14 май 2010 г.

Агнешки чревца на фурна

Това е една стара рецепта от " Книга за домакинята"  на  Пенка Чолчева.
Книгата е много старо издание от 60-те години.
Правя я  по Гергьовден и я харесваме,
За това я предлагам на вашето внимание :

Продукти:

11/2 кг агнешки чревца
1-2 моркова
1 глава лук

5-6- супени лъжици масло
7-8 връзки пресен лук /500г/
1-2 връзки пресен чесън
3-5 домата, настъргани на ренде
магданоз
джоджен
сол и ч. пипер

Чревцата, измити много добре се варят заедно с морковите и  лука около час, отцеждат се и се нарязват на ситно.
В маслото се задушават пресния лук и чесън, нарязани, прибавят се доматите, настъргани,добавят се и нарязаните магданоз и джоджен.
Сварените и накълцани чревца се добавят към задушения зеленчук,налива се малко от бульона и се запича за 15-20 минути във фурната.

Застройка:
1 с.л. брашно
2-3 яйца
1 чаена чаша прясно мляко

Ястието се залива със застройката , покрива се с настърган кашкавал и се запича в силна фурна до зачервяване.

Може да се сервира самостоятелно, или към печено агнешко.
Естествено, че е добре да се придружава от чаша изстудено бяло вино!

Ами наздраве:)

Количеството на чревцата естествено може да се променя.
При мен бяха около 800 г и намалих малко и пресния лук.

18 коментара:

  1. Хм, Дани :) Интересна рецепта... Може би ще я приготвя някога, като се има предвид, че тази година за първи път правих истинска дроб сърма, а и любимият ми обича такива неща. Но честно - дреболиите ми изглеждат нещо много страшно...
    Хубав уикенд ти желая и целувки от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна рецепта, Дани!
    Много обичаме агнешки дреболии, но аз ги приготвям на супа или дробсърма.
    Това ястие е много интересно и непременно ще го опитам!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани,
    чудесна рецепта и много апетитно изпълнение.
    Обичам да чета стари готварски книги и благодаря за споделянето.
    Хубава петъчна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Зори, дреболиите не са страшни за готвене:)
    Може би разбирам притеснението ти,
    но вече ги продават толкова чисти,
    а и са вкусни!
    Сестра ми прави най-вкусната супа от чревца!
    Усмихнат уикенд, прегръдки и много целувки от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Русанка,
    ще се радвам , ако ви хареса!
    Хубав уикенд и поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка,
    радвам се, че ти допада!
    Наистина е апетитно!
    Слънчев уикенд и много прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. представям си ги с пресен чесън и малко кисело мляко! сигурно свършиха веднага?

    ОтговорИзтриване
  8. Да, Райна, отдавна свършиха :))
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Агнешко не съм опитвала от близо 4 години, а толкова много го обичам! Прекрасно предложение, Дани! :)
    Прегръдки и пожелания за усмихнат и спокоен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря много, Еви!
    Радвам се, че ти допада :)
    Прегръдки и от мен и много поводи за усмивки през уикенда:)

    ОтговорИзтриване
  11. Интересна рецепта...така не съм ги приготвяла.
    А и преди да се омъжа ,не ги и хапвах...после разбрах колко много съм изпуснала! :)
    Спокоен уикенд,Дани!

    ОтговорИзтриване
  12. Аз ги хапвах и преди, и след омъжването :) и всякак ми харесват. ТАка не съм правила, Дани и при първа възможност ще пробвам, защото изглеждат много, много апетитно!

    Хубава почивка утре!

    ОтговорИзтриване
  13. Съпругът ми не е привърженик на агнешко, а аз толкова много обичам...Ммм, страхотно и ароматно с пресен чесън и чаша червено вино. Благодаря за споделената рецепта и ако мъжа замине в командировка, непременно ще я направя :)

    ОтговорИзтриване
  14. Краси, радвам се, че вече ти харесва:))
    Хубава неделя!

    Пепи, понеже аз по друг начин не ги правя,освен на супичка, така ми харесват :))
    Усмихната и спокойна неделя!

    Дани, ако знаех, щях да те поканя:))
    Слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
  15. Тази рецепта трябва да се опита! В готварските книги, обикновенно се подминават някои ястия, но когато видиш ,че някой я е направил, рецептата изглежда по друг начин. Слънчева и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Права си Кате!
    И аз съм я подминавала, докато не опитах у една приятелка и оттогава я правя:)
    Слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
  17. Може пък да е интересно :) Вече какво ли не опитах, и чревца ще ми харесат, особено маскирани така. Между другото, и аз много уважавам книжката на Чолчева. Мама я има и често я консултира, дори за елементарни неща като супа топчета :)
    Усмивка от мен, Дани, също и хубава вечер. Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, много е вкусно :)
      Така и така опитваш толкова неща, опитай и чревца!
      Прегръдка,Тики!

      Изтриване