Обичам аромата на прясно изпечен хляб, с хрупкава коричка :)
Напоследък правя хлебчетата на Gaby и съм много доволна.
Поставям ги във фризер и след като ги извадя до 30 мин. имам все едно пресен хляб.Още по-вкусен става, ако го поставя във фурна с вентилатор -дори 2-3 минути са достатъчни!
Но какво е вкусният хляб, ако няма нещо за...намазване ?!
Стои някак си самотно, незавършено...
А както и друг път е ставало въпрос компанията е винаги за предпочитане :)
За това ви предлагам един дип, с основно действащо лице - магданоз!
Е, като добавим към него и крем сиренце, подправки, ядки и....
нещата си идват на място.
И така :
взимаме
2-3 връзки магданоз
3 -4 скилидки чесън
100 г ядки - орехови / по рецепта - кедрови/
75 г заквасена сметана
200 г крем сирене
2 с.л. прясно мляко
1 ч.л. сол
60-1оо г пармезан /при мен козе кашкавал, настърган/
Всички продукти се пасират с изключение на кашкавала, който се добавя накрая.
Посочените количества търпят промяна, за да се получи кремообразна консистенция.
Взимате едно хлебче, намазвате с дипчето...
Е, после си знаете - примижваш от удоволствие, отхапваш....
Ами да ви е сладко.
Едно уточнение - към това копче /дипа/ има по рецепта балтон -
едно тесто, което се пече в тавичка и после дипа се слага като плънка,
навива се на руло и така се сервира.
Правих дипа по празниците и така и не стигнах до тестото.
Похапнахме го с хляб!
Рецептата е от последния брой на GOOD FOOD .
В него имаше книжка на Dr.Oetker
27 април 2011 г.
25 април 2011 г.
Torta Pasqualina
Наричат я още "традиционен великденски кейк" и идва от област Лигурия, Италия.
Тестото за основата е от 33 листа, символизиращи Христовата възраст, а яйцата са
12, като 12-те апостола.
Аз ви предлагам един малко изменен вариант, по отношение на плънката, който се
получи много вкусен!
А тестото е многолистно, купих го от Lidl.
Не е българско и е различно от нашето .
Съжалявам, че не направих снимка, защото в пакета има един правоъгълник,
с дължина около 20 см, висок 1,5-2 см, на който ясно се виждат, много листа
един върху друг.
Лудо обяснение ви дадох, но на снимките в нет-а на многолистно тесто така се виждат отделните листа, получени от технологията на приготвяне.
Такова тесто описва Дими, като това е без мая :)
Нейното подобно предложение е много оригинално.
След като поомекне /извадено от фризер/ се разточва и се отрязват два кръга с различен диаметър - единия по-голям от диаметъра на тавичката, в която ще го приготвите
За плънката използвах:
400 г спанак /моят беше замразен/
3-4 стръка пресен лук
1-2 стръка пресен чесън
300 г гъби
4о г масло
40 г брашно
250- 300 мл прясно мляко
настърган кашкавал, или синьо сирене
4 яйца
1 жълтък с малко прясно мляко за намазване
40-50 г масло за задушаване на зеленчуците
Спанакът, размразен и отцеден /ако е пресен, леко бланширан и нарязан,
се задушава заедно с нарязаните лук и чесън.
Добавят се гъбите и се задушават до омекване.
Сместа трябва да е без остатъчна течност.
Приготвя се много гъст бешамел от продуктите /количеството на млякото
е ориентировачно/ към който се добавя настърганият кашкавал, или сирене.
Разбърква се много добре със зеленчуковата смес.
овкусява се със сол и черен/бял пипер.
Тестото се разделя по описания начин на две части.
Първият кръг се поставя на дъното на тавичката, с краища излизащи навън.
Отгоре се изсипва плънката.
Върху нея /с леко оформяне на гнезда / се чукват яйцата.
Ако искате можете леко да ги поширате предварително.
Отгоре се поставя втората кора от тестото, като краищата на долната се поставят и притискат върху горната кора.
Намазва се с жълтъка, разреден с малко прясно мляко.
Правят се разрези отгоре, за да излиза влагата при печене.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса до готовност!
Получи се превъзходно ястие, с хрупкаво тесто и много вкусна, кремообразна
плънка.
Ами опитайте и да ви е сладко!
24 април 2011 г.
Великден
ХРИСТОС ВОЗКРЕСЕ!
Скъпи приятели,
Светъл и Благословен празник!
Нека любовта и надеждата, вярата в сърцето,
и добротo във всеки от нас
да възкръснат завинаги!
17 април 2011 г.
Цветница у дома
На Цветница, откакто се помня, у нас е празник :)
Защото майка ми е с име на цвете :)
"Цвете мило, цвете красно... казваше баща ми :)
За това искам да ви почерпя за здраве.
И нека
винаги цветята са част от нашия живот !
Така той ще е по-красив и усмихнат!
Почерпката е с един прекрасен бриош, с топинг от крем сирене.
И за компания направих само плънката от ябълки с един приказен
сос от ябълков пай.
Ами да ви е сладко и честит празник!
Честито и на всички с името на цвете!
Защото майка ми е с име на цвете :)
"Цвете мило, цвете красно... казваше баща ми :)
За това искам да ви почерпя за здраве.
И нека
винаги цветята са част от нашия живот !
Така той ще е по-красив и усмихнат!
Почерпката е с един прекрасен бриош, с топинг от крем сирене.
И за компания направих само плънката от ябълки с един приказен
сос от ябълков пай.
Ами да ви е сладко и честит празник!
Честито и на всички с името на цвете!
16 април 2011 г.
Тарт с тиквички
Хайде на тиквичките :)
Обичам тиквички в различни варианти.
Е, няма да си кривя душата и ще кажа, че любими са ми
пържени , заляти
с кисело мляко и чесън :)
Стига да има желаещи за пърженето.
Днешното ми предложение е за една лека тарта,
която може да се консумира както топла,
така и студена.
Дори може да "придружава " агнешкото.
Продукти:
400 г тиквички, нарязани на тънки филийки
4 големи яйца
100-150 мл прясно мляко в зависимост от големината
на яйцата
50 г разтопено масло
125 г настърган кашкавал/сирене
150 г брашно
1/2 бакпулвер
2 стръка пресен чесън, нарязан/пожелание/
сол
ч.пипер
Жълтъците, разделени от белтъците се разбиват до побеляване
с щипка сол.
По същият начи се разбиват белтъците и се смесват.
Добавят се разтопеното масло, прясното
мляко и брашното, пресято с бакпулвера.
Ако яйцата са ви по-малки може да се наложи да добавите още малко прясно мляко.
Добавя се и настърганото сирене и нарязаните тиквички.
Изсипват се в намазнена и набрашнена форма.
Пече се при 180 градуса, 30-40 минути /проба с клечка :)/
Изважда се и се охлажда.
Ами след това започвате и..
да ви е сладко!!!!
10 април 2011 г.
Пиле със сушени домати и песто
Една изключително вкусна комбинация :)
Естествено обогатена с много други продукти!
За да я осъществите са ви необходими:
пилешко месо /количество по избор/
40-50 г масло
1 глава нарязан лук
4-5 скилидки чесън, нарязани
300 г гъби /количеството може да се увеличи според количеството на месото/
1/4 ч.ч. бяло вино
сушени домати, нарязани
2 с.л. песто
сол
бял/черен пипер
За бешамела:
60 г масло
60 г брашно
2 ч.ч. пилешки бульон
2-3 жълтъка
1 ч.л. лимонова трева от бурканче/лимонов сок/
1/4 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. кашкавал, настърган /при мен Гауда/
250 г спагети, сварени, отцедени
Пилето се сварява с малко сол.
По желание, може да се запържи на порции.
Обезкостява се.
В маслото се задушават лука, чесъна и гъбите.
Добавя се виното и се оставя на огъня да се редуцира.
Сваля се от огъня и се разбърква с нарязаните сушени домати
и пестото.
Количеството им е по ваше желание.
Аз ползвах едно песто със съдържание на патладжан, тиквички, чушки, рикота и босилек.
Много е вкусно.
За бешамела се разтопява маслото, поръсва се с брашното
и се разрежда с бульона.
Разбърква се добре и се добавят виното , жълтъците и лимона.
Спагетите се сваряват според указанията на фирмата в подсолена
и с добавен зехтин, вода.
Отцеждат се.
В подходяща тавичка се разбъркват добре пилешкото, зеленчуковия сос и бешамела.
Аз винаги оставям малко бешамел, към който добавям кашкавала и го изсипвам отгоре.
Така повърхността на ястието оставя кремообразна.
Запича се за около 30 минути при 180-190 градуса.
Аз полях ястието преди запичане с 1 черпак пилешки бульон,
за да не стане сухо.
В основната идея има маслини, но аз реших да добавя домати и песто и не сгреших.
Получи се едно кремообразно ястие, с невероятен аромат.
Естествено чаша червено вино ще направи удоволствието пълно :)
Ами да ви е сладко и наздраве!
Естествено обогатена с много други продукти!
За да я осъществите са ви необходими:
пилешко месо /количество по избор/
40-50 г масло
1 глава нарязан лук
4-5 скилидки чесън, нарязани
300 г гъби /количеството може да се увеличи според количеството на месото/
1/4 ч.ч. бяло вино
сушени домати, нарязани
2 с.л. песто
сол
бял/черен пипер
За бешамела:
60 г масло
60 г брашно
2 ч.ч. пилешки бульон
2-3 жълтъка
1 ч.л. лимонова трева от бурканче/лимонов сок/
1/4 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. кашкавал, настърган /при мен Гауда/
250 г спагети, сварени, отцедени
Пилето се сварява с малко сол.
По желание, може да се запържи на порции.
Обезкостява се.
В маслото се задушават лука, чесъна и гъбите.
Добавя се виното и се оставя на огъня да се редуцира.
Сваля се от огъня и се разбърква с нарязаните сушени домати
и пестото.
Количеството им е по ваше желание.
Аз ползвах едно песто със съдържание на патладжан, тиквички, чушки, рикота и босилек.
Много е вкусно.
За бешамела се разтопява маслото, поръсва се с брашното
и се разрежда с бульона.
Разбърква се добре и се добавят виното , жълтъците и лимона.
Спагетите се сваряват според указанията на фирмата в подсолена
и с добавен зехтин, вода.
Отцеждат се.
В подходяща тавичка се разбъркват добре пилешкото, зеленчуковия сос и бешамела.
Аз винаги оставям малко бешамел, към който добавям кашкавала и го изсипвам отгоре.
Така повърхността на ястието оставя кремообразна.
Запича се за около 30 минути при 180-190 градуса.
Аз полях ястието преди запичане с 1 черпак пилешки бульон,
за да не стане сухо.
В основната идея има маслини, но аз реших да добавя домати и песто и не сгреших.
Получи се едно кремообразно ястие, с невероятен аромат.
Естествено чаша червено вино ще направи удоволствието пълно :)
Ами да ви е сладко и наздраве!
4 април 2011 г.
Шоколадов чийзкейк с Гинес
Само чийзкейк ми се видя малко "постно"!
И нали беше по повод /искам, не искам, помъдрях с още една година/
реших да добавя още нещо:)
Така се получи този невероятен чийзкейк, с много кремообразна текстура /Гинес-а
си знае работата/, с домашно приготвени грахам бисквитки /нали са дижестив :)/
Ами, да ви е сладко!
И нали беше по повод /искам, не искам, помъдрях с още една година/
реших да добавя още нещо:)
Така се получи този невероятен чийзкейк, с много кремообразна текстура /Гинес-а
си знае работата/, с домашно приготвени грахам бисквитки /нали са дижестив :)/
Ами, да ви е сладко!