31 декември 2010 г.

Нова Година


Скъпи приятели, от сърце ви пожелавам 
една прекрасна празнична нощ, с много настроение 
и ароматна трапеза!
Нека подадем ръка на Новата Година с много любов и доброта!

Нека повярваме в себе си и сбъднем мечтите си!
Наздраве!

22 декември 2010 г.

Канелени рулца с мармалад

 


 В последните дни се нагледах на невероятните ви предложения,
и като рецепти, и като изпълнение!
Благодаря ви  за доставеното удоволствие!


Тази година Дядо Коледа закъсня да ми изпрати "музата" за приготовления!
Явно се е позабавил при някой от вас !
Така и не направих предварително почти нищо :)

Предлагам ви едни прекрасни  Канелени рулца,  на една още по-прекрасна дама!
Най-накрая и у нас се разнесе ухание на канела и портокал!


Рецептата е дадена толкова подробно  и със снимки, че ще се улесните максимално,
когато я прочетете.

При мен малко по-различното е в заливката, която направих към нейните рулца с портокалов мармалад.

Поставих го заедно с маслото, канелата и захарта.
При мен  мармалад от зелени сливи :)

Заливката я сложих на другия ден, защото късно вечерта при изпичането установих, че нямам прясно мляко :(

Така при мен станаха малко сиропирани!
Иначе тестото е много и аз отделих половината за друг път.
Добре е тестото да престои в хладилник цяла нощ, защото по-лесно се работи с него!

Ами това е:

винаги можете да ги опитате, защото зимата тепърва започва,
а какво е зима без ухание на канела и портокал:)



От сърце ви пожелавам една прекрасна "тиха и свята нощ", заобиколени от любимите си хора и чудесно настроение!
Нека любовта и добротата ви съпътстват навсякъде!
Нека бъдем по-човечни и добри!
Усмихнете се!!!!!!

15 декември 2010 г.

Коледни бисквити

Коледа, карамфил, канела, cookies :)
 Едни от най-често срещаните думи тези дни в блоговете!

И така ухае, когато чета:)


Е, накрая и у нас се разнесе това ухание :)


Много малко като за начало, но нали поставих началото...



И така едни обикновени бисквитки с мед, карамфил и канела и  разбира се  щипка джинджифил:
 
1/2ч.ч меко масло(125г)
1/3ч.ч захар
1/2ч.ч мед

1 яйце

2 и ½ ч.ч брашно
1ч.л бакпулвер
1/2ч.л хлебна сода
1/4ч.л сол

1 и ½ ч.л канела
1/2ч.л карамфил
щипка джинджифил 

Първо се разбиват добре маслото, захарта и меда.
Добавя се якцето.
Сухите продукти, добре разбъркани се прибавят и се разбърква до хомогенност.
Покрива се и се поставя в хладилника за час.

Загрява се фурната до 170 градуса.
От тестото се оформят малки топчета/ моите малко големи ми се виждат/, сплескват се леко и се слагат в намаслена тава.
Пече се не повече от 10 минути.
Охлаждат се върху скара.

Украсяват се по избор.
Аз избрах да ги слепя със сладко :)
Оказа се, че е от сливи - кака ми го е дала :)

Ами сега са полегнали в кутия да поотлежат и да станат по-вкусни:)
Колко ще ги изчакаме не се знае !

Ако искате, опитайте!

Надникнах ги тук.

11 декември 2010 г.

Тропезиана

Или : когато господ създаде...Бриджит Бардо :)

Естествено това е препратка към филма на Роже Вадим  "И господ създаде жената"
Казват, че "бог е създал жената", а Роже Вадим - Бриджит Бардо :)


Нейната звезда изгря там, в Сен Тропе, прекрасният курорт на Френската Ривиера.


Сладкишът е създаден от полски сладкар, а историята разказва, че толкова се харесал на
Б.Б, че тя всеки ден поръчвала от него!


Това е един бриош/или почти/ и крем "муселин"- сладкарски крем с масло и сметана.
Резултатът е една "приказка", много вкусна, разтапяща се в устата!


Повечето от вас са в усилена предколедна подготовка, но аз ви го предлагам,
а ако ви хареса го пригответе, когато решите:


Продукти за тестото:


100 мл мляко
20 г свежа мая
50 г меко масло
350 г  брашно
сокът на 1/2 лимон
1 яйце
50 г захар
щипка сол
2 с.л. кафява захар
4 с.л. декоративна захар


за крема

350 мл прясно мляко
100 г захар
4 жълтъка
15 г брашно
15г царевично нишесте
200 г разбита сметана
малка бучка масло


Първо се приготвя крема.

За целта се слага млякото да заври и към него се прибавят жълтъците, 
разбити със захарта до побеляване, брашното, нишестето, маслото и при непрекъснато бъркане се сгъстява.
Оставя се да изстине преди да се добави разбитата сметана.
Аз имах неподсладена и я разбих с пудра захар на вкус.




За приготвяне на тестото се загрява млякото, добавя се маята и маслото и се разбърква добре.
Изсипват се в пресятото брашно, добавят се останалите продукти и се разбърква меко, еластично тесто.
Оставя се покрито за 2 часа да втаса.


През това време направих тестени трохи, защото нямам от тази захар:
1 щедра с.л. масло
2с.л. захар/ при мен Мусковадо/
3 с.л./малко повече/

Бързичко, както се прави маслено тесто се разбъркват гореизброените 
продукти, събират се на топка и се поставят в хладилник.


Когато тестото е готово се разточва с дебелина 1,5 см с размер на формата  с падащи стени.
Отгоре се настъргва тестото  от хладилника и се пече в предварително загрята фурна
на 170 градуса 25-30 минути.


След като поизстине се разрязва на две части и между тях се поставя крема!


Не знам дали все още в самотата си Б.Б яде от този сладкиш, но си струва да го опитате :)


И за да не ви дразня посред зима само със спомени за прекрасни морски плажове,
ви показвам вечерята ни :




Крем супа от тиква, морков, ябълка и пресен джинджифил
и прекрасните хлебчета с кашкавал на Йоли :)


Ами започвайте и 
Да ви е сладко!

Адаптирано от тук

6 декември 2010 г.

Честит празник

Днес православния свят тачи Св.Никола Чудотворец
покровител на моряци и  рибари.
Той се приема и като покровител на дома и семейството.
На този ден празнуват и търговците, и банкерите !


На този ден празнуват и бургазлии :)






За това казвам на всички :

Честит празник!

Нека Св.Никола бди над вашите домове и семейства.
Нека в тях цари много топлина и любов! 

Да ви е сладко!

3 декември 2010 г.

Ризото с кафяв ориз и сок от нар

Все още не съм на Коледна вълна :)
Миналата година от рано направих щолен, медени курабийки, бонбони...
И после - чакаш да дойде Коледа !

Тази година все още не ми е дошла музата :(


За това и днешното ми предложение не е Коледно!


Вече научихте за най-вкусния зелен боб :)

Идва ред на друго "най"


То е с ориз, и по-точно кафяв ориз!
Естествено е, че трябва да има нещо по-различно и пикантно към него.
За тази цел избрах нар, сок от нар.
Наравих ризото, което означава и вино, бяло ароматно вино!
И малко суха мента .



Е, след всичко това би трябвало вече да сте сигурни, че ще четете за най-вкусното ризото!!!

Какво ви трябва :

1 стрък праз, нарязан, или главичка лук, по избор
4-5- скилидки чесън, нарязани
1 ч.ч. кафяв ориз *
1/2 - 1 ч.ч. бяло вино
зеленчуков бульон
60-80 г масло
100 г пушено сирене
1 нар
настърган пресен джинджифил 
къри на прах / по желание/
сушена мента


*ч.ч. = 210 мл

Тук трябва първо да отворя скоба за ориза:
Никога не бях купувала.
У нас предпочитам бланширания .
Много рядко ползвам бял.
И почти винаги слагам куркума, къри или други подправки, така че не остава бял.
А маслото е на почит при готвене на ориз.
Скоро разбрах, че и Марта Стюарт го готви с масло, с много масло:)
След като и тя го е разбрала...


Кафевият ориз е с фибрите, шарен на цвят, в опаковката  има шоколадово кафяви зрънца, както и много светло-зелени, резедави зрънца.
Полезен е заради фибрите.
Сварява се бавно и за това може да се накисне за 1/2 час, а може и по-дълго време във вода.
Поема доста течност при сваряването.


Като бульон, използвах кубчета зеленчуков.
Ако имате готов, още по-добре.



И така:
В разтопеното масло се задушават
нарязаните праз и чесън до покафеняване.
Добавя се ориза и се бърка, докато стане прозрачен.
Добава се виното и след като се изпари се добавя на порции бульона,
докато ориза се развари.
Нарът се разрязва на две и се изцежда.
Внимавайте, защото цапа.
Отделяте си зрънца за поръсване на порциите, отгоре.
Добава се сока към ориза.

Малко преди да се свали от котлона, се добавя  пушеното сирене/кашавал/
до разтопяване.
В оригиналната рецепта е козе сирене.
Преди да дръпна от котлона, поръсих със сушена мента!

Естествено се слагат сол и черно пиперче по желание


Ами това е!
Сигурно вече нямате търпение да опитате!
Купувайте  нар и...


Кафевият ориз е по мое желание.
Иначе в рецептата си е бял.


Сокът от нар на мен много ми харесва!
А скоро прочетох, че ако се пие 30 дни по една чаша, мазнинките около талията изчезват!
Страхотно звучи!


Да ви е сладко!




About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (2) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (115) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (7) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (25) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (36) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации