10 януари 2010 г.

Турски кифлички със сирене


Търсейки рецепта за закуска /но и да е в по-голямо количество/ не можах да устоя на тази снимка - толкова апетитни, с маково, сусамово семе, а и ми се видяха множко.

А и това, че мога да оставя тестото за цяла нощ в хладилника и на сутринта да станат по-бързо не беше за пренебрегване.
И така:
смесих 
2 водни чаши /200мл/ топло мляко
1 водна чаша разстопено масло  /при мен 3/4чаша масло останалото олио/ 
едно пакетче суха мая - аз ползвам YUVA турската мая и съм много доволна

Добавят се
2 яйца 
1/2ч.л. сол 
5-6-водни чаши брашно
 150г сирене са необходими за плънка.
 Бърках с миксер с бъркалките за тесто, докато сместа не започна да се отделя от стените на съда.
Преместих в намазана с олио купа, да втаса и съхраних в хладилник/ добре намазнено и от горе.
Сутринта извадих тестото,  оставих да се отпусне около 1/2 час, с намазнени ръце оформих топчета и оформих кифличките както е показано на снимките и повърхността поръсих обилно с брашно.
Оставих ги в намаслената тава да се отпуснах още 30 мин,намазах с жълтък,
поръсих със сусам и пекох на 180 градуса до зачервяване.
При мен излязоха около 2 тави и тестото прибрах да чака в хладилника.Резултатът е вълшебен.
И моля ,изчаквайте се, когато си взимате : има за всички:))))

P.S По съвет на Мария тази мая се прибавя направо към брашното без предварително разтваряне:)

22 коментара:

  1. Дани, изпреварила си ме :-) Много апетитно изглеждат и твоите.

    Хубав неделен следобед :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Ееее, Дани, стига с тези тестени, вече няма да влизам при теб, че ще стана 100 кила! Само ме изкушаваш и после тичам да пека ;-). Ето сега и кифлички...няма как ще се правят
    Хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани,спирам,защото и на мен ми се отразява,но се чудя какво да правя за закуска най-вече за майка ми ,която ги обича:)Аз от години закусвам овесени ядки с кисело мляко и се чувствам добре.А като те гледам на снимката скоро няма да стигнеш 100 килца:)))Сърдечни поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  4. :) Дани, изкусителка си голяма :) Видях и аз тази рецепта, но за сега ще се въздържа :) иначе мисълта за кифличките ми предизвиква силно слюноотделяне :)
    поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Успешна и усмихната и на теб,Зори.Точно писах на Диани какво преглъщане пада на нейните шоколадови изкушения:))

    ОтговорИзтриване
  6. Много обичам турска кухня, а тези кифлички са направо неустоими. Поздрави!
    Ако може да вмъкна само нещо относно маята, тази сухата, която ползваш е активна мая и няма нужда да я разтваряш-добавя се директно към брашното.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря за съвета,Мими.Аз нали не съм на "ти" с тестото и спазвам указанията към рецептата.Иначе я ползвам за хляб в машина.Хубава седмица:)))

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, невероятно изглеждат тези кифлички. А как обичам тестени... Вече ще спра да влизам в блоговете, че само преглъщам гладно :-)
    Няма как и аз ще ги направя скоро!

    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря,Ирина!Спорна и усмихната седмица и на теб:)

    ОтговорИзтриване
  10. Аааа.. какви са препеченки, апетитни.. :-)))

    Дани.. голям недостатък на интернета е виртуалността му, нали? :-D

    Поздрави сърдечни и пожелание за спорна и все тъй вкусна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотни са тези кифлички, Дани. Пък аз нали из без друго съм станала вече 100 кила ще продължавам да влизам и да се наслаждавам на твоята куня! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Дани много апетитно изглеждат, а и със сирене :-), като сиринар ... няма да ти се разсърдя ако ми пратиш някоя..хи, хи, хи
    Сърдечен поздрав и спокойна седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Да,Дими,виртуалността често е кофти нещо:-D Дано да е спорна и усмихната и на теб:)

    ОтговорИзтриване
  14. Маги,радвам се,че не се отказваш да похапваш:-D Лати,с удоволствие,раздавам на всеки който пожелае:)))да ти е вкусно:)

    ОтговорИзтриване
  15. Ох, Дани изглеждат супер. Добре, че рядко се захващам да готвя такива сложни неща, че ще стане 100 кг. както сладко ви чета трите с Пепеляшка и Нанита :)))

    P.S. Дани, поправи си адреса на блога във формата за коментари в моя блог, защото линка нещо ти е сгрешен и не пренасочва към твоя блог.

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря,ти си ни чети сладко,сладко-то от четене не се напълнява:)))

    ОтговорИзтриване
  17. Дани,
    обичам турската кухня,
    а тоите кифлички са изкушаващи.
    Обичам сирене и тази идея много ми ми допада.
    Хубава нова седмица, диана

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря,Дианка,вкусни станаха.Усмихната седмица и на теб:))

    ОтговорИзтриване
  19. Дани, много се радвам, че ви допаднаха тези кифлички! Изглеждат много добре, а за вкусът, знам...направих още една поредица кифлички от това теста!
    Благодаря за доверието!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. И аз благодаря за прекрасната рецепта/а и не само тази/Поздрави;)

    ОтговорИзтриване
  21. Чудесно изглеждат - с хрупкава златиста коричка.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  22. Ехеее.....изглецдат неустоими и със сигурност са вкусни!Поздравления Дани!Хубав ден!

    ОтговорИзтриване