15 ноември 2009 г.

Ирландска яхния с тъмна бира,телешко с бира или както ви харесва.

Обичам телешко-с грах,сини сливи ,с домати,но този път ме привлякоха рецепти с тъмно пиво/харесвам го за зимата/.
Разгледах сайтовете и се спрях на тази,която претърпя малки изменения.

Използвах около
800 г телешко,
1 стрък праз
2 моркова 
3-4 скилидки чесън 
300 г гъби
10-15 малки лукчета /може и повече по избор
300мл тъмно пиво
300-400 мл бульон/при мен от кубче.

В зехтин задуших телешкото, извадих го и в същата мазнина задуших праза и морковите и чесъна. 
Добавя се месото, бульона и бирата и се задушава на слаб огън до готовност на месото/аз го довърших в тенджерата под налягане. 
В 50 г масло се задушават гъбите и обелените лукчета /практикувам като при домати за белене: във вряща вода се слагат необелените лукчета за 5 мин и веднага се прехвърлят в студенавода. Много лесно се белят./ 

След около 10 мин.гъбите и лукчетата са готови.В оригиналната рецепта се слага и брашно ,но аз нямах нужда от допълнително сгъстяване на соса.Прибавям ги към месото и зеленчуците.

Отделно се приготвя картофено пюре.Картофите ,които се продават не винаги са добри за пюре.
Можете да използвате макарони за гарнитура.
Не си представях,че ще е толкова вкусно/с чаша червено вино разбира се /

Наздраве и да ви е вкусно!!

4 коментара:

  1. Дани, поздравления за избора - тази яхния е просто жестока :) У дома сме големи фенове на телешкото. До миналата година, есенно време мъжът ми купуваше от познати цяло теле, получавах го у дома разфасовано и в надписани пликчета. В началото до като се науча да го готвя ми беше малко трудно, но сега съм се специализирала :) това е най-вкусното месо на света :) Но хората вече не гледат телета - не им се изплащал труда :(

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря,Зори,права си ,че хората не гледат-то кое ли им се плаща в селскостопанския труд.И ние го предпочитаме,но трудно намирам прясно,но когато намеря не прощавам и си купувам.А иначе стана жестока!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Рецептата наистина е много хубава и у нас се тачи тaзи комбинация ще се пробва... гледах наскоро такава рецепта и съм си я заделила...:-), и както виждам май в скоро време ще я направя..
    Поздрави...

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря,Лати,На нас много ни хареса.Скоро я правих и с говеждо месо/много бързо се свари /и стана много хубава отново:)

    ОтговорИзтриване