21 март 2010 г.

Задушен телешки език

След  "зелената вълна", която сега  започва, днес сготвих телешки език.
Обичаме го сготвен, а не само като "мезе",  с чаша червено вино.

Ако искате да му се насладите са ви необходими:

  телешки език
  около 30-40 г масло
  1 глава воден лук
  3-4 скилидки чесън
  1 морков
  1 ч бяло вино
  1 ч.л. доматено пюре
  сол, червен и черен пипер
  брашно

Сварявате езика /при мен в тенджера под налягане/
В маслото, задушавате нарязания на полумесеци лук, поръсвате обилно с брашно, добавяте виното  и част от бульона.
Когато сместа заври, добавяте нарязания чесън и морков.
Вари се до готовност на зеленчуците.
Малко преди да са готови, добавяте размитото доматено пюре и червения пипер.

Изваждате с решетъчна лъжица зеленчука и го пасирате с пасатор.
Добавяте нарязания на филийки език.
По желание може да приготвите картофено пюре  като гарнитура.

Похапвате с удоволствие, като си казвате : наздраве.

Да ви е сладко!


8 коментара:

  1. Дани,
    харесва ми рецептата - чудесно изглежда, а също така и паят - наздраве!
    Нека идващата пролет те радва
    с красота и слънце,
    усмивки и много щастие, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дианка за прекрасните пожелания!
    Много слънце и усмивки в душата ти:)

    ОтговорИзтриване
  3. Интересна рецепта, Дани :) Може и да го направя... за да зарадавам половинката си...
    Хм... Защо не :) миналата година направох повечето неща, за които ме моли, но аз не обичам :)
    Хубава първа пролетна седмица от мен :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Зори!
    Ще ми съобщиш, ако го зарадваш!
    Слънчева седмица :))

    ОтговорИзтриване
  5. Много добре изглежда и с това сосче...!
    Никога не съм яла език, може би защото мама никога не е готвила подобно нещо. Ще взема да се престраша да работя с тенджерата под налягане, която стои в шкафа :)))

    Много пролетни аромати и настроение, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, Ина!
    Езикът е вкусен, защото е чисто месо,
    а тенджерата под налягане е удобно нещо : спестяваш време и не хапе...
    Слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Много примамливо предложение, Дани! Все така уютно, ароматно и вкусно да посрещаш много гости тук! Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  8. Радвам се, Ева, че ти е допаднало!
    Благодаря за прекрасните пожелания:)

    ОтговорИзтриване