8 април 2010 г.

Яйца по френски



Останаха ми  боядисани яйца / сигурно и у вас се намират/
В такъв момент приготвям тази рецепта, при която  освен, че използвам яйцата, но и се получава много вкусно /пред/ястие.

Опитайте и вие:

Продукти

1 връзка пресен чесън
1 връзка пресен лук
100 мл бяло вино
200 г заквасена сметана
150-200 г кашкавал /гауда, ементал/
2 кубчета замразен спанак, или 1-2 шепи, пресен
магданоз
сол
ч.пипер
50 г масло
1с.л. зехтин/олио

и варени яйца, разбира се

В затоплената мазина  се задушават нарязаните лук и чесън.
Добавя  се замразения спанак.
Задушава се до размразяване на спанака.
Добавя се виното, след около 5 минути се прибавят сметаната и 2/3 от кашкавала.

Сосът се изсипва на дъното  на огнеупорен съд.
Отгоре се нарязват на половинки яйцата и се поставят с жълтъка нагоре.

Покрива се с останалия настърган кашкавал.
Запича се до порозовяване:)))

Осигурете си и хубав хляб:)


Сосът е прекрасен.

Ами...захващайте се..
И да не забравите чаша бяло вино!

28 коментара:

  1. Чудна идея, Дани, не съм пробвала нищо подобно, макар и да съм "френско" момиче :)))
    Но ще !

    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Самодивке!
    В рецептата ползват масло "Президент"
    сигурно това е "френското" :)
    Прегръдка и от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусна идея. Аз обикновено изхвърлям хартисалите яйца. Трябва да се поправя :)
    Хубав край на седмицата от мен, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, Дани, чудесна рецепта - предусещам, че е страшно вкусно. Яйца въобще не варя, освен по Великден, но сосчето ще го използвам в комбинация с броколи, например. Мисля, че ще връзва.
    Спокойна и усмихната вечер :)

    ОтговорИзтриване
  5. Поправи се, Зори!!
    Става вкусно, а и защо да ги хвърляш - те са толкова дълго варени :)
    Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  6. С броколи много ще се връзва, Ина:)
    Ти ми даваш прекрасна идея:)
    Аз обиковено ползвам сос от сиренце / синьо/ и сметанка, но лука и особено виното му придават съвсем друг вкус!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. О, Дани, много вкусно предложение! Благодаря :-)

    Поздрави и пожелание за лек петъчен ден и хубав пролетен уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  8. идеална пролетна рецепта - от любимите бързи, лесни и вкусни!

    ОтговорИзтриване
  9. Дими, радвам се, че ти харесва!
    Усмихнат и слънчев уикенд:-)

    ОтговорИзтриване
  10. Точно, Райне,
    бързо , лесно, вкусно!
    Усмихнат ден:)

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесно предложение, Дани! Моите яйца използвах за рула "Стефани". :)
    Усмихнат и успешен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  12. Дани,
    това е чудесна пролетна идея
    и от любими мои продукти.
    Харесва ми!
    Хубав, усмихнат петък и уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Хей Дани, чудесна идея за уползотворяване на яйцата - понеже в къщи само ги чупят... имам в хладилника велекденски яйца дето ще влезат в употреба!

    :–)

    Весели и слънчеви почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря, Еви!
    Слъчев ден:)

    ОтговорИзтриване
  15. Дианка,
    приятно ми е да го прочета:)
    Слъчев и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  16. Мими, радвам се, че намери приложение за яйцата :)

    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  17. Хубава идея,Дани!
    Ама у нас нито козунаци,нито яйца остават... :-(

    Весел уикенд!

    ОтговорИзтриване
  18. Вкусничко! :-)

    Аз пък май съм единствената без останали великденски яйца :-D

    Нищо де, не пречи да сваря.. :-)

    Хубави почивни дни, Дани!

    ОтговорИзтриване
  19. Разбира се, Ирка :)
    Аз дори предпочитам яйцата да са рохки!
    Слъчеви почивни дни!!

    ОтговорИзтриване
  20. Дани пак съм аз!!!

    БЛАГОДАРА ТИ за прекрасната рецепта!!!

    Това може и да е стартер, но ние си го хапнахме за вечеря - с много зелена салата за гарнитура!
    Децата - същите дето уж само чупят яйцата по великден и не ги ядът - си хапнаха много добре :)

    Трябва също да ти кажа, че когато изваждах яйцата от фурната в кухната влезе готвачът ни (които е с френски произход) и възкликна, че му мирише на нещо, познато от кунята баба му!!!
    Разбира се веднага му казах, че това са "яйца по френски" и от тук се впуснахме в едни яйчени истории... как се правят и в друг вариянт и т.н. и т.н.

    Всички много ги харесахме!
    Чудена рецепта Дани, още веднъж ти благодаря - аз с удовалствие ще я правя и занапред!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Мария!
      Много се радвам, че са ви харесали!

      Изтриване
  21. Не е само Ирина,и на мен не ми останаха яйца за оползотворяване по друг начин.Но рецептата ти е страхотна,Дани!Много ми допада и ще се възползвам.
    След празниците правих соления хлебен пудинг,стана вълшебен!
    Хубав и спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря, ти, Мими !
    Ти направо ми "погъделичка самочувствието" с този френски готвач!
    Но рецептата наистина се получава много ароматна от виното и се получава прекрасен сос, който може да се използва и в други случаи.
    А и ние не го похапнахме като предястие...
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  23. Диди, радвам се, че ти е харесал хлебния пудинг:)
    А това, че нямаш яйца не е от значение.
    Просто опитай сосчето, както Ина предложи с броколи и с каквото решиш.
    Слънчева неделя!!!

    ОтговорИзтриване
  24. Обикновено се намира за какво да ги оползотворим, но идеята е прекрасна!
    Сосчето е много примамливо!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ина!
      Сосчето е много вкусно !
      Хубава вечер!

      Изтриване
  25. Дани,правила съм тази рецепта,видяна от Мария Христу някога-мнооого вкусно нещо!Благодаря ти, че ме подсети!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се,Живе!
      Мария я хареса много!
      Хубава седмица от мен!

      Изтриване