27 април 2011 г.

Дип с магданоз

Обичам аромата на прясно изпечен хляб, с хрупкава коричка :) 
Напоследък правя хлебчетата на Gaby и съм много доволна.



Поставям ги във фризер и след като ги извадя до 30 мин. имам все едно пресен хляб.Още по-вкусен става, ако го поставя във фурна с вентилатор -дори 2-3 минути са достатъчни!

Но какво е вкусният хляб, ако няма нещо за...намазване ?!
Стои някак си самотно, незавършено...
А както и друг път е ставало въпрос компанията е винаги за предпочитане :)


За това ви предлагам един дип, с основно действащо лице - магданоз!
Е, като добавим към него и крем сиренце, подправки, ядки и....
нещата си идват на място.



И така :
взимаме 

2-3 връзки магданоз
3 -4 скилидки чесън
100 г ядки - орехови / по рецепта - кедрови/
75 г заквасена сметана
200 г крем сирене
2 с.л. прясно мляко
1 ч.л. сол
60-1оо г пармезан /при мен козе кашкавал, настърган/

Всички продукти се пасират с изключение на кашкавала, който се добавя накрая.
Посочените количества търпят промяна, за да се получи кремообразна консистенция.

Взимате едно хлебче, намазвате с дипчето...
Е, после си знаете - примижваш от удоволствие, отхапваш....



Ами да ви е сладко.

Едно уточнение - към това копче /дипа/ има по рецепта балтон -
едно тесто, което се пече  в тавичка и после дипа се слага като плънка,
навива се на руло и така се сервира.

Правих дипа по празниците и така и не стигнах до тестото.
Похапнахме го с хляб!

Рецептата  е от последния брой на GOOD FOOD .
В него имаше  книжка на Dr.Oetker

25 април 2011 г.

Torta Pasqualina

Наричат я още "традиционен великденски кейк" и идва от област Лигурия, Италия.
Тестото за основата е от 33 листа, символизиращи Христовата възраст,  а яйцата са
12, като 12-те апостола.
Аз ви предлагам един малко изменен вариант, по отношение на плънката, който се 
получи много вкусен!
А тестото е  многолистно, купих го от Lidl.
Не е българско и е различно от нашето .
Съжалявам, че не направих снимка, защото в пакета има един правоъгълник,
с дължина около 20 см, висок 1,5-2 см, на който  ясно се виждат, много листа
един върху друг.
Лудо обяснение ви дадох, но на снимките в нет-а на многолистно тесто така се виждат отделните листа, получени от технологията на приготвяне.
Такова тесто описва Дими, като това е без мая :)
Нейното подобно предложение е много оригинално.
След като поомекне /извадено от фризер/ се разточва и се отрязват два кръга с различен диаметър - единия по-голям от диаметъра на тавичката, в която ще го приготвите
/моята е 28 см/, другият е по-малък.
За плънката използвах:
400 г спанак /моят беше замразен/
3-4 стръка пресен лук
1-2 стръка пресен чесън
300 г гъби
4о г масло
40 г брашно
250- 300 мл прясно мляко
настърган кашкавал, или синьо сирене
4 яйца
1 жълтък с малко прясно мляко за намазване
40-50 г масло за задушаване на зеленчуците
Спанакът, размразен и отцеден /ако е пресен, леко бланширан и нарязан,
се задушава заедно с нарязаните лук и чесън.
Добавят се гъбите и се задушават до омекване.
Сместа трябва да е без остатъчна течност.
Приготвя се много гъст бешамел от продуктите /количеството на млякото 
е ориентировачно/ към който се добавя настърганият кашкавал, или сирене.
Разбърква се много добре със зеленчуковата смес.
овкусява се със сол и черен/бял пипер.

Тестото се разделя по описания начин на две части.
Първият кръг се поставя на дъното на тавичката, с краища излизащи навън.
Отгоре се изсипва плънката.
Върху нея /с леко оформяне на гнезда / се чукват яйцата.
Ако искате можете леко да ги поширате предварително.
Отгоре се поставя втората кора от тестото, като краищата на долната се поставят и притискат върху горната кора.
Намазва се с жълтъка, разреден с малко прясно мляко.
Правят се разрези отгоре, за да излиза влагата при печене.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса до готовност!

Получи се превъзходно ястие, с хрупкаво тесто и много вкусна, кремообразна 
плънка.

Ами опитайте  и да ви е сладко!

24 април 2011 г.

Великден






ХРИСТОС ВОЗКРЕСЕ!


Скъпи приятели, 
Светъл и Благословен празник!

Нека любовта и  надеждата, вярата в сърцето,
 и добротo  във всеки от нас
да възкръснат  завинаги!

17 април 2011 г.

Цветница у дома

На Цветница, откакто се помня, у нас е празник :)

Защото майка ми е с име на цвете :)


"Цвете мило, цвете красно... казваше баща ми :)

За това  искам да ви почерпя за здраве. 
И нека
винаги цветята са част от нашия живот !

Така той  ще е по-красив и усмихнат!








Почерпката е с един прекрасен бриош, с топинг от крем сирене.
И за компания направих само плънката от ябълки с един приказен 
сос от ябълков пай.



Ами да ви е сладко и честит празник! 



Честито и на всички с името на цвете!

16 април 2011 г.

Тарт с тиквички

Хайде на тиквичките :)

Обичам тиквички в различни варианти.
Е, няма да си кривя душата и ще кажа, че любими са ми 
пържени , заляти 
с кисело мляко и чесън :)
Стига да има желаещи за пърженето.

Днешното ми предложение е за една лека тарта,
която може да се консумира както топла,
така и студена.
Дори може да "придружава " агнешкото.

Продукти:

400 г тиквички, нарязани на тънки филийки
4 големи яйца
100-150 мл прясно мляко в зависимост от големината 
на яйцата
50 г разтопено масло
125 г настърган кашкавал/сирене
150 г брашно
1/2 бакпулвер
2 стръка пресен чесън, нарязан/пожелание/
сол
ч.пипер

Жълтъците, разделени от белтъците се разбиват до побеляване
с щипка сол.
По същият начи се разбиват белтъците и се смесват.
Добавят се разтопеното масло, прясното 
мляко и брашното, пресято с бакпулвера.

Ако яйцата са ви по-малки може да се наложи да добавите още малко прясно мляко.

Добавя се и настърганото сирене и нарязаните тиквички.
Изсипват се в намазнена и набрашнена форма.
Пече се при 180 градуса, 30-40 минути /проба с клечка :)/
Изважда се и се охлажда.



Ами след това започвате и..
 да ви е сладко!!!!


10 април 2011 г.

Пиле със сушени домати и песто

Една изключително вкусна комбинация :)
Естествено обогатена с много други продукти!

За да я осъществите са ви необходими:

 пилешко месо /количество по избор/

40-50 г масло
1 глава нарязан лук
4-5 скилидки чесън, нарязани
300 г гъби /количеството може да се увеличи според количеството на месото/
1/4 ч.ч. бяло вино
сушени домати, нарязани
2 с.л. песто
сол
бял/черен пипер


За бешамела:

60 г масло
60 г брашно
2 ч.ч. пилешки бульон 
2-3 жълтъка
1 ч.л. лимонова трева от бурканче/лимонов сок/
1/4 ч.ч. бяло вино


1 ч.ч. кашкавал, настърган /при мен Гауда/


250 г спагети, сварени, отцедени


Пилето се сварява с малко сол.
По желание, може да се запържи на порции.
Обезкостява се.


В маслото се задушават лука, чесъна и гъбите.
Добавя се виното и се оставя на огъня да се редуцира.
Сваля се от огъня и се разбърква с нарязаните сушени домати 
и пестото.
Количеството им е по ваше желание.
Аз  ползвах едно песто със съдържание на патладжан, тиквички, чушки, рикота и босилек.
Много е вкусно.




За бешамела се разтопява маслото, поръсва се с брашното
и се разрежда с бульона.
Разбърква се добре и се добавят виното , жълтъците и лимона.

Спагетите се сваряват според указанията на фирмата в подсолена 
и с добавен зехтин, вода.
Отцеждат се.


В подходяща тавичка се разбъркват добре пилешкото, зеленчуковия сос и бешамела.
Аз винаги оставям малко бешамел, към който добавям кашкавала и го изсипвам отгоре.
Така повърхността на ястието оставя кремообразна.


Запича се за около 30 минути при 180-190 градуса.
Аз полях ястието преди запичане с 1 черпак пилешки бульон, 
за да не стане сухо.



В основната идея има маслини, но аз реших да добавя домати и песто и не сгреших.
Получи се едно кремообразно ястие, с невероятен аромат.


Естествено чаша червено вино ще направи удоволствието пълно :)


Ами да ви е сладко и наздраве!

4 април 2011 г.

Шоколадов чийзкейк с Гинес

Само чийзкейк ми се видя малко "постно"!
И нали беше по повод /искам, не искам, помъдрях с още една година/
реших да добавя още нещо:)
Така се получи този невероятен чийзкейк, с много кремообразна текстура /Гинес-а 
си знае работата/, с домашно приготвени грахам бисквитки /нали са дижестив :)/

Ами, да ви е сладко! 

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (2) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (115) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (7) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (25) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (36) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации