20 септември 2011 г.

БЪРЗО И ВКУСНО



Бързо и вкусно под погледа на котето :)
Ама закъде без нея ?.....

А тя тук е толкова замислена !
Ама и котетата си имат проблемите:)
Мен ако ме питате , да и имам проблемите, но....



А предложението ми е бързо, ако имате многолистно тесто!



Това на снимката е моят първи, несполучлив опит за многолистно тесто.
Но няма да ви занимавам с него.
Макар че е вкусно.
В него съм поставила като плънка :


круша, нарязана на парченца
стафиди /може и сушени череши, боровинки/
малко захар на вкус
пресен настърган джинджифил
синьо сирене, или друго ароматно
смлени лешници


ПРИГОТОВЛЕНИЕ :





Тестото се разточва на правоъгълник, нарязват се квадрати, слага се плънката, сгъва се на две по диагонал да стане триъгълник, натискат се краищата с вилица,
намазва се отгоре с яйце, с малко вода, или прясно мляко и се пекат в предварително загрята фурна до зачервяване!


И да не бързате да ги опитвате, защото плънката е много гореща :)))


Моите не са на триъгълници, но няма значение!


Позволих си да ги ви представя, защото са лесни и много ароматни!


Да ви е сладко!

18 септември 2011 г.

ПАТЛАДЖАНЕНИ РОЛЦА



Тези дни в блоговото пространство изобилства от от рецепти с патладжан!
От вкусни, по-вкусни!


Моето предложение е много лесно и дава възможност на избор относно плънката.


При мен тя е  една паста от сирене фета
, Крема сирене, малко песто със слънчогледови семки, или купешко песто, маслини, по-безсолни, царевица от консерва и по желание малко люта чушка, нарязана!

Пестото го правих преди време и съхранявам в бурканче :)
Стана много вкусно!


Отделно се приготвя класически доматен сос, а може и готов за спагети.



Патладжан, нарязан на филийки, посолен, отцеден и леко изпържен, или изапечен на грил.
Във всяка филийка се завива от плънката.
Залива се с доматения сос и се поръсва с пармезан и нарязан босилек.
Запича се и .... се сервира :)

Може да се използва и като предястие!



Има много предложения за ролца и при Йоли!

Ами да ви е сладко!!!!!

12 септември 2011 г.

РАПСОДИЯ В РОЗОВО


Розовото не е от любимите ми цветове :)
Освен като аксесоар, за да създаде по-друго усещане на някой
тоалет :)

Но този розов сладкиш ме плени окончателно :)
А нищо не пречи , докато му се наслаждавате да си слушате Гершуин !
Все пак е в "синьо"


Хубавото е че през този топъл септември има на пазара малини.
Взимате и започвате :

ПРОДУКТИ

300 г бял шоколад
250 г сметана за разбиване
5 яйца
120 г пудра захар
1 ч/ч смлени бадеми
250 г маскарпоне
300 г малини /може и да са замразени/

На водна баня се разтапя шоколада.

Отделят се белтъци от жълтъци.
Жълтъците се разбиват с 1/ 2 от захарта до побеляване.
Добавят се останалите продукти, без белтъците и малините.
Белтъците се разбиват с останалата захар и се 
прибавят много внимателно към сместа.
Разбърква се добре.

Форма, с падащо дъно 23см се покрива с хартия /както и стените/
Сместа се изсипва и върху нея се поставят малините.

Пече се при 175  градуса 60 минути.
Охлажда се известно време при отворена врата, защото се вдига много при печенето.

След това се охлажда в хладилник най-малко 4 часа.



ЗА КРЕМА

250 мл сметана за разбиване
2 сл.л захар на кристали
200 г пасирани малини.

Сметаната се разбива добре със захарта и се добавят малините.
Кремът се изсипва върху охладената торта и се охлажда допълнително.


Както винаги моята форма е по-голяма и сладкишът не е толкова висок :)))

Както виждате в тортата няма грам брашно.
Получава се една кремообразна, розова феерия :)))))
Чудесна е!!!!!

Насладихте ли се на Гершуин?

Ами да ви е сладко!!!!

10 септември 2011 г.

ПАЙ СЪС ЦАРЕВИЦА И ДОМАТИ


Днес нещо е ми се говори за птичките, пчеличките, галещото слънце, ароматът на наближаващата есен....

Но искам да споделя за този прекрасен пай със страхотна плънка и естествено чудесен вкус :)



Харесвам много рецепти на Кевин :)
Днес ви предлагам за основа на пая негово предложение,
в което има бакпулвер и прясно мляко.
Тези съставки правят чудесно тестото като бисквитка.

ПРОДУKТИ  ЗА ТЕСТОТО

2 ч.ч. брашно /240 мл чаша/
1 с.л. бакпулвер
3/4 ч.л. сол
90 г масло, студено, нарязано на парчета
3/4 ч.ч. студено прясно мляко

Използвам робота за тестото, като първо се пуска  маслото,
а после се добавя прясното мляко, за да го оформи на топка.

ЗА ПЛЪНКАТА

1 1/2 ч.ч. царевица от консерва
400 г домати, обелени и нарязани /аз ги държах малко в цедка/
1 ч.ч. настърган чедър
1/4 ч.ч. майонеза, или заквасена сметана
1-2 стръка нарязан зелен лук
4 филийки бекон, нарязан*
песто със слънчогледово семки /опция/**
сол
черен/бял пипер, смлян

Продуктите за плънката се хомогенизират.
Тестото се разделя на две части /едната е по-малка/
Намазнява се дъното на тавичка 23 см.
на дъното се разстила  по-голямото парче тесто.
Аз го направих с ръце, като се прави и лек борд.
Отгоре се изсипва плънката.
Второто парче тесто се разточва и се поставя върху плънката като хубаво се притискат краищата.
Плънката е доста, но пък тестото е точно за такава големина.
Отгоре се правят няколко разреза, за да излиза парата и се намазва с
1 с.л. масло и един жълтък, разреден с малко прясно мляко.


Пече се в предварително загрята фурна до 180 градуса.

Ние нямахме търпение и го похапнахме доста топло :)
Но и пая така ухае на масло и плънката е толкова вкусна....
Кашкавалът се е разтопил и придава кремообразен вид на плънката, заедно с майонезата.


*Аз купих една пражка шунка от Карфур, френска...
4 слайса момчето ги ряза на машина, друго ги опакова като много специален подарък ,
постави ги в рекламна торбичка и ми благодари за избора :)
Цената излиза златна, но си заслужаваше....

А какво гледане падна на този щанд на 100 вида сирена.....

**Пестото от слънчогледови семки, го правих през седмицата и много ми хареса.
Слагам го на салатка с розови доматки, които вече започват да намаляват на пазара до нас :)
Реших да го добавя и тук,  и не сгреших.
Нямам негова снимка и ви давам линк към източника.

Първата снимка е моят лилав босилек, който си стана зелен, но
цветовете му са лилави :)

Ами това бяха днешните птички  и пчелички....
Ама си струваха!!!!!!!

Да  ви е сладко!

4 септември 2011 г.

ЗА ЕДНО ЛИМОНЕНО РИЗОТО


Скоро си купих по нет-а ориз Карнароли :)
Характерен е за Северна Италия и е един от най-подходящите 
сортове за ризото.
На пръв поглед е един невзрачен ориз, защото от доста време използвам дългозърнест, бланширан, а този ми се видя с едни малко по-кръгли зърна, някои не са и  цели!

Но когато се сготви набъбва много и става страшно вкусен!
Първо смятах да правя с него аранчини/ едни пържени, а може и печени топчета от ориз/,  но нещо ме домързя :)

След това попаднах на разказа на Даниел Вълчев,който ще ви предам дословно :


"Hяма нищо по-хубаво от аромата и вкуса на домашно приготвен зехтин. Както и от емоцията да си го направиш, което никак не е леко”, казва бившият вицепремиер Даниел Вълчев. От няколко години с трима приятели той пътува до Италия. Любима им е Северозападната област Лигурия.
Там тръгват из маслиновите ферми и избират най-добрата реколта. Сами натоварват касетките на бусче и ги носят в селцето Долчеаква. Там има място - олифичо, което работи на принципа на нашите казани за варене на ракия - носиш маслини и ти правят зехтин, обяснява Вълчев.
От 5 кг маслини излиза 1 литър зехтин. Четиримата смилат половин тон, от който излизат по 30 бутилки за всеки. Цената на маслините варира в зависимост от реколтата, а за мелене се плаща по 2,50 евро на касетка.
Процесът е лесен - воденични камъни смилат маслините с костилките на паста. Тя се слага на големи дискове и преса ги натиска, за да тече мазнина. Следва сепаратор, от който в кофа тече зехтин. Вълчев и приятелите му купуват бутилки и сами го преливат.
Винаги има остатъци от костилки - лека кафява утайка. Има начини тя да се премахне, защото го прави немного подходящ за готвене и пържене. Но пък този мъх от маслините придава много по-добър вкус на салатата, обяснява Вълчев. Обикновено подарява 10-ина от бутилките си на приятели и си е разработил етикет."

Тъй като няма вариант да получа една бутилка от този зехтин, но пък имам ориза
и хубав италиански зехтин се спрях на любимото му лимоново ризото.
Стана много ароматно и вкусно.


За това ви го предлагам :

Ризото с лимон и мента

250 г ориз Карнароли
1,2  литра зеленчуков бульон
1 глава лук
3-4 скилидки нарязан чесън
1 чаша бяло сухо вино
Зехтин
Листа от целина или селъри
Малка бучка краве масло
Пармезан
1 лимон
настъргана кора от лимон
Листа от прясна мента



Както писа и Лулу, ризотото иска много бъркане.



Знаете как се прави :

В зехтина се задушават лука и чесъна, добавя се ориза,
налива се виното, редуцира се наполовина при непрекъснато бъркане 
и започва на порции да се прибавя бульона.
Всяка следваща доза бульон се добавя, когато предната е усвоена напълно.
Когато ориза почти е набъбнал се намаля огъня и  се добавят маслото и пармезана  като започва сгъстяването на ориза.
Когато е готов се добавят лимонов сок на вкус, настъргана лимонова кора и 
прясна мента!
Толкова е свежарски вкусът с една чаша бяло вино :)

Ами да ви е вкусно и ако има мераклии да тръгваме за зехтин :))))