Вече сте разбрали зa това, че харесвам есенните багри.
А и днес Ondine показва страхотни снимки от есента в Бургас!
И каквото и да готвя тези дни включвам плодове, или зеленчуци,
които все още съдържат слънчевите лъчи и цветовете на есента!
Така се стигна до тази рецепта :
за тестото:
350 г брашно
220 г масло
1 жълтък
120 г пудра захар
щипка сол
750 г сливи
1 яйчен белтък
3 яйца
250 г сметана
100 г захар
1 пълна ч.л. канела
125 г едро смлени орехи, или лешници
1 с.л нишесте
2 с.л. захар
Тестото се приготвя от изброените продукти и се оставя в хладилник,
най-малко за 30 минути.
След това се поставя във формата/ при мен правоъгълна/, надупчва се и се изпича за 12-15 минути при 190 градуса.
Отгоре се намазва с белтък, след като изстине.
Сливите се обезкостяват и се нарязват.
Яйцата се разделят и жълтъците се разбиват със заквасената сметана, захарта, ядките, канелата и
нишестето.
Изсипват се върху изпеченото тесто.
Разбиват се белтъците със захарта и се изсипват отгоре.
Аз смесих всичко заедно!
Пече се 25- 30 минути.
Получи се много вкусен, с вкус на маслено тесто, сладкиш, а за комбинацията от плодовете и останалите продукти, думите са излишни.
Ами, дори и да не си падате по есента, сладкиша е прекрасен!
Опитайте го и
да ви е сладко!
В оригиналната рецепта, формата е малка.
Аз харесвам тънък пласт маслено тесто и използвах по-голяма, правоъгълна тавичка!
А вие го направете според вашия вкус!
Оххх,Даниииии-мини и към нас с тази вкусотийкаааа!
ОтговорИзтриванеЛили, с най-голямо удоволствие!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубав петък!
Непретенциозен?!
ОтговорИзтриванеДани, станах и погледнах дали имам всички продукти, защото сините сливи са неустоими през този сезон. Представям си ги с лешниците. сега ще си изям едва-две сурови за успокоение.
Une tarte bien délicieuse.
ОтговорИзтриванеA bientôt.
Райна, ще се радвам да го направиш :І
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Nadji, merci!
ОтговорИзтриванеДани,
ОтговорИзтриванеОбичам комбинацията на маслено тесто и плодове, а тя е допълнена с още вкусове и аромати. Отново прекрасна рецепта -
прегръдки и усмихнат петък, Диана
Хм, той може и да не е претенциозен, но е сто пъти по-вкусен от хиляди други "накипрени" събратя :)))
ОтговорИзтриванеЧудесен е сладкишът, Дани! Знаеш, че обожавам десерти със сини сливи, тъй че това предложение веднага влиза в листата на фаворитите. :)
Прегръдки!
П.П. Една благодарност, че често споменаваше за хумус, та снощи най-сетне и аз хапнах от тази вкусотия
Абе...аз като чревоугодник, да знаеш ще мина да опитам от този сладкиш след работа!!!:P:D/иначе сън няма да ме хване/
ОтговорИзтриванеДани, прекрасно предложение, правя в къщи нещо подобно, наричаме го "Сливова торта- Безе", ужасно е вкусно!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубаво почивни дни :)
Дианка, прекрасен петък и за вас и слънчев уикенд!
ОтговорИзтриванеА ароматите и вкуса на нас много ни харесаха!
Прегръдки!
Инче, радвам се за хумуса :)
ОтговорИзтриванеИначе щеше да ми е съвестно, че го предлагам!
А калция в нахута повече е за костите и остеопорозата, за зъбките не може да помогне :)
"Накипрените" събратя гледаш че не са слабата ми част!
Но по вкусните сладкиши много си падам!
Прегръдки и слънчев уикенд!
МИлата ми тя чревоугодничка :)
ОтговорИзтриванеЕ, как ще те оставя сън да не те хване!!!
Ивче, друго си е като кажеш :Безе :)
ОтговорИзтриванеТака по-френско звучи!
Но ще знаеш, че е същото само, че аз "безе"-то го разбърках с плънката!
Прегръдки и слънчев уикенд!
Сливи и маслено тесто. Просто прекрасно!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Дани и усмихнат уикенд от мен :)
Сърдечни поздрави, Зори и хубав уикенд!
ОтговорИзтриване