12 март 2011 г.

Най-влажният ябълков кейк за пролетно настроение

Днес е Тодоровден и както пише Дианка :"Вярва се, че на този ден св. Тодор съблича деветте си кожуха, забива една гореща главня в земята да я затопли и отива при Господ да го помоли за лято" :)

Но всички знаем, че първо трябва да разцъфне пролетта и да напълни очите ни с ярки цветове.
Тези красиви снимки се надявам да напълнят и вашите очи с прекрасните багри на природата и да ви накарат да очаквате още повече полъха на пролетта.

А аз ви предлагам един сладкиш, който може да се прави целогодишно, защото е с ябълки,
но аз ги използвам повече през зимата.
Така   искам да я изпратя по живо, по здраво и да 
омилостивя слънцето да загрее по-дълго по нашите географски ширини / и особено по морето/



Както си личи по заглавието ще говорим за най-влажния ябълков кейк, който съдържа  сирене крема.
Така текстурата остава влажна и го прави /поне за мен/ предпочитан, защото не обичам стандартни, сухи кексове :)

И така осигурете си :
  • 1 1 / 4 чаши захар (разделени 1 и 1 / 4 чаши) - оригиналната рецепта е 1 1 / 2 и 1 / 4 чаши
  • 1 / 2 чаша олио / масло
  • 1 ч. л. ванилия
  • 200 грама сирене Филаделфия
  • 2 големи яйца
  • 1 1 / 2 чаена чаша брашно
  • 1 1 / 2 ч.л. бакпулвер
  • 1 / 4 ч. л. сол
  • 2 ч. л. канела
  • 3 чаши нарязани обелени ябълки
ч.ч =250 мл

  Загрейте фурната до 175 градуса и използвайте 22 см тортена форма с падащо дъно, постлана с хартия за печене. /моята е малко по-голяма/
  1. Разбийте 1 ч захар, олиото / маслото, ванилията  и крема сиренето, докато добре се  смесят. Добавете яйцата едно по едно и разбъркайте добре.
  2. Смесете брашното, бакпулвера и солта и ги добавете към горната смес, хомогенизирайки добре.
  3. Смесете 1 / 4 чаша захар и канела . Разбъркайте ги добре с ябълките.
  4. Разбъркайте сместа  с ябълките  в тестото.
  5. Изсипете тестото във формата за печене.
  6. Пече се в продължение на 1 час и 15 минути или докато торта започне да се отдръпва от стените на формата и клечката за зъби  излезе чиста. 
  7. Не се страхувайте, че отнема много време да се пече, може  дори да се наложи да се пече още малко . 
  8. Ако повърхността  стане твърде кафява,  се покрива с фолио.
  9. Сладкишът може да се направи и под форма на мъфини :)
  10. Сервира се охладен.
Похапва се с голямо удоволствие, с мисълта за отиващата си зима и наближаващата пролет!
Е, при това положение как няма да ви е сладко!!!

Ами, опитайте... :)

43 коментара:

  1. Да бе, опитайте :) а че имам да готвя куп неща в срок до утре 13ч? :)
    Обаче си го оставям за друг път, много ми харесва точно сочността на сладкиша, съвсем по мой вкус.
    Пращам ти слънце, Дани! Тук днес беше топло и много приятно слънчево :)

    ОтговорИзтриване
  2. Точно с тази мисъл, за наближаващото топло време, ще си запиша рецептата :Р
    Хубава вечер и още по-хубава неделя ти пожелавам, Дани!

    ОтговорИзтриване
  3. Права си! Ще опитаме,заслужава си. Толкова сочно изглежда ...

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно предложение, Дани!
    Прекрасно съчетание на аромати, много цвят и вкус -
    наистина с усещане за слънце, пролет и настроение.
    Много усмивки и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, толкова светъл и позитивен пост! И сладкиша, и снимките са супер! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Задължително ще се пробва, имаме още доста ябълки :)
    Прегръдки, Дани и хубав неделен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Пеп, ако можех да ти изпратя, с най-голямо удоволствие бих го направила :)
    Явно имаш готвене за Ники!
    Спорна вечер и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, няма да сбъркаш, а е и бърз сладкиш :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  9. Дианка, благодаря за усмивките :)
    Хубава неделя и на теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Зори, действай, за да привършваш с ябълките, защото скоро ще дойдат новите плодове:)
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  11. Дани, радвам се, че така ти е подействало :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  12. Ив, затопля се то, ама действай :)
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  13. Супер!:D
    Та в колко часа слагаш кафето сутринта,че да идвам?:))))))))/само не ми казвай в 5:))))/

    ОтговорИзтриване
  14. Ondi, добре си дошла :)
    В съвсем нормално време, когато моят приятел те е събудил вече!
    Чакам те с кафето :)

    ОтговорИзтриване
  15. Идааааа в 9.30-10 съм при теб!И да ми запазиш по-големичко парченце:P:D

    ОтговорИзтриване
  16. Много вкусен и влажен сладкиш, Дани!
    Страхотен е!
    И аз искам парченце!

    ОтговорИзтриване
  17. Дани, дано зимата , опитала от твоят вкусен сладкиш, да си ходи по живо по здраво поне 3 сезона! Иначе сладкишът е адски примамлив! :)
    Поздрави от слънчевият Нови пазар! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Роси, и за теб има :)
    Хубава неделя !

    ОтговорИзтриване
  19. Маги, както се казва :от твоите уста, в Божиите уши :)
    Гоня я за дълго!
    Ще разказваш за Нови Пазар!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Само мога да си представя колко е вкусен. Изглежда страхотно!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ти много, Цвети!
    Радвам се, че ти харесва :)

    ОтговорИзтриване
  22. Дани, сладкишът е невероятен! Точно каквито аз ги обичам:) Правя подобен, но без крема сирене. Точно се чудех какво да направя за утре на децата и съвсем случайно имам и кутия филаделфия:)

    ОтговорИзтриване
  23. Очакваме го полъха на пролетта и даже го усещаме вече :) Само дано не е за кратко.
    Свеж и ароматнен сладкиш ни предлагаш, Дани! И аз си записвам рецептата :)

    Хубав и изпълнен с усмивки неделен ден ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  24. Неустоим е, Дани! Много вкусен, сочен и ароматен е със сигурност - чудесен начин да "изпратиш" зимата!
    Прегръдка с пожелания за хубава неделя и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  25. Лулу, точно приложение ти намерих на Филаделфията :)
    Придава страхотна влажност!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  26. Тони, много пролетно настроение и за теб!

    ОтговорИзтриване
  27. Еви много ме радва позитивната енергия в коментарите ти :)
    Прегръдки и много цветно, пролетно да е на душата ти!

    ОтговорИзтриване
  28. Ухааа! Много апетитно изглежда и с тези парченца ябълки, въх-въх. Страшен е Дани. Благодаря за споделената рецепта.

    ОтговорИзтриване
  29. Ау, Дани, прекрасен е! Обожавам ябълкови сладкиши всякакви, много аромат и много вкус съзирам тук.
    Цветенцата са прекрасни също!
    Слънчево и цветно през новата седмица :)

    ОтговорИзтриване
  30. Дани, радвам се че ти допада :)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  31. Инче, много усмивки и цветно, пролетно настроение през новата седмица!
    Още усещам аромата на твоя уханен хляб!

    ОтговорИзтриване
  32. Дани, отново изкусителен, домашно приготвен, придружен с обич и много аромат сладкиш!

    Благодаря ти за рецептата и идеята, която ми даваш!

    Поздрави от мен и пожелания за здраве, ведри и все така вкусни мартенски дни :-)

    ОтговорИзтриване
  33. Ей, Дани, при теб се лее пролетен Вивалди, лалета, сочни сладкиши...ама ти си я подкарала на пролет, а! Ама аз тепърва , и то чак през април ще ходя на ски-ваканция, не ми гони зимата, моля те, хи-хи....
    Ама пък ми създаде настроение!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  34. Миме, пожелавам ти хубаво време на ски курорта :)
    Но на други места, нека да е пролет!
    Поздрави с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  35. Дими, и аз благодаря за позитивната енергия, с която ме зарежда твоя коментар!
    Много цветно, пролетно настроение от мен!

    ОтговорИзтриване
  36. Страхотно изглежда този сладкиш и описанието обещава, че ще ми хареса :). И аз не обичам сухи кексове. Записвам си, за да пробвам при възможност.
    Поздрави и хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  37. Ле-лееее, Дани - как съм го пропуснала това до сега??? Звучи ми божествено!! Обожавам ябълки и задължително ще го пробвам :)) Благодаря, че споделяш тази готина рецепта с нас!!!

    ОтговорИзтриване
  38. Ема,хубава седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  39. Мина, опитай го :)
    Ще ти хареса!

    ОтговорИзтриване
  40. Дани, прекрасна рецепта. Благодаря ти! Обичам всичко с ябълки! Твоят сладкиш обещава да е много сочен и вкусен:)

    ОтговорИзтриване
  41. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  42. Благодаря, Ани !
    Ще се радвам, ако ви хареса!

    ОтговорИзтриване