2 януари 2010 г.

Лучник

  • За тази година едно от нещата,които искам да науча е :да правя хубави снимки/не само кулинарни/Е вече научихте едно от пожеланията ми.Ама само едно,защото вие да не си мислите,че...Но до тук с желанията ми:) От известно време чета блога на Ева.Има прекрасни снимки както при много от вас/и аз винаги го отбелязвам в коментара/Това не е най-важно за мен,но е нещо,което ми прави впечатление.Освен това има много хубави рецепти с тесто с мая/това е нещото,което още не мога много добре/.Така прелиствайки рецептите и чудейки се какво да направя реши да направя този:лучник .За тестото са ви необходими:20 г прясна или 7 г суха мая ,250 мл топла вода ,2ч.л.захар,2ч.л. сол,450-500г брашно,2с.л.зехтин или олио.За плънката са необходими:400г нарязан на ситно и задушен лук в 3-4с.л.зехтин/до омекване/1 домат нарязан на ситно,който се добавя към задушения лук,сол,червен ,черен пипер,чубрица и 1 яйце за намазване. Приготвяне:маята,захарта се разтварят в 1/2 от топлата вода и се оставя за 10 мин да втаса.Брашното се пресява прибава се солта и в направено в средата кладенче се сипва втасалата мая и останалата топла вода.Омесва се тесто/аз ползвах комбайн/,накрая се прибава мазнината и след като завърши месенето тестото се поставя в намаслена купа ,покрива се и се оставя на топло поне 1 час.През това време се приготвя плънката:задушава се ситно нарязания лук в мазнината /аз ползвах червен лук/ до омекване,добавя се пресен домат нарязан на ситно,солта и подправките.През това време тестото е увеличило 2 пъти обема си.Изважда се от купата и се разделя на 2 части.Намазва се с мазнина една тавичка 28 см .Едната топка се разточва ,или дърпа с ръце на кора с малко по-голям диаметър от тавата,така че краищата да висят малко навън .Отгоре се слага част от плънката.Другата половина от тестото се разточва на 2 кори с размера на тавата и се поставят върху плънката-кора-плънка.След това краищата на първата тава се загръщат навътре.Намазва се с разбитото яйце и се поставя в студена фурна,която тогава се включва на 180 градуса.Така се осъществява 3-то втасване.Пече се около 25-30 мин до зачервяване.След изваждане се намазва със зехтин и се покрива с кърпа.Стана много вкусно.Пропорциите са много точни,за да се справя.А за тези от вас ,които са виртуози на тестото това ще е много лесна работа.Не ви остава нищо друго ,освен да запретнете ръкави....и вие си знаете.Да ви е сладко:)))

24 коментара:

  1. Дани, това е страхотно изкушение. Обожавам тестени храни /рядко си ги позволявам/ а как ми се услаждат тези от бяло брашно мммм... :) Ще го направя и аз, но след задващите се именни дни, че и там ще записваме участие и накрая не се знае с кантарчето как ще се разберем :D

    ОтговорИзтриване
  2. Зори,това с кантарчето не ми го говори,че...Иначе стана вкусно:))))

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, лучника наистина е изкушаващ :)
    Успех със снимките и останалите желания :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря,Тони,ще се постарая:)

    ОтговорИзтриване
  5. Ooo, Дани!

    Вкъщи обожаваме лучник! Тъкмо ме подсети, че е едно от нещата, които чакат реда си в последните дни....
    А твоят лучник.. мхммм.. чудесен е!
    Каква препечена, апетитна коричка има.. ех! :-)))

    Нека е богата и вкусна трапезата в дома ти през цялата година!

    Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Дими,знаеш,че това е голям комплимент за мен:)А и аз този път съм доволна от себе си?!!!!Благодаря за пожеланията.Сърдечно те прегръщам:))))

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей Дани,
    За много години, страхотна рецепта.
    Пожелавам ти всичките ти желания да се сбъднат и особенно онова за фотографията. За това ти препоръчвам една книжка на National Geographic - Как се правят хубавите снимки. Желая ти успех! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря,Маги,и за това,че ти е харесала рецептата и за информацията за снимките:))))На всяка цена ще се запозная:)Поздрави:))))

    ОтговорИзтриване
  9. Интересна рецепта, предполагам е вкусно, поне така изглежда :) И снимките ми харесаха много! Браво, Дани, толкова си се постарала! Усмихнат ден :)))

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря,Цвети,усмихнат и на теб:)

    ОтговорИзтриване
  11. Много хубава рецепта, и кака вкусно изглежда.
    ПОЗДРАВИ!

    ОтговорИзтриване
  12. Много хубава рецепта, и кака вкусно изглежда.
    ПОЗДРАВИ!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря,Лати,не само изглежда вкусно,а наистина е вкусно:)))) Поздрави:)))

    ОтговорИзтриване
  14. И аз се присъединявам към обичащите тестени :-)
    Дани, луникът изглежда много изкусително, добре че само на снимка го гледам, че иначе... :-)

    Усмивки от мен, хубава седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  15. Дани, Честит Имен Ден! Бъди здрава и много щастлива!
    Целувки
    Зори

    ОтговорИзтриване
  16. Зори,благодаря ти от сърце:)))Целувки и от мен:)))

    ОтговорИзтриване
  17. Мила, Дани!

    Честит имен ден!

    Сърдечно те поздравявам и ти желая:
    крепко здраве, добър късмет, много обич, безброй успехи и поводи за усмивки!

    :-)

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря ти,Дими, и за вниманието,и за прекрасните пожелания:)))Прегръдки:))

    ОтговорИзтриване
  19. Дани,
    честит имен ден!
    Сърдечни пожелания за здраве,
    твои лични успехи и много щастие да радват дните ти.
    Чудесен лучник,
    вкусна и апетитна да е трапезата ти, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря,Диди!Твоето внимание ме радва много,както и оценката за лучник-а.Сърдечни поздрави.

    ОтговорИзтриване
  21. Дани, Чести Имен Ден! Бъди здрава и усмихната, желая ти много щастие и късмет!

    ОтговорИзтриване
  22. Радвам се от сърце,Дани ,за прекрасните поздравления:)

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря ти, Дани, че си се доверила на моята рецепта и за хубавите думи относно снимките ми! Лучникът е станал превъзходен!
    На патерици, но от сърце за именния ти ден, приеми пожеланията ми за здраве, дълголетие и сбъднати мечти!

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря,Ева,за твоите хубави думи за Лучника ,както и за пожеланията ти.Независимо от това кога са отправени знам,че са от сърце:)

    ОтговорИзтриване