27 юли 2013 г.

ГРАТЕН С ТИКВИЧКИ И ОРИЗ

Предлагам ви една лятна импровизация на тема "тиквички" :)
Може да се направи и с патладжан !
Излишно е да ви казвам, че стана много вкусно!

И понеже е много горещо минавам набързо към рецепата :

Продукти*

3 тиквички, нарязани на кръгчета

1/2 ч.ч. дългозърнест ориз
1 глава лук
скилидки чесън

зехтин за задушаване на зеленчуците
2 яйца
настърган пармезан
куркума, по желание
сол
ч.пипер
домати, нарязани на кръгчета




Тиквичките се нарязват на кръгчета.
Поръсват се със сол и малко зехтин и се запичат във фурната.

Оризът се сварява в подсолена вода.
По желание се добавя бучка масло, след сваряването и куркума.

В зехтин се задушават на бавен огън лука и чесъна.
Яйцата се разбиват, смесват се с поизстиналия лук и се добавя част от пармезана.
Смесват се с готовия ориз.


На дъното на кръгла тавичка се нареждат ред тиквички.
Отгоре се поставя част от ориза.
Върху него се нареждат отново тиквички.
Следва ориз.
Най-отгоре се нареждат домати, нарязани на кръгчета и се поръсва останалия пармезан.

Запича се в загрята фурна!

Чудесно си прави копания с чаша бира :)

Наздраве и да ви е сладко!


* Количествата на  продуктите са ориентировъчни :)

22 юли 2013 г.

ТАРТ С ПАТЛАДЖАНИ И СИРЕНА

Обичам патладжан в различни варианти.
Днес гледах и си припомних вкусотиите  на Дианка с 
патладжан, част от които чакат да ги приготвя :)

Сега ви предлагам един вариант, който можете да опитате.
Стана чудесно, макар че иска да се изпържи патладжана.
Е, само 2 патладжана, което не е толкова бавно!
Но си струва :)

И за първи път използвах прясното бутер тесто на Lidl,  което ми хареса.

И така за това ястие ще ви трябват :

1 лист бутертесто
2 големи патладжана
2 домата
5 червени чушки
3 скилидки чесън
500 г сирене „Моцарела“ *
настърган пармезан
2 с. л. зехтин
1/2 връзка босилек
сол и черен пипер на вкус
брашно за овалване
олио за пържене


Патладжаните се нарязват на кръгчета, посоляват се и се изчаква малко

да си пуснат сока.
Олиото се загрява и в него се пържат оваляните в брашно, патладжани.
Отцеждат се на книжна салфетка.
В зехтина се поставят нарязаните скилидки чесън, нарязаните червени чушки и 50 мл вода.
Изчакват се да омекнат и да се изпари течността.
Пасират се заедно с босилека и се овкусяват със сол и ч.пипер.



 



Многолистното тесто се поставя в правоъгълна тавичка и се вдига и по
стените.
Пече се на вентилатор при 220 градуса за 15 минути, или до леко зачервяване.

Изпържените патладжани се нареждат отгоре, намaзват се обилно с пастата от чушки,
отгоре се нареждат доматите, поставяте пак патладжан, ако имате и завършвате със сирената.

При мен върху доматите поставих сирената.
Първо леко запекох с пармезана, а после с биволското сирене.

Запичате за около 10 минути до зачервяване на сирената.

* В рецептата дават да се прави някаква "гимнастика" с моцарелата.
Аз използвам едно прясно биволско сирене, наше производство, което много ми харесва.

Сосът от чушки е леко сладък и му "отива" и сирене като "синьото".

Изборът е ваш :)
За мен е една разновидност на Пармиджано Реджано, но със чушките ми хареса повече.

Ако ви допада си го направете през този чудесeн сезон, в който има изобилие от
зеленчуци!





И да ви е сладко :)

Нали усетихте, че тук минаваме без лигавче :  D


13 юли 2013 г.

РАЗМИСЛИ ЗА ЕДИН СОС

Всичко започна с едни миди.

Поръчахме ги в заведение със сос Алфредо.

В първия момент не се сетих, че става въпрос за същия сос,

който най-често "придружава" фетучините.
Когато ни донесоха мидите, разтворени предизвикателно, с черупките,
сос не се виждаше :(


След като ги опитахме и "поразровихме" в дълбоката чиния, го видяхме.
Взехме по една мидена черупка и се започна....

Поокапахте ли се ?
О, съжалявам!
Трябваше в началото да предупредя, че този пост се чете с лигавче :)
Но покапването си струва, повярвайте ми!

Какво е "Алфредо сос" за тези, които не знаят!
Един кремообразен, богат на вкусове сос, който се прави 

с много малко съставки.
Създаден в Рим през 192о г. от един ресторантьор Alfredo di Lello.
Неговата запазена марка  "Fettuccine Alfredo", съдържа топли 

фетучини, залети със сос от масло, сметана и Пармезан, обилно поръсени 
с черен пипер, който спомага да се запали  усещането за цялото богатство
на вкусове.

Днес ще си позволя да ви го напомня, като при мен е допълнен с две други съставки.
Количеството на съставките е ориентировъчно.
Искам да подчертая, че сосът се прави със сметана, не с прясно мляко, или half and half.

60g масло

1 ч.ч. сметана
1/2 - 1  ч.ч. прясно настърган Пармезан
2  жълтъка
кората на един лимон

пресен лимонов сок, на вкус

Приготвянето е лесно :

Към разтопеното масло, се добавя сметаната, хомогенизират се, добавят се жълтъците

и се готвят са 2-3 минути, без да завира сместа.
Добавя се Пармезана, лимоновата кора и сок.
Ако го сервирате с паста, тя трябва да е сварена.
Поставяте я  в купа и я заливате с готовия сос.
При сервиране поръсвате обилно с черен пипер.

Пармезанът може да не се смесва, а да се поръси обилно върху пастата
И да се залее с топлия сос.




Ухае чудесно!
Докато чакате малко да се охлади си слагате лигавче :)
И...нападате!

Към тази паста имах едно прекрасно пилешко, но за него друг път!
И да не забравите да ми кажете как ви се е харесало.
Вече разбрахте, че ако имате миди....заливате ги след сваряване и другото

го знаете :)

Да ви е сладко!

6 юли 2013 г.

ВКУСНО С КИНОА





Отново съм на вълна киноа :)
Вече съм споменавала, че я харесвам и я използвам често.
Това предожение може да се консумира както студено, така

и топло, както като основно, така и като салата.
Въпрос на вкус!


Ако и вие сте любители са ви необходими /съвсем условно/:

2 ч.ч. киноа / при мен винаги е смесена с червена/

2-3 пресни царевици, или кутийка
1 връзка пресен лук
60 г масло

1 с.л. мед
сокът на един лимон, добавяте го постепенно и опитвате
1 с.л. лимонова кора
няколко листа прясна мента и босилек, нарязани
сол черен пипер





Царевицата се сварява предварително.
Режат се под ъгъл само зърната /вж. снимката/

Киноата също се сварява.
В разтопеното масло се задушава пресния лук и се  добавят се пресните
подправки.

Добавят се останалите продукти
като количеството
на лимоновия сок и меда се съобразява с вашия вкус
.

Поръсва се с черен пипер и се сервира!





Пресният лук може да не се задушава, а да се добави суров!

Много леко и вкусно ястие за лятото.


Ако ви допада, опитайте :)

И да ви е сладко!

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (9) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (37) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации