29 март 2014 г.

ОМЛЕТ С ТИКВИЧКИ, МЕНТА И ТОПЕНО СИРЕНЕ




Чудесна комбинация, нали ?
Особено присъствието на прясна мента.

Предлагам ви едно леко и ефирно ястие.
С чаша бяло вино, или бира е пълна наслада за небцето
и душата, преди всичко :)

ПРОДУКТИ

4 малки тиквички, настъргани
8 яйца
100 мл растителна мазнина*
1 глава стар лук, или няколко стръка пресен
4 стръка пресен лук
1 ч.л. индийско орехче
4 с.л. самонадигащо брашно, или с 1 ч.л. бакпулвер
1 лимон, кората, настъргана
1 ч.л. сол
черен пипер на вкус
ситно нарязана прясна мента
200 г топено сирене




В половината от мазнината се задушават лука и чесъна.
Добавят се индийското орехче и кората на лимона.
Свалят се от огъня.

В съд с дебело дъно, при мен тортена форма, се поставя останалата мазнина.
Съдът се поставя в загрята до 180 градуса фурна за около 10 минути.
Яйцата се разбиват, добавят се солта и черния пипер.
След това се слагат изцедените тиквички и сиренето и брашното, смесено с бакпулвера.
Сместа е течна.
Поръсва се отгоре с нарязаната мента.

Изсипва се върху нагрятата мазнина и се пече до готовност
минимум 30  минути.

Вижда се леко прегорялата коричка :)





Охладихте ли бялото вино?
Насладете се на ефирния и ароматен омлет.

Да ви е сладко!

* за мен е много 50 мл мазнина за изсипване в съда и може да се намали

адаптирано от тук

26 март 2014 г.

ЗА ЕДНИ ВКУСНИ БАНИЧКИ






У нас както знаете често правя баници :)
С различна плънка, технология....
И все са вкусни, разбира се!

Попаднах в един блог, в който има много и различни идеи.
Там харесах тези пухкави красавици, които предлагам на вашето внимание!

ПРОДУКТИ

3 кори печени на сач / кръглите /
1 пакетче масло / по желание може да смесите с олио, мас, или с двете/
300 - 400 г сирене
магданоз, по желание, за плънката
1 жълтък за намазване

1 л ледено студена вода

Сложете в една купа вода и оставете да се охлади във фризера.

Разтопете мазнината.
Намажете първата кора обилно.
Върху нея сложете втората и отново намажете с мазнината.
Сложете отгоре и третата и отново намажете обилно.
Нарежете на триъгълници.
Върху всеки сложете от натрошеното сирене.
Загърнете навътре корите на всеки триъгълник в основата и навийте
на руло.




Върхът на всеки триъгълник се навлажнява, за да се притисне добре
върху баничката.

Извадете купата с ледената вода и поставете вътре баничките.
Трябва да се покрият отвсякъде.
Оставете ги така поне 15 минути.

През това време загрейте фурната до 180 градуса.
Извадете баничките от водата и внимателно отцедете.
Поставете ги върху хартия за печене в тава и намажете с жълтъка.

Отгоре поръсете със сусам и печете до зачервяване.

После проявявате геройско търпение, изчаквайки да поизстинат :)

Ама още ли не сте започнали да хрупате ?
Нали са чудесни ?

Да ви е сладко!


Моите са правоъгълни, защото се оказа, че съм взела опаковка с 5 по-малки кори.

24 март 2014 г.

ЛИМОНОВ ЧИЙЗКЕЙК



Обичам чийзкейк и различни комбинации с него :)
Вече съм споменала, че обичам да разнообразявам 

и класическата основа  от бисквити и масло.
Така постъпих и този път, макар че ще споделя накрая мнението
си от експеримента.





Тук по-важното е горния слой, който става много бързо и е без печене.
Много подходящ за летните месеци :)

А и добавката на лимони прави вкусът му незаменим за любителите на
не толкова сладките десерти.





За основа използвах една идея на Йоли :


120 г меко масло
120 г пудра захар
2 яйца
120 г брашно
1 ванилия





Разбива се маслото със захарта, добавят се яйцата, брашното и ванилията.
Сместа се изсипва в тавичка, намазана с масло и поръсена с брашно.
Пече се до готовност в предварително загрята фурна.

За чийз слоя :

300 г крема сирене
1 опаковка подсладено кондензирано мляко
300 г сметана
сокът на 3 лимона *

Крем сиренето се хомогенизира с млякото.
Добавя се сметаната и се разбърква добре.
Добавя се постепенно сокът на лимоните при непрекъснато разбиване.
Те сгъстяват перфектно сместа.

Готовият крем се нанася върху основата и се оставя няколко часа в хладилник.

После нетърпеливо се разрязва и се потапяте в невероятния вкус!





Няма как да не сте доволни от резултата!

Да ви е сладко :)

Моето впечатление :

Тази основа е много хубава, но за друг вид сладкиш.
С плодове отгоре, както е показала Йоли, или с крем, който ще я овлажни .
Моят крем стяга веднага и не може да промени консистенцията на основата.

Мисля,че много добре ще си върви с тази основа към която могат да се добавят
няколко капки лимонов сок, или да се използват бисквити с дъх на лимон.

Вие ако искате си направете и класическата основа.
Изборът е ваш :)
* По рецепта лимоните са 4.
Вие изберете бройката по ваш вкус :)

Снимките са на моите орхидеи, които доста дълго чаках да цъфнат отново :)

21 март 2014 г.

СУФЛЕ С КИНОА И РИБА ТОН


Всички знаем за копчето и балтона :)
Е, на мен често ми се случва да си търся рецепта за
продукти, които си чакат кротко времето за ползване.





Така стана и с едни кутийки риба тон, които вече не помня с каква
цел съм купила.
Бях решила да правя кюфтета с киноа, която обичам и съм писала
доста рецепти с нея.




Продуктите ще ви ги напиша ориентировъчно:

1 ч.ч.  киноа / при мен винаги смес от бяла и червена/
2 кутии риба тон, изцедена
4 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
сос бешамел - масло, брашно и прясно мляко
настърган пармезан



Приготовление :

Киноата се сварява и се смесва с рибата.
Добавя се пармезана.

Приготвя се бешамел с масло, брашно и прясно мляко.
Осолява се и се слага черен пипер.
Към бешамела се добавят жълтъците и се хомогенизира добре.
Смесва се с киноата.

Белтъците се разбиват, внимателно се добавят и разбъркват с получената смес.

Пече се в предварително загрята фурна.

Сместа се надига като кекс и се държи във фурната при отворена врата
след изпичане за кратко, за да не спадне веднага.





Сервира се с бяло вино, или бира :)

Аз му капвам няколко капки прясно изцеден лимонов сок.

И става безумно вкусно!

Да ви е сладко.



Едните снимки са правени преди изпичане :)

14 март 2014 г.

ЗА ЕДНИ ВЪЗДУШНИ БАНИЧКИ СЪС ЗЕЛЕНИ ПОДПРАВКИ




Всъщност приличат на небезизвестните "гюзлеми"
Но тестото е малко по-различно.
Всъщност това е едно любимо тесто за фокача на Карина.
Стават много лесно, а на вкус са чудесни :)

Ако сте любители ще са ви необходими :





За тестото


500 г брашно
3 ч.л. захар
150 мл гореща вода
60 мл газирана минерална вода
4 с.л. стопено масло
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер










  • Плънка:

    няколко стръка пресен лук
    магданоз
    сирене / синьо при мен/


    масло за намазване


    От изброените продукти се разбърква меко, нелепнещо тесто.
    Оставя се да почине около 40 минути.
    Аз го оставих много повече.
    Тестото се разделя на 6 части.

    Всяка част се разточва върху набрашнена повърхност на правоъгълник.
    Разточва се тънко и отгоре се намазва обилно с масло.
    Поръсва се обилно с плънката и и се завива на руло,
    като краищата се притискат добре
    Рулото се завива на охлюв .
    Разточва се внимателно и тънко, около 5-7-мм.
    Пече се в загрято стопено масло** в  тиган с дебело дъно до покафеняване.

    Сервират се топли!

    Не окачвах да са толкова въздушни, сякаш многослойни :)
    Хрупкави, топящи се в устата...ммммм....

    Оставих част от тестото във фолио в хладилник.
    Мисля, че и на следващия ден ще станат чудесни.

    Ами започвайте да ги правите :)

    И да ви е сладко!

    * Карина използва масло "гхи", като нейната техника за получаване на маслото е малко по-различна!

    **При обработката в тигана може да се добави малко растителна мазнина, защото
    необработеното масло покафенява много бързо.



    Насладете им се!

9 март 2014 г.

ЗА ЕДНА ИЗНЕВЯРА, ИЛИ ТРЮФЕЛ КЕЙК С МУС ОТ БЯЛ ШОКОЛАД




Обичам шоколадови сладкиши :)
Много шоколадови!
Естествено, че черният чист шоколад ми е фаворит

Но рано, или късно човек изневерява на....вкусовете си

Днес ви представям една такава изневяра .
Вкусна, много вкусна и сладка :)

За нея са ви необходими :




За кейка :

8 ounces (1 cup) semisweet chocolate chips
2 sticks butter
1 cup sugar
6 eggs
1/2 cup cocoa powder
1 teaspoon salt
1 teaspoon vanilla extract
1/3 cup warm water
1 tablespoon instant coffee powder
Read more at http://www.yammiesnoshery.com/2012/04/white-chocolate-mousse-truffle-cake.html#DPyS0C5ROZBxMA3Y.99
8 ounces (1 cup) semisweet chocolate chips
2 sticks butter
1 cup sugar
6 eggs
1/2 cup cocoa powder
1 teaspoon salt
1 teaspoon vanilla extract
1/3 cup warm water
1 tablespoon instant coffee powder
Read more at http://www.yammiesnoshery.com/2012/04/white-chocolate-mousse-truffle-cake.html#DPyS0C5ROZBxMA3Y.99
240 г шоколад / при мен черен с 60 % какао
250 г масло


1 ч.ч. захар
6 яйца
1/2 ч.ч. какао
1 ч.л. сол
ванилия
1/3 ч.ч.  кафе еспресо / от машина, или кафеварка/


Маслото и шоколадът се разтопяват на водна баня, или в МВ.
Към тази смес се добавят кафето, солта и ванилията.


Разбиват се яйцата със захарта до побеляване и
 се добавя какаото.


Смесват се с шоколадовата смес и се изливат в тортена форма с d  поне 22 см,
която е покрита с хартия.


Около  ринга на формата се увиват поне два пласта алуминиево фолио, за да се изпече равномерно сместа.


Пече се при 160 градуса около 50 минути.
Много често на тези шоколадови смеси изтървавам момента на зваждане.
Дори да ви се струва много течно в средата, извадете формата от фурната.
В сместа има достатъчно масло, което ще стегне сместа.

Оставете да се охлади добре.


През това време си направете мус от бял шоколад


Продукти за мус :
1 бял шоколад
3 с.л. масло
3 с.л. shortening*
4 жълтъка

2 с.л. захар
2 пакетчета ванилова захар, или ванилия

1 1/2 ч.ч. сметана плюс 2 с.л.
Разтопете на водна баня, или в МВ шоколада и мазнините.
Смесете жълтъците, захарта и ванилията и на водна баня много

внимателно се бърка сместа поне 5 минути, като внимавате да не
е много висока температурата на водата, за да не се "сготвят" яйцата.
Добават се към шоколадовата смес заедно с 2 с.л. сметана и се хомогенизира добре.
Сметаната се разбива добре и на порции се смесва с шоколадовата смес.
Оставя се в хладилника да стегне малко.

След това се поставя върху изстиналата кейкова основа.

За съжаление трябва да престои няколко часа в хладилник.


После...ами после изневерявате с чиста съвест :)


Независимо от вкусното прегрешение си оставям любител на черния шоколад :)


* нямам такава мазнина и не знам къде мога да я намеря

С нейното присъствие белият шоколад остава по-пухкав, а не стяга много от маслото.

Да ви е сладко!!!!!!!

8 ounces (1 cup) semisweet chocolate chips
2 sticks butter
1 cup sugar
6 eggs
1/2 cup cocoa powder
1 teaspoon salt
1 teaspoon vanilla extract
1/3 cup warm water
1 tablespoon instant coffee powder
Read more at http://www.yammiesnoshery.com/2012/04/white-chocolate-mousse-truffle-cake.html#DPyS0C5ROZBxMA3Y.99
8 ounces (1 cup) semisweet chocolate chips
2 sticks butter
1 cup sugar
6 eggs
1/2 cup cocoa powder
1 teaspoon salt
1 teaspoon vanilla extract
1/3 cup warm water
1 tablespoon instant coffee powder
Read more at http://www.yammiesnoshery.com/2012/04/white-chocolate-mousse-truffle-cake.html#DPyS0C5ROZBxMA3Y.99

1 март 2014 г.

ГРАТЕН С КАШКАВАЛ




Всички обичаме бързи, лесни и вкусни ястия.

Предлагам ви един бърз гратен, който стана неустоимо вкусен.

Продукти

1 кг картофи, нарязани на шайби
50 г масло
2 с.л.олио
1 глава лук, нарязан
3 скилидки чесън, нарязани
4 яйца
300 г настърган кашкавал
400 мл пилешки бульон / при мен от кубчета/

200г заквасена сметана
малко кимион за овкусяване

В мазнината се задушават лука и чесъна.
Добавят се картофите, разбърква се добре и се оставят

 за 3-4 минути, за да се насладят на маслото :)
Добавят се бульона и сметаната и се оставя 15-20 минути, за да поизври течността и омекнат картофите


.

Сместа се изсипва в тавичка и се залива със сместа от яйцата и кашкавала.
Запича се за около 20 минути при 200 градуса  с вентилатор.

После се въоръжавате с търпение, защото ухае чудесно, а трябва да поизстине :)

Картофите стават чудесни, кремообразни и се топят в устата !

Удоволствието е пълно :)

Да ви е сладко!

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (8) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (36) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации