21 октомври 2010 г.

Един непретенциозен сладкиш със сини сливи

Вече сте разбрали зa това, че харесвам  есенните багри.
А и днес Ondine показва страхотни снимки от есента в Бургас!

И каквото и да готвя тези дни   включвам  плодове, или зеленчуци,
които все още съдържат слънчевите лъчи и цветовете на есента!

Така се стигна до тази рецепта :

за тестото:
350 г брашно
220 г масло
1 жълтък
120 г пудра захар
щипка сол


750 г сливи
1 яйчен белтък
3 яйца
250 г сметана
100 г захар
1 пълна ч.л. канела
125 г едро смлени орехи, или лешници
1 с.л нишесте
2 с.л. захар

Тестото се приготвя от изброените продукти и се оставя в хладилник,
най-малко за 30 минути.
След това се поставя във формата/ при мен правоъгълна/, надупчва се и се изпича за 12-15 минути при 190 градуса.
Отгоре се намазва с белтък, след като изстине.

Сливите се обезкостяват и се нарязват.
Яйцата се разделят и жълтъците се разбиват със заквасената сметана, захарта, ядките, канелата и
нишестето.
Изсипват се върху изпеченото тесто.
Разбиват се белтъците със захарта и се изсипват отгоре.
Аз смесих всичко заедно!



Пече се 25- 30 минути.
Получи се много вкусен,  с вкус на маслено тесто, сладкиш, а за комбинацията от плодовете  и останалите продукти, думите са излишни.

Ами, дори и да не си падате по есента, сладкиша е прекрасен!
Опитайте го и
да ви е сладко!

В оригиналната рецепта, формата е малка.
Аз  харесвам тънък пласт маслено тесто и използвах по-голяма, правоъгълна тавичка!
А вие го направете според вашия вкус!

16 коментара:

  1. Оххх,Даниииии-мини и към нас с тази вкусотийкаааа!

    ОтговорИзтриване
  2. Лили, с най-голямо удоволствие!
    Прегръдки и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  3. Непретенциозен?!
    Дани, станах и погледнах дали имам всички продукти, защото сините сливи са неустоими през този сезон. Представям си ги с лешниците. сега ще си изям едва-две сурови за успокоение.

    ОтговорИзтриване
  4. Райна, ще се радвам да го направиш :І
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани,
    Обичам комбинацията на маслено тесто и плодове, а тя е допълнена с още вкусове и аромати. Отново прекрасна рецепта -
    прегръдки и усмихнат петък, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Хм, той може и да не е претенциозен, но е сто пъти по-вкусен от хиляди други "накипрени" събратя :)))
    Чудесен е сладкишът, Дани! Знаеш, че обожавам десерти със сини сливи, тъй че това предложение веднага влиза в листата на фаворитите. :)

    Прегръдки!

    П.П. Една благодарност, че често споменаваше за хумус, та снощи най-сетне и аз хапнах от тази вкусотия

    ОтговорИзтриване
  7. Абе...аз като чревоугодник, да знаеш ще мина да опитам от този сладкиш след работа!!!:P:D/иначе сън няма да ме хване/

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, прекрасно предложение, правя в къщи нещо подобно, наричаме го "Сливова торта- Безе", ужасно е вкусно!
    Прегръдка и хубаво почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
  9. Дианка, прекрасен петък и за вас и слънчев уикенд!
    А ароматите и вкуса на нас много ни харесаха!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Инче, радвам се за хумуса :)
    Иначе щеше да ми е съвестно, че го предлагам!
    А калция в нахута повече е за костите и остеопорозата, за зъбките не може да помогне :)
    "Накипрените" събратя гледаш че не са слабата ми част!
    Но по вкусните сладкиши много си падам!
    Прегръдки и слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
  11. МИлата ми тя чревоугодничка :)
    Е, как ще те оставя сън да не те хване!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Ивче, друго си е като кажеш :Безе :)
    Така по-френско звучи!
    Но ще знаеш, че е същото само, че аз "безе"-то го разбърках с плънката!
    Прегръдки и слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. Сливи и маслено тесто. Просто прекрасно!
    Поздрави, Дани и усмихнат уикенд от мен :)

    ОтговорИзтриване
  14. Сърдечни поздрави, Зори и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване