29 ноември 2009 г.

Салата с червено цвекло със сос от кашу

Неведнъж със споменавала, че обичам червено цвекло.Тези дни ми попадна един сос, който добавих към настърганото цвекло.Получи се една по-различна, но и вкусна салата.За соса са ви необходими: 1к.ч.сурово кашу, 2 скилидки чесън, 1ч.л. горчица, щипка сол, 1ч.л. лимонов сок/при мен повече /и вода, за да стане като не много гъст сос за заливка.Всички продукти се слагат в блендер и се разбъркват до кремообразна консистенция.С него овкусих 1/2 глава настъргано цвекло и един настърган морков.Ако ви допада -опитайте.

Свински джолан със сини сливи и още куп неща


  • Обичаме задушен свински джолан.От вчера се чудех с какво да го приготвя. Поразгледах от тук, от там , добавих голяма порция и от мен и се получи следното:
  • смесих по 1 с.л. мед и горчица.Посолих и намазах с черен пипер джолана ;след като престоя околи 30 мин.намазах с горната смес/направих напречни разрези на джолана/и така престоя 30 мин. и след това полях с една чаша тъмна бира и така го оставих една вечер в хладилника.
  • Сутринта го сложих в гювеч, добавих малко водичка и го поставих покрит с капак във фурната до пълното омекване на месото.
  • В тиган загрях малко олио прибавих 2 глави воден лук нарязан на филийки и няколко малки лукчета, които имах и които предварително обелих/ потопени във вряща, а после в студена вода/
  • Тук е мястото да кажа,  че бях купила няколко дюли и оставих да използвам по-нататък и вчера установих, че една от тях е започнала да гние. Почистих я и я добвих към лука, нарязана на парченца.След като лука започна да се карамелизира добавих прецедения сос от месото и задуших до омекване.
  • От вечерта бях сложила 20 сушени сини сливи във вода да набъбнат. Добавих ги към лука малко преди да е готов. Сместа с лука овкусих със сол и бял смлян пипер. Месото накъсах на парчета и добавих към горната смес
  • Получи се много вкусно ястие за любителите на този вид ястия с малко сладникав вкус. Дюлята леко накиселява и така допълваше тази за мен есенна ароматна вкуснотия.
  • Да ви е сладко!

28 ноември 2009 г.

Лондонски квадрат


Това е един сладкиш от рецептите на моята майка и имаше момент в който беше "модерен"и винаги някой искаше рецепта.
В оригинала се използваше шипков мармалад, който обичам до днес.
Детският ми спомен е, че мармаладът се продаваше в дървени буренца и беше толкова гъст, и толкова вкусен, естествено толкова тръпчив, теглеха го върху хартия и го ядяхме с лъжица.

Днешното ми творение е със сладко от кайсии, което направих много гъсто и с него заместих мармалада.
За рецептата ви са необходими:
4 яйца
1ч.ч. п.захар
1 пак/125г/масло
3/4ч.ч. прясно мляко
2ч.ч. брашно и
един бакпулвер.

Можете да използвате мармалад, или по-киселко сладко-сливи, вишни.
Маслото се разбива със захарта, добавят се един по един жълтъците, прясното мляко и пресятото брашно с бакпулвера.
Сместа се изсипва в тавичка и се изпича до готовност в предварително загрята фурна.
След като изстине се намазава с мармалада и се покрива с разбитите със захар белтъци/при мен на 1 белтък-2с.л. захар/ и се запича.
Много вкусно става, ако върху белтъците преди изпичане се поръсят нарязани орехи.

Дано ви е вкусен този мой детски спомен:)

24 ноември 2009 г.

Солен кекс

Сутрин трябва нещо за закуска и не винаги имам време да приготвям.Така тази вечер направих солен кекс.Продуктите са:2 стръка праз,задушени в 50 г масло,3 разбити яйца +200мл сметана /течна ,може и заквасена и малко прясно мляко/200 г брашно и 1 бакпулвер/аз сложих по-малко бакпулвер,около 200 г сирене/в оригиналната рецептта е синьо сирене,но аз този път му изневерих.Всичко се смесва и се пече при 180 градуса . В кухнята ухаеше на праз.Ако ви е приятен аромата и вкуса-опитайте!Рецептата е от тук.По желание може да се добави малко сол в брашното/все пак с праз малко сладни кекса/

22 ноември 2009 г.

Пилешко фрикасе

Много известна и стара рецепта,но у нас я харесват много.Известни са продуктите:пилешко месо /при мен сварено и обезкостено предварително/;бешамел-с масло брашно и пилешкия бульон,2 жълтъка и лимонов сок.Обичаме го с бял пипер!Едно уточнение:когато варя пилешкото поставям 1 глава лук и 1 морков,които после отстранявам.Да ви е сладко!

17 ноември 2009 г.

Пухкав сметанов кекс


Това е кекс от блога на Мария.Наистина става много пухкав,от сметаната.Много бързо се приготвя и е подходящ за сутрешното кафе или чай.Необходимите продукти:3 яйца ,250г захар,300мл прясна сметана/но не растителна/,250г брашно и 1 бакпулвер.Яйцата и захарта се разбиват добре,прибавя се сметаната и брашното с бакпулвера.Аз го изпекох в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин.След изстиване се поръсва с пудра захар.Остава да направите кафето или чая и ..да ви е сладко.Ако така започне- денят ви ще бъде чудесен!

15 ноември 2009 г.

Лека крем супа от броколи и печени червени чушки с хрупкави орехови крутончета


Олеле,че дълго заглавие.

А иначе стандартна крем супа при която:

в 50 г масло се задушава 
1 стрък праз, нарязан
1 морков,  нарязан
 поръсва се с много малко брашно и се добавя около
  1.5л бульон  /при мен от кубче- пилешки със зеленчуци/

 След като моркова е полусварен се добавят 
 0.400 г броколи .След тяхното сваряване се добавят   
 нарязани на парчета 
 4 изпечени и белени чушки.

 Пасира се.

 Застройва се с 1 жълтък и лимонов сок.
 Сол и черно пиперче - за къде е без тях.

  За крутоните -останалият белтък се разбива с щипка сол
  добавят се 30г смлени орехи  и 
  малко риган сушен /или босилек.
  Нарязват се 2 филии на кубчета, потапят се в сместта и се пекат върху намаслена    
  тавичка.
  Много добър вкус придават, заради печените орехи.
  Навън вали дъжд и тази супа ни стопли душите.Опитайте я!

Ирландска яхния с тъмна бира,телешко с бира или както ви харесва.

Обичам телешко-с грах,сини сливи ,с домати,но този път ме привлякоха рецепти с тъмно пиво/харесвам го за зимата/.
Разгледах сайтовете и се спрях на тази,която претърпя малки изменения.

Използвах около
800 г телешко,
1 стрък праз
2 моркова 
3-4 скилидки чесън 
300 г гъби
10-15 малки лукчета /може и повече по избор
300мл тъмно пиво
300-400 мл бульон/при мен от кубче.

В зехтин задуших телешкото, извадих го и в същата мазнина задуших праза и морковите и чесъна. 
Добавя се месото, бульона и бирата и се задушава на слаб огън до готовност на месото/аз го довърших в тенджерата под налягане. 
В 50 г масло се задушават гъбите и обелените лукчета /практикувам като при домати за белене: във вряща вода се слагат необелените лукчета за 5 мин и веднага се прехвърлят в студенавода. Много лесно се белят./ 

След около 10 мин.гъбите и лукчетата са готови.В оригиналната рецепта се слага и брашно ,но аз нямах нужда от допълнително сгъстяване на соса.Прибавям ги към месото и зеленчуците.

Отделно се приготвя картофено пюре.Картофите ,които се продават не винаги са добри за пюре.
Можете да използвате макарони за гарнитура.
Не си представях,че ще е толкова вкусно/с чаша червено вино разбира се /

Наздраве и да ви е вкусно!!

Пухкав бял хляб от машина


Купих си машина за хляб преди две години/чрез сайта "Бон апети"/и не разбрах, че има 3 програми без самостоятелна програма"тесто", за което съжалявам. Понякога, когато бързам някои неща попадат в торбичката за боклук /не мога да преброя колко картофобелачки са попаднали там./ Така си хвърлих и перката от машината и дълго време не можах да намеря. От няколко дни имам и днес направих този хляб. Аз обичам многозърнест, но майка ми обича бял хляб и първото изпълнение беше за нея.Вкусен е....

14 ноември 2009 г.

Бухти,които ама наистина се обръщат сами


За закуска реших да правя бухтички и като поразгледах си харесах тези,които ме съблазниха с това,че не се обръщат/а те умните сами го правят/
Доволно потрих ръце и започнах.
Междувременно тук видях и видео и ми хареса това, което правеше жената и обясняваше простичко.
И така започнах:
2яйца разбих с
1/2 ч.ч.захар, добавих
1ч.ч.кисело мляко в което сложих
1ч.л. сода угасена с 2-3-капки лимонов сок,
2-3-с.л. олио и
2 и1/2ч.ч.брашно,
пресято с щипка сол.
Добавя се ванилия/аз забравих/и се разбърква
тесто,
което трудно се стича от лъжицата.


И тогава започна удоволствието:
слагам ги в много сгорещеното олио, 
те започват да се пържат и след като "помислят малко" - хоп!!! и се обръщат.
Ами какво да кажа: ученото си е учено и това явно е такова.
Станаха много вкусни.
Ние ги обичаме със сладко и сиренце.

Благодаря на Танита за хубавата рецепта.

А вие -умната-слагайте престилката и се захващайте за работа.

Да ви е сладко!

Спагети"Карбонара"

Това са любимите ми спагети,които правя само със синьо сирене,течна сметана ,2 цели яйца и бял пипер!Обожаваме ги .А вие ?

12 ноември 2009 г.

Сладкиш със сладко от вишни


Тези дни отворих един стар тефтер с рецепти на майка ми.И си харесах тази рецепта/нали направих доста сладка това лято /

За нея са ви необходими
5 яйца/разделени/
1к.ч.захар
1пакетче/125г/масло
1ч.ч.прясно мляко
21/2 ч.ч.брашно и
1 бакпулвер.

За белтъците,които се разбиват отделно трябва 1 ч.ч.захар.
Първо се разбиват маслото със захарта, после се добавят жълтъците един по един и след това се добавят останалите продукти-получава се по-гъсто от кексово тесто.
Изсипва се в намаслена и набрашнена тавичка, и се пече в предварително загрята фурна.
След изваждане се поставя на няколко места от сладкото и се покрива с разбитите белтъци.
Допича се само на горен реотан.

И тук е мястото да си призная, че бързах и не дочетох рецептата докрай-отгоре трябваше да настържа лимонова кора и да поръся с натрошени орехи, но и така стана вкусно.
Опитайте!
И Дани  като мен е бързала и вижте какви хубави бонбони е сътворила!

10 ноември 2009 г.

Баница с гореща вода


Нали сме любители  на баницата все търся и експериментирам.
Последното ми попадение е тук:
видя ми се лесна и бърза, а такава заливка не бях опитвала.

За тази цел са необходими: 

1 пакет кори  - 0.500 г
5 яйца
80г масло
80 мл олио 
300 г сирене
200 мл гореща  вода.

 Плънка :
1 яйце и сиренето

Нареждат се 3 кори и отгоре се слага от плънката.

Така се нарежда до свършване на продуктите.
Нарязва се на парчета, залива се  във фугите разтопената и затоплена мазнина.
След това се разбиват останалите  4 яйца + добавената на тънка струйка горещата вода
при непрекъснато разбъркване.

Залива се баницата /аз я накланям няколко минути във всички посоки да поеме течността
/и се пече на 
180 градуса в предварително загрята фурна.

Получава се много вкусна баница.
Няма да сгрешите, ако опитате!

Да ви е сладко!

8 ноември 2009 г.

Лазаня с кайма ,но не с оригинални кори.


За днес смятах да правя лазаня с кайма .Преди това преглеждайки блоговете си харесах една рецепта.Да, ама нямах кисели краставички и за това реших да направя класически сос с кайма и тези палачинки вместо кори. За целта задуших:
  • 1 стрък праз и няколко нарязани скилидки чесън,
  • добавих каймата да я разрохкам и добавих доматите.
  • Направих царевичните палачинки/ като добавих още 1 яйце и малко мляко /и бешамел-а в който сложих малко синьо сиренце.В намаслена тавичка редувах: палачинки,  сос кайма, парченца топено сирене "Президент" и поръсвах с малко бешамел.
  • Най отгоре върху палачинките върху бешамела поставих настърган кашкавал.
  • Изпекох на 180 градуса при предварително загряване.
  • Получи се много добра комбинация .
  • Още едно решение, когато си забравил да купиш кори.   Вкусно.
  • .Вижда се, че за малко да го поизгоря, ама като не съм "многоръкият Шива "не трябва да правя две неща едновременно, ама..

6 ноември 2009 г.

Сиропиран щрудел от круши


Снощи ,отваряйки блога си видях,че Вики предлага "морковен сладкиш"Веднага отворих и от анонса разбрах,че тя отговаря на една моя молба.Почуствах се прекрасно,за което още веднъж и благодаря.Но вече бях решила да направя предложението за щрудел с крушиhttp://vicktory.wordpress.com/2009/11/01/.Е,направих го и стана много вкусен .Направете го и вие!

Дип от сирене и още нещо

Не знам дали е "дип",или "пастет",но стана много вкусно.Вчера пазарих в Билла и гледам сирене на което пишеше"млечен деликатес".Като се прибрах установих,че е от растителен произход и беше като сирене"Дунавия"Чудих се какво мога да направя от него и реших да прибавя малко гъсто кисело мляко,заквасена сметана,малко лека майонеза и счукан чесън.Намачках сиренето и добавих останалите добавки.При сервиране поръсих червен пипер.Стана много вкусно.Бях направила питките с белтък на Мария http://mycookingcreations.blogspot.com/2009/09/panini-ai-albumi-alla-raccolta-delle.htmlи падна едно мазане...ох,още ми е тежко.

Крем супа от моркови и портокалов сок




Предния път ,когато правих супа от моркови беше студено и имах нужда от една топла и "цветово" супа.
Използвах моркови.
Днес грейна слънце и аз реших да добавя един елемент с цвят на слънце-портокал.
Така супата отново стопли душата ми
и с един слънчев аромат.
Супата се прави по същия начин :

задушен в масло стрък праз
щипка брашно
един картоф
4 големи моркова
2 пилешки бульона
сока на 1/2 портокал
малко сметана
бял пипер.

След сваряване на зеленчуците се пасира.
Невероятен вкус и сякаш слънцето се настани на масата.

Добър апетит!

4 ноември 2009 г.

Картофи с грах,сметана и бекон


Предлагам едно ястие,което се харесва много от семейството ми-картофи с грах.За тази добра комбинация са ви необходими :1 стрък праз,800 г картофи,1 малка кутия грах/или замразен/50 г масло1-2 зеленчукови бульона,1-2 с.л. сметана,бекон около 100-150 г ,нарязан и предварително посравн в силно загрят тиган да си пусне мазнината.В тенджера се задушава праза,а след 10 мин добавям картофите ,нарязани ,завъртам ги малко в маслото и добавям вода След като заври се добавят бульоните и граха и се вари до готовност на зеленчука.Малко преди да се свали се добавя сметаната и се разбърква. добре.Пропуснах подправките:слагам сол и малко бял/или черен пипер,малко червен сладък пипер.При сервиране се добавя и бекона/аз днес нямах ,но и така се получава добре.Приятен вкус!

1 ноември 2009 г.

Крем супа от кестени


Тези дни съм на вълна кестени.
Реших да опитам и във вариант супа.


Изменения почти не направих.
Като десертно вино ползвах Марсала

За да сътворите тази вкусна супа са ви необходими:

0.500 г сварени и обелени кестени
2 с.л. масло
1 малка глава лук
800-1000мл пилешки бульон
1 ч.л. сол
1 ч. л. ч.пипер/при мен бял/
1/2 ч.ч. заквасена сметана
1/2 винена чаша Марсала и
магданоз за поръсване преди сервиране

Приготовление:


В маслото задушаваме лука , добавя се виното и след 10 мин добавяме бульона.
След това добавяме кестените и след около 10 мин се добавят сметаната, солта и пипера.
Пасираме.
Аз добавих и малко лимонов сок.
Сервира се топла.
Усещането от вкуса е неповторимо от комбинацията на кестените, виното и за мен от белия пипер.

Една музика за тялото и душата.

Дип от извара и майонеза

Вчера ми остана малко извара от солените кифлички на Мими:http://mycookingcreations.blogspot.com/2009/06/cornetti-sale-di-israele.html и добавих една опаковка майонеза ,малко счукан чесън и поръсих с мадраско къри.Резултатът е една вкуснотийка за мазане.Започвайте да мажете...

Пилешко ризото с шафран

Обичам малко "цветен "ориз.Когато е бял също ми е вкусен ,но малко скучен.Всички знаем как се прави ризото.Този път в маслото,в което задушавам първо нарязаната бяла част на 1 стрък праз и няколко скилидки чесън добавих малко смлян кориандър,куркума/заглавието е малко подвеждащо/смлян бял пипер.От рецепти от английската кухня знам ,че тези подправки по-добре се поемат от ориза,ако се поставят в разтопеното масло.После добавих виното и след като се редуцира наполовина добавих 1 1/2 ч.ч. ориз.След това започнах да добавям бульон на порции до пълното сваряване на ориза.Накрая добавих настърган пармезан .Пилешки парти бутчета сварих предварително и обезкостих и добавих след пълното приготвяне на ризотото.Вкусно е -поне на нас ни хареса.Дали ще ви хареса и на вас-ще чакам отзиви.

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (8) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (36) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации