20 март 2010 г.

Пай със спанак и сирена

Обичам всякакви комбинации със спанак, а и нали днес настъпва астрономическата пролет /!!!/
и съвсем естествено дойде ред и на тази рецепта.
Тя е комбинация от спанак и  различни сирена,  положени внимателно върху една крехка подложка.

Ето я и нея:
  за основа:

60 г масло
60 г кремообразно сирене
1 1/4 ч.ч. брашно
1/4 ч.л. сол

 плънка

1 с. л. масло
1 средна глава лук, нарязан
300 г замразен спанак, размразен и отцеден
240 г рикота
1.ч.ч. настърган кашкавал
240  г  сирене
3 големи яйца
1/3 ч.ч. песто босилек
1/4 ч.л. настъргано индийско орехче.

Смесват се маслото и мекото сирене, добавят се смесеното брашно със солта и се омесва меко тесто, което се разтила на дъното на тавичка с борд.
В оригиналната рецепта тавичката е 22 см.
При мен съдинката беше по-голяма и увеличих пропорционално продуктите, като е важно да се запазят равните части масло и сирене, за да стане пухкава сместа.
Тавичката се покрива с прозрачно фолио и се оставя поне за час в хладилника.

В тиган се разтопява маслото, сотира се ситно нарязания лук, докато омекне и стане прозрачен.
Добавя се изцедения спанак и се завърта заедно с лука.
Оставя се малко да поизтине.

Смесват се сирената, добавят се разбитите яйца, пестото и настърганото индийско орехче.
По желание може да добавите  подправки по свой вкус.

Сместа се изсипва върху тестяната кора и се пече 40- 45 минути в предварително загрята фурна до златисто.

Сервира се с изстудена бира и се похапва с мисълта за започващата пролет.
Честита ви астрономическа пролет
и да ви е сладко :))

П.П
Аз бих разделила жътлъци и белтъци като прибавя внимателно разбитите белтъци, като при суфле, , за да стане по-пухкаво!

Рецептата е адаптирана от тук.

17 коментара:

  1. Честита първа пролет, Дани :)

    Мда, много ароматно пролетно предложение :) Огладнях :)
    Топла пролетна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Ина!
    Похапвай спокойно, има още:)

    ОтговорИзтриване
  3. ммм прекрасно предложение... обичам комбинацията от сирена и спанак. Честита пролет!

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусно предложение, Дани!
    Честита полет и на теб! Много усмивки и ведро настроение да донесе!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита пролет и на теб Цвети:)

    ОтговорИзтриване
  6. Честита пролет, Дани!
    Обичам спанак, ще пробвам :)
    Хубава и слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Много,много вкусно.Обичам това съчетание,страхотна рецепта Дани !!!

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, чудесна рецепта ни предлагаш! Старшно вкусно изглежда. Много обичам спанак и ще я пробвам! Благодаря от сърце!
    Честита ти пролет! Дано е една по-дълга хубава пролет...да не премине бързо в лято!
    Прегръщам те.

    ОтговорИзтриване
  9. Честита първа пролет, Дани!

    Ястието ти е точно навреме - свежо, зеленичко, много вкусно! :)

    Усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  10. Ох, как обичам спаначен пай със сиренце ммм.....много вкусно!
    Прекрасен е!
    Усмихнат ден Дани!

    ОтговорИзтриване
  11. Радвам се, Йоли,
    и аз харесвам това съчетание!
    Пролетна седмица като слънце и усмивки:))


    Благодаря за пожеланията, Илина
    Усмивки!!!

    Ира, хубаво пролетно настроение!


    Усмихнато да тие и на теб, Нанита!

    Прегръдки за всички от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Дани, толкова изкушаващо предложение! Още тези дни ще се възползвам :)

    Слънчеви, вкусни и усмихнати пролетни дни!

    :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Радвам се, Тони, че съм те изкушила!
    Слънчева седмица :)

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесно и свежо предложение!Много ми допада!
    Честита Пролет,Дани!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря, Диди, радвам се, че ти харесва!
    Честита и усмихната пролет и на теб!

    ОтговорИзтриване