23 август 2013 г.

ПИЦА ОТ ТИКВИЧКИ И СОС АЛФРЕДО




Обичам тиквички в различни варианти.
Явно и Кевин ги обича :)
Иначе не би предложил различни комбинации за пица от тиквички.
Пица е силно казано, но ако приемем, че основата може да не е само от тесто
значи и това е пица :)

Такова обяснение ви дадох..., ама нещо ми "пуши и от ушите" та ще ми простите!

И така за  основа  на пицата са ви необходими :





4 чаши настъргани тиквички

1 яйце
1/2 ч.ч. моцарела, ситно нарязана
1/2 ч.ч. настърган пармезан
смлени солени крекери, или брашно, за да поеме влагата на тиквичките.


Настърганите тиквички ги поставих в загрят тиган, за да си пуснат течноста.
Изцедих ги добре и ги смесих с останалите продукти.

От тази смес оформяте основата на пицата като я пресовате в кръгла форма, или хартия.
Пече се в предварително загрята фурна до 100 градуса около 20 минути *

За соса Алфредо:

2 с.л. масло

2 скилидки чесън,счукани
1/2 ч.ч. течна сметана
1/4 ч.ч. настърган пармезан


В тиган се разтопява маслото, добавя се чесъна, оставя се 2-3- минути да пусне аромата си.
Добавят се сметаната и пармезана и 3-4 минути се бърка, за да се сгъсти леко.

С него се намазва изпечената основа.

Отгоре се слагат няколко слайса нарязан бекон, моцарела /при мен пушена/ и зърна сварена царевица.
Поръсва се с настърган пармезан и се пече около 15 минути до хубава загар :)


Препоръчително е да се консумира с ръце!
По принцип обичам да ям пицата с ръце :)

Ами няма какво да му мислите, а започвайте.
И да ви е сладко!

* Можех да я препека повечко още в началото, за да е по-хрупкава.
Така че вие решете колко време ще печете основата.

16 август 2013 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА С МАЛИНИ

Това вкусно изкушение го показах във Facebook  и подразних естествено всички :)
За малко да не го кача в блога, защото не можех да се сетя за източника на блата :)
Кремът ми беше импровизация, която стана чудесна!

И така, без много увод, че в тази жега не знам размекнатия ми мозък какво ще "роди"
ви давам рецептата :

ЗА БЛАТА :
4 яйца
200 мл прясно мляко
170 мл олио
1 1 /2 ч.ч. кафява захар
80 г какао
200 г брашно
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 1/4 ч.л. бакпулвер

Разбиват се яйцата със захарта, добавят се прясното мляко и олиото

и се хомогенизират добре.
В отделна купа се смесват пресятото брашно и какао и набухвателите.
Добавят се към яйчната смес.

Тортена форма с подвижен ринг се застила с готварска хартия.
Размерът при мен е 22-23 см.
Сместа се изсипва и се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса

приблизително 1 час.
Малко по-рано можете да опитате за готовност.
Тестото се надига много добре и се задържа след изваждане.
След охлаждане се наряза на 3 блата.

КРЕМ :

250 г изцедено мляко /може да е било и повече, не измерих/
1 заквасена сметана
1 опаковка dulce de leche *


500 г малини


Всички продукти се разбъркват добре, като сметана се разбива предварително

* можете да използвате и само сладко кондензирано мляко

СГЛОБЯВАНЕ :

Върху всеки блат поставяте от крема и отгоре  от малините.
Най-отгоре покривате с крем и малини.

И знаете за голямата лъжица :)
Задължителна е !

Да ви е сладко !!!!!

11 август 2013 г.

БАНИЦА С МОРКОВИ И СИРЕНЕ

Знаете, че у нас често правя баница.
И редовно търся нещо ново като технология, или съдържание :)
Така е и сега, когато си харесах тази рецепта.
Естествено я промених малко като добавих тиквичка и заатар.
А и не ми се правеше тесто, макар че ще го опитам и ползвах готови кори.


Така че ви пиша продуктите за плънката :

2 настъргани моркова
1 настъргана тиквичка
1 глава ситно нарязан лук
2 с.л. зехтин за задушаване на зеленчука
300 г сирене, ако имате и малко синьо сиренце...
3-4 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
100 мл мазнина, масло и олио за намазване на корите
сол и ч.пипер за зеленчуците
заатар, опция
прясно мляко и
1 яйце за намазване отгоре



Зеленчуците се задушават в зехтина, отцеждат се добре и се оставят да

поизстинат.
Намачква се и се намокря хартия за печене, която се поставя на дъното на тавичката.
Намазва се с мазнина.

Приготвя се плънката от яйцата, сиренето и киселото мляко и се 

добавя към зеленчуковата смес.




Корите се намазват и слепват две по две, като върху втората кора се слага
плънката в основата на дългата част, навива се на руло и се слага в тавичката.
Така се навиват и останалите кори.
Отгоре се изсипва смес от останалата мазнина, яйцето и ако ви е останало от плънката.
Пече се в предварително нагрята фурна на 180 градуса около 55 минути.
След изваждане се намазва с прясно мляко и се покрива с кърпа!

Получи се една вкусна и по -различна баница.
Ако ви допада, опитайте :)

И да ви е сладко!

4 август 2013 г.

СВЕЖО С ПРАСКОВИ



Тези ароматни праскови....
Макар че трудно намирам хубави като тези от детството ми :(

хубав аромат....

Още имам спомен от една мелба, която опитах в Париж на boulevard "Haussmann
В него имаше най-хубавата праскова, която бях яла.....

Днес ви предлагам един много лесен, летен и вкусен  десерт.
При мен стана малък гаф като сметаната ми не се разби :(
Поставих малко желатин за леко стягане, но стегна едва на втория ден.
Така че първия ден сервирах в чашки :)

ПРОДУКТИ

2 опаковки чаени бисквити, при мен с аромат на масло и лимон
1 малко масло, разтопено

3-4-5- големи праскови на принципа : колкото повече толкова...,
обелени и нарязани
1 опаковка подсладено кондензирано мляко

1 опаковка сметана, 500 мл1/4 ч.ч. прясно изцеден лимонов сок






Бисквитите се натрошават и смесват с маслото като при чийзкейк..
Една част се оставят за поръсване отгоре.
Пресоват се на дъното на правоъгълен съд.
Отгоре се поставят в изобилие,  прасковите.
Сметаната се разбива, като вие преценявате колко пудра захар да сложите.
Кондензираното мляко се разбърква с лимоновия сок и се изсипва върху
прасковите.


Отгоре се изсипва внимателно разбитата сметана и се поръсва с останалите трохи.

Охлажда се поне една нощ :)

И после ...после нямате търпение да усетите аромата на прасковите,обвити с пухкава сметана....
Да ви е сладко !

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (9) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (37) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации