30 май 2010 г.

Мусака с патладжани по гръцки

Не съм голям любител на каймата.
Обичам кюфтета и кебапчета на барбекю, когато съм извън града.
Тогава много ми се услаждат :))

Но харесвам мусаката с патладжани и кайма,  както и постния вариант!
Тази година ще пусна снимка :)

Днес я направих с кайма и много ни хареса.
По-различното, което включва понятието по"гръцки" е използването на канела
и карамфил, както и хубавата заливка.
Карамфил не обичам по "професионални причини"
Използваме доста медикаменти с негово съдържание и не ми се пренася този аромат у дома.

До тук с карамфила.

А ако сте любители на горното заглавие ви трябват :

3 патладжана, нарязани на филийки, посолени, отцедени за 15-20 мин.
подсушени и гриловани.
много малко, за намазване на тигана зехтин

600 г кайма, за предпочитане телешко, или смес
моята беше свинско, но стана перфектно
2 с.л. зехтин
1 главичка, нарязан лук
3-4 скилидки чесън, нрязани
1/2 ч.ч. бяло вино
600 г настъргани домати
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л суха мента
сол
бял пипер
по желание други зелени подправки

За заливката
около 60 г масло
           60 г брашно
           2 ч.ч. прясно мляко
           2 яйца леко разбити
           2/3 ч.ч. кашкавал, по- твърдичък

Обработения патладжан се разделя на 3 /слагам 3 реда/
В зехтина задушавам лука и чесъна, добавям каймата, за да я разрохкам  добре, виното, доматите
сол , пипер, канела и мента.
Обработва се до изпаряване на течността от доматите и каймата.
Аз нямах търпение и остана малко сосче наккрая в съда.
Нареждат се :
патладжан
кайма
патладжан
кайма
патладжан

За заливката се приготвя бешамел, добавят се яйцата и кашкавала.
Залива се и се пече при 180 градуса 40-50 мин, до зачервяване.

Аз за малко да изтърва момента!

Трябва да предвидите по-дълбок съд.
При мен гювеча е единствения с необходимата  дълбочина.

Сервирате и се наслаждавате на нестандартните, но много вкусни аромати!
Да ви е сладко!

29 май 2010 г.

Фритата с броколи

Вчера беше крайно време да размразя фризера и да видя какво е останало и какво мога да "сътворя" от него :)

Имах една опаковка броколи / от няколко години замразявам за крем супа/, патладжан, печен, белен за кьополу, печени чушки и сливи /ренглоти/
Естествено потърсих  рецепта, в която да включа броколите.
Първо смятах да направя киш, но после видях и парченца синьо сирене, топено, кашкавал и понеже не обичам да се задържат такива продукти, ги обединих в едно.

И така :

300 г броколи, размразих на пара
1 глава лук, нарязан на филийки
синьо сирене,
топено сирене
кръгчета шпеков салам "Орехите" опция
8 яйца
малко прясно мляко за по-пухкава яйчна смес
зехтин
настърган кашкавал

В зехтина задушаваме на слаб огън нарязания на филийки  лук, добавих броколите и еко ги завъртях и тях в мазнината.
Добавих сол, бял пипер и чесън на прах, салама, малко да се позапече, изсипах разбитите с малко прясно мляко, яйца, към които нарязах сирената.
Оставя се на огъня  почти до готовност на яйцата - малко в средата има още сурово яйце.

Поръсваме с кашкавала  и поставяме съда във фурна с горен реотан да се зачерви кашкавала.

Аз използвам тиган с дебело дъно, който спокойно се побира във фурната.
Получи се много вкусно ястие !

И понеже направих малко кьополу, се изкуших и направих хлебчетата на Дими:)

Прекрасни са :)

За диета днес няма да говорим....
Пълен провал!!!
Но пък беше вкусно...

Да ви е вкусно и на вас!

24 май 2010 г.

Едно лесно и вкусно сладкишче

Празници, празници!
А какво е празникът без нещо сладичко :)))

Тези дни в блоговете има много рецепти с пресни ягоди.
Моите любими плодове са черешите :)
А ягодите не ги обичам много обработвани.
За това и моето предложение е с пресни ягоди

За това изкушение използвах :

1 кг ягоди
бишкоти /Савоярди/
може и с по-твърди бисквити
2 кофички кисело мляко
шоколад за настъргване
по желание при по-кисели ягоди, може да се сложи малко пудра захар в млякото

Взимаме една правоъгълна тавичка:
редуваме :
бишкоти/бисквити/
кисело мляко
ягоди,
бишкоти
ягоди
кисело мляко,
настърган шоколад

Аз отделих по-меките ягоди, пасирах ги  и ги смесих с горния слой мляко.
Оставя се за една нощ ?! в хладилник,  за да  омекнат  бишкотите.
/няма как трябва да имате търпение/

На този прекрасен празник ви черпя с пожелание за успешна и усмихната седмица!
Да ви е сладко!!!

И за да не си помислите, че само това съм правила в почивните дни ви пускам една снимка на
тестените розички на Дими, стават неустоимо вкусни!

Дими, поздравления и честит празник!

24 май

       Върви народе възродени, към светла бъднина върви
   с книжовността, таз сила нова, ти чест и слава поднови.


Поздравявам ви с най-прекрасния и изпълнен с невероятно    съдържание, празник !

Нека всички ние да се гордеем, че "сме дали нещо на света"
и да носим духа на братята  Кирил и Методий  винаги в душите си!

23 май 2010 г.

Пиле по белгийски




Това е една стара рецепта от тетрадката на мама.
Не знам защо е по "белгийски"- може би едно време
си беше друго да кажеш:
по "белгийски", "френска" рецепта :)
Звучи някак си по-така, нали?!!!

Но за мен в случая няма значение звученето,
а това, че е едно вкусно пилешко.


За пилешкото ще ви трябват:
пилешко месо, сварено и обезкостено
1 глава лук, нарязан
300 г гъби, нарязани
1 кафяна чаша бяло вино
1 кафяна чаша бульон
сол, ч.пипер, индийско орехче на вкус
зехтин, или масло за задушаване на продуктите
топено, или синьо сирене /опция/

За картофеното пюре:

1 кг картофи
масло
прясно мляко
сол

В мазнината задушаваме нарязаният лук и гъбите, добавяме
виното и бульона и готвим до омекване на зеленчуците.
Добавяме нарязано сварено пилешко и сиренето.

Обелените и нарязани картофи, сваряваме в малко вода ,
пасираме, добавяме масло, прясно мляко, сол и черно пиперче
на вкус.

В тавичка изсипваме в кръг пюрето, а пилешката смес изсипваме в средата.


По желание може да се запече , поръсено с кашкавал.

Аз направих един сос за заливане, който много се хареса:
бешамел, в количество по желание
малко бяло вино и 
настърган кашкавал.
Виното ми беше мускат и овкуси много добре ястието.
Сосът се нарича  : Морней / но без виното/
Стана много вкусно и ароматно :)
Излишно е да казвам за "изпотената "бира ?!!
Може и бяло вино да е !

Както виждате рецептата е по желание за някои продукти и количествата ми  не са  уточнени.
Като имам пред вид, че толкова добри кулинари надничат в блога ми, знам че това не е проблем!
Остава да ви кажа : да ви е вкусно!!

Снимката в началото направи малкото Дани, което ми е на  гости и много помагаше :)
Като му направих снимката попита : на обратно ли излязох :))

19 май 2010 г.

Поширани яйца върху канапе от гриловани тиквички и лапад

Обичам комбинацията на лапад/спанак с яйца.
Този път ви я предлагам обогатена с още зеленчуци.

Продукти:

3 връзки лапад
2 тиквички
1 връзка пресен лук
3-4 стръка пресен чесън
1 морков
пресен джоджен
1 кубче зеленчуков бульон
сирене, по желание - при мен топено
течна сметана, количеството по желание
зехтин
сол
ч.или бял пипер
по 1 яйце на порция
масло, за заливане на яйцето
червен пипер

Изчистваме лапада и го попарваме да омекне.
В намазан със зехтин тиган, гриловаме нарязаните на филийки , тиквички.
Добавяме още малко зехтин и задушаваме лука, чесъна и моркова до омекване.
Добавяме зеленчуковия бульон и подправките.
Малко преди да свалим от огъня добавяме нарязания лапад и завъртаме и него в зехтина.
В тавичка нареждаме един ред от  грилованите тиквички, върху тях поставяме част от зелената смес, малко от топеното сирене и сметаната, отгоре поставяме останалите тиквички и от зелената смес, сиренето и сметаната.
Може без ред да поставите всички продукти.
Леко запичаме във фурната, за да се разтопи сиренето.
Аз запичам под фолио, за да не ми изсъхват зеленчуците.

Преди сервиране пошираме яйцата  в подсолена вода с малко оцет.



Аз ги обичам рохки :)
Разстопяваме малко масло,  добавяме червен пипер и
заливаме яйцата.

Изваждаме една "изпотена" бира от хладилника :)
Да ви е сладко и наздраве!

Рецептата е адаптирана от тук.
Количеството на зеленчуците естествено, че може да се променя!

16 май 2010 г.

Чушки с кайма и бял сос и още нещо, надникнато в блоговете

Започваме здравословното хранене !!!
Крайно време е : започва летния сезон, с много пресни плодове и зеленчуци;
топло е и не обичам да работи много фурната :))
Днес бях решила да разчиствам фризера и имах бланширани червени чушки.
Бях решила да ги пълня с кайма, но и заляти с бял сос!

Естествено си бях харесала тези чушки  oще повече, че не е запържена каймата :)
Направих ги 1:1 и много ни харесаха / е, има една подробност, че това вкусно сосче не може без хляб, ама.../


И да се изфукам ?!
Направих чийзкейка на Йоли с ягоди!
Стана страхотен!
Аз понеже обичам повече вкус на сирене бих разменила съотношението на рикота и сметана
/но това е мое мнение/
Направих и него 1:1, дори намерих същите бисквитки, които са много ароматни,
използвах отново масло Гхи и понеже малкия шушон ми беше на гости, изяде едно парче като повтаряше, че не обича сирене?!!
Как усети рикота-та  -той си знае:)

Изобщо си нямате представа как свети този Бен-Тен!!!!

Това е част от сготвеното през почивните дни у нас, което ни допадна и го споделям с вас!
Чакам вашите здравословни рецепти!

14 май 2010 г.

Агнешки чревца на фурна

Това е една стара рецепта от " Книга за домакинята"  на  Пенка Чолчева.
Книгата е много старо издание от 60-те години.
Правя я  по Гергьовден и я харесваме,
За това я предлагам на вашето внимание :

Продукти:

11/2 кг агнешки чревца
1-2 моркова
1 глава лук

5-6- супени лъжици масло
7-8 връзки пресен лук /500г/
1-2 връзки пресен чесън
3-5 домата, настъргани на ренде
магданоз
джоджен
сол и ч. пипер

Чревцата, измити много добре се варят заедно с морковите и  лука около час, отцеждат се и се нарязват на ситно.
В маслото се задушават пресния лук и чесън, нарязани, прибавят се доматите, настъргани,добавят се и нарязаните магданоз и джоджен.
Сварените и накълцани чревца се добавят към задушения зеленчук,налива се малко от бульона и се запича за 15-20 минути във фурната.

Застройка:
1 с.л. брашно
2-3 яйца
1 чаена чаша прясно мляко

Ястието се залива със застройката , покрива се с настърган кашкавал и се запича в силна фурна до зачервяване.

Може да се сервира самостоятелно, или към печено агнешко.
Естествено, че е добре да се придружава от чаша изстудено бяло вино!

Ами наздраве:)

Количеството на чревцата естествено може да се променя.
При мен бяха около 800 г и намалих малко и пресния лук.

8 май 2010 г.

Маракуя, манго и шоколад



Това е рецепта за една изключително "страстна", наситена с много шоколад и  с неповторимия вкус на маракуя , торта.

Казвам "страстна" като изхождам от другото име на маракуя-та - passion fruit.
Знаех, че има цвете - пасифлора, но толкова...
Докато моят племенник не ми каза, че са си купили торта с този плод и страшно им е харесала.

Започнах да търся рецепти и малко повече информация и веднага се влюбих в тази снимка.
Впечатли ме красивата  комбинация на шоколадовия цвят и жълто- оранжевото на крема.
А и изпълнението е перфектно!

Започнах търсенето на плода, което се оказа невъзможно.
И понеже тези дни племенникът ми си идваше за малко / той живее в Лондон/,
му поръчах  да ми донесе.

Така започна втората част от рецептата - изпълнението.

Сега ще ви го разкажа :

Продукти:

за блата:

2/3 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. какао
1 1/2 ч.л. ванилов екстракт
41/2 с.л. топло пречистено масло /гхи/
6 големи яйца
1 ч.ч. захар

Тук трябва да отворя скоба и да напиша за маслото / за тези, които не знаят/
Маслото има твърде много млечни вещества и вода, които при обработката се отстраняват.
По този начин то за дълго време запазва качествата си и може да се използва спокойно за пържене, защото не изгаря и не се образуват вредни мастни киселини.
Съдържа и полезните витамини А и Е

За целта се стопява на ниска температура, поне 0.500 г безсолно масло. Водата в маслото  се изпарява, млечното вещество се утаява, а на повърхността се образува пяна, която е от протеините в суроватката.
Процесът трае от 40 мин до 1 час.

Прецежда се през двойна марля.
Съдът трябва да е с дебело дъно.
С времето маслото се избистря и се вижда дъното на тенджерата.
То има кехлибарен цвят и дъх на орехи.
На този етап трябва да се отдръпне, за да не потъмнее.
Естествено се губи от теглото.
От 1 кг се губи около 150 -200 г.
Разбирам , че на определени места се продава готово.

Покрива се дъното на 22 см форма с хартия за печене.
Височината трябва да е поне 5 см.
Смесват е брашното и какаото/пресяват се поне 3 пъти/
Яйцата и захарта се разбиват, поставят се на бавен огън и постоянно се бърка , докато яйцата се затоплят при докосване.
Започват  да се разбиват при висока скорост/ за да се охлажда  сместта/  и така, докато си увеличат 3 пъти обема.
1/3 от сухите съставки се прибавя и внимателно се разбърква до хомогенизиране.
Добавят се останалите 2/ 3.
Пречистеното масло се смесва с ванилията и се прибавя на порции - пъжица по лъжица до пълното хомогенизиране.
1 лъжица е равна на 14, 19 г масло.
Изсипва се във формата и се пече в загрята фурна 25- 30 минути - в средата сместта трябва да пружинира.
Изважда се и се охлажда върху решетка.
Напълно охладено се разрязва на 3 кръга.





продукти за крема
3 жълтъка
1/2 ч.ч. захар
3 с.л. пречистено масло
1/4 ч.ч. манго пюре / мангото трябва да е узряло, меко, нарязва се на парчета и се смила на пюре с пасатор./
1/4 ч.ч.пюре от маракуя
3 с.л. царевично нишесте.

Тук е мястото да покажа маракуята


Тази, която е на преден план според мен е по-зелена.
Когато се разреже на две - тя е с по- зелени семки и повече сок, който има вълшебен аромат.
По сбръчканата е по- узряла, има повече "месо", но то трудно се отделя.

За това се смесва с царевичното нишесте, за да стане кремообразно.
Разбъркват се захарта с жълтъците и маслото на слаб огън.
Добавя се готовото пюре от маракуя при непрекъснато бъркане със силиконова шпатула,
да се сгъсти като "холандски сос" - да е леко течно.
Изсипва се през цедка, смесва се с пюрето от манго  и се слага да се охлади в хладилник, поне 1 час.

Манго сироп

1/2 шушулка ванилия / екстракт/
3/4 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. пюре от манго + 2 с.л.

Захарта се смесва с ванилията  и 1/2 ч.ч пюре, да се овлажни.
Довежда се до кипене на огъня и се отстранява, добавя се останалото манго и се охлажда леко.

Шоколадов ганаш
360 г натурален шоколад /70 %/
2 1/4 ч.ч. течна маслена сметана
1/2 ч.л. канела.
Шоколадът и канелата се смесват.
Сметаната се затопля и се добавя към шоколадовата смес и се разбърква с шоколада до разтапянето му.
Поставя се в хладилник поне за 1 час.



Разрязаният блат се поставя в тортена чиния:
Първият блат се намазва  със сиропа.
Поставя се част от ганаша.
Вторият блат се поставя отгоре, сиропира се,
Поставя се от ганаша, малко с борд по краищата и отгоре в средата се поставя крема .

Отгоре се слага третият блат, сиропира се и се поставя от ганаша, както се поставя и наоколо по височината.
Оставя се в хладилник да се стегне.
Изважда се, намазва се отново с малко ганаш навсякъде, поръсва се с какао и се облепя встрани и малко отгоре с настърган шоколад.

Тази част ми беше най-трудна и не се справих добре :)
Това естествено не се отрази на вкуса.

Получи се една невероятно страстна торта с дълбок, наситен вус на шоколад и невероятния аромат на маракуя.





Кремът е и малко кисел и се допълва перфектно с шоколада.

Ами това е!
Стана малко дългичко :)

Да ви е сладко !!!!!!

3 май 2010 г.

Пилешки пастет във френски стил

Отдавна искам да направя пастет от пилешки дробчета.
 И аз като Ина държа един пакет и го местя във фризера.

Но всички рецепти, които харесвам са все с полу-сухи вина, като Марсала и Порто :)

За съжаление в Бургас никъде не мога да намеря?!

Най-накрая намерих тази рецепта и то във френски стил, която ми допадна.

Предлагам я на вашето внимание:

Продукти:

200 г 
краве масло
1 глава 
лук, нарязана на полумесеци
1 скилидка 
чесън, нарязана на ситно
500 г 
пилешки дробчета
1 стрък 
мащерка
1 ч.л. 
нарязани листа от салвия
1 ч.л. 
смлян шарен пипер
2 с.л. 
коняк
1/2 ч.л
дижонска горчица
2 с.л. 
заквасена сметана
сол на вкус

За желирания слой:

1 1/2 ч.ч. 
пилешки бульон
4-5 листа 
от салвия или магданоз
1/2 ч.ч. 
портокалов сок
1/2 
портокал, нарязан на тънки кръгчета
1 с.л. 
желатин

Приготовление :


  1. Половината от маслото се разтопява и в него на слаб огън се задушава лукът за 10 мин., докато омекне. Добавя се чесънът, разбърква се още 2-3 мин., котлонът се засилва и се слагат почистените от жилите дробчета. Прибавят се мащерката, салвията, пиперът и се посолява на вкус. Всичко се разбърква около 10 мин., докато дробчетата станат златисти отвън, но са все още розови отвътре. Оставят се да изстинат.
  2. Охладената смес се слага да се пасира заедно с коняка, горчицата, останалото меко масло и сметаната.
  3. Желатинът се накисва в 2 с.л. студена вода. Слагат се да заврат бульонът и портокаловият сок. Добавя се накиснатият желатин, като сместа не бива да завира.
  4. Купа с вместимост 2 л се покрива с фолио за свежо съхранение. На дъното се налива 1/3 от бульона с желатина и се слага да се стегне в хладилника. Отгоре се подреждат парчетата портокал и листата салвия. Залива се с останалия бульон и отново се слага да се стегне. Отгоре се изсипва пастетът, като се заравнява добре и се покрива с фолио за свежо съхранение.
  5. Пастетът се охлажда поне още 4 часа. Обръща се в чиния за сервиране, отстранява се фолиото и се поднася с препечени филийки.



Харесвам пастет с желиран слой отгоре.
Аз нямах необходимите свежи подправки и желирания слой ми стана малко безвкусен.
"Заслуга" за това има може би и сорта портокал, който не беше така вкусен, нямаше силен аромат.
Аз лично бих сложила сок в дробчетата / въпрос на вкус/

Не необходима двулитрова купа :))
Ако решите да го правите, не е необходимо желирания слой да се охлажда на 2 пъти.
Всичко се слага наведнъж.

Конякът омекотява вкуса на черния дроб .

С две думи, ако имате дробчета, опитайте...

1 май 2010 г.

Крем Дипломат

Днес ви предлагам моята рецепта на този крем.
Съвсем наскоро Даниела го спомена като любим крем от детството на нейната половинка,
но не е могла да намери рецепта.
В моя стара тетрадка тази рецепта е на първа страница / незнайно защо/ .
Търсих в нет-а, гледах в книгата на царския готвач.

В общи линии рецептите са сходни :
някои са със сметана / вместо с белтъци/ , но аз предпочетох да си ги използвам.
Нищо, че обожаваме белтъчните питки на Мария !!!

Всъщност този крем е известен като "баварски", но при прибавянето на плодове /пресни, от компот, или сладко/ го наричат допълнително "Дипломат".

Продукти :

1 л прясно мляко
6 яйца , разделени /според повечето рецепти на 1 л мляко
се слагат 12 яйца !/, но в моята първа рецепта са толкова
1 ч.ч. захар / ако изберете да сложите повече яйца, трябва да я увеличите/
40 г желатин
1/2 ч.ч. пудра захар за разбиване на белтъците /при мен малко повече /
20-30 г брашно
2 с.л. коняк /опция/
какао или разтопен шоколад по желание
4-5 начупени чаени бисквити, или бишкоти /това  срещнах в някои рецепти/

плодове от компот, или сурови
аз използвах круши, които ми се видяха безвкусни и ги задуших в  захарен сироп

Половината от захарта се разтваря в млякото на огъня.
Жълтъците се разбиват с останалата захар, добавя се брашното и се изсипва  в млякото.
При непрекъснато разбъркване се достига кремообразна консистенция.
Желатина се разтваря в студена вода - на 1 с.л. желатин - 2 с.л. вода.
Добавя се към тлеко изстиналия крем.
Белтъците се разбиват на твърд сняг.
Понеже  белтъците  не търпят  термична обработка, ако се страхувате на тяхно място можете
да добавите разбита сметана.
Добавя се по желание коняк и се разбърква.

Една част от крема се отделя и към него  се добавя разтвореното предварително в малко студена вода какао, или разтопен на водна баня, шоколад.

Аз използвах кексова форма.
В жлебовете поставих по едно парче от обработените круши.
Плодовете по желание можете да нарежете вътре.
Отдолу поставих кафявата смес.
Отгоре изсипах останалата част от крема.

Оставя се за няколко часа в хладилник .
Oбръща се в чиния.
Ако ви  е трудно, потопете съда с крема в малко топла вода.

Получава се едно приятно кремче, ароматно и овкусено с любимите ви плодове :))

Дани, дано това е кремът, който търсите !

Преди да започна да пиша видях, че Самодивка го е предложила със сладко от смокини!

Тук ума много изображения и рецепти с баварски крем!

Да ви е сладко !

P.S.Това е рецепта, на която правя за пореден път уточнение :
моят избор на круши не беше сполучлив, безвусни са.
Ако имате хубав домашен компот /праскови, кайсии/ използвайте го -
а в сока на компота, разтворете желатина - ще стане ароматно!!

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (8) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (36) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации