31 октомври 2009 г.

Кестенова торта


Тези дни съм на вълна "кестени"
И цъфтят в суматохата кестени,
прецъфтяват и пак цъфтят".
Само ,че аз днес използвах плодовете на кестена .
За основа на рецептата си послужих от тук :http://az-jenata.com/index.php?page=article&aid=3002.

Аз имах яйца от магазина и за това рецептата претърпя малка промяна.
За да се насладите на тази "вкуснотийка"са ви необходими: 

2ч.ч. сварени и нарязани кестени/около 400 г/,
5 яйца,
300г пудра захар/при мен 1/3 от нея е мусковадо/
2 ванилии 
250 г размекнато масло,
брашно за поръсване на формата ,
2-3 с.л. какао.

Разбиват се маслото със захарта,добавят се един по един жълтъците, нарязаните кестени и ванилиите.
Отделно разбиваме белтъците на сняг и ги добавяме.
Разбъркваме внимателно и изпичаме в предварително загрята фурна на 180 градуса окло 30-40 мин.

 След изваждане от фурната я оставяме да изстине, преместваме в тортена чиния и заливаме с глазура/това е мое допълнение/:
2 1/2к.ч.какао,1 ч.л. масло 3 с.л. захар и вода /да стане гъста каша/.
Поставяме на котлона да се разстопят маслото и захарта, изчакваме да се сгъсти и заливаме изстиналата торта.

Вкусът е невероятен : усеща се кестена, защото е нарязан на едро, а какаовата глазура оставя дълготраен вкус на натурален шоколад ,който обожавам.

Да ви е сладко! 

3 коментара:

  1. Дани,
    вече и при мен се явяват новите ти публикации.
    Чудесна идея е комбинацията на шоколад и кестен.
    Звучи вкусно...
    Поздрав и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря,Диди,не знам как тръгнаха публикациите/пипах на няколко места /Важното е ,че ти харесва.Хубава и топла неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Diana Doychinova





    Дани,
    наистина кестеновата ти торта
    има сходен състав, а предполагам и вкус
    с фалшивия "Гараш".
    Твоят избор с кестени е много оригинален.
    Поздравления отново,
    хубав и слънчев уикенд, Диана

    Събота, Ноември 07, 2009

    ОтговорИзтриване