7 януари 2011 г.

Флан от тиква и още нещо :)

Вече сигурно се приготвяте да празнувате Ивановден :)
Да са живи и здрави имениците -виртуални приятели и техните близки!
Пожелавам им една прекрасна и ароматна вечер!

А това е моята вчерашна почерпка : флан.

В повечето случаи се приготвя като крем карамел, 
но с кондензирано мляко.
При мен е малко "френски " вариант с добавено крем сирене.
Резултатът е едно изключитело сладко вълшебство,
с аромат на карамелизирано мляко и тиква.
Една кремообразна текстура, която охладена се 
похапва с невероятно удоволствие с притворени очи :)
Но за да не ви карам да преглъщате ви давам 
необходимите продукти :

1/4  ч.ч. захар
1 кутия подсладено кондензирано мляко
1 кутия карамелизирано кондензирано мляко / dulce de leche/
1 опаковка сирене "Филаделфия" /175 г/
1 ч.ч. пюре от тиква
5 яйца
1 с.л. царевично нишесте
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. карамфил
1/4 ч.л. джинджифил
няколко капки ванилова есенция / или прах/

За карамела:
1 ч.ч. захар
1/4 ч.ч вода
  
1ч.ч. = 240 мл вода

Всички изброени продукти се смесват добре.

Отделно се приготвя карамела.

Изсипва се в кръгла /25-26 см/ форма на дъното и малко се разлива 
по височината на формата /около 1 см/
Отгоре се изсипва  сместа.

В предваритело загрята до 150 - 160 градуса фурна 
се поставя една по-голяма от размера на формата
тавичка, поставя се формата за печене в нея и се изсипва 
в голямата тава вряла вода / до 1/2 от височината на формата 
за печене/

С две думи: пече се като крем карамел около 50-60 минути.

Проверяваме с клечка  встрани от центъра да излезе суха.
Знаете, че в такъв момент, ако разклатите тавичката със сладкиша, той в центъра ще ви изглежда мек.
Изваждате и охлаждате около 30 минути и след това се охлажда няколко часа / една нощ/ в хладилник.
Преди да се извади от формата потапяте съда в малко гореща вода и обръщате формата.

После.....
ами после режете парченце и започвате.
Вълшебно е нали?

Да ви е сладко!!!

Искам да споделя, че е много сладко!
Тази 1/4 ч.ч. захар може да се спести.
Но ако я сложите ще ви излезе много икономично :)
Просто режете по-тънки парчета. 
Аз бих сложила още една опаковка ''Филаделфия"

И още нещо: моят сладкиш не е жълт, защото имах от руския магазин едно подсладено 
какаово мляко.
В оригиналната рецепта се вижда, че хората имат и форма за флан!
Е, изобщо не се отразява на вкуса, ако нямате!

За тиквеното пюре е добре да си поизпечете тиква.
Аз я сложих да се свари, но поле доста време я изцеждах :(

22 коментара:

  1. Може би пак се повтарям: Ти си феята на плодовете и зелечуците :)) Рецептата е повече от чудесна :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Buon 2011!! Ecco una ricetta molto interessante che voglio provare. Ciao Daniela.

    ОтговорИзтриване
  3. Леле, Дани, посреднощ слюноотделям, а добре съм вечеряла :) Страхотен :)
    ПРегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани,
    много фин, елегантен и изкушаващ десерт. Прекрасно съчетание на вкусове, аромати и представяне.
    Благодаря ти,
    хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Пожелания за именния ден отправих, но сега ти пожелавам следващия път да го покажеш във форма за флан :)
    Много апетитен десерт, Дани!
    Хубави почивни дни на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. О, Дани, благодаря за рецептата! Изкара добре празника, нали? Няма как да е другояче при такъв десерт!

    Хубав уикенд и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, много ме ласкаеш:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Зори, след тази прекрасна кавърма, добре ти се е отразил десерта :)
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Дианка!
    Винаги се радвам , когато ви изкушавам :)
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Пепче, сложна задача, но ще се справим!
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  11. Инче, изкарахме много добре, но и основното ястие беше много вкусно!
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  12. :) Много ми хареса рецептата ще я пробвам непременно ;)

    ОтговорИзтриване
  13. Невероятен десерт си избрала за празника, Дани! Отива ти, ароматен, цветен и много вкусен!
    Прегръдки и хубава неделя

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотно изглежда, Дани!
    Не се и съмнявам, че вкусът е бил превъзходен и прекрасно е допълнил празника!
    Хубава, уютна и вкусна неделя!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря, Еви!
    Хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  16. Лети, става много вкусно / да не кажа много сладко/
    Но е лесно за приготвяне!
    Хубава неделя и една успешна, нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Леле Дани каква вкуснотия!
    Всеки път като доида тук все така ме изкушаваш с нещо, че веднага запретвам ръкави :)

    Непременно ще го направя!

    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  18. Мими, можеш само да ме радваш :)
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. Чудесно звучи, Дани, аз тези дни уж разтоварвам от новогодишното преяждане, но ще сместя тази вкуснотия няма начин. Поздрави

    ОтговорИзтриване
  20. Надя, всички разтоварваме :)
    Но я опитай на всяка цена!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване