27 април 2011 г.

Дип с магданоз

Обичам аромата на прясно изпечен хляб, с хрупкава коричка :) 
Напоследък правя хлебчетата на Gaby и съм много доволна.



Поставям ги във фризер и след като ги извадя до 30 мин. имам все едно пресен хляб.Още по-вкусен става, ако го поставя във фурна с вентилатор -дори 2-3 минути са достатъчни!

Но какво е вкусният хляб, ако няма нещо за...намазване ?!
Стои някак си самотно, незавършено...
А както и друг път е ставало въпрос компанията е винаги за предпочитане :)


За това ви предлагам един дип, с основно действащо лице - магданоз!
Е, като добавим към него и крем сиренце, подправки, ядки и....
нещата си идват на място.



И така :
взимаме 

2-3 връзки магданоз
3 -4 скилидки чесън
100 г ядки - орехови / по рецепта - кедрови/
75 г заквасена сметана
200 г крем сирене
2 с.л. прясно мляко
1 ч.л. сол
60-1оо г пармезан /при мен козе кашкавал, настърган/

Всички продукти се пасират с изключение на кашкавала, който се добавя накрая.
Посочените количества търпят промяна, за да се получи кремообразна консистенция.

Взимате едно хлебче, намазвате с дипчето...
Е, после си знаете - примижваш от удоволствие, отхапваш....



Ами да ви е сладко.

Едно уточнение - към това копче /дипа/ има по рецепта балтон -
едно тесто, което се пече  в тавичка и после дипа се слага като плънка,
навива се на руло и така се сервира.

Правих дипа по празниците и така и не стигнах до тестото.
Похапнахме го с хляб!

Рецептата  е от последния брой на GOOD FOOD .
В него имаше  книжка на Dr.Oetker

25 април 2011 г.

Torta Pasqualina

Наричат я още "традиционен великденски кейк" и идва от област Лигурия, Италия.
Тестото за основата е от 33 листа, символизиращи Христовата възраст,  а яйцата са
12, като 12-те апостола.
Аз ви предлагам един малко изменен вариант, по отношение на плънката, който се 
получи много вкусен!
А тестото е  многолистно, купих го от Lidl.
Не е българско и е различно от нашето .
Съжалявам, че не направих снимка, защото в пакета има един правоъгълник,
с дължина около 20 см, висок 1,5-2 см, на който  ясно се виждат, много листа
един върху друг.
Лудо обяснение ви дадох, но на снимките в нет-а на многолистно тесто така се виждат отделните листа, получени от технологията на приготвяне.
Такова тесто описва Дими, като това е без мая :)
Нейното подобно предложение е много оригинално.
След като поомекне /извадено от фризер/ се разточва и се отрязват два кръга с различен диаметър - единия по-голям от диаметъра на тавичката, в която ще го приготвите
/моята е 28 см/, другият е по-малък.
За плънката използвах:
400 г спанак /моят беше замразен/
3-4 стръка пресен лук
1-2 стръка пресен чесън
300 г гъби
4о г масло
40 г брашно
250- 300 мл прясно мляко
настърган кашкавал, или синьо сирене
4 яйца
1 жълтък с малко прясно мляко за намазване
40-50 г масло за задушаване на зеленчуците
Спанакът, размразен и отцеден /ако е пресен, леко бланширан и нарязан,
се задушава заедно с нарязаните лук и чесън.
Добавят се гъбите и се задушават до омекване.
Сместа трябва да е без остатъчна течност.
Приготвя се много гъст бешамел от продуктите /количеството на млякото 
е ориентировачно/ към който се добавя настърганият кашкавал, или сирене.
Разбърква се много добре със зеленчуковата смес.
овкусява се със сол и черен/бял пипер.

Тестото се разделя по описания начин на две части.
Първият кръг се поставя на дъното на тавичката, с краища излизащи навън.
Отгоре се изсипва плънката.
Върху нея /с леко оформяне на гнезда / се чукват яйцата.
Ако искате можете леко да ги поширате предварително.
Отгоре се поставя втората кора от тестото, като краищата на долната се поставят и притискат върху горната кора.
Намазва се с жълтъка, разреден с малко прясно мляко.
Правят се разрези отгоре, за да излиза влагата при печене.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса до готовност!

Получи се превъзходно ястие, с хрупкаво тесто и много вкусна, кремообразна 
плънка.

Ами опитайте  и да ви е сладко!

24 април 2011 г.

Великден






ХРИСТОС ВОЗКРЕСЕ!


Скъпи приятели, 
Светъл и Благословен празник!

Нека любовта и  надеждата, вярата в сърцето,
 и добротo  във всеки от нас
да възкръснат  завинаги!

17 април 2011 г.

Цветница у дома

На Цветница, откакто се помня, у нас е празник :)

Защото майка ми е с име на цвете :)


"Цвете мило, цвете красно... казваше баща ми :)

За това  искам да ви почерпя за здраве. 
И нека
винаги цветята са част от нашия живот !

Така той  ще е по-красив и усмихнат!








Почерпката е с един прекрасен бриош, с топинг от крем сирене.
И за компания направих само плънката от ябълки с един приказен 
сос от ябълков пай.



Ами да ви е сладко и честит празник! 



Честито и на всички с името на цвете!

16 април 2011 г.

Тарт с тиквички

Хайде на тиквичките :)

Обичам тиквички в различни варианти.
Е, няма да си кривя душата и ще кажа, че любими са ми 
пържени , заляти 
с кисело мляко и чесън :)
Стига да има желаещи за пърженето.

Днешното ми предложение е за една лека тарта,
която може да се консумира както топла,
така и студена.
Дори може да "придружава " агнешкото.

Продукти:

400 г тиквички, нарязани на тънки филийки
4 големи яйца
100-150 мл прясно мляко в зависимост от големината 
на яйцата
50 г разтопено масло
125 г настърган кашкавал/сирене
150 г брашно
1/2 бакпулвер
2 стръка пресен чесън, нарязан/пожелание/
сол
ч.пипер

Жълтъците, разделени от белтъците се разбиват до побеляване
с щипка сол.
По същият начи се разбиват белтъците и се смесват.
Добавят се разтопеното масло, прясното 
мляко и брашното, пресято с бакпулвера.

Ако яйцата са ви по-малки може да се наложи да добавите още малко прясно мляко.

Добавя се и настърганото сирене и нарязаните тиквички.
Изсипват се в намазнена и набрашнена форма.
Пече се при 180 градуса, 30-40 минути /проба с клечка :)/
Изважда се и се охлажда.



Ами след това започвате и..
 да ви е сладко!!!!


10 април 2011 г.

Пиле със сушени домати и песто

Една изключително вкусна комбинация :)
Естествено обогатена с много други продукти!

За да я осъществите са ви необходими:

 пилешко месо /количество по избор/

40-50 г масло
1 глава нарязан лук
4-5 скилидки чесън, нарязани
300 г гъби /количеството може да се увеличи според количеството на месото/
1/4 ч.ч. бяло вино
сушени домати, нарязани
2 с.л. песто
сол
бял/черен пипер


За бешамела:

60 г масло
60 г брашно
2 ч.ч. пилешки бульон 
2-3 жълтъка
1 ч.л. лимонова трева от бурканче/лимонов сок/
1/4 ч.ч. бяло вино


1 ч.ч. кашкавал, настърган /при мен Гауда/


250 г спагети, сварени, отцедени


Пилето се сварява с малко сол.
По желание, може да се запържи на порции.
Обезкостява се.


В маслото се задушават лука, чесъна и гъбите.
Добавя се виното и се оставя на огъня да се редуцира.
Сваля се от огъня и се разбърква с нарязаните сушени домати 
и пестото.
Количеството им е по ваше желание.
Аз  ползвах едно песто със съдържание на патладжан, тиквички, чушки, рикота и босилек.
Много е вкусно.




За бешамела се разтопява маслото, поръсва се с брашното
и се разрежда с бульона.
Разбърква се добре и се добавят виното , жълтъците и лимона.

Спагетите се сваряват според указанията на фирмата в подсолена 
и с добавен зехтин, вода.
Отцеждат се.


В подходяща тавичка се разбъркват добре пилешкото, зеленчуковия сос и бешамела.
Аз винаги оставям малко бешамел, към който добавям кашкавала и го изсипвам отгоре.
Така повърхността на ястието оставя кремообразна.


Запича се за около 30 минути при 180-190 градуса.
Аз полях ястието преди запичане с 1 черпак пилешки бульон, 
за да не стане сухо.



В основната идея има маслини, но аз реших да добавя домати и песто и не сгреших.
Получи се едно кремообразно ястие, с невероятен аромат.


Естествено чаша червено вино ще направи удоволствието пълно :)


Ами да ви е сладко и наздраве!

4 април 2011 г.

Шоколадов чийзкейк с Гинес

Само чийзкейк ми се видя малко "постно"!
И нали беше по повод /искам, не искам, помъдрях с още една година/
реших да добавя още нещо:)
Така се получи този невероятен чийзкейк, с много кремообразна текстура /Гинес-а 
си знае работата/, с домашно приготвени грахам бисквитки /нали са дижестив :)/

Ами, да ви е сладко!