13 август 2011 г.

Един по-различен бюрек

Когато видях рецептата ми се стори интересна и различна.
Заинтригува ме това сирене, което не съм виждала по нашите магазини.
Потърсих из нета, попитах и моя племенник и той ми каза, че се води "детско" сирене.
Едно такова на конци, меко имах чувството, че се разтяга като дъвка :)



Започнах да търся заместител и реших че това може да стане.
Това е сирене на една фирма в България, българо-швейцарска,
която се намира в Родопите, с.Смилян и се води Родопа милк.
Не знам дали сте опитвали продуктите, но те правят всякакви сирена-
Гауда, Ементал, Пармезан и са много качествени .
Сиренето се води меко, а как само са го завързали с нашия трикольор :)

И така започнах да правя бюрека:  
За тестото:
3 1/2 ч.ч. брашно*
1 чл.л бакпулвер
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. стопено масло
1 ч.ч. кисело мляко
семена сусам, или нигела
1 жълтък с 1 ч.л. прясно мляко за намазване отгоре

* 1 ч.ч. = 240 мл




За плънката:
360 г от въпросното сирене/ кашкавал, или моцарела
240 г фета сирене
1 глава бял лук, нарязана





Кашкавала се накисва в студена вода за 10-15 минути да се обезсоли и се отцежда.
За мен фета-та беше по-солена, но спазих рецептата.
Може би това накисване помогна на кашкавала да не се разтича при печене, или самият кашкавал си е такъв.
 Лукът, нарязан се задушава в малко олио, или масло, или и двете,
докато омекне и стане златист.
Може да го подържите малко повече, за да се карамелизира.
Сирената се настъргват и се смесват с лука.

От продуктите замесвате тесто  и го оставяте да почине 15 минути.
Намазва се правоъгълна тавичка /20/30 см/, взимате половината тесто и го разстилате в тавичката с помощта на пръсти като качвате по стените за борд около 1,5 - 2 см.
Пече се при 175 градуса, около 15 минути, да порозовее.
След като поизстине, поставяте върху него плънката.
Останалата половина от тестото се разточва между пластично фолио с размера на тавичката и се поставя върху плънката.
Отгоре се намазва с жълтъка и прясното мляко и се поръсва обилно със сусам.
Пече се около 30 минути.

Тестото е пръхкаво и ухае на масло.
А плънката е страшно вкусна! 
Хубаво е както топло, така и студено.
Може да вечеряте с него, или да седнете с чаша бяло вино!

Ще изпитате удоволствие:)

Ами, започвайте!!!! 

P.S
На някои от вас, на които знам и-мейла съм изпратила една книга за водата -значението на водата за организма и връзката и с много заболявания.
Как и колко вода да консумираме на ден.

Предварително се извинявам, че не ви попитах :)
Ако не ви е интересно, просто не я четете!
Дианка вече ми се обади, за да ми благодари!
 

25 коментара:

  1. Ех, че ми хареса този бюрек!Наистина е по- различен като рецепта, но със сигурност е вкусен!
    Поздрави и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. О, да - искам и аз да го опитам този бюрек. И отвън, както и отвътре, изглежда много добре :)
    А за токава сирене и аз за пръв път чувам.

    Страхотна рецепта и реализация, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  3. Инче,
    Аелис,
    няма да съжалявате, ако опитате.
    Сирената на тази фирма са много вкусни и се намират /поне в Бургас/
    в по-големите вериги!
    Лично аз ги купувам от един фирмен магазин на фирма"Домлян" за млечни продукти, който за моя радост ми е наблизо :)
    Хубав ден, момичета!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Страшно вкусно изглежда :)

    Наскоро си купих кашкавал Териер и съм доволен, хареса ми.

    ОтговорИзтриване
  5. Емо, мисля че кашавала е Тертер,
    но не съм го опитвала :)
    Сега вече ще се престраша !
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани аз съм в Сливница и съм събрала приятелки и точим зъби по твоя бюрек!
    Прегръдки и поздравления за хубавата рецепта от цялата компания!

    ОтговорИзтриване
  7. Е, Кате, ако можехте и да си хапнете както стоите на сянка :)
    Хубав ден и поздрави на приятелките ти!

    ОтговорИзтриване
  8. Уникален е, заинтригуваме много, Дани! Невероятна рецепта, а с това меко сирене, предполагам, че е много вкусно. Прегръдки и хубав уикенд!
    Взимам си едно парче...

    ОтговорИзтриване
  9. Много вкусно изглежда, Дани!
    Наистина е по различен, напомня ми на лучник, но този е и със сирене!
    Сигурно е невероятно вкусен!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Роси, радвам се на одобрението ти :)
    За мен сиренето тук е основно, а лукът създава един приятен привкус,
    особено ако малко се карамелизира :)
    Поздрави и спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  11. Права си, Еви!
    Това меко сирене е много добро попадение!
    Дано ти се е усладило!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Привет, Дани, звучи страхотно този бюрек, но това сиренце и аз го виждам за първи път. Пробуди ми любопитството, следващият път внимателно ще гледам по магазините.
    Ако go открия някъде, непременно ще пробвам рецептата!
    Приятна вечер от мен и до скоро! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Мария,сигурна съм че ще намериш :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотен бюрек, Дани. Ще го направя при първа възможност.
    И аз не съм виждала такова сирене, много интересна опаковка :)
    Прегръдки от мен и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  15. Радвам се, Зори :)
    Ще се радвам и да го направиш, и да ви хареса!
    И да не забравите бялото вино!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. Дани,брой и мен сред желаещите да опитат рецептата,след малко ще си я сложа в листата!Страхотно вкусно звучи и изглежда!
    Тези сирена съм ги виждала,но не съм ги ползвала още.Щом се накисва предварително прилича на Халумито.Тъкмо сега имам домашно такова,ето как ще го приложа!
    Благодаря,че сподели!

    Хубава и вкусна неделя!

    ОтговорИзтриване
  17. Еликсирче, аз халуми не съм ползвала,
    а това сирене се накисва, за да се обезсоли :)
    На мен не ми пречи да е малко соленко!
    Ще се радвам да докладваш!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  18. Чудесен бюрек, Дани! Това сирене съм го опитвала и на вкус поне на мен ми напомня на моцарелата, а аз я харесвам защото е мека и безсолна.

    Спорна нова седмица :-)
    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря, Миленка!
    И аз така предполагам, че е от типа на моцарелата!
    Слънчева и усмихната нова седмица!
    Поздрави,
    Дани!

    ОтговорИзтриване
  20. Дани, нямаше ме няколко дни и ти пак си сътворила нещо много апетитно и хубаво.:-)) Бюрека е прекрасен, предполагам отдавна е свършил, поне ще се наслаждавам на снимките и ще се опитам да си го представя.:-))))
    Хубав и светъл празник днес, усмихната и спорна седмица!
    Сърдечни поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  21. Мони, миличка, съжалявам че си отсъствала:(
    Другият път, когато го направя. ще те повикам специално да ми гостуваш!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  22. Обичам бюрек, Дани,
    а твоят много ми допада - изглежда страхотно и определено ще се опита.
    Благодаря за рецептата, както и за книгата - много ми е приятно.
    Прегръдки, поздрави и усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  23. Дианка,
    толкова се радвам на коментара ти !
    И за книгата :)
    А ние похапнахме твоята баница с удоволствие!
    Прегръдки, хубава вечер и усмихнати летни дни!

    ОтговорИзтриване
  24. О,Дани,страхотна е тази рецепта.Много,много ми хареса.Благодаря за чудесното предложение.

    ОтговорИзтриване
  25. Йоли, когато си тръгнеш за Бургас, свирни ми и ще те посрещна с бюрек :)

    ОтговорИзтриване