28 февруари 2010 г.

Подлютен телешки кебап на фурна

У нас обичаме телешко месо и непрекъснато търся нова рецепта /обичам и с грах , и с домати/.
Сега, след като похапнахме с невероятно удоволствие, си мисля, че това е едно от най-вкусните неща, които съм опитвала.

Но да не ви "държа в напрежение"; ето какво сътворих  от:

   800 г нарязано телешко месо
   2 с.л. брашно със сол
   4 с.л. олио
   300 мл хубаво червено вино
   2 глави нарязан червен лук
   2 моркова, нарязани на парчета
   5-6 скилидки чесън, нарязани
   1 червена люта чушка
   800 г домати консервирани, нарязани
   2 ч.л захар
   250 мл телешки бульон/ при мен от кубче от
   телешки ребърца/
   400 г червен боб от консерва
   картофи, сварени и овкусени с масло за
   покриване отгоре

   при мен, заменени с 2 тиквички, нарязани   на  филийки и запечатани в мазнина.

   кимион
   кориандър
   лют червен пипер
   щипка канела
   мащерка
   сол

Оваляйте месото в подсоленото брашно и запържете половината в 1 с.л. олио
Когато покафенее го извадете в купа.
В тенджерката прибавете 100 мл вино, остържете дъното, оставете да поизври и залейте месото.
Така направете и с останалата  половина от месото.

Накълцайте лука, морковите и чесъна. В тиган сложете 2 с.л олио и задушете. Прибавете мащерката и лютата чушка..Сложете подправките / според вкуса ви/, запържете за минута, добавете останалите 100 мл вино и редуцирайте..
Добавете доматите, захарта, телешкото, зеленчуците с виното и бульона.
Оставете да къкри до готовност. /Тук аз го сложих в тенджера под налягане за 20 мин./
Изсипете в правоъгълна тавичка / участвайте в томболата  за да спечелите тази прекрасна тава/
Прибавете бобът и разбъркайте.

Тук е мястото да обясня как продължих. Тъй като тези дни правих  гратин-а на Диди, който стана много вкусен, не исках да използвам за покриване картофи.

Реших да нарежа 2 тиквички, запечатах  в тиган, намазан с мазнина /те са толкова крехки, че../,
посолих ги, покрих сместа в тавичката, настъргах малко  пушено сиренце и запекох :)))
Ястието все пак похапнахме с нещо с картофи, но за него друг път :)


По оригинала /от последния брой на Good Food, списанието/, картофите се нарязват на шайби, пускат се във вряща вода за 5 минути, изцежда се водата, добавя се малко масло и стръкове мащерка, ако имате прясна, и наредете отгоре върху сместа. Поставете бучици масло и запечете.

Малко разяснение за моите продукти:

  Нямах люта чушка,  но имам един хрян с червено цвекло и сложих малко от него/можела съм още да сложа/  Купих го от един магазин със руска храна, който откриха  скоро и в който има невероятни вкуснотити :)


  След дълго търсене на консерва с червен боб намерих смесен с царевица/ и естествено последната беше повече от боба/. Това не промени вкуса.

  Това е моето ново предложение за телешко.
  Дано ви е допаднало.

  И не забравяйте - чаша червено вино.

  Наздраве !

  И понеже утре е първи март :
  Честита Баба Марта - Баба Марта бързала, мартеници вързала:)))
  Да сте живи и здрави, завладяни от добро настроение с мисълта за наближаващата  пролет!




27 февруари 2010 г.

Mъфини с рикота и босилек

Тези дни съм на вълна рикота. Питчицата, която купих ме изкушава в хладилника, а и има определен срок на годност.
Разглеждайки рецептите в нет-а попаднах на тези мъфини, които съдържаха  и босилек.

Поддадох се на изкушението и ги направих.

 Продукти

2 ч.ч. брашно
1 с.л. бакпулвер
1 с.л. босилек
1 ч.л. сол

1 ч.ч. рикота
1 ч.ч.прясно мляко
1 голямо яйце /2 малки/
3 с.л. зехтин
1 с.л. слънчогледово олио

В купа се смесват сухите продукти.
В друга купа се разбиват течните.

Прибавяме внимателно мокрите към сухите продукти и разбъркваме добре.
Аз се изкуших и поставих отгоре малко настърган кашкавал.

Пекат се във форма за мъфини на 190 градуса 20- 25 минути.

Дозата е за 12 мъфина.

Да ви е сладко с едно хубаво айрянче!

24 февруари 2010 г.

Kрем супа от тиква с рикота

От сладкиша, който правих скоро ми остана тиква.

А в нашия квартал откриха фирмен магазин за млечни произведения и носят много прясна рикота - една малка бяла питчица.



По този повод започнах да търся рецепта за двата продукта / като бях решила, че ще е супа/

И така се спрях на тази, която ми хареса:


 Продукти


 2 с.л. зехтин
 1 стрък праз - само бялата част
 1 малка глава ситно нарязан лук
 2 скилидки чесън, нарязан
 1/2 ч.ч. заквасена сметана
 1 ч.ч. рикота
 6 ч.ч.пилешки бульон /аз имах от готвеното пиле/
 500 г тиква
 сол
 ч. пипер


В мазнината се задушават нарязаните праз, лук и чесън.
Обелената и нарязана тиква се  овкусява със сол и ч. пипер, добавя се  и се  завърта в мазнината за 1-2 мин., прибавя  се бульона и се вари до готовност  на тиквата. Малко преди да се свали от котлона се добавят  сметаната и рикотата.
Пасира се.


Получи се една красиво оцветена, плътна, много вкусна супа.
Признавам си, че опитвам за първи път супа от тиква, но се убедих, че е много вкусно.
Похапнахме я с маковите хлебчета :)))
 
Да ви е вкусно и на вас 

23 февруари 2010 г.

Хлебчета с мляко и мак

Станаха толкова  мекички, пухкави,  с маково семе отгоре...ммм....вкусни, благодарение на Илина!

За да ги опитате / освен да ми дойдете на гости/ трябва да си осигурите:
   200 мл прясно мляко
   1 яйце
   2 с.л. зехтин
   1 пак. суха мая
   1 ч.л. захар
   1/2 ч.л. сол
   400-500 г брашно

за намазване:
   прясно мляко
   маково семе

В купа  смесете  захарта, една лъжичка брашно, маята и малко хладка вода. Разбъркайте и оставете да втаса, докато се образуват шупли на повърхността. Брашното се пресява, добавят се останалите продукти и втасалата мая. Омесва се гладко и еластично тесто. Оставя се покрито  да удвои обема си -  около 40- 50 мин.
От готовото тесто се откъсват 10-12 топчета. Оформяте по избор - аз ги вързах на възелче.
Оставят се 15- 20 мин. повторно да втасат в тава, покрита с хартия за печене.
Намазват се с прясно мляко и се посипват с маково семе.

Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване. При мен малко станаха  препеченки :))

Похапнахме ги с една вкусна супичка!
За нея друг път.

Да ви е вкусно!

22 февруари 2010 г.

Пиле по ловджийски

Това е една стара рецепта от тетрадката на мама. Преди много често го готвихме, но го бях забравила. А и се слагат ловджийски кренвирши, които преди бяха хубави, но сега не бях опитвала.

Ако искате да го опитате са ви необходими:
  
  1 пиле
   1/2 ч.ч. мазнина /олио и масло/
   200 г гъби
   1 глава лук /при мен - праз/
   200 г ловджийка / намерих такава - пушена/
   1 ч вино
   1.с.л. доматено пюре
   сол
  червен и черен пипер

Пилето се нарязва на порции и се запържва в мазнината.
Изважда се в чиния.

В останалата мазнина се запържват  гъбите, нарязани на филийки и лука.
Заливат се с 1ч вино и 1 ч.ч. гореща вода, добавят се доматеното пюре, размито в малко вода, сол, червен и черен пипер.

Добавя се и месото.
Вари се на тих огън до готовност на месото.
Малко преди да се свали от огъня се прибавя ловджийката, нарязана на филийки.

Аз имах долни пилешки бутчета, които запечатах в мазнината и сварих за 10 мин. в тенджера под налягане  с 1 глава лук и морков. 
Част от бульона добавих вместо водата, а останалия ще използвам за една супа.. 

Да ви е сладко с чаша вино... 
  

20 февруари 2010 г.

Крем карамел с тиква

Отдавна не бях правила крем карамел, а една тиква чакаше реда си :)
Не ми се правеше тиквеник, че тези тестени кори...
Нали говорим, че идва пролет и трябва да влезем във форма ?!!!!

Така дойде идеята за този ароматен десерт.

        Продукти
  • 500 г тиква
  • 4 яйца
  • 600 мл прясно мляко
  • 300 г захар
  • ванилия
  • 1/2 ч.л. канела
Тиквата се нарязва на парчета, сварява се и се  оставя да се изцеди.
Яйцата се разбиват с половината захар и се добавят млякото и пюрираната тиква / аз добавих още малко захар, защото тиквата не беше много сладка/.
Карамелизираме  останалата половина от захарта и изсипваме в съдчета за крем карамел, или в по-голяма купа.
Изсипваме отгоре млечната смес с тиквата.
В отделна тавичка поставяме вода, в която поставяме купата със сместа .
Печем около 60-90 минути при 180 градуса /водата  в тавичката да не завира/.

Сервираме и похапваме с апетит /за килограмите - после ще му мислим/ :))))

Рецептата е от Бон Апети.

19 февруари 2010 г.

Лазаня със спанак

Днес блесна едно дългоочаквано слънце и естествено след тази толкова неприятна зима /заради непочистените мръсни улици намразваме снега/ ми се прииска да дойде по-бързо пролетта.
Отдавна гледам на пазара спанак и днес реших да го използвам под форма на лазаня.
Напоследък лазанята я правя с царевични палачинки и този път не изневерих
  • 1 ч.ч царевично брашно
  • 1/2 ч.ч. брашно 
  • 200 мл топла вода или прясно мляко
  • 3 яйца
  • щипка сол
Палачинките се правят по познатия за всички начин :)

За плънката използвах:

  • 1 кг пресен спанак, бланширан и нарязан
  • няколко стръка пресен лук 
  • Задушавам ги в много малко масло и след като поизстинат добавям:
  • 3 яйца
  • натрошено сирене по избор -обикновено, пушено, синьо..   
  •  
  • Отделно проготвям бешамел от 30 г масло, 3 суп.л. брашно и 300 мл прясно мляко.
  • Нареждам палачинките,плънка, бешамел, палачинки, плънка, бешамел, палачинки.Върху последните палачинки изсипвам бешамел към който съм добавила настърган кашкавал.
  • Пече се в предварително загрята фурна до зачервяване.
  • Този вариант се пече по-малко, защото
  • оригиналните кори искат по-рядък сос, за да омекнат.
  •          
  • Да ви е сладко!  

15 февруари 2010 г.

Вкусен винен кебап

  • За винения кебап и друг път съм писала. А както казва и Диани,  има много рецепти.
  • Една  от основните съставки естествено е виното, ароматно, опияняващо.
  • Този път избрах ароматен, домашен, с прекрасен цвят на  рубин - червен пелин.
  • В рецептата по-различен е начина по който  се добавя виното. И така:


  • Необходимите продукти:
     

  • 1 кг крехко свинско месо
  • 1връзка пресен лук / или 3-4-глави стар/
  • 1 ч.ч. ароматно червено вино
  • 1 ч.л. захар
  • 1 с.л. масло
  • 3-4-с.л.олио
  • 1 с.л. брашно
  • 1 с.л. червен пипер
  • няколко зърна шарен пипер
  • магданоз
  • сол
  •   Месото се нарязва на парчета, добавя се нарязания праз, черен пипер щипка сол, захар  и 50 мл вино. Оставя се за 1-2 часа да се овкуси.
  •    Останалото вино се кипва за 5 мин. с 1 к.л. захар.
  •   Месото се подсушава  и се задушава на порции в затоплената мазнина, добавя се брашното и се залива с кипналото вино. Добавят се червения пипер, шарения и сол на вкус. Вари се до готовност /при мен в тенджера под налягане. 
  •  При сервиране се поръсва с магданоз.


  • Гарнитурата при мен бяха гъби, нарязани на едро, задушени в масло за кратко, за да останат хрупкави и картофено пюре със сметана.


  • Не знам какво са си шепнели ароматното вино с останалите продукти,
  • но резултатът беше опияняващ!
  • Благодаря на Диани за прекрасната рецепта!
  • А на вас да ви е сладко:))))

14 февруари 2010 г.

Един прекрасен разказ...прочетете го


Днес ми изпратиха по електронната  поща един разказ, който много ми допадна. Ще ти ви цитирам рецептата за  едно "любовно биле", а вас съветвам да прочетете целия разказ.

Сабайон

любовно биле от монаха Паскал Байлон от Турин


1 бокал тъмно вино
1 бокал краве прясно мляко
7 пресни яйца
7 супени лъжици захар
3 лъжици конфитюр от рози
7 анасонови бишкоти
карамфилени зърна,
пръчица канела,
кора от Йохимбин


Белтъците и жълтъците се отделят едни от други.
Жълтъците се разбиват с част от захарта, бърка се дълго и бавно само в една посока – както в една посока се върти света - от минало към бъдеще. Белтъците се разбиват на пяна – бурите създават вълни и пяна, с останалата захар, внимателно се добавя отлежалото червено вино. След това се налива млякото и се сипва сладкото от розови листенца.
Смесват се разбитите белтъци и жълтъци. Сместа се слага на огъня и се разбърква докато отново се превърне в пяна. Последни се прибавят подправките, накрая всичко се изяснява, новият аромат е нов свят и пак всичко се завърта-разбърква, както съдбата смесва хората и съдбите. Поднася се охладен в стъкленици – опиянението трябва да е трезво. В стъклениците като основа са поставени анасонови бишкоти – това е сладостта на живота, нали.

Всяка лъжичка пропуква студенината, събужда светлина....
Има ли още място надежда.
Накрая остават само Сълзите...
Сбогом!!! или Здравей!!!
Винаги Ваш....
Подпис и година ....
Не могат да се разчетат.

А за останалото : приятно четене :)))

13 февруари 2010 г.

Размисли за една любов...

  • Тези дни много неща ще се напишат за любовта.
  • Аз искам да споделя тези мисли с вас за любовта, която е за цял живот, която ни променя, която ни подкрепя, за тази любов, при която:

  • "За сърцата що се любят,
 и смъртта не е раздяла"

  • Прави сте: това е незабравимия стих на Пенчо Славейков - един изключително лиричен поет, който за много от нас е един скучен класик, изучаван в училище.


  • Повод да започна този разказ е публикуваното тези дни красиво издание:
  • "И сенките ни тихо ще се слеят"

  • На столичната улица "Христо Белчев" 12  в партера на старинна бяла къща, в един майски следобед пламва любовта на Мара Белчева и Пенчо Славейков, която става легендарна.
  • Плод на връзката им са десетки лирически стихове,нежни писма,спомени.
  • Те са събрани  и издадени в тази книга.


  • Пътищата на двамата се кръстосват, когато и двамата са преживели първите любовни трепети, узрели за истинската любов, духовна и плътска.
  • Съдбовната им среща е през 1903 г., когато неин роднина го води нечакан в разкошния й софийски дом на ...бяло сладко. Между тях протича ток и...двамата посрещат заедно зората.
  • Мара Белчева е истинска икона за своето време.След убийството на съпруга си, Христо Белчев, финансов министър при Стамболов, тя е била подложена на настоятелни ухажвания от царедворците.
  • Но Провидението е предопределило да събере тази обаятелна и желана красавица  с един от най-големите ни поети интелектуалци.

  • Връзката им удържа през годините,  на клюките.

  • След две години поетът пише от Париж:

  • "Моят брак с тебе е брак на душите на теменужка с крин, които се милват, омайват с аромата си - и рожбата на техните милувки си остава в тях и ги прави по- хубави, по-свидни един за друг."
  • Вече 8 години са заедно, а той заявява:
  • "Онази, която обичам, обикнал съм я не само защото е хубава, а защото е хубава душата й.".

  • Любовта на двамата преминава през много препятствия, но нито за момент не са се поколебали да се предадат, да изменят на себе си.
  • Пенчо Славейков завършва земния си път в италианското курортно градче Брунате при езерото Лаго ди Комо. Там на 28 май 1912 г. Славейков издъхва в ръцете на любимата жена.


  • Това е краят на тази любовна история, илюстрирана с поетични диалози:


  • И дивните цветя, 
  • увяхнаха и те,
  • немилвано дете,
  • за теб в мечта ."/
 /П.Славейков, "Скерцо.Григ"/
  • И няма да ти казвам, че съм тъжна,
  • ела,  аз мълком ще те приведа,
  • през бисерните двери на мойта самота;
  • и сенките ни тихо ще се слеят,
  • като отзвук ням на бялата стена,
  • сред рози, дето слиза,
  • самотната луна"
/Мара Белчева/

  • Това исках да споделя с вас. Сигурно това е моят отговор на утрешния ден, който за мен трябва да е цял един живот.

  • Тук можете да прочетете две тяхни писма, толкова поетични, толкова истински, каквато е била тяхната любов.

12 февруари 2010 г.

Баница със сметана

  • Вече разбрахте, че у нас баницата е любима на майка ми А аз търся различни рецепти  и експериментирам. Така разглеждайки едни стари рецепти открих тази. Хареса ми с това добавяне на сметана, защото плънката става пухкава и плътна:)

    Продукти



  • 1 пакет кори за баница
  • 1 ч.ч. мазнина/масло и олио/
  • 1 яйце и 250 мл.газирана вода за заливане
    Плънка
  • 4 яйца
  • 3-4 с.л. кисело мляко с щипка  сода
  • 1 кофичка заквасена  сметана /200г/
  • 300 г сирене
  • Корите се нареждат в намазнена тавичка и на 2-3 места се слага от плънката.
  • Баницата се нарязва на парчета и във фугите се налива мазнината.
  • Залива се с яйцето и водата. 
  • Пече се в предварително загрята фурна.                                                                                                   
  • Добър апетит

9 февруари 2010 г.

Селски хлебчета


  • Още като ги видях и ми харесаха. Е, не е като любов от пръв поглед, но попаднаха сериозно в списъка на "чакащи" ?! Оттогава съм ги правила не един път, но сега реших да ги споделя с вас :)

Продукти
  •      400 г брашно + 50-60 според вашата преценка
  •       150 мл вода
  •       110 мл прясно мляко
  •       50 мл зехтин 
  •       20 г прясна мая или 7 г пресована
  •       1 ч.л. сол
  •       1 ч. л захар

  • Смесваш се  част от млякото, захарта, маята и малко брашно и  сеоставя 10 мин. да шупне. Пресява се  брашното, прибавям солта, зехтина и добавям шупналата мая. Омесва се меко тесто , което не трябва да лепне. Аз този път го замесих в машината за хляб и оставих за 1/2 час да втаса. Ако го бъркате класически се оставя в купа покрито с кърпа  за 1/2 час.

  • След това време се изважда, поставя се върху плот, поръсен с брашно, премесва се малко и се разделя на 16 части. Всяка една се разтегля на малък правоъгълник, поставят се нарязани маслини и се завива като кифличка. Овалват се в брашно и се нареждат на разстояние върху хартия за печене. Оставят се за около 2 часа.

  • Пекат се за 20 минути/ докато се зачервят/ при 210 градуса.

  • Да ви е вкусно :))

7 февруари 2010 г.

Печени вратни пържоли със сос от сливи

  • Обичам съчетанието на сладко и солено, а когато за сладкия вкус се използват обработени плодове...мммм..вкусно..
  • Такава е и днешната рецепта, която видях в сп. Good Food, която ви предлагам с малки изменения:
Продукти
  • Свински вратни пържоли, мариновани в мед, лимонов сок, малко горчица и соев сос.
  • 1 глава сладък лук ситно накълцана
  • 1 с.л. зехтин
  • 250 г тъмночервени сливи без костилките, нарязани/аз имах във фризера/
  • 50 г кафява захар
  • 50 мл червено вино
  • 300 мл говежди бульон/при мен от кубче/, може и по-малко
  • Разбърквам мед, лимонов сок, горчица в количество според броя на пържолите, осолявам ги и поръсвам с черен пипер и намазвам от двете страни със сместта, като напръсквам и с малко соев сос. Покривам с фолио и ги оставям поне за 2 часа в хладилник.
  • След това ги запечатвам в сгорещен тиган без мазнина за няколко минути и поставям в йенски съд с капак в загрята фурна/ при мен остана малко от сместта с меда, добавих водичка и залях пържолките / Изпича се до готовност.
За соса със сливи:
  • Задушава се лука, докато омекне, добавят се нарязаните сливи и захарта и се бърка, докато последната се разтвори. Добавя се червеното вино и бульона и се оставя да къкри на огъня, докато сливите омекнат и соса се сгъсти.
  • Поднасят се пържолите със соса от сливи и сметаново картофено пюре. За него:
  • нарязвате 450 г картофи на четвъртинки и слагате с малко подсолена вода/ която ги покрива/, докато омекнат. Намачкват се с вилица и се добавят:
  • 50 г масло
  • 50 г сметана
  • 50 мл мляко
  • Всъщност тези количества варират, за да получите гладко картофено пюре.
  • Сервира се с чаша червено вино.
  • Наздраве!

4 февруари 2010 г.

Сушени чушки с булгур, гъби и орехи

Рецептата я видях и направих за Коледа . Хареса ни: хареса ни аромата на червените чушки, съчетанието на булгура с орехите. В днешното изпълнение добавих и гъби, които бях задушила в масло и затворила в бурканче. Дозите за орехите и гъбите , които давам са произволни и всеки може да прецени какво и колко да сложи:) Продукти
  • 8 червени сушени чушки
  • 1 глава лук
  • 1 ч.ч. булгур
  • 2 с.л. зехтин
  • орехи
  • гъби
  • сол
  • ч.пипер
  • пресен магданоз/това е моя избор/
  • Чушките се измиват и накисват в гореща вода, която после се запазва за готвенето /ароматът е страхотен/. Аз накиснах и булгура /1:1/, докато поеме водата, за да стане по-бързо, заради гъбите, които са полуготови.
  • В зехтина се задушава лукът,добавят се гъбите и орехите и най-накрая булгура с малко вода и се задушава 5-6- минути. Слага се сол и черен пипер и се дърпа от огъня.
  • Чушките се напълват,поставят се в тавичката, в която ще се приготвят и се заливат с водата в , която са киснали чушките /те трябва да са покрити/ .
  • Пече се в предварително загрята фурна до готовност на булгура 30-4о минути. След като ги извадих ги поръсих с прясно нарязан магданоз. Сигурно съм имала нужда да ми замирише на нещо свежо, зелено.
Да ви е сладко!

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (7) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (36) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации