!
    Прегръдка и успешна и усмихната нова седмица, Дани!:-))

    ОтговорИзтриване
  4. Вили,
    твоето "ура" ме зарадва много :)
    Тази комбинация не се приема от всеки,
    но ние с теб сме явно една кръвна група!
    Радвам се, че разказа ми ти харесва!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка,
    радвам се че ти доставих удоволствие с публикацията :)
    Добре си дошла и ще те заведа на това чудесно място!
    Сърдечни прегръдки и ароматна, слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, Мони,
    ако си любител на тези комбинации, рецептата ще ти хареса!
    Прегръдки, миличка и лека нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, прекрасна разходка, била съм и аз там...с чудесните си снимки си пресъздала атмосферата много точно. А гозбата - чудесна, и аз обичам такава, нещо подобно правя, но ще опитам и твоя начин.
    Лека вечер и спорна седмица!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  8. Мария, радвам се на хубавия коментар :)
    Опитай ястието, дюлите са чудесни!
    Ще чакам и твоята рецепта!
    Хубава вечер и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, любимата ми сладкодумница си ти :)
    Разкошно местенце, много хубави снимки и ястие с любимото ми месо :) какво повече бих могла да желая :)
    Хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Зори,
    ама съм уцелила желанията ти :)
    Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Красиво, много успокояващо и с дъх на есен! Рецептата е точно в твой стил, Дани и е чудесна за циганското лято. Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Еви, благодаря за хубавите думи!
    Прегръдки и слънчева нова седмица и за теб!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесна разходка, Дани, придружена със също толкова чудесно ястие. Снимките и разказът много ми харасаха, а накрая ме довърши с така златистите и бляскави дюли - задължително ще се опита, само да намеря телешко, че все говеждо продават.

    Прегръщам те, дюлева принцесо :)

    ОтговорИзтриване
  14. Дани,страхотна и много интересна разходка си направих с твоя пост!
    Рецептата много ми допадна и ще я пробвам!
    много обичам месо с плодов сос!
    Много апетитно звучи и изглежда!
    Снимките са много хубави!
    Беше ми много приятно!
    Прегръщам те и успешна нова седмица:)

    ОтговорИзтриване
  15. Ех, че готино - станах дюлева принцеса :))))
    Инче, пожелавам ти да намериш хубаво телешко и да се насладиш....
    Прегръдки, хубавице!

    ОтговорИзтриване
  16. Кате,
    доставила съм ти вечерно удоволствие :)
    Радвам се и те прегръщам!
    Успешна и слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Чудесно е ,Дани!
    Направо те пренася в друг свят....
    И аз съм събрала снимки и емоции за поне три публикации, ама времеееее няма....
    Хубава и усмихната седмица! :-))

    ОтговорИзтриване
  18. Чудесен пост, Дани, изчетох го на един дъх! Това лято и ние имахме възможността да се докоснем леко до магията на Странджа и си обещахме при първа възможност да се потопим по-дълбоко в нея.
    И тези дюли къде ги показа сега да ги мисля :)) Много ги обичам! :) Интересна рецепта, много подправки и ах, този джинджифил! ;)) Искам да опитам!
    Желая ти прекрасни есенни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ти,че ми напомни колко обичам този край. Направо ме налегна носталгията ...

    ОтговорИзтриване
  20. Дани, благодаря ти за виртуалната разходка!
    Рецептата отново ме впечатли!
    И друг път съм ти го казвала много ми допада начина, по който комбинираш продуктите! Страхотна си!


    Сърдечен поздрав и уютна вечер, мила Дани!

    ОтговорИзтриване
  21. Краси, намери време :)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. Мария,
    радвам се, че те докоснах :)
    А джинджифила и дюлите са чудесна комбинация!!!!!
    Опитай!
    Поздрави и много слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
  23. Йоли,
    усмихни се :))))))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  24. Леви,
    чудесна си!
    Поздрави и усмихнати, слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
  25. Дани, много красива и уютна разходка и ароматно предложение! Харесвам сладко-солените камбинации и твоята рецепта много ми допада :).
    Хубави есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  26. Мира, имаме еднакво отношение към сладко-солените храни :)
    Хубава, слънчева есен и за теб!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  27. Дани, благодря за хубавата виртуална разходка и разказ!
    За телешкото с дюли оставам безмълвна:)

    ОтговорИзтриване
  28. На чудно местенце си била, Дани! Красиви снимки, още по-изкусително кулинарно предложение :Р
    Поздрави и прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  29. Дани,то хубаво ми каза наздраве,ама и аз искам да е в компанията на тази страхотно дъхава гозбичка!
    Само дето телешкото ми е още мираж.
    Много идейно и обезателно вкусно ще да е твоето предложение!

    Хубава и уютна вечер ти желая,мила!

    ОтговорИзтриване
  30. Диди, за мен е удоволствие да те оставя "безмълвна"
    Поздрави и топли, слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
  31. Ивче, прегръдки и от мен!
    И аз накрая се поразходих :)

    ОтговорИзтриване
  32. Еликсирче, ще се радвам да превърнеш миража в реалност!
    Прегръдки, мила и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  33. Ооо... замириса на Странджа, на зеленика и свежест.
    Толкова много и хубави спомени.
    Накара ги да се разлистят отново Дани!
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  34. Драго, радвам се че ти "замириса" на родно!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване