23 юли 2010 г.

Пармиджана /Патладжани "Пармиджана"/

Италианското ястие "Пармиджана", прочуто в цял свят, се свързва с Юга и областта Кампания. За да се подчертаят достойнствата му обаче, се използва отлежалото сирене "Пармиджано реджано" от Северна Италия.

Оригиналната рецепта за "Пармиджана", която също е сред най-разпространените ястия афродизиаци, повелява ястието да се приготвя само с пържени патладжани, твърдят гастрономи и допълват, че блюдото било сред любимите на Джакомо Казанова.

След като се изпържат, филийките патладжан стават меки и неустоими.
Доматеният сос, който се използва за вкусното ястие, трябва да е приготвен без мазнини. 
Слага се и сирене моцарела. Босилекът трябва да е накъсан на парченца.
Продуктите се нареждат на пластове в тавата. 
Към всеки от тях се прибавя обилно количество настъргано сирене "Пармиджано реджано". 
Долива се доматен сос и разбити яйца. Ястието не се опитва врящо, а леко изстинало.
 Tова е статия във в. "Стандарт"

А за ястието са ви необходими:
2 патладжана,  нарязани на филийки, осолени и отцедени
яйце
галета

500 г настъргани домати
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
босилек
моцарела
пармиджано,  което определя името на рецептата

Патладжанът се нарязвана филийки, посолява се и се отцежда,
Подсушава се, потапя се в яйце и галета / мое предложение/
и се изпържва.
Отцежда се върху хартия.
В зехтин се здушават, нарязаният лук и чесън.
Добавят се настърганите домати.
На бавен огън се вари до сгъстяване.
В тавичка се нареждат ред патладжан,
ред доматен сос, 
моцарела...
Отгоре се наръсва обилно с пармезан.
Запича се .
Става прекрасно ястие.

Аз поставих топено сирене, вместо моцарела
и поръсих с кози кашкавал.
Имах един буркан с домати, белени, които настъргах и задуших
и добавих готов сос на "Барила".

Това е едно от любимите ми ястия с патладжан.
А дали афродизиак :)
Ами опитайте!!!!

20 коментара:

  1. С удоволствие ще опитам, ДАни, звучи много вкусно
    А такива комбинации обожавам :)
    Поздрави и хубави, прохладни почивни дни

    ОтговорИзтриване
  2. Много се радвам, Пепче :)
    Поздрави и прохлада от морския бряг!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, превъзходно ястие от любимата ми италианска кухня! Чакам първите патладжани в градината и първо по тази рецепта ще ги приготвя!
    Прегръдки и пожелания за незабравим уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда неустоимо вкусно,Дани!Интересна рецепта, хубаво е,че може да се заменят някои съставки с наши български:)Приятен уикенд ти желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Пармезанът е най-любимото ми сирене с безбройните му приложения в кулинарията, а върху патладжан е просто божествено. Така и не видях обаче кози кашкавал :( в магазините...
    Прегръдка от мен, Дани и хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  6. Дани,
    всичко звучи апетитно - патладжан, доматки, кашкавал...Прекрасно!
    Хубав уикенд и поздрави на морето

    ОтговорИзтриване
  7. Еви,
    поздрави и прохладен уикенд и за теб:)
    Сигурна съм, че ще ти хареса!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря, Нуше!
    Промяната е моя, защото рядко купувам моцарела :)
    Хубав и прохладен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Зори, радвам се, че харесваш патладжана и всичките му допълнения!
    Този кашкавал намерих в "Пикадили",
    но в София сигурно го има и на други по-големи магазини!
    Прегръдки и прохладен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Дани, морето получи поздравите ти и
    каза, че те чака!
    Прохлада в почивните дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Звучи ужасно вкусно!
    И без това нямам идея какво да готвя за довечера...
    Поздрави и по-хладни събота и неделя ти желая! :))

    ОтговорИзтриване
  12. Неустоима комбинация!
    Много обичам патладжан, а така приготвен, предчувствам, че ще е нещо особено вкусно.
    Благодаря за прекрасната рецепта!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Лети, поздрави и на теб и прохладен уикенд!
    А комбинацията е много вкусна :)

    ОтговорИзтриване
  14. Дани, страхотна рецепта! :) Много обичам патладжани, а твоите изглеждат прекрасно!
    Приятна неделя и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Мира,
    много се радвам, че ти допада!
    Хубава и прохладна неделя и на теб:)

    ОтговорИзтриване
  16. Еее, тази манджа ще я направя :) Изглежда много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  17. И няма да сбъркаш :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Дани, колко неща си сътворила тези дни. Много обичам патладжани, а този вариант изглежда много апетитен, както и рулого с касис (за съжаление около мен не се намира касис) и клафутито. И аз гледах тази рецепта за клафути. Сега след като си я изпитала, още повече се замислям, че трябва да се пробва, макар и до година :). Поздрави и приятни летни дни от мен!

    ОтговорИзтриване
  19. Мира,
    радвам се, че ти харесват моите предложения :)
    А клафути-то го правих със сини
    сливи, така че можеш да го опиташ и сега:)
    Поздрави и емоционално лято!

    ОтговорИзтриване