30 ноември 2013 г.

ОРЕХОВА ТОРТА



Обичам торти с крем :)
За шоколадовите да не говорим.
А когато към тях има и пресен плод комбинацията е
повече от изкушаваща!
За чийзкейк да говорим ли?

Днешното ми предложение е от първия тип, с крем.
А в добавка на по-едро смлени орехи става прекрасна комбинация.
Блатовете са въздушни с вкус на орехи и ванилия....

И за да не ви изкушавам напразно ви предлагам необходимите продукти :

За блата :

5 яйца, разделени
150 г захар
100 мл слънчогледово олио
100 мл мляко
100 г брашно
1 бакпулвер
100 г смлени орехи
кората на един лимон



За крема :

750 мл прясно мляко
4 жълтъка
180 г захар
80 г пудинг ванилия /2 пудинга/
1 пакетче желатин
1 пакетче ванилова захар
200 мл сметана за разбиване
100 г смлени орехи
1 есенция ванилия
1 с.л. ром
2 с.л. какао на прах

100 г смлени орехи за декорация




Първо се приготвя крема :

600 мл от прясното мляко се поставят на котлона на слаб огън.

Жълтъците се разбиват със захарта, добавят се двата пудинга, разтворени
в останалото студено мляко.

Малко от затопленото мляко се добавя към яйчената смес за темпериране
и след това се смесват двете смески и се оставят малко  да се сгъстят.
Разбива се сметаната и се добавя заедно с какаото към млечната смес.
Добавят се и ваниловите аромати.

След това изпичате основата за тортата :

Жълтъците се разбиват със захарта, добавят се олиото и млякото.
Брашното и бакпулвера се смесват и се и се добавят към останалата смес.
Добавят се и орехите и лимоновата кора.
Белтъците се разбиват на сняг и се добавят с внимателно разбъркване.

В тортена форма, покрита с хартия се изсипва сместа и се пече при 170 градуса за 35-40 минути.

Оставя се да изстине.

Желатинът се разтваря в 4 с.л. студена вода и се оставя да набъбне.
Поставя се в микровълнова, или на водна баня да се разтопи, без да завиря и се изсипва
към крема.





Блатът се разделя на три части и когато кремът е започнал да се стяга се нанася
между отделните части.
Оставя се да стегне в хладилника.
Преди сервиране се поръсва със смлени орехи!

След това не ви остава нищо друго, освен да се наслаждавате на всяка хапка!

Да ви е сладко!

25 ноември 2013 г.

ЧИЙЗКЕЙК С НАР







Обичам чийзкейк :)
А този е толкова лесен, без печене и вкусен, че нямаше
как де не го направя!

По принцип не обичам много класическата основа с бисквити и масло.
Макар че в използваната рецепта е с бишкоти.
Вече съм ви показвала друга основа, която много често използвам,
защото често ми остават белтъци, които запазвам във фризер.
Използвам ги за питки, основно.

И банани не ползвам много в десерти.
Да не кажа, че не съм правила :(

Но имах круши.....

И така необходимите продукти са :

3 белтъка
120  г смлени на едро, орехи
1-2 с.л.кафява  пудра захар

3 нара, изцедени
3 круши, карамелизирани*
2 с.л. масло
2-3 с.л. захар в зависимост от сладостта на крушите

500 г маскарпоне

1 опаковка подсладено кондензирано мляко
1 пакетче желатин**


За основата :

Белтъците се разбиват добре с пудрата захар.
Орехите се добавят и внимателно се разбърква.
Сместа се поставя върху хартия в тортена форма с ринг.
Пече се за 5-8 минути във фурна, загрята на 180 градуса.

* Маслото се разтапя на котлона, добавя се захарта.
Когато тя се разтопи се добавят крушите и се обработват до омекване то им.
Пасират се.

Наровете се изцеждат най-добре на сокоизтисквачка, ръчна.
Като внимавате да не се изцапате :)

Маскарпонето се смесва с млякото, добавят се сока от нар и пасираните круши.

Пакетчето желатин се разтваря в 2 с.л. студена вода и се оставя да набъбне.
След това се поставя в микровеле и се разтапя  за 10 секунди.
Добавя се към горната смес и се изчаква да започне да стяга.


** В рецептата количеството е 3/4 пакетче.
Аз сложих 1 пакетче и изобщо не се усети желиран вкус.
Което за мен беше още по-добре :)

Изсипва се върху основата и се прибира за няколко часа в хладилник.

Резултатът ??? :)))))

Ами сигурно се досещате, че е много вкусно .
Леко хрупкава основа и един много ефирен, леко накиселяващ, крем.

Един десерт, който ще ви достави удоволствие!

Да ви е сладко !


17 ноември 2013 г.

SMILE

Усмихнете се, за да ви направя снимка :)

Да, повечето от вас знаят, че останах преди време без фотоапарат :(

И много страдах, защото писането в блога е едно голямо удоволствие за мен.
Не толкова, поради невероятните ми предложения за готвене, а заради това,че по този начин общувам с вас.
А повярвайте ми това е прекрасно!!!!!


Благодаря на всички, които предложиха помощта си - на Диани и Зори, която ме насочи 

към определен магазин.

Е, сега имам много работа, защото  го гледам малко "умно", независимо, че съм човек, който разбира от техника.
Но смятам, че с времето ще се науча да правя по-професионални снимки и ще мога да ви "дразня" с неустоим разрез :)


Днес искам да ви представя един бутик за шоколад, истински шоколад.
Ако го опитате ще усетите невероятния вкус на натуралния шоколад, който ще ви достави върховно удоволствие.


Pure Chocolate and Wellness  e името на бутика, който се намира в центъра на
София.
Негов собственик е Маги Кърлет , която е  консултант по здравословно хранене и начин на живот.

Ето какво казва самата тя :


"Да забавим темпото за сметка на качеството ни на живот, да отворим сетивата си  и хедонистично да се насладим на храната, която е произведена в хармония с природата и е приготвена с любов е целта на така нареченото “Slow Food” движение - концепция, която се ражда в Италия първоначално като протест и реакция срещу бързото хранене а в последствие се разраства до филосфия и начин на живот който отрича глобализацията."

Какво всъщност означава да се храниш несъзнателно или съзнателно?


"Несъзнателното хранене е механичното, забързано и за съжаление все по-масово хранене, което всички познаваме. То е рефлекция на ускореното ни темпо на живот като цяло и увлечението ни по скоростта – да вършим повече за по-малко време. То е неосъзнатия избор на количеството над качеството подхранван от реклами и комерс. То е тежестта в стомаха, умората и вината в едно."

"Съзнателното хранене от своя страна се характеризира със осъзнатия избор на храни, които ни карат да се чувстваме добре, дават ни енергия и се грижат за здравето ни. То е връзката със земята, която истинската местно произведена и сезонна храна носи. То е бавното хранене, което ни дава не само калории но и удоволствие, наслада и здраве."

Ето и мнението за натуралния шоколад :

"Шоколадът с високо съдържание на какао е “суперхрана” – една от най-силно действащите свръхконцентрирани и богати на хранителни вещества храни на планетата поради високата стойност на антиоксидантите, минералите и полезните му оздравителни свойства.
Днес нека нашият съзнателен избор да бъде чистият тъмен шоколад и нека с това да започнем да включваме и други полезни храни в дневното си меню. Защото истинската храна е не само полезна тя е и неустоимо вкусна като шоколада!"

В магазина ще намерите шоколад, произведен от какао, което вирее в подножието на Перуанските Анди, ще откриете шоколад от какаото  “тринитарио”, кръстоска между най-разпространения култивиран вид какао “форастеро” и най-редкия вид какао “порцелана криоло”. То идва от екзотичния Мадагаскар и носи в себе си спецификата на какаото виреещо на далечния остров.

Ще откриете шоколад от

ароматното  Cocoa Nacional – вид какао ендемичен за Еквадор, характеризиращ се с интензивен и богат вкус, с аромат на цветя и някак мек почти меден отенък.

Тук ще научите и за вкусните шоколади, които идват от Унгария -страната, за която малцина знаят е със стари традиции в шоколадовото изкуство.

"Porcelana е името на рядък вид какао със блед цвят напомнящ този на порцелана, от където произлиза и името му. Какаовите семена са бели, и само след ферментацията и изпичането им техния цвят се променя към светло кафяв."


"Този вид е най-неустоимото какао на света поради изисканият си ароматен профил и перфектен вкусов баланс. То произхожда от южната част на езерото Маракайбо във Венецуела, като малки Porcelana горички все още се срещат предимно в и около тази особено влажна локация."

"Шоколадът  Porcelana съдържа 71% от този рядък вид какао, естествено съдържащо се какаово масло и много малък процент био тръстикова захар. Съвършенството в пропорциите на съставките позволява да се разгърне и цялата комплексност от вкусове и аромати на този уникален вид какао.

Шоколадът Porcelana е с мек тъмно до млечно кафяв цвят, с финна текстура, която веднага разкрива елегантността на какаото. Притежава първоначален вкус на сушено грозде с меден отенък и завършек на опушен лешник. Експертите долавят нотки на тютюн, черна череша и свеж дъх на прясно отрязано дърво, което го прави страхотен в комбинация с добре отлежало червено вино. Консистенцията е безупречна, едновременно гладка и кремообразно разтапяща се от топлината на езика."

Аз имах удоволствието да се насладя на шоколад, който съдържа какао от Мадагаскар
и все още не е включен в каталога на сайта.


"65% от какаото на света вирее в Африка а по-малко от 1% от щоколада се произвежда там!!!

Да правиш шоколад в Африка е “луда идея”, както споделят основателите на Madecasse – бивши доброволци от Корпуса на мира.
Въпреки трудностите обаче начинанието си струва, тъй като генерира 4 пъти повече доходи за местното население в сравнение с fair trade сертифицираното какао и спомага за каузата “To make the world a better place”.

В допълнение, компанията работи в посока цялостно опазване на местообитаването и биоразнообразието на острова.

С всеки закупен шоколад на марката Madecasse света става малко по-добър започвайки от този отдалечен, екзотичен и уникално красив остров.




И за да не ви отегчавам повече, ако имате възможност посетете бутика и се насладете на разнообразието и неповторимия, и уникален вкус на качествено какао!

Докоснете се до това естествено вълшебство, направено с много любов и си доставете
голяма доза  наслада в този забързан и объркан свят !

Дано съм успяла да ви разпаля любопитството.

Поставете едно блокче шоколад в устата си и  докато се разтапя, усетете аромата на живота :)

Лютата чушка на снимката, потопена в шоколад,  е визитката на бутика !

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (2) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (115) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (7) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (25) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (36) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации