30 юни 2013 г.

ЗА ЕДНИ ВКУСНИ КИФЛИ И ЕДНА ПИТАНКА





Това е една от много рецепти за кифлички със сирене.
Споделям я с вас, защото станаха меки и пухкави и от друга,

защото се наложи да прекъсна приготвянето за известно време.
Направи ми впечатление, че има разлика в кифличките - едните сякаш са

малко по-пухкави от другите.
Освен това едните ги направих по рецепта с маргарин отгоре, а другите с масло.
Изобщо не обичам маргарин, но сега купих един, заради рецептата.
Ще ви помоля да споделите според вас коя е причината в различието.

ПРОДУКТИ :


1 кг брашно

2 ч.л. сол
1 кубче прясна мая
2 ч.л. захар
500 мл прясно мляко 
150 мл олио
2 яйца


ПЛЪНКА :


1 яйце
натрошено сирене

ЗА НАМАЗВАНЕ :


1 жълтък
1 с.л. прясно мляко

250 г маргарин *

От посочените продукти се омесва тесто по познатия начин.
Оставя се да удвои размера си **
След това се премесва и разделя на няколко части.
Всяка от тях се разточва на кръг, или правоъгълник /второто ми е по-лесно/
Нарязва се на триъгълници, в основата им се пославя част от плънката и се навива на кифличка.
Поставят се в тава, покрита с хартия, намазват се жълтъчната смес.
Отгоре се поставят парчета маргарин.*
Кифлите се изпичат за около 20 минути при 200 градуса.

От тази доза излизат кифлички за две тави от фурната.

* На едната тава поставих маргарин, а на другата, масло.

Технологията на приготвяне я промених в движение, защото бях на "повикване"
от пациент, но не знаех кога ще се обади.

** Затова след омесване на тестото го поставих да втасва в хладилник.

След като втаса започнах да ги правя.


Малко преди да се изпекат кифлите от първата тава, започнах да навивам другите.
Половината тесто изчака в хладилника.

По средата на второто навиване се наложи да изляза и навитите кифли, и останалото тесто 

сложих в хладилник.

След 1 1/2 часа продължих  с навиването.
Тези кифли, които изчакаха навити в хладилника, както и тестото се бяха надигнали още.
На втората тава сложих отгоре масло.

Втората партида за мен е по-хубава.
Разликата е минимална, но се усеща.

*** Това количество е много голямо!

Питанката ми е :

Дали това, че след навиване вторите кифли втасаха още, както и тестото

и това ги направи по-пухкави, или маргарина на първата партида е причината.
Защото по рецепта, навитите кифли не втасват втори път.
Според авторката, която също не е любител  на маргарин, той е причината за вкусните 

кифли :)

А вие как мислите ?

Така е, няма само да похапвате сладко, сладко, а ще помислите и отговорите :)

С пожелания за слънчева и усмихната седмица!

22 юни 2013 г.

ЗА ЕДНО ПРЕКРАСНО ТЕСТО И ОЩЕ НЕЩО ВКУСНО



Илианка е голям майстор на тестото !

И е причина да правя вкусни и красиви питки!
И сега тя е виновна :)

Скоро ме заинтригува с нейната "Чикагска пица".
И нали съм любознателна  попрелистих да науча повече.
Така си харесах това тесто, което по техника на приготвяне
прилича малко на многолистното.
Само че става по-бързо.

А ефектът е прекрасен - меко, пухкаво и вкусно!

От него направих една пица и едни пълнени гризини :)

ПРОДУКТИ :

31/4/ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. царевично брашно
1 1/2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
2 1/4 ч.л. суха мая
1 1/4 ч.ч. вода със стайна температура
3 с.л. безсолно разтопено масло
4 с.л. меко масло
1 с.л. зехтин

С посочените продукти се омесва тесто, без мекото масло и зехтина.
Оставя се да увеличи размера си в намазана със зехтин купа, за около час.
След като е втасало се поставя на плота и се разточва на правоъгълник.
Намазва се с мекото масло като се оставят по   2 см от всички страни, ненамазнени.
Навива се на стегнато руло и се разрязва по средата на две части.
Всяка част се разточва леко, за да се приплесне.
Сгъва се както е показано на снимките.
Оставя се в хладилник за 30 минути.
Тук аз повторих това "упражнение" с разточване и сгъване още два пъти с междинен престой
в хладилника.
Едната  част я прибрах във фризер, а с другата направих пица.
Плънката е по желание.
По принцип обичам "бяла"пица със сирена и сметана, но нямах в момента
толкова сирена и я направих класика :)






Тестото след изпичане е леко "многопластово" и много вкусно :)


Днес от останалото тесто направих едни вкусни гризини с моцарела.
От предната вечер извадих тестото в хладилника, а сутринта го оставих за около 2 часа на стайна температура.


Премесва се тестото и се разточва на правоъгълник.
Нарязва се на широки ленти и върху тях се нарежда нарязаната на правоъгълници, моцарела/
Двете срещуположни къси страни се срещат, покривайки сиренето и се прищипват добре.
Дългите краища се подгъват навътре и "гризината" леко се усуква.
Поставят се върху хартия в тава и се оставят да починат около 30 минути.
Намазват се с яйце и се поръсват с пармезан.



Пекат се до готовност при 180 градуса с вентилатор.
Станаха едни невероятно вкусни "залъгалки"!







Тук се изкушавам да покажа "Баклавата- чийзкейк" на Мариянка.
Имах едни последни замразени малини и реших да ги добавя.
Обработих ги първо с малко захар, балсамов оцет и вода, пасирах ги

и претрих през цедка, за да отстраня семките.
Добавих ги към медения сироп.

Стана чудесен сладкиш!


Мариянка, благодаря за чудесната рецепта.

И от останалите кори, набързо направих баница по рецептата на Мира.
Използвах тиквички, вместо спанак и сложих обикновено сирене и

пушена моцарела, която прави всяко печиво чудесно и различно на вкус!





Благодаря и на Мира за прекрасната идея!

Ако сте стигнали до края, ви казвам :
Да ви е сладко !

И  опитайте  :)


15 юни 2013 г.

КРАЛСКА МУ РАБОТА



Много е важно да се знае, че тази е любимата торта на принц Уилям :)
Но, когато я опиташ установяваш, че и на теб ти става любима!
Ами така де, и ние имаме кралски вкус :)


Това  е една много лесна, бърза, силно шоколадова торта!
И естествено води до пристрастяване :)
А и ако направите моите леки промени със сигурност ще се влюбите в нея!

И за да не преглъщате като котараци ви давам веднага продуктите :

400 г черен шоколад*
300 г чаени бисквити
150 г печени солени бадеми
150 г мед**
90 г масло

пресни череши, обезкостени, нарязани наполовина - колкото повече, толкова....и с вишни ще е чудесна
ром за черешите




Бисквитите се начукват на едро.
Бадемите се овлажняват и се напръскват с щипка сол.
Изпичат се, ако са сурови :)
Смилат се едро.
Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня,или в МВ
Добавят се бисквитите и меда.
Черешите, накиснати и отцедени, а може и с рома, се добавят към сместа.
Добавят се и леко смлените бадеми.
Добре хомогенизираната смес се изсипва тортена форма, покрита с хартия /20 см/

Поставя се в хладилник за около 2 часа.

Може да се постави преди втвърдяването в индивидуални  хартиени форми за мъфини :)





И после започвате да се чувствате като част от кралското семейство :)
Гарантирано е!

Здравейте, кралици :)


* добре е шоколадът да е с високо съдържание на какао
** това количество мед за мен е много

10 юни 2013 г.

ПИЛЕ С БАДЕМОВА ПАСТА

Мислех си дали да публикувам тази рецепта.
Но толкова ни хареса, че се изкуших.
Снимките са много нефотогенични за сметка на вкуса :)

Това е една чудесна комбинация от подправки, които знаете,
че са "черешката на тортата".
За мен са все любими подправки.
И като се добавят бадеми и стафиди...става повече от чудесно!
А присъствието  на кисело мляко, сметана и бульон са причина
за едно невероятно сосче...да си оближеш пръстите :)

И за да не се облизвате напразно ви предлагам необходимите

ПРОДУКТИ

Пилешко месо по избор

2 см пресен джинджифил

3-4 скилидки чесън, нарязани
1 ч.л. кимион
1/2 ч.л. смлян кориандър
щипка канела
4 с.л. бадеми

1 ч.ч. вода

2-3 с.л. зехтин/олио
1 с.л. масло
1 глава лук, нарязан
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. пилешки бульон
1 ч.ч. сметана
1/2 ч.ч. стафиди

щипка захар
сол
ч.пипер
мента, по желание


Пилето се сварява и обезкостява, ако ползвате бутчета.
Това го правя, заради необходимостта от бульон.


Джинджифилът, чесъна, бадемите и водата се слагат в блендер и се смилат под форма на паста.

В тиган се загрява мазнината и се добавят подправките-

кимиона, кориандъра и канелата.
Добавя се лука и се задушава.
Добавя се бадемовата паста  и се оставя малко да покафенее.
След това се добавят киселото мляко, сметаната и бульона.
Оставя се на котлона около 20 минути.
Добавят се на вкус сол и малко захар, ако ви е по-кисело.

При сервиране можете да добавите филирани бадеми!

Ароматът е чудесен, а сосчето е божествено с тези съставки!
Ако сте любители на индийска кухня, това е вашата рецепта :)

Започнахте ли?
Да ви е сладко!


,

1 юни 2013 г.

КИШ ОТ КИНОА С ПРЕСЕН ГРАХ И ТИКВИЧКИ








Вече сте разбрали, че се харесваме с киноа -та.
Със смесената бяла и червена.
Днес ще ви представя рецепта за един по-различен киш.
Основата му не е от тесто, а от киноа.
Плънката може да е такава,каквато ви харесва.
Ще ви предложа моята, както и на оригиналната рецепта.
Според нея трябваше да имам аспержи и артишок.
Аз явно съм напред с азбуката и от тази буква нямах продукти.
Замених ги с нещо свежо и сезонно.

ЗА ОСНОВАТА :

1/2 ч.ч. киноа, смесена
1 ч.ч. вода
1 яйце
1/4 ч.ч. пармезан настърган

Водата заедно с киноата  се слагат на котлона.
След завиране, се намаля степента на котлона и се оставя да ври около 10 минути

до абсорбиране на водата.
Оставя се малко да се поохлади.
Добавят се яйцето и пармезана, хомогенизират се добре,  и се изсипват в леко намазнена 

форма за пай с диаметър поне 26 см.
Пече се до леко покафеняване при 170 градуса за около 15 минути.

ЗА ПЛЪНКАТА :

1 тиквичка

пресен грах,или замразен
1/4 ч.ч. песто от тиквички *
куркума

скилидка чесън
малко масло и олио за задушаване на зеленчука
4 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко, или сметана
150 г пушена моцарела, или някакво друго пушено сирене
сол
черен пипер







В тиган се загряват малко масло и олио.
Добавя се счукана скилидка чесън, куркумата и черния пипер.
Добавят се зеленчуците и се задушават леко.
Посоляват се.

* Пестото си приготвяте предварително.
Моето този път имаше бланширана и отцедена тиквичка

магданоз, малко босилек и няколко листа мента.
Кедрови ядки и чесън.
Зехтин и пармезан.

Често си правя напоследък такова песто с повече орехи.
Ако не ви се чака да се отцеди водата от тиквичката, можете да добавите малко трохи
от средата на пресен хляб.
Добавям го на салати и мажа на филийка :)




Задушените зеленчуци се смесват с пестото, яйцата и млякото.
Изсипват се върху запечената смес от киноа.
Добавя се сиренето .
Пече се около 30-35 минути при 170 градуса.

Сигурна съм, че ще сте нетърпеливи да изчакате да изстине.
Ухае чудесно от сиренето.

Ако и вие сте любители на киноа, опитайте го :)
Плънката търпи всякакво въображение!

Да ви е сладко!

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (2) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (115) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (7) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (25) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (36) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации