12 февруари 2010 г.

Баница със сметана

  • Вече разбрахте, че у нас баницата е любима на майка ми А аз търся различни рецепти  и експериментирам. Така разглеждайки едни стари рецепти открих тази. Хареса ми с това добавяне на сметана, защото плънката става пухкава и плътна:)

    Продукти



  • 1 пакет кори за баница
  • 1 ч.ч. мазнина/масло и олио/общо около 150 мл/
  • 1 яйце и 250 мл.газирана вода за заливане
    Плънка
  • 4 яйца
  • 3-4 с.л. кисело мляко с щипка  сода
  • 1 кофичка заквасена  сметана /180г/
  • 300 г сирене
  • Корите се нареждат в намазнена тавичка и на 2-3 места се слага от плънката.
  • Баницата се нарязва на парчета и във фугите се налива мазнината.
  • Залива се с яйцето и водата. 
  • Пече се в предварително загрята фурна.                                                                                                   
  • Добър апетит

17 коментара:

  1. Ех, че се е надула. Интересна рецепта. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани,
    страхотна е...
    Сигурно е и много вкусна.
    Хубава Сирна неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Пухче :) Дани, благодарение на теб много рецепти за баница стават популярни :)
    Целувки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Не съм пробвала със сметана, но няма да пропусна...
    Весели празници,Дани!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Кате, хубав ден от мен:)

    Диана, получи се наистина много вкусна баница :)
    Хубава Сирна неделя и на твоето семейство:)

    Благодаря, Зори, ще се радвам , ако ви харесват!
    Целувки и много усмихнат ден от мен:))

    Благодаря, Краси, ще се радвам, ако ви харесат. Слънчев уикенд:))

    ОтговорИзтриване
  6. Значи с майка ти си приличаме. И аз страшно обичам баница.
    Твоята гледам още малко и ще експлоадира във фурната от "пъчене" :)))
    Страшна е :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, Инче:)))Тя наистина така се изпъчи сякаш казваше "вижте ме"...
    Слънчев ден да е в душата ти през уикенда :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, сътворила си баница-чудо! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. Ех, ама как се е надигнала в тавата.. :-D Чудна!

    Дани, предполагам, че споменатата 1 кофичка сметана в плънката е заквасена сметана? А колко грама е кофичката?

    Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Радвам се, Еви, но моята е с готови кори. Трябва да започна да точа?!
    Хубав уикенд:))

    ОтговорИзтриване
  11. Сега като се замисля, от доста време не съм правила баница :-) Мисля да се възползвам от твоята страхотна рецепта! :-)

    Поздрави и хубав уикен!

    ОтговорИзтриване
  12. Извинявай, Дими, попълних го -заквасена сметана 200г е при нас малката кофичка :)) Слънчев ден :)))

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, Ирина, хубав уикенд и на теб :))

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте!
    Много ми харесва идеята за баницата, но не можах да разбера... начина на редене... слагаш кора, плънка или 2-3 кори плънка... между корите няма ли масло? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте, съжалявам, ако не съм обяснила добре.
    В зависимост от броя на корите след /примерно / всяка трета кора слагам плънка - така плънката се слага поне на 3 места, като отгоре слагаме поне 2 кори.
    Мазнина се слага на дъното на тавичката и след като се нареди и нареже баницата, във фугите се изсипва посочената мазнина. Между корите не се слага.
    Ще се радвам, ако ви хареса :)

    ОтговорИзтриване
  16. Дани, за бриоши ще ми трябва доста време да събера смелост, но виж за една бърза баница с готови кори винаги намирам! :-) Със сметана не бях опитвала, изключително вкусна се получи!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  17. Дени,
    Радваш ме :)))
    Да ви е сладко!
    Тестото за бриоша го меся в машина и за това е губя време!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване