30 декември 2009 г.

Дип от шарен боб и печени червени чушки

Обикновено за Бъдни Вечер боба го правя като салата.Но този път реших да е по-различно.Направих го като пастет,заедно с пасирани печени червени чушки и малко пасиран чесън/или по желание лук/Стана по-различно и най-важното -вкусно.Опитайте и да ви е сладко:)))

Салата Оливие или руска салата

Визитната картичка на руската национална кухня се нарича Оливие -салата създадена от френски готвач в Ермитажа.У нас /а и не само/е известна като руска салата.Във всичките нейни разновидности можете да прочетете много съставки/фазан,телешки език-който обожавам ,месо от раци .../Но най -важните присъстват и днес:картофи и майонеза.Другото е въпрос на фантазия,а вашата както съм се убедила е неизчерпаем.За тази "френска "история аз използвам:картофи,моркови/при мен сварени/кисели краставички/при мен купешки мариновани/грах,царевица,сварени яйца.Не обичам да слагам колбаси/освен ако имам телешки език/,но слагам 1-2 резена кисела ябълка и малко червен лук ,естествено и малко сол.Относно майонезата:обичам я домашно приготвена.Спомням си ,когато нямаше миксер как се правеше майонезата:бъркаше се с дървена лъжица само в една посока ,за да не се пресече:)Сега се бърка много бързо,като винаги или едното яйце го слагам цяло ,или белтъците ги разбивам добре на пяна и ги добавям внимателно ,за да я омекотят .Това е моето предложение за тази толкова известна салата.Очаквам вашето:)))

25 декември 2009 г.

Коледа е...

Честитo Рождество Христово !!!От сърце ви пожелавам много светлина и любов по пътя,който сте избрали:))))

19 декември 2009 г.

Крем супа от спанак и пъдпъдъчи яйца


Вече знаете,че обичаме супи, особено крем-супи.
Това мое предложене става много вкусно
.Можете да използвате спанак,лапад или коприва.
На този етап имах спанак.

Необходими са ви: 
600-800г спанак
1 стрък праз
20г масло
1ч.ч.прясно мляко.

Отделно за белия сос:
30-40гмасло
2.с.л брашно
2 кубчета пилешки бульон.

Изчистеният спанак и нарязаният праз задушавам в маслото и добавям 1ч.ч.топла вода.
Отделно се разстопява маслото, прибавя се брашното и като покафенее се добавя около 1 л гореща вода.
Стриват се и бульоните.
Към тази смес се прибавя и спаначната и се вари 10 мин.
Пасира се, добавя се прясното мляко /или сметана/лимонов сок , сол и ч.пипер.
Отделно се сваряват пъдпъдъчите яйца за около 4мин и се поставят нарязани при сервиране.
При мен се вижда ,че яйцата са кокоши,
защото днес в околните магазини нямаше пъдпъдъчи,
а беше толкова хлъзгаво,че пъплих като охлюв.
Но това не промени вкуса.
Стана невероятно вкусна супа.
Чакам отзиви:)))

Галет с ябълки и марципан


Вече знаете моите премеждия с марципана.И понеже ми остана потърсих рецепта ,за да го използвам и намерих този/оказа се много вкусен 'Галет".За на правата на тестото се използва и царевично брашно,което го прави хрупкав и много вкусен За тестото са ви необходими: 3с.л. заквасена сметана,1/3 ч.ч.ледена вода,1/4ч.ч.царевично брашно,1.ч.ч.пшенично брашно,1/2ч.л. сол и 7с.л. студено безсолно масло.Всички съставки се смесват и се омесва тесто,което се оставя за известно време в хладилник/при мен цяла нощ.За плънката са необходими:1/4/ч.ч.марципан,4 кисели ябълки ,нарязани на парчета,1/2ч.ч захар/пти мен кафява виенска,1с.л. брашно,2с.л.лимонов сок,1.ч.л. бадемов екстракт/при мен бадемов аператив и 1/4 ч.ч филирани бадеми за поръсване.Продуктите за плъната се разбъват,тестото се разточва-при мен около 20-22см,марципана се поставя върху него -на около 16см в диаметър и отгоре се изсипва плъната.Краищата на тестото се загръщат на около 2 см върху плънкатаи се поръсват бадемите.Пече се в предварително загрята фурна до зачервяване на тестото.Получи се един хрупкав сладкиш със страхотен вкус от комбинацията на ябълките и бадемовата паста каквато е марципана.Да ви е вкусно:)

18 декември 2009 г.

Коледна картичка


Получих много красиви Коледни картички, с много хубави пожелания.
Но като се замисля преди края на годината едно от най-хубавите неща, които ми се случиха е, че покрай моите готварски "творения"/ и не само готварски /преживях много приятни емоции със всички вас, които четете блога ми.

Никога не съм предполагала, че такова виртуално общуване ще ми достави толкова голямо удоволствие и нямам търпение със сутрешното си кафе и вечер,
когато се освободя да надникна във вашите страници,
за да видя не само какво сте създали с вашите сръчни ръце,
а сякаш да почуствам и тяхната топлина.

За мен е удоволствие и се надявам, че е такова и за вас.
За това в навечерието на този светъл и свят празник бих искала да ви кажа:
благодаря ви, че ви има, че станахте част от моя живот, че сте толкова мили, добронамерени и винаги сте готови за съвет.
През живота си човек губи много приятели от което го боли, но хубавото е, че намира нови.
От сърце ви пожелавам много топлина и весело настроение в Коледната нощ и от чувала на Дядо Коледа да излязат най-съкровените ви мечти.
Бъдете благословени: Зори, Даниела, Диани, Мими, Аква ,Лили, Ирони, Йоли, Пепеляшка, Краси,Лати, Ваня, Тони, Нанита, Милена и всички,които са посещавали и ще посещават моя блог.
С тази картичка ви казвам :

Добре дошли в моя дом:)))

14 декември 2009 г.

Отиде си Крикор Азарян

Страшно много съжалявам за Крикор Азарян
-един невероятен творец,режисьор,учител и преди всичко -невероятен човек.Поклон пред паметта му.

13 декември 2009 г.

Велуте от печурки


Вчера заваля първия сняг /не че си падам по снега/,
задуха силен вятър от морето, което си е доста неприятно.
С две думи: дойде време на "белите мечета", а с това и желанието за нещо топло и уханно.
Така дойде ред на една от любимите ми супа с гъби.

Велуте
е основата на супи, за което ви трябват:
ситно нарязан праз, задушен в масло, поръсен с брашно и бульон
.
После се прибавят зеленчуците и т.н.
Та за моята супичка ви трябват:

40-5ог масло
1 стрък праз
3-4с.л.брашно
1,5л вода
2-3 бульона на кубче
300г гъби.


Както обясних,  в маслото се задушава нарязания праз, поръсва се с брашното и се добавя водата.
След като заври, се добавят гъбите и бульоните /не слагайте капак, защото от брашното изкипява и може да си търсите голяма част от супата по котлона/, а после нали се сещате какво ви чака като почистване.
Вари се до готовност на гъбите.
Прави се застройка от:
2жълтъка
2-3с.л.заквасена сметана и
лимонов сок.


Забравих за солта и белия пипер.
Става много вкусно,толкова вкусно,че днес изгря слънце:)))

Бонбоните на Зори


Преди няколко дни видях в блога на Зори тези бонбони и много ми допаднаха.
Така съблазнително изглеждаха, а и това лято направих доста сладка.
С две думи реших и ги направих.
Само нямах ром и сложих бадемов аперитив /от запасите на мама, с който си черпи приятелките/
Станаха разкошни.
Поздравления, Зори.
Сега само трябва да се изчака Коледа/ ох,не съм много сигурна...:)/

Френски сладкиш с круши


Коледните приготовления са в разгара си.
Преди няколко дни Зори ме насочи към една рецепта за меденки, за което и благодаря.

Меденките за сега отлежават, а аз разглеждайки рецептите в сайта попаднах на тази рецепта, която сега ви предлагам.
Необходими са :

2яйца,
100гзахар,
100мл прясно мляко,
3с.л.олио,
150гбрашно,
1/2 бакпулвер,
2 големи круши/при мен/,
щипка сол.

Яйцата +солта се разбиват със захарта до побеляване,
прибавят се смесените пр.мляко и олио и накрая се добавя 
пресятото брашно и бакпулвера.
Крушите се обелват и нарязват на филийки.
На дъното на тортена форма се поставя хартия,
върху нея се излива половината смес,
отгоре се нареждат крушите и се заливат с останалата смес.
Пече се в предварително нагрята на 180градуса фурна 30 мин.

През това време се прави заливката:

80гмасло се разтопява на бавен огън ,
добавят се 3с.л. захар  да се разтопят и бавно се добавя едно разбито яйце.
Изпечената смес се изважда от фурната надупчва се с вилица и се изсипва заливката.
Връща се обратно във фурната и се допича още 20 мин.
Според рецептата се залива с карамел.
Аз поставих белтъчна глазура, която ми остана от меденките/ просто не я използвах/
Получи се много лек и приятен сладкиш за следобедния чай- при мен зелен със сушена мента и кафява виенска захар.
Едно приятно удоволствие в натоварените почивни дни.
Да ви е сладко:)

Картините на Георги Петров

От известно време наблюдавам този художник-Георги Петров от Добрич във Facebook и се наслаждавам на колорита на рисунките му.Ако и на вас ви харесва наслаждавайте се и вие:))))

12 декември 2009 г.

Щолен


  • Отдавна искам да направя този богат на сушени плодове,ядки и ароматни портокалови и лимонови кори сладък коледен хляб.

    А откакто имам и новата си книга - и с марципан.
    И ето вече днес се захванах и го направих/с малки проблеми,за които ще споделя по нататък/

    Според рецептата ми бяха необходими:
    375г брашно
    щипка сол
    50 г пудра захар
    2с.л. суха мая
    150мл прясно мляко
    115г масло
  • 1 разбито яйце
    175гразлични сушени плодове/при мен бели и червени стафиди смокини и кайсии/
    настърганата кора на 1лимон и 1 портокал/ако имате захаросани кори можете да ги използвате/
    50г бланширани,обелени и нарязани бадеми
    според рецептата 225гмарципан

    малко масло за намазване отгоре
    пудра захар за поръсване.

    Размесих тестото в машината за хляб:
    предварително на тих огън затоплям прясното мляко, добавям маслото да се разтопи и след като махна от огъня с непрекъснато бъркане добавям разбитото яйце.
    Поставих тази смес на дъното в машината ,щипката сол,отгоре изсипах захарта,брашното и маята .
    Пуснах машината -при мен за 20 мин омесва.Извадих тестото , поставих в купа и оставих около 1 час да се удвои.
    От предната вечер бях накиснала сушените плодове и изцедила.
    След като тестото втаса,го поставих на леко набрашнена повърхност,добавих сушените плодове,бадемите и настърганите кори на плодовете.

    Омесва се внимателно, за да се разпределят равномерно съставките.
    Оформих от тестото правоъгълник, поставих в средата марципана оформен като фитил и прегънах тестото върху марципана, като прищипнах краищата.
    Оставя се около 40 мин за повторно втасване.

    Тук е мястото да опиша перипетиите с марципана.
    Прочетох на няколко места как се прави,последно прочетох на Йоана рецептата и реших да направя по нея.
    Тя използва и кристална и пудра захар според мен в много големи количества /възможно е аз да не съм се справила/и тази кристална захар не може да се разбие.
    Добавих малко портокалов сок, но той ми дойде повече и отново бланширах бадеми, мелих добавях...
    Така сега имам излишен марципан така,че ако някой иска мога да му дам:-)

    От това,което изчетох за марципана са необходими почти по равно бланширани смлени бадеми и пудра захар-може да се добави малко портокалов сок ,ако е много гъсто: примерно 150гбадеми и 150г пудра захар.

    След като тестото втаса и втория път,поставих щолена в предварително загрята фурна на 190градуса върху намазана хартия за печене за около 35 мин.

    След като се извади се намазва,докато е топъл с разтопено масло и се поръсва обилно с пудра захар.
    След като изстине се завива в хартия,или целофан и....се въоръжавате с търпение до Коледа.

    Това бяха моите премеждия с щолена.
    Естествено човек се учи цял живот и това му е хубавото.А предполагам,че удоволствието от похапването ще бъде след това пълно.

    Пожелавам ви успех в предколедната подготовка:-)

6 декември 2009 г.

Портокалов сладкиш с бадеми

Това е моята почерпка за празника на Бургас,моряците/и паметта на тези,които не са живи/, и банкерите.Благодаря на всички ,които ме поздравиха:)
 
Този сладкиш за първи път го прочетох в блога на Даниела и много ми хареса .
От скоро има и книгата, от която е рецептата и днес реших да го направя,отивайки на гости.
Предварително бих искала да кажа, че се получи нещо прекрасно и на аромат, и на вкус, особено след "обилния обяд", който не търпеше "тежък сладкиш".

На пръв поглед продуктите са малко и ти би се замислил за крайния резултат, но изобщо не си го и помисляй, ако решиш да го приготвиш.

За тази цел са ти неоходими:
1 портокал
250гбадеми
3яйца
1.ч.чпудра захар
3суп.л. брашно
1.ч.л бакпулвер
пудра захар за поръсване и
масло за намазване на тавичката за печене

.Най- странното в тази рецепта е обработката на портокала:
за целта след като се измие се продучпва с вилица на няколко места/заедно с кората/,
поставя се в тенджерка с вода, която го покрива и се вари около 1 час на бавен огън, докато омекне.

През това време бадемите се бланшират в топла вода заливат се със студена, обелват се вече много лесно и след като се подсушат се смилат.
Аз не ги смлях много ситно/като за брашно/
Смила се и охладения и сварен портокал/аз го пасирах./

Тук е мястото да отбележа, че се разнася такова ухание на портокала, докато се вари, което ти създава настроение/
Яйцата се разбиват със захарта, добавят се смлените бадеми , смления портокал и за "разкош"се посипва брашното смесено с бакпулвера.
Всичко това се изсипва в намазана с масло тавичка, около 23-26 см.
В оригиналната рецепта-20 см.
Пече се в предварително загрята фурна до 180 градуса около 1 час.
След като изстине се поръсва с пудра захар.
Следващото удоволствие е, когато се консумира -уханието на портокала е също така силно.
Приканвам ви вместо да се "облизвате
"да го опитате и няма да съжалявате./Снимката е направих при разрязан сладкиш,за да се види и кората на портокала/Да ви е сладко:)

Св.Николай Чудотворец

Честит празник на всички бургазлии,банкери и на вас-приятели.Да е пълна "мрежата" ви с пожеланите мечти:))))

5 декември 2009 г.

Праз с ориз


Днес смятах да сготвя спанак с ориз, но в кварталните магазини нямаше пресен и аз реших да го заменя с праз. Може да звучи тривиално, но стана много вкусно. В 50 г масло задуших един по-дебел стрък нарязан праз, добавих мадраско къри, куркума и смлян бял пипер.След като го задуших добавих 1 ч.ч.бланширан ориз и след като стана като "стъклен" започнах да добавям на порции топла вода, докато се свари ориза. Междувременно добавих един телешки бульон, сол и накрая 2 триъгълничета топено сирене"Президент". Получи се нещо,което се топи в устата./Може да се добавят и маслини,но аз нямах/За тези,които постят и за всички останали:да ви е сладко:)

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (2) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (115) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (7) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (25) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (36) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации