19 април 2014 г.

ФРЕНСКА МУ РАБОТА



Така си е :)
Французите са майстори на бриоша!
А и нали си знаете, че когато няма хляб се ядат пасти!
Френски пасти, или бриош.

Но това не е само бриош, а бриош с крем пастичера и шоколад!
Неотразимо вкусен, с аромат на масло.
Много масло!

А е толкова лесен за приготвяне, че съм сигурна в едно -
веднага запрятате ръкави / и миксер/, за да го направите.

Има и още нещо, което ще ви направи впечатление -
тестото престоява в хладилник, както и крема.



На другия ден... о, на другия ден е фасулска работа - разточвате, намазвате, прегъвате, нарязвате и...voila :)

Оставяте да втаса и печете!

Но стига толкова със писала за "пейзажа" :)
Да си дойдем на думата и ви напиша необходимите

ПРОДУКТИ

за тестото:

650 г брашно
82 г захар

28 г суха мая
 1 с.л. сол
120 мл студена вода
310 г меко масло, нарязано на кубчета
6 средни яйца, едното е за намазване


От това количество продукти излизат две части тесто.

В купа смесвате добре сухите продукти.
Добавяте водата и с миксер хомогенизирате добре.
Добавяте едно по едно 5 яйца и отново разбърквате добре.
На този етап тестото е много сухо.
Започвате добавянето на маслото, парче по парче и разбърквате добре
до пълното усвояване на маслото.
Ако при разбъркване с миксера, то не се отделя от стените на съда, добавяте още малко брашно.
Тестото трябва да е меко и лъскаво.
Покривате с фолио и оставяте за една нощ в хладилник.

За крема

300 мл прясно мляко
100 г захар
10 г брашно
20 г царевично брашно
4 жълтъка
екстракт от ванилия

1/2 ч.л. сол




150 г настърган шоколад по избор

Загряваме прясното мляко, без да завира.
В отделна купа се смесват сухите съставки.
В друг съд се разбиват жълтъците и към тях се добавя сухата смес.

Млякото се добавя постепенно към тази смес и се хомогенизира добре.
Връща се на котлона и се бърка, докато се сгъсти.
оставя се да изстине и се прибира в хладилника за през нощта.


На другия ден се изваждат тестото и крема.
Настъргва се шоколада.

Тестото се разделя на 2 части.
Разточва се върху набрашнена повърхност на правоъгълник
с размери около 25 / 50 см с дългата страна към вас.
Половината от този правоъгълник се намазва с половината от крема.
Поръсва се с шоколад.
Тестото се сгъва на две.
Нарязва са на малки правоъгълници, широки, около 5 см.
Поставят се върху хартия , с която сте покрили тавичката за печене.
Оставя се около 2 часа* да втаса.
Намазва се с жълтък и малко прясно мляко и се пече
при 170 градуса до готовност.

Втората част от тестото можете да замразите, или използвате.

Аз я приготвих като първата и оставих нарязаните парчета върху хартия
в хладилника.






Извадих я, когато започнах да пека първите бриоши.
След като и те втасаха, намазах ги с яйце и ги изпекох.

Получиха се фантастични, пухкави бриоши, ухаещи на масло, с ароматна
кремообразна плънка и вкус на шоколад :)


* Това време за втасване може да се намали.
Втората доза я оставих да втасва по-малко време :)


Сигурна съм, че ще ги опитате!

Пожелавам ви от сърце светли и усмихнати Великденски празници!
Бъдете благословени!

6 април 2014 г.

ЦВЕТНИ ПРАЗНИЦИ





Какво са празниците без цветя ?

Без запомнящи се вечери със семейството и приятели ?

Без приготовления, суетене и вкусна храна ?

Е, всичко това се случва у дома, когато зодиака попадне в зодия Овен!
Най-хубавата зодия, което изобщо не подлежи на коментар :)

Винаги по това време на годината у дома празнуваме.
Тази година празниците започнаха с един много сериозен юбилей на майка ми!















Обожавам лалета и тази година сякаш всички се бяха наговорили да ми ги подаряват :)
От красиви по-красиви.
От цветни, по-цветни,  събрали всички цветове на пролетта!



















И след един провал с първата торта, на която малкия фъстък засне само сърцето,
ще ви представя импровизирания шоколадов сладкиш, който е неустоимо вкусен.


250 г масло, 82 % масленост
250 г черен шоколад, със 70 % какао
200 г захар
6 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
40 г брашно



На водна баня се разтапят маслото и шоколада.
Оставят се малко да поизстинат.

През това време се разбиват добре, до удвояване на обема
жълтъците със захарта.
Смесват се внимателно с шоколадовата смес и се добавя брашното.

Белтъците се разбиват на пяна и внимателно се добавят към горната смес.

Изсипва се в тортена форма с падащ ринг, която е покрита с хартия.
Пече се за не повече от 15 минути при 200 градуса.
Сладкишът трябва да е доста течен, особено в средата при изваждането.

При мен се вижда, че малко позакъснях!








Сладкишът е ефирен, с неустоим аромат на шоколад, който се топи в устата :)
Хубав е с вино - малиново мерло :)



















Надявам се да не сте се изморили от толкова много цветя :)

И се насладете на шоколадовото вълшебство!

Тук е мястото да благодаря на всички, които ме поздравиха в социалните мрежи с много цветни , усмихнати и сърдечни пожелания!

Както и на тези, които ми се обадиха лично!

Прекрасни сте!

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (8) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (36) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации