Обичам всякакви комбинации със спанак, а и нали днес настъпва астрономическата пролет /!!!/
и съвсем естествено дойде ред и на тази рецепта.
Тя е комбинация от спанак и различни сирена, положени внимателно върху една крехка подложка.
Ето я и нея:
за основа:
60 г масло
60 г кремообразно сирене
1 1/4 ч.ч. брашно
1/4 ч.л. сол
плънка
1 с. л. масло
1 средна глава лук, нарязан
300 г замразен спанак, размразен и отцеден
240 г рикота
1.ч.ч. настърган кашкавал
240 г сирене
3 големи яйца
1/3 ч.ч. песто босилек
1/4 ч.л. настъргано индийско орехче.
Смесват се маслото и мекото сирене, добавят се смесеното брашно със солта и се омесва меко тесто, което се разтила на дъното на тавичка с борд.
В оригиналната рецепта тавичката е 22 см.
При мен съдинката беше по-голяма и увеличих пропорционално продуктите, като е важно да се запазят равните части масло и сирене, за да стане пухкава сместа.
Тавичката се покрива с прозрачно фолио и се оставя поне за час в хладилника.
В тиган се разтопява маслото, сотира се ситно нарязания лук, докато омекне и стане прозрачен.
Добавя се изцедения спанак и се завърта заедно с лука.
Оставя се малко да поизтине.
Смесват се сирената, добавят се разбитите яйца, пестото и настърганото индийско орехче.
По желание може да добавите подправки по свой вкус.
Сместа се изсипва върху тестяната кора и се пече 40- 45 минути в предварително загрята фурна до златисто.
Сервира се с изстудена бира и се похапва с мисълта за започващата пролет.
Честита ви астрономическа пролет
и да ви е сладко :))
П.П
Аз бих разделила жътлъци и белтъци като прибавя внимателно разбитите белтъци, като при суфле, , за да стане по-пухкаво!
Рецептата е адаптирана от тук.
Честита първа пролет, Дани :)
ОтговорИзтриванеМда, много ароматно пролетно предложение :) Огладнях :)
Топла пролетна вечер :)
Благодаря, Ина!
ОтговорИзтриванеПохапвай спокойно, има още:)
ммм прекрасно предложение... обичам комбинацията от сирена и спанак. Честита пролет!
ОтговорИзтриванеМного вкусно предложение, Дани!
ОтговорИзтриванеЧестита полет и на теб! Много усмивки и ведро настроение да донесе!
Честита пролет и на теб Цвети:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря много,Еви!
ОтговорИзтриванеЧестита пролет, Дани!
ОтговорИзтриванеОбичам спанак, ще пробвам :)
Хубава и слънчева неделя!
Благодаря, Зори :)
ОтговорИзтриванеМного,много вкусно.Обичам това съчетание,страхотна рецепта Дани !!!
ОтговорИзтриванеДани, чудесна рецепта ни предлагаш! Старшно вкусно изглежда. Много обичам спанак и ще я пробвам! Благодаря от сърце!
ОтговорИзтриванеЧестита ти пролет! Дано е една по-дълга хубава пролет...да не премине бързо в лято!
Прегръщам те.
Честита първа пролет, Дани!
ОтговорИзтриванеЯстието ти е точно навреме - свежо, зеленичко, много вкусно! :)
Усмихната неделя!
Ох, как обичам спаначен пай със сиренце ммм.....много вкусно!
ОтговорИзтриванеПрекрасен е!
Усмихнат ден Дани!
Радвам се, Йоли,
ОтговорИзтриванеи аз харесвам това съчетание!
Пролетна седмица като слънце и усмивки:))
Благодаря за пожеланията, Илина
Усмивки!!!
Ира, хубаво пролетно настроение!
Усмихнато да тие и на теб, Нанита!
Прегръдки за всички от мен!
Дани, толкова изкушаващо предложение! Още тези дни ще се възползвам :)
ОтговорИзтриванеСлънчеви, вкусни и усмихнати пролетни дни!
:-)
Радвам се, Тони, че съм те изкушила!
ОтговорИзтриванеСлънчева седмица :)
Чудесно и свежо предложение!Много ми допада!
ОтговорИзтриванеЧестита Пролет,Дани!
Благодаря, Диди, радвам се, че ти харесва!
ОтговорИзтриванеЧестита и усмихната пролет и на теб!