23 юни 2010 г.

Пиле с мед , мента и кускус

Това заглавие по-точно звучи така  : Пиле тажин с лук, мед и мента и е от Мароканската кухня.
Отдавна искам да опитам доста рецепти от тази кухня и макар, че нямам тажин я направих.
За гарнитура направих кускус.

Но нека започнем по ред:

Подправките са едно от на-важните неще в тази невероярно ароматна кухня.
И в този случай е така:

3 с.л. прясна мента
1 с.л. пресен джинджифил
1 ч.л. канела
1 ч.л. ч.пипер
1.ч.л.сол

1 пиле, нарязано на парчета
2 с.л. зехтин
2 с.л. масло
6 счукани скилидки чесън
1 1 /2 ч.ч. пилешки бульон

Първите 5 продукта се смесват / аз сложих една щипка сух джинджифил/.
Нарязаните парчета пиле се овалват в тях.

Загряват се олиото и маслото на средна температура.
Добавя се пилето, без кожата и се готви 4-5 минути от всяка страна.
Добавя се счуканият чесън и се сотира около 1 минута.
Добавя се бульона, съдът се покрива с капак и се готви до омекване на пилето.

Аз първо сварих в тенджера под налягане за 5 минути пилето, за да имам свеж бульон.
После обезкостих, овалях в подправките и доготвих.

За кускуса:

1 1/2 ч.ч. пилешки бульон
1 с.л. масло + 1/2 с.л. масло, отделно
1/2 ч.л. шафран /при мен куркума/
около 1/4 с.л. морска сол
1 1/2 ч.ч. кускус за набъбване
1/3 ч.ч. настърган морков
1/4 ч.ч. изпечени и филетирани бадеми
прясно смлян черен пипер/бял

Загрява се 1 с.л. масло, добавя се бульона, шафрана, солта и кускуса.
Разбърква се добре , покрива се плътно с капак и се оставя кускуса да поеме течността.
В отделен съд се загрява на средна температура останалото масло, добава се моркова и се готви, разбърквайки го, докато започне да покафенява 4-6 минути.
Добавя се към готовия кускус, заедно с бадемите.

Е, остава да се сервира и да сядаме на масата.
Месото се получи с невероятен аромат на мента, който на нас ни допадна.
Такъв кускус готвя за първи път, но се получи много добре.

Ако сте любители на този тип кухня, това е вашата рецепта.
Аз съм любопитна да опитам и други ястия .

Да ви е сладко!

28 коментара:

  1. Дани, интересна рецепта. Любопитна съм :) Ще набавя продуктите и ще я направя. Слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани,
    Чудесна рецепта. Изглежда вкусно и много ароматно - харесвам твоите предложения.Това пиленце предолагам, че ще се хареса и на нас, а на мароканския кускус се каня отдавна.
    Знаеш, че имаш награди при мен -
    хубав, усмихнат и щастлив ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Виждам,че и ти си на вълна нетрадиционна кухня...
    Чудесно предложение,Дани!
    Спокоен и усмихнат ден! :))

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, това ще трябва да е вкусно! Дани, ако пропусна бадемите, ще е фатално ли или? Много благодаря за това различно предложение. Определено ще го пробвам довечера:) Пък, ако ми и кажеш от къде се снабдяваш с прясна мента( освен големите хипер маркети), още по-добре:) Гушшш;)

    ОтговорИзтриване
  5. Обичам ориенталската кухня, а твоето пиле изглежда много добре. Не съм готвила никога с мента, но не пречи да опитам, нали :)

    ОтговорИзтриване
  6. Дани,
    Много харесвам мароканската кухня и винаги ми е била любопитна и интересна! Твоето предложение е много ароматно, вкусно и екзотично!
    Много ми хареса и просто като затворя очи, усещам невероятен аромат!
    Поздрави и прекрасен ден!
    Нищо, че е дъждовно!

    ОтговорИзтриване
  7. Мммм... и на мен ми харесва :)
    За тажина, много се чудя дали да не си поръчам един, със сигурност в него ястието придобива уникален вкус :)
    Хубава вечер от мен, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, на мен ми хареса, като слагам от екзотичните подправки в умерени количества :)
    Да но ви хареса;
    можеш да опташ в по-малки количества.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Дианка, опитай кускус-а, а и пиленцето
    и кажи дали сте ги харесали!
    За наградата, знам и съм ти много благодарна :)
    Усмихната вечер и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Краси, с теб си "падаме " по нетрадиционни неща :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Миличка, Ирони,
    няма фатално в бадемите /на мен ми харесва да ми хрупка нещо :)
    А ментата ч купувам от един много зареден зеленчук - на ул. "Копривщица". На тази улица е руската гимназия, Ако не се сещаш . питай ме :)
    Гушкам те силно!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Мими, все някога има първи път :)
    Опитай с малко, ще ти хареса!

    ОтговорИзтриване
  13. Роси, опитай пестеливо по отношение на ментата :)
    Не е нещо, което да не ви хареса!

    ОтговорИзтриване
  14. Зори, радвам се, че ти допада!
    Заинтригува се с поръчката за тажин-
    къде можем да си поръчаме :)
    Усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. Тази рецепта идва като по поръчка :)
    Имам мента в хладилника и се чудех към какво да я прибавя, за да я оползотворя.
    Благодаря ти, Дани!

    Прегръдки с пожелание за усмихнат утрешен ден :-)

    ОтговорИзтриване
  16. Тони, ще се радвам, ако ви хареса :)
    Хубав ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  17. Дани звучи ми много интересно. По принцип харесвам комбинацията на месо с мед. С тази мента и този кус кус обещава да е много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  18. Със сигурност е много вкусно. Съвсем наскоро открих мароканската кухня и макар в началото да ми се струваше прекалено странна с тези канелени аромати, трябва да призная, че съм очарована.

    Прекрасен медено-ментов ден ти желая, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  19. Лулу,
    освен да опиташ :
    Сигурно ще ти хареса!

    ОтговорИзтриване
  20. Чудя се защо днес денят ми беше един такъв медено -ментов, а то защо било :)
    Благодаря, Ина!
    И аз сега откривам мексиканската и канелата ми харесва/мусаката с патладжани ми стана много вкусна ?/
    Харесвам и сушени плодове в чстие!
    Усмихната и ароматна вечер ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  21. Дани,много екзотично и ароматно е при теб!
    Рецептата звучи страшно вкусно:)

    Поздрави и усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря, Диди :)
    Трябва да внасяме малко екзотика в ежедневието ни!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  23. Дани, това е една от любимитеми кухни. Леле колко аромати съчетава това пиле. Обожавам таджини, ще го пробвам непременно.
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  24. Дани, много ароматно се получи и смятам,
    че ще ви допадне!
    Усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  25. ооо това ще го пробвам! Изглежда много вкусно.

    Поздрави,

    Цвети

    ОтговорИзтриване
  26. Благодаря много, Цвети!
    Радвам се, че коментираш:)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  27. Хм,звучи толкова екзотично и щом казваш че е добро значи ще се "мъча" и с него! ;) :)

    ОтговорИзтриване
  28. Ondi,
    не е толкова екзотично, но е вкусноооо :)
    Ако трябва ще помагам в "мъченията" !

    ОтговорИзтриване