19 юли 2010 г.

Мариновани пилешки бутчета в кисело мляко с кокосов сос и елда

Толкова дълго се получи заглавието, 
но ако го приготвите, няма да съжалявате :)



Четох го като тип индийска кухня, с типичните за нея подправки / гарам масала, кориандър, кайенски пипер/, но нямах от тях, а кориандъра не го обичам много.

Така, че ще напиша какво аз съм сложила, а вие ще си прецените.
И друг път са мариновала в кисело мляко, но ме изкуши добавянето на кокосово мляко, 
което честно да си призная ме държеше в неведение, но нямало за какво :)

А елдата отдавна искам да опитам и реших, че вместо с ориз ще направя за гарнитура, елда.

За маринатата:
200 г кисело мляко
куркума
къри
лют готов сос
сол
бял пипер
сока на 1 лимон/ може и малко по-малко/
1 с.л. зехтин
1 счукана скилидка чесън



Аз използвах предни бутчета, които залях с маринатата.
Количеството на подправките вече казах, че са по желание.
Оставих за цяла нощ в хладилник.

На другия ден, намазах тиган с дебело дъно със зехтин, запържих за по 2-3 минути от всяка страна пилешкото .
В рецептата има и 1 глава лук, нарязана.
Аз  я поставих и нея в маринатата и след като завъртях месото, добавих и лука и задуших 4- 5 минути.
Добавя се и една консерва кокосово мляко!


Да си призная не бях ползвала, но ако и вас  ви притеснява, трябва да знаете, че изобщо не се усеща аромат на кокос :)

Готви се до сваряване на месото и сгъстяване на соса.
Аз извадих после бутчетата и обезкостих, иначе ми е трудно да сервирам.
По-лесно ще стане с парти бутчета.

До тук беше лесно :)

Елда никога не бях опитвала /ама  и аз избрах една рецепта, в която не съм опитвала основните продукти, но нали съм любопитна..../

Купих елда от руския ни магазин в опаковка с 4 единични пакетчета от по 100 г едното, 

които са надупчени и се варят около 15 минути/ те напълниха пакетчето, отцежда се и се разрязва/


Във водата за варене сложих сол.
Сварих и отворих, сложих една бучка масло, като при кускус-а и опитах, за да знам как ще продължа :)

В тиган с малко зехтин, задуших 1 глава лук, 4-5- скилидки чесън, нарязани, 200 г нарязани гъби. Зехтинът, който ползвам напоследък е този, с непрецедена маслина 
и има утайка, която го прави с още по-силен аромат, зелен на цвят  когато го изсипеш :)




След като всичко поомекна, добавих царевица от консерва , бял пипер, черен пипер.
настъргах един домат и за разкош нарязах 2-3 листенца мента/ сушах на терасата/
Тук си мисля, че на  Пепчо  няма да се хареса :)

Така приготвих елдата.

Сервирах обезкостеното пиленце със леко киселия, но много вкусен сос и елдата за гарнитура.

Трябва да ви кажа, че елдата вече попада в графа "любими" и ще опитвам различни варианти.

А вие какво мислите - ще опитате ли индийска кухня ?:)

Казвам ви : да ви е сладко!!!! 

За рецептата съм надникнала тук и тук.

14 коментара:

  1. Дани, обичам много индийската кухня, а твоето предложение е много примамливо....А елдата също е на почит у дома.
    Спорна и прохладна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани,
    така апетитно и изкушаващо можеш само ти да представяш рецепта. Звучи интересно, ароматно и много вкусно - хареса ми.
    Благодаря,
    хубава и усмихната лятна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Със сигурност ще ни е сладко! :)
    И ние вкъщи обичаме елда, а в комбинация с това пикантно пиленце, представям си колко вкусно се е получило.

    Усмихната и лека седмица, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  4. Мария,
    много се радвам, че сте любители :)
    На нас ни хареса и ще повторим!
    И на вас прохладна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка,
    не знаех, че толкова добре разказвам!
    Радвам се;
    а иначе ни беше вкусно :)
    Хубава вечер и прохладно утре!

    ОтговорИзтриване
  6. Ина, сетих се за теб,
    когато приготвях гречката,
    защото бях чела рецепти в твоя блог :)
    А пиленцето е вкусно!
    Усмихната и прохладна седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Абе на картинката изглежда... странно.

    ОтговорИзтриване
  8. Мислех си, че съм скарана с елдата, но след твоя разказ, май ще й дам втори шанс ;) Пак е много вкусно при теб, Дани :)
    Такъв зехтин не съм ползвала, но преди време един приятел на мъжа ми - грък ни беше донесъл 5 л. домашен зехтин... няма такова нещо - с утайка както казваш и много много ароматен. По принцип не ползвам екстра върджин за готвене, чела съм че температурата му на промяна на структурата е твърде ниска и бързо променя вкусовите си качества. Същият човек дето ни донесе домашния зехтин, каза че ако искаме да го ползваме за готвене е добре да го смесваме с царевично олио в съотношение 1:1
    Лека нощ от мен, Дани и хубав утрешен ден :)

    ОтговорИзтриване
  9. Зори, дай втори шанс на екдата :)
    Когато се оекуси е много вкусна и знаеш полезна!
    Този зехтин е с аромата на детството ми :баба ми винаги имаше едни кутии със зехтин, който миришеше по този начин.
    Аз го ползвам за овкусяване на салати, но тук го използвах и не ми поздразни.
    Благодаря за информацията!
    Спокойна вечер, миличка и прохладно утре!

    ОтговорИзтриване
  10. Дани, пила си от ония хапчета, нали :)
    Съжалявам, но си съвсем права - не мога да дам втори шанс на елдата.Ако изключим нея - всичко друго в тази рецепта много ми харесва и с удоволствие мих пробвала.
    Хубава вечер на теб :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Пепчо, благоаря за коментара :)
    За хапчетата не разбрах!!!
    Хубава и прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Дани,харесвам индийска кухня,елда и всичките подправки,които си ползвала, само от кокосовото мляко бих се въздържала май.
    Този зехтин ми допада,ще се поогледам за подобен нефилтриран.Благодаря,че сподели за него.
    :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Диди,
    радвам се, че ти допада :)
    Коосовото мляко няма никакъв специфичен вкус и няма да го усетите!
    Прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване