13 февруари 2011 г.

Чийзкейк с тиква

Обичам чийзкейк във всичките му разновидности :
печен, с желатин, с плодове...
Правила съм и със сьомга :) 


Причината е, че обичам сладкиши със меко сирене, или извара.

В повечето рецепти сладкишът се прави с джинджифилови бисквити.
 А те от своя страна се правят с меласа :)

Тези дни имах възможност да си купя био меласа :)

И решението беше взето:

първо приготвям бисквити,
след това - чийзкейк.
И то с тиква!

Рецепти за бисквити в нета има много .
Но ме плени рецептата, в която няма мазнина, 
а се добавя ябълково пюре.
Оригиналът е на Дейвид Лебовиц .

Получават се леки, ароматни, леко дъвчащи бисквити...


2 1/4 ч.ч. /315 г /брашно
1/3 ч.ч. меласа /може да се замести с мед/
1/2 ч.ч. захар Мусковадо, натъпкана добре
75 г /при мен 150 г / ябълково пюре
2 големи белтъка на стайна температура
1ч.л. сода бикарбонат

2 1/2/ч.л. канела
1 1/2 ч.л. сух джинджифил
1/4 ч.л. смлян карамфил
1/4 ч.л. сол
50 г захаросан джинджифил

отделно 100 г захар с щипка канела за овалване

Започнете с приготвянето на ябълковото пюре:

2 настъргани ябълки, поръсени с малко канела и 2 с.л. вода се слагат на котлона
и се кипват.
Намаляме котлона и оставяме да къкри до получаване на гъсто пюре.



За захаросания джинджифил се нарязват на ситно :
40 г стафиди
и се смесват с 1о г прясно настърган джинджифил.
Аз ги пасирах с пасатора.
Оказа се трудничко, но се получава една много лепнеща маса, страшно вкусна.

В купа се смесват брашното, содата, подправките и солта.
В друга купа се смесват меласата, захарта и ябълковото пюре.
Разбъркайте с миксер за около 5 минути, добавете белтъците и хомогенизирайте.
Върху тази смес се пресява брашняната смес и се бърка на ниска скорост до пълното хомогенизиране.
Добавят се и стафидите със джинджифила и се разбърква добре.

Трябва да се изстуди много добре, за да се оформят лесно топчетата.
Аз държах цяла нощ в хладилник и можех да сложа за 10 минути във фризера, непосредствено преди работа.

От изстудената смес се взима с лъжичка /сладоледена / и се "цопват' буквално
в купичката със захарта и канелата.
Овалва се топчето добре с ръце/от захарта не лепне/, слага се върху хартия за печене,
с която сме покрили тавичката за печене и леко се сплесква.
Не се притеснявайте, че не става правилна форма.


Бисквитите се поставят на разстояние, защото се разливат при печенето и се 
получава кръгла форма.

Режим на печене :180 градуса.
Първите 5 минути се слага тавата най-долу,
следващите 10 -по средата.
При пипане в средата, трябва да е мека бисквитката, но да не лепне.
Имайте пред вид, че след изстиване още малко се втвърдяват.
Аз пекох малко повече, заради повечето ябълковото пюре.

До тук с бисквитките.


След като изстинаха смелих: 


2 ч.ч. бисквитки
1/3 ч.ч. захар
1/4 ч.л. джинджифил на прах
6 с.л. /85 г / разстопено масло
240 г сирене "Филаделфия"
3яйца леко разбити
1 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. пюре от тиква
1 ч.л. ванилия
1 ч.л. канела


Тези продукти са за форма 22,5 см.
Моята е по-голяма и сложих 400 г сирене, 
100 г масло и увеличих количеството на бисквитките


Смлените бисквити се смесват с маслото, захарта и джинджифила
Пресоват се на дъното на форма с падащо дъно и се вдига от сместа и по стените поне на 2,5 см.
Изпича се за 5 минути при 180 градуса.

Яйцата се смесват със захарта,
пюрето от тиква, сиренето и подправките.
Изсипва се върху бисквитената смес.
Пече се при 180 градуса около 60-70 минути.
Отваря се врата на фурната, изчаква се поне 10 минути и се оставя за една нощ в хладилник.

За заливка приготвих карамелов сос.


Много ми хареса като идея и смятам да го използвам и в други случаи.

За приготвянето му ви трябват:

1 ч.ч. захар

6 с.л. масло/85г/
1/2 ч.ч. разбита сметана.


Трябва да имате пред вид, че притвянето му е бърз процес и всички продукти трябва да са готови.


Захарта се поставя в дълбок съд и започва да се разтопява при непрекъснато бъркане.
Когато заври, се намаля котлона, добавя се маслото и в момента, в който то започне да се стапя се добавя разбитата сметана.
Нивото на сместа се надига и за това се работи в дълбок съд.
Бърка се непрекъснато до получаване на гладка смес.
Оставя се да изстине и се съхранява в бурканче.
Затопля се леко преди употреба.



Снимката ми е със сироп от нар :)


Ами това е моята "одисея" с чийзкека и домашно приготвените джинджифилови бисквити.

Благодаря ви , че имахте търпение да прочетете до край :)


За това се почерпете и :

Да ви е сладко!!!

40 коментара:

  1. Страхотна рецепта, Дани!
    Аз също много обичам чийзкейк, но не го приготвям, защото никой друг вкъщи не яде. :(
    Ех, само ще помечтая за едно такова хубаво парче...

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни предложения , Дани !
    И чийзкейка и бисквитките изглеждат мнооого вкусно ! Много хубави снимки !
    Сърдечни поздрави и успешна и усмихната нова седмица . :)

    ОтговорИзтриване
  3. Почерпвам се с удоволствие (с един от любимите ви сладкиши) :). Дани, чийзкейкът ти изглежда страхотно! И браво за ентусиазма за домашните бисквити! :)
    Поздрави и хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Превъзходен, Дани :) Доста трудоемко е когато и сам си приготвяш бисквитите, но си заслужава :)
    Прегръдка от мен и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Илианка, друг път ще свирвам предварително да дойдеш :)

    ОтговорИзтриване
  6. Мира, радвам се че обичаш чийзкейк :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, Зори!
    Бисквитките правих единия ден, после
    чийзкейка се прави лесно!
    Той си е и лесен сладкиш знаеш
    и няма какво да се сбърка!
    Благодаря за мнението за снимките
    и хубава, нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Перфектен е, Дани! Възхищавам се на ентусиазма и търпението ти, аз не бих ги имала да приготвя и бисквитите сама!
    Прегръдка с пожелания за спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Сабина, благодаря за хубавите думи :)
    ПОздрави и усмихната, слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Еви, днес сме на една и съща вълна :)
    А за бисквитките бях любопитна!
    Прегръдки и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Дани, приеми и моите адмирации! Трудоемко, но определено си заслужава усилието :)
    Снимката с парченцето, полято със сироп от нар е страхотна!

    Спорна и много усмихната нова седмица ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  12. Лелееее Дани,
    Нали знаеш колко обичаме чийзкейк вкъщи (а аз и тиква) и сега ми излизаш с това невероятно чудо тук! Че как ще спя аз тази вечер и къде утре ще търся био меласа питам те :)) И какво търпение имаш да почнеш направата чак от бисквитите, направо шапка ти свалям!
    Прегръдка и пожелание за хубава нова седмица с много настроение!

    ОтговорИзтриване
  13. Тони, когато любопитството надделее,
    се хващаш и ги правиш :)
    Вземи си от парченцето!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Лети, ако не можеш да спиш, отскочи до нас да хапнеш и ти дам меласа :)
    Прегръдки, усмивки и слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
  15. Привет и от мен, Дани :-)

    Рецептата ми допада - много обичам тиква :-P

    А снимката.. ах, чудна е! Страшно ми харесва - изключително вкусна, с едно такова леко закачливо, уютно и мило настроение.. Поздравления!

    Все така ведри и вкусни дни :-)

    ОтговорИзтриване
  16. Дими, много ме радва, че така си почувствала снимката :)
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Ехаа, чудесни предложения, Дани!
    Много апетини изглеждат, а и в снимките си задобряла :)

    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  18. Ох,каква вкусотия,Дани! :)
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  19. Чудна рецепта, Дани и аз много обичам чийзкейк. А бисквитите, ах бисквитите, поздравления за търпението сигурна съм че са били невероятни. Ароматна и усмихната седмица от мен.

    ОтговорИзтриване
  20. Дани, чудесен е този чийзкейк и бисквитите! Много ме грабна първата снимка и тази с карамеления сос.
    Честит празник днес! И нека те опиянява и ти се услажна любовта на хората около теб! Поздрави и весело! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря, Ина :)
    И са вкусни!
    Усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  22. Вкусничко е, Краси :)
    Усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  23. Мира, благодаря за "опияняващите"
    поздравления :)
    Една прекрасна и усмихната вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  24. Надя, бисквитките не са никак трудоемки!
    Усмихната и успешна седмица за теб!

    ОтговорИзтриване
  25. Дани, при теб пак е невероятно вкусно!! И си признавам, че в бисквитките ти ми остана ума!!!

    ОтговорИзтриване
  26. Уау, Мина, вземи си ума, че ще ти трябва :)
    Радвам се, че ти харесват!
    Хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  27. Дани, и аз обожавам чийзкейка във всичките му разновидности. Много труд си положила за твоя и съм сигурна, че си е заслужавало. Прекрасни снимки
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  28. Дани, радва ме твоето одобрение:)
    Поздрави и спокойна седмица!

    ОтговорИзтриване
  29. И аз съм голям фен на чийзкейковете, но никога не съм се решавала да си направя сама бисквитите. Четейки рецептата почти усетих вкуса на този прекрасен десерт - тиква и джинджифил си е класика, но поднесена по този начин със сигурност е неустоима!

    ОтговорИзтриване
  30. Благодаря ти, Ирка :)
    Комбинацията наистина е много вкусна, но най ми хареса вкуса на "захаросания" джинджифил!

    ОтговорИзтриване
  31. Дани, страшен чийзкейк! Аз съм почитател на такъв тип десерти:)

    ОтговорИзтриване
  32. Дани,
    твоята "одисея' ме впечатли и очарова. Като започна от ароматните бисквитки, страхотния чийзкейк /и аз правих/ и карамеления сос. Много труд и старание, но резултатът е повече от великолепен!
    Поздрав, прегръдка и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  33. Благодаря, Дианка :)
    Не се съмнявам за вкуса и вида на твоя чийзкейк!
    Прегръдки и спокойна седмица!

    ОтговорИзтриване
  34. Дани, чудя се кое повече ми харесва - соса или самия чийзкейк.
    Май бих ги предпочела заедно, и двете :)
    Много хубаво представяне!
    Поздрави сърдечни и лека нощ :)

    ОтговорИзтриване
  35. Пепи, не се чуди, а опитай и двете :)
    Поздрави и спокоен ден!

    ОтговорИзтриване
  36. Чийзкейк с тиква... това трябва да е удивително! Особено с този набор от съставки! Супер идея и изпълнение, Дани :)

    ОтговорИзтриване