14 март 2011 г.

Тиквата на Пепеляшка - нов начин за употреба

Не си мислете, че ще превърна тиквата в каляска :)
Макар че като деца всички сме се захласвали по тази приказка
и сме чакали нетърпеливо да видим на кого ще стане красивата 
пантофка !

И всички сме имали моменти, в които сме мечтали за вълшебната пръчица....

Красиви приказки!


Днешната моя приказка не става за разказване, но може да се сготви :)
И то в солен вариант.
С кайма, със заливка от яйца, мляко.... и..

Е, ама не бързайте толкова, а прочетете докрай :)

Рецептата е комбинация от два варианта :)


И така :

600 г кайма , по избор
600 г тиква /леко сварена/
1 глава лук
4-5 склидки чесън
3-4 яйца
1-1,5 ч.ч. прясно мляко / + течна сметана, по желание/
3/4 ч.ч. брашно със щипка бакпулвер
1ч.ч. настърган кашкавал / ако е пушен ще е още по-вкусно/


12 с.л. кисело мляко
5- с.л. тахан
тиквени семки

сол
пипер
лют пипер, или къри
щипка кимион
щипка канела


зехтин 


Тиквата се обелва, нарязва и се сварява за 10 минути.
Може и сурова, но не бях сигурна :)


В зехтин се задушават нарязаните лук и чесън, добавя се каймата
и се разрохква добре.
В тавичка се изсипват сместа с каймата и тиквата.
Яйцата се разбиват с млякото/може да се добави и течна сметана
по желание/, брашното и кашкавала.
Изсипва се отгоре и се запича за около 30 минути, при 180 градуса.


Смесват се млякото и тахана, изсипват се отгоре, поръсва се със тиквените семки 
и се запича за не повече от 10 минути.
При сервиране се поднася лимонов сок.


Така тиквата си намери нови приятели :)
И независимо, че не е така интригуващо като при Пепеляшка, 
то със сигурност е вкусно!


Не вярвате ?
Ами опитайте / не пантофката, а рецептата/
И дано е по ваш  размер  вкус!

16 коментара:

  1. Mмммм, вкусотия. Записвам за есента :)
    Прегръдки и хубава нова седмица, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, ама те тиквите свършиха :) Добре, че кайма има.
    Като започнах да те чета се сетих как преди много години, когато запръв път четях Пинокио, убедих брат ми да засеем едни жълти стотинки в градинката пред къщи.
    Още си ги чакаме :)
    А ти тиквата си чакаш да стане на каляска, а :))))

    ОтговорИзтриване
  3. Пеп, нали в приказката за Пепеляшка
    тиквата става каляска :)
    Иначе с тази каляска по Бургаските улици е невъзможно!!!!!
    И с патладжан ще стане вкусно :)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани,
    интригуващо звучи и изглежда - обичам такъв тип пайове.
    И аз ще я включа към предстоящи...
    Прегръдка и усмихнат слънчев ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Сладкодумна си, Дани и майсторка в кухнята! :)
    Прегръдки с пожелания за успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка, хубав ден и на теб:)

    ОтговорИзтриване
  7. Еви, благодаря за хубавите думи!
    Сърдечни поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, много интересна рецепта!!! Никога не бих се сетила да комбинирам така тиква, но ми звучи много привлекателно и интригуващо :)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Мина :)
    И на мен ми се видя интересно и
    не съжаляваме за експеримента!

    ОтговорИзтриване
  10. И на мен ми допадна комбинацията, Дани! Заменям пантофка за този вариант на тиква :-) Аз съм практичен човек преди всичко :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Миленка, щастлива съм, че ми даваш пантофка :)))
    Мечта !
    А си вземи колкото искаш от моето "творение "
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Пак си се развихрила, този път пролетно :))
    Чудесно изглежда :)
    Хубава и слънчева седмица :)

    ОтговорИзтриване
  13. Инче, трябва да е пролетно!
    Поздрави и усмихнати дни!

    ОтговорИзтриване
  14. ммм звучи страхотно! Много хубава комбинация! Хубав и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Цвети, хубави дни и за теб с много пролетно настроение!

    ОтговорИзтриване